Otto vågade fäkta med etablissemanget

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svenska Fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg gjorde en Lise Klaveness när han på Internationella Fäktförbundets kongress lyfte jämställdhetsfrågorna och HBTQ-frågorna inför det faktum att Saudiarabien tilldelades VM i fäktning. För oss svenskar var hans i frågasättande självklart, men i idrottens globala rum möttes han av burop och sedan avståndstagande. 

Otto Drakenberg uymande etablissemsnget på Fäktförbundets kongress och skapade reaktion.

Att flytta komplexa frågor som mänskliga rättigheter, jämlikhetsfrågor och antikorruption i internationella miljöer är sannerligen inte lätt. Det krävs en kombination av aktivt motstånd (ibland högröstat ibland lågmält) och långsiktigt arbete som skapar accept för förändringar. 

Högröstat motstånd kan även komma från medier som det har skett i samband med bland annat korruptionsskandaler.

Kvinnorna saknade kompetens...

Inom internationell friidrott på europanivå kom frågan om ökad jämlikhet i styrelsen upp i samband med en kongress. En av delegaterna talade tydligt om för församlingen att det var svårt att skapa jämlikhet eftersom det inte fanns tillräcklig erfarenhet eller kompetens hos kvinnor för att ta ett sådant ansvar. Han använde som argument den sittande publiken med absolut majoritet av män som alla kände sig bekväma med varandra som argument. Det han inte räknade med var ett snabbt, skarp och aktivt motstånd från den kvinnliga irländska ordföranden som ifrågasatte hela argumentationen. 

Stämningen blev hätsk och ledde senare till att en utredning initierades om jämlikhet i styrelserna. Sverige fick genom dåvarande friidrottsordföranden Björn O Nilsson möjlighet att leda utredningen om betydelsen av jämlika styrelser. Både arbetet och sammansättningen av utredningsgruppen påverkade och drev på förändringstakten. 

I kommande europeisk kongress i vår är föredelningen i exekutive board 50/50 (sex personer). Men den kvinnliga irländska presidenten som drev frågan högljutt misslyckades i sin senaste kandidatur med att bli invald i den lite större styrelsen för Europeiska friidrottsförbundet. 

Att stå upp på barrikaderna slår ofta tillbaka i forum som har hög grad av homogenitet, vilket är tydligt inom idrotten både i Sverige och internationellt. Något som i sin tur ökar risken för korruption då man vill vara vän med de som har makten och inte skapa konflikt. 

I internationella miljöer behöver vi också förstå att våra svenska värderingar för de flesta länder och deras representanter är mycket progressiva och till och med extrema. I Worlds Value Survey som studerar hur olika länders värderingar i relation till varandra är detta mycket tydligt. Den erkända och välrenommerade studien sammanfattas i två dimensioner för att göra den enklare att förstå. 

Den ena dimensionen är en skala hur man ser på från ren överlevnad till livskvalitet, tillit och självförverkligande. 

Sverige är det land tillsammans med Norge som ser individens frihet som viktigast. Den andra dimensionen ser till traditionella värderingar med religiösa föreställningar och respekt för auktoriteter i relation till sekulära, rationella värderingar. 

Protestantiska Europa med Sverige har ur detta perspektiv stora likheter med de konfucianska kulturerna i Japan, Sydkorea och Taiwan. 

Det vill säga ur båda dessa dimensioner som är ansedda som grundläggande för att kartlägga våra värderingar är vi i ytterkanten av skalorna. För att få med oss andra behöver vi arbeta aktivt utifrån förståelsen hur frågor upplevs utifrån andra länders värderingar, vilket är utmanande och krävande. 

Avfärdas som ombekvämt

Det tar också tid innan det ger effekt och det är svårt att göra detta ensam. Ensamt agerande är lätt att avfärdas som obekvämt och skapa ofta en rebound-effekt. Det vill säga att den större gruppen sluter sig till sina mer konservativa värderingar och förändring blir än svårare.

Vi får hoppas att detta inte blir resultatet inom den internationella fäktningen. 

Tack Otto för att tagit fighten nu hoppas vi att du får hjälp av andra förbund att driva på förändringarna över tid. 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.