Otto vågade fäkta med etablissemanget

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svenska Fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg gjorde en Lise Klaveness när han på Internationella Fäktförbundets kongress lyfte jämställdhetsfrågorna och HBTQ-frågorna inför det faktum att Saudiarabien tilldelades VM i fäktning. För oss svenskar var hans i frågasättande självklart, men i idrottens globala rum möttes han av burop och sedan avståndstagande. 

Otto Drakenberg uymande etablissemsnget på Fäktförbundets kongress och skapade reaktion.

Att flytta komplexa frågor som mänskliga rättigheter, jämlikhetsfrågor och antikorruption i internationella miljöer är sannerligen inte lätt. Det krävs en kombination av aktivt motstånd (ibland högröstat ibland lågmält) och långsiktigt arbete som skapar accept för förändringar. 

Högröstat motstånd kan även komma från medier som det har skett i samband med bland annat korruptionsskandaler.

Kvinnorna saknade kompetens...

Inom internationell friidrott på europanivå kom frågan om ökad jämlikhet i styrelsen upp i samband med en kongress. En av delegaterna talade tydligt om för församlingen att det var svårt att skapa jämlikhet eftersom det inte fanns tillräcklig erfarenhet eller kompetens hos kvinnor för att ta ett sådant ansvar. Han använde som argument den sittande publiken med absolut majoritet av män som alla kände sig bekväma med varandra som argument. Det han inte räknade med var ett snabbt, skarp och aktivt motstånd från den kvinnliga irländska ordföranden som ifrågasatte hela argumentationen. 

Stämningen blev hätsk och ledde senare till att en utredning initierades om jämlikhet i styrelserna. Sverige fick genom dåvarande friidrottsordföranden Björn O Nilsson möjlighet att leda utredningen om betydelsen av jämlika styrelser. Både arbetet och sammansättningen av utredningsgruppen påverkade och drev på förändringstakten. 

I kommande europeisk kongress i vår är föredelningen i exekutive board 50/50 (sex personer). Men den kvinnliga irländska presidenten som drev frågan högljutt misslyckades i sin senaste kandidatur med att bli invald i den lite större styrelsen för Europeiska friidrottsförbundet. 

Att stå upp på barrikaderna slår ofta tillbaka i forum som har hög grad av homogenitet, vilket är tydligt inom idrotten både i Sverige och internationellt. Något som i sin tur ökar risken för korruption då man vill vara vän med de som har makten och inte skapa konflikt. 

I internationella miljöer behöver vi också förstå att våra svenska värderingar för de flesta länder och deras representanter är mycket progressiva och till och med extrema. I Worlds Value Survey som studerar hur olika länders värderingar i relation till varandra är detta mycket tydligt. Den erkända och välrenommerade studien sammanfattas i två dimensioner för att göra den enklare att förstå. 

Den ena dimensionen är en skala hur man ser på från ren överlevnad till livskvalitet, tillit och självförverkligande. 

Sverige är det land tillsammans med Norge som ser individens frihet som viktigast. Den andra dimensionen ser till traditionella värderingar med religiösa föreställningar och respekt för auktoriteter i relation till sekulära, rationella värderingar. 

Protestantiska Europa med Sverige har ur detta perspektiv stora likheter med de konfucianska kulturerna i Japan, Sydkorea och Taiwan. 

Det vill säga ur båda dessa dimensioner som är ansedda som grundläggande för att kartlägga våra värderingar är vi i ytterkanten av skalorna. För att få med oss andra behöver vi arbeta aktivt utifrån förståelsen hur frågor upplevs utifrån andra länders värderingar, vilket är utmanande och krävande. 

Avfärdas som ombekvämt

Det tar också tid innan det ger effekt och det är svårt att göra detta ensam. Ensamt agerande är lätt att avfärdas som obekvämt och skapa ofta en rebound-effekt. Det vill säga att den större gruppen sluter sig till sina mer konservativa värderingar och förändring blir än svårare.

Vi får hoppas att detta inte blir resultatet inom den internationella fäktningen. 

Tack Otto för att tagit fighten nu hoppas vi att du får hjälp av andra förbund att driva på förändringarna över tid. 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.