Otto vågade fäkta med etablissemanget

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svenska Fäktförbundets ordförande Otto Drakenberg gjorde en Lise Klaveness när han på Internationella Fäktförbundets kongress lyfte jämställdhetsfrågorna och HBTQ-frågorna inför det faktum att Saudiarabien tilldelades VM i fäktning. För oss svenskar var hans i frågasättande självklart, men i idrottens globala rum möttes han av burop och sedan avståndstagande. 

Otto Drakenberg uymande etablissemsnget på Fäktförbundets kongress och skapade reaktion.

Att flytta komplexa frågor som mänskliga rättigheter, jämlikhetsfrågor och antikorruption i internationella miljöer är sannerligen inte lätt. Det krävs en kombination av aktivt motstånd (ibland högröstat ibland lågmält) och långsiktigt arbete som skapar accept för förändringar. 

Högröstat motstånd kan även komma från medier som det har skett i samband med bland annat korruptionsskandaler.

Kvinnorna saknade kompetens...

Inom internationell friidrott på europanivå kom frågan om ökad jämlikhet i styrelsen upp i samband med en kongress. En av delegaterna talade tydligt om för församlingen att det var svårt att skapa jämlikhet eftersom det inte fanns tillräcklig erfarenhet eller kompetens hos kvinnor för att ta ett sådant ansvar. Han använde som argument den sittande publiken med absolut majoritet av män som alla kände sig bekväma med varandra som argument. Det han inte räknade med var ett snabbt, skarp och aktivt motstånd från den kvinnliga irländska ordföranden som ifrågasatte hela argumentationen. 

Stämningen blev hätsk och ledde senare till att en utredning initierades om jämlikhet i styrelserna. Sverige fick genom dåvarande friidrottsordföranden Björn O Nilsson möjlighet att leda utredningen om betydelsen av jämlika styrelser. Både arbetet och sammansättningen av utredningsgruppen påverkade och drev på förändringstakten. 

I kommande europeisk kongress i vår är föredelningen i exekutive board 50/50 (sex personer). Men den kvinnliga irländska presidenten som drev frågan högljutt misslyckades i sin senaste kandidatur med att bli invald i den lite större styrelsen för Europeiska friidrottsförbundet. 

Att stå upp på barrikaderna slår ofta tillbaka i forum som har hög grad av homogenitet, vilket är tydligt inom idrotten både i Sverige och internationellt. Något som i sin tur ökar risken för korruption då man vill vara vän med de som har makten och inte skapa konflikt. 

I internationella miljöer behöver vi också förstå att våra svenska värderingar för de flesta länder och deras representanter är mycket progressiva och till och med extrema. I Worlds Value Survey som studerar hur olika länders värderingar i relation till varandra är detta mycket tydligt. Den erkända och välrenommerade studien sammanfattas i två dimensioner för att göra den enklare att förstå. 

Den ena dimensionen är en skala hur man ser på från ren överlevnad till livskvalitet, tillit och självförverkligande. 

Sverige är det land tillsammans med Norge som ser individens frihet som viktigast. Den andra dimensionen ser till traditionella värderingar med religiösa föreställningar och respekt för auktoriteter i relation till sekulära, rationella värderingar. 

Protestantiska Europa med Sverige har ur detta perspektiv stora likheter med de konfucianska kulturerna i Japan, Sydkorea och Taiwan. 

Det vill säga ur båda dessa dimensioner som är ansedda som grundläggande för att kartlägga våra värderingar är vi i ytterkanten av skalorna. För att få med oss andra behöver vi arbeta aktivt utifrån förståelsen hur frågor upplevs utifrån andra länders värderingar, vilket är utmanande och krävande. 

Avfärdas som ombekvämt

Det tar också tid innan det ger effekt och det är svårt att göra detta ensam. Ensamt agerande är lätt att avfärdas som obekvämt och skapa ofta en rebound-effekt. Det vill säga att den större gruppen sluter sig till sina mer konservativa värderingar och förändring blir än svårare.

Vi får hoppas att detta inte blir resultatet inom den internationella fäktningen. 

Tack Otto för att tagit fighten nu hoppas vi att du får hjälp av andra förbund att driva på förändringarna över tid. 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.
Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på på söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.