Nya förutsättningar för framtidens idrott

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Satsningen är intressant ur flera perspektiv inte minst eftersom den påvisar hur regeringen ser på idrottsrörelsens roll, samt att placeringen av idrottsfrågorna på socialministernsbord är ett strategiskt val av regeringen. 

Modelllen innebär att medlen inte ska fördelas av RF utan i stället stimulerar satsningen efterfrågan.

Idrott ska föreslå åtgärder och förklara varför de är så bra - då kan de finansieras

Ofrivillig ensamhet, brist på gemenskap och för lite rörelse är folkhälsoproblem som den nya regeringen i kommande budget kommer avsätta medel till. Idrotten är med som en part bland annat genom en satsning på fritidskort samt en riktad satsning på idrott för äldre. 

Nya medel till idrotten kommer dels ske i form av projektpengar för att stärka idrottsrörelsens arbete med idrott för äldre. Det rör sig om ytterligare 25 miljoner 2023 och ytterligare 50 miljoner 2024 samt 2025. 

Påverkar folkhälsan

Satsningen handlar både om att öka rörelse och att motverka ensamhet. Två faktorer som påverkar folkhälsan i form av minskade psykisk ohälsa och minskad risk för sjukdomar såsom stroke, hjärt- och kärlsjukdomar.

Den stora nyheten i kommande budget är satsningen på fritidskort för att öka barn och ungdomars möjlighet att delta. Detta kort riktas särskilt till barn och unga från socioekonomiskt utsatta hushåll vilka ska få förbättrade möjligheter att delta i fritidsaktiviteter. 

Tanken är från regeringen att barn och ungdomar behöver få bättre tillgång till idrott och föreningsliv. De vill öka barns rörelse, stärka konditionen och motverka stillasittande för alla. Om man lyckas så kommer detta även lägga grunden för en jämlik hälsa längre fram i livet.

Det blir således upp till idrottsrörelsen, föreningar och andra att möta den ökade efterfrågan som medlen förväntas att skapa. De som är duktiga att utveckla sin verksamhet kanväxa. De som inte vill anpassa sig kommer inte heller kunna ta del av de nya medlen, vilket är klassiskt marknadstänkande. 

Gynnar vissa...

Troligen gynnar detta vissa idrotter som redan från början har kunskap och verksamhet i socioekonomiskt utsatta områden, såsom fotboll, basket och kampsport. Men de behöver också se till att de är tillgängliga för att ta till sig ytterligare aktiva. Det är de unga som kommer välja och det kommer bli än mer på deras villkor som aktiviteter kommer att bedrivas.  

Tillgången på aktivitetsytor kan naturligtvis begränsa, men förhoppningsvis leder detta till vilja och kreativitet att både utveckla befintliga föreningar och att etablera nya. Föreningar som förstår och anpassas utifrån barnen och ungdomarnas förutsättningar.

Satsningen på fritidskortet innebär troligen att regeringen väljer efterfrågestimulans i stället för att kanalisera mer pengar via RF. Idrottens vilja att inte bli styrda av projektpengar innebär i så fall inte att man får fria medel utan snarare att det blir en ökad marknadsstyrning. Eldsjälar och entreprenörer i klubbar ska göra jobbet i ställer för förbund och RF. 

Om regeringen dessutom förändrar förutsättningarna för kommersiell idrott som annonserats i Tidöavtalet så kommer RFs roll förändras från flera håll.  Genom att ge bättre förutsättningar för att generera intäkter och konkurrenskraft ökar kanske även statens förväntningar på att idrotten ska generera mer intäkter för att på detta sätt avlasta statsbudgeten. Det kan  viktigare för SF och klubbar att öka intäkter från sponsorer och från andra offentliga aktörer. Med andra typer av intäkter kommer också krav på att kunna påvisa värde och resultat, vilket kan komma ställa än mer krav på hur idrotten kan och ska utvecklas. En utmaning då Idrottens utvecklingskraft och förändringsförmåga sätts på ytterligare prov.

Men även om förutsättningarna för ökad självfinansiering kan komma bli bättre, så är det viktigt att skapa förståelse att all idrott inte är kommersialiserbar. Varje klubb och idrott har inte förutsättningar att dra in sponsormedel eller att öka medlemsavgifter.  Risker om en ökad splittring inom idrotten är påtaglig. 

En ny idrottspolitik behöver hanteras av idrotten utan att spänningarna inom rörelsen ökar. Vi behöver bli bättre på att påvisa vårt värde, och tydliggöra vad som krävs för att upprätthålla det. Ett värde är exempelvis att säkerställa att idrott är tillgänglig utifrån utövarnas villkor, vilket vi bland annat kan göra genom att möta den efterfrågan som skapas genom fritidskortet.

Idrotten utanas av politiken

Diskussionen om idrottens varför och hur blir nu viktigare än någonsin. Vi utmanas av ny politik och vi behöver analysera på vilket sätt vi bäst driver idrotten framåt. Utan den diskussionen kan vi inte framgångsrikt argumentera för idrottens utveckling utifrån våra premisser eller möta de möjligheter som ges.  

Nästa års RIM kommer bli otroligt viktigt för hur idrotten som helhet tar sig an de nya villkoren. Vi kan inte bara ställa krav utan vi behöver också anpassa oss för att bli än mer relevanta och se till att de värden vi skapar uppskattas mer, samt att allt inte tas för givet.

Lyckas vi inte se helheten och förklara den samma riskeras vi att drivas mot en ökad splittring inom idrotten. Förändringen blir nödvändigt.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.