Patetiskt så reglerna fungerar
I mer än ett år har pandemin haft effekter på idrotten utan att regeringen förmått etablera regler som är konsekventa och förståeliga. Tomma läktare samtidigt som VIP-restaurangerna är fulla på våra arenor. Hårdare regler för idrotter som arrangeras på allmänna platser över stor yta såsom exempelvis segling, cykel och orientering, än för verksamheter såsom Pressbyrån eller 7-eleven.
I
fredags fick idrottsministern möjlighet att visa att hon lyssnat och utvecklat proportionerliga regler. Något hon totalt misslyckades med. Hon ökade visserligen antalet möjliga besökare på arenor med dedikerade sittplatser från föreslagna 100 till 500. Det senare förutsatt att arenan har en kapacitet på mer än 5000 platser. Samtigt har forskare på Irland konstaterat att av smittkällan till alla covid-relaterade smittfall i landet kunde mindre än en promille av kopplas till utomhusaktivitet
Men samtidigt glömde hon bort att orientering utan risk för smittspridning i skog inte är tillåtet, eftersom området är tillgängligt för allmänheten och därmed omfattas av pandemilagen. När SVT sökte Amanda Linds för en kommentar, så var ministern inte tillgänglig. Senare har hon i Orienteringsmagasinet talat om att hon ser att Orienteringen är olyckligt drabbad.
a-p-a-s-s-n-i-n-g!
För närvarande finns en ny förordning ute på remiss där föreslås restriktionerna lättas från och med den 17 maj. En förordning som inte alls innebär en anpassning till idrottens förutsättningar i någon större omfattning och framför allt inte för individuella idrotter och motionslopp, vilka får ett maxtak på 150 deltagare samtidigt på tävlingsområdet.
Remissförlaget innebär för exempelvis Lidingöloppet 1 person per 200 meter, O-ringen 1 person per >6500 kvm och Vasaloppet 1 person per 600 meter. För Gotland Runt är talet än större då antalet personer i varje båt gör att antalet båtar blir än färre. Detta ska jämföras med 1 person per 10 kvadratmeter för museer och butiker.
Avståndet som tillåts för Vätternrundan, om man sprider ut alla deltagare, motsvarar distansen från Riksdagshuset, genom Gamla stan upp över Götgatsbacken vidare förbi Medborgarplatsen för att till sist nå Ringvägen vid Skanstull, dvs 2100 meter. Det är vad regeringen anser är ett proportionerligt avstånd för motionslopp med en reglering som ser till olika verksamheters risker.
Forskningens fakta
I Folkhälsomyndighetens redovisning till regeringen den första december 2020 hänvisade man till en forskningsartikel i The Journal of Infectious Diseases som påvisade att smittorisken inomhus är 18,7 gånger högre än utomhus.
På Irland har forskare gått igenom smittkällan till alla covid-relaterade smittfall i landet. Mindre än en promille av fallen kunde kopplas till utomhusaktivitet. Att låta motionslopp som sprids ut över stora områden över lång tid få ett lägre maxtal än besökare inomhus på ett museum är mycket svårt att förstå.
I en pandemi så är insatser befogade för att minska smittspridningen. I januari infördes pandemilagen för att komma bort för det breda inkonsekventa i ordningslagen. Nu när pandemilagen till sist börjar tillämpas på idrotten så är den inte alls proportionerlig.
Detta är speciellt bekymmersamt då pandemilagen är en inskränkning i våra grundlagsskyddade rättigheter. Regeringen behöver göra om och göra rätt.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Nu kommer notan för det avbrutna fotbollsderbyt, Hammarby-Djurgården den 20 oktober. Polisens insatser har hittills kostat skattebetalarna 3 miljoner kronor, ett belopp som kommer att stiga då kostnader för övertid ännu inte har räknats klart.
Derbyt fick avbrytas, och spelades klart påföljande måndag, med Hammarby-seger 2-0. Det var efter oroligheter för Djurgårds-sektionen som polisen ansåg sig tvingade att dra in arrangörtillståndet för arrangören, Hammarby IF.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar