Patetiskt så reglerna fungerar
I mer än ett år har pandemin haft effekter på idrotten utan att regeringen förmått etablera regler som är konsekventa och förståeliga. Tomma läktare samtidigt som VIP-restaurangerna är fulla på våra arenor. Hårdare regler för idrotter som arrangeras på allmänna platser över stor yta såsom exempelvis segling, cykel och orientering, än för verksamheter såsom Pressbyrån eller 7-eleven.
I

fredags fick idrottsministern möjlighet att visa att hon lyssnat och utvecklat proportionerliga regler. Något hon totalt misslyckades med. Hon ökade visserligen antalet möjliga besökare på arenor med dedikerade sittplatser från föreslagna 100 till 500. Det senare förutsatt att arenan har en kapacitet på mer än 5000 platser. Samtigt har forskare på Irland konstaterat att av smittkällan till alla covid-relaterade smittfall i landet kunde mindre än en promille av kopplas till utomhusaktivitet
Men samtidigt glömde hon bort att orientering utan risk för smittspridning i skog inte är tillåtet, eftersom området är tillgängligt för allmänheten och därmed omfattas av pandemilagen. När SVT sökte Amanda Linds för en kommentar, så var ministern inte tillgänglig. Senare har hon i Orienteringsmagasinet talat om att hon ser att Orienteringen är olyckligt drabbad.
a-p-a-s-s-n-i-n-g!
För närvarande finns en ny förordning ute på remiss där föreslås restriktionerna lättas från och med den 17 maj. En förordning som inte alls innebär en anpassning till idrottens förutsättningar i någon större omfattning och framför allt inte för individuella idrotter och motionslopp, vilka får ett maxtak på 150 deltagare samtidigt på tävlingsområdet.
Remissförlaget innebär för exempelvis Lidingöloppet 1 person per 200 meter, O-ringen 1 person per >6500 kvm och Vasaloppet 1 person per 600 meter. För Gotland Runt är talet än större då antalet personer i varje båt gör att antalet båtar blir än färre. Detta ska jämföras med 1 person per 10 kvadratmeter för museer och butiker.
Avståndet som tillåts för Vätternrundan, om man sprider ut alla deltagare, motsvarar distansen från Riksdagshuset, genom Gamla stan upp över Götgatsbacken vidare förbi Medborgarplatsen för att till sist nå Ringvägen vid Skanstull, dvs 2100 meter. Det är vad regeringen anser är ett proportionerligt avstånd för motionslopp med en reglering som ser till olika verksamheters risker.
Forskningens fakta
I Folkhälsomyndighetens redovisning till regeringen den första december 2020 hänvisade man till en forskningsartikel i The Journal of Infectious Diseases som påvisade att smittorisken inomhus är 18,7 gånger högre än utomhus.
På Irland har forskare gått igenom smittkällan till alla covid-relaterade smittfall i landet. Mindre än en promille av fallen kunde kopplas till utomhusaktivitet. Att låta motionslopp som sprids ut över stora områden över lång tid få ett lägre maxtal än besökare inomhus på ett museum är mycket svårt att förstå.
I en pandemi så är insatser befogade för att minska smittspridningen. I januari infördes pandemilagen för att komma bort för det breda inkonsekventa i ordningslagen. Nu när pandemilagen till sist börjar tillämpas på idrotten så är den inte alls proportionerlig.
Detta är speciellt bekymmersamt då pandemilagen är en inskränkning i våra grundlagsskyddade rättigheter. Regeringen behöver göra om och göra rätt.
Mest lästa just nu
Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Tennisstjärnornas styrkekamp i Kungliga tennishallen som har varit årligen återkommande sedan 1969 och lockat ett antal världsstjärnor byter nu organisation.
Det arrangemang som svenskarna känner som Stockholm Open är nu BNP Paribas Nordic Open och faktum är att turneringen är världens äldsta inomhusturnering på ATP-touren.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
I en intensiv nyhetsflora försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar