Idrottens ansvariga måste inse värdet
Är det möjligt att möta akademins satsningar? Både KTH och Stockholms Handelshögskola har presenterat ökade satsningar på idrottsforskning. Kraftsamlingar som uppskattats av såväl Riksidrottsförbundet som SOK. Men för att forskningen ska komma idrotten till nytta behöver förbund och deras ansvariga engagera sig och bli villiga att ta till sig perspektiv och idéer.

Digitalisering, AI, hållbarhet och klimatförändringar ger idrotten en ny spelplan med nya möjligheter som skärper kraven på utövande och verksamhet. Det är förändringar som idrotten måste utnyttja eller anpassa sig till.
Delar av idrotten utmanar förutsättningarna konstant. Den idrottsliga verksamheten bygger på viljan att bli bättre, prestera när det gäller, ta till sig ny kunskap och testa.
Kräver ett lagarbete
En nyfikenhet torde uppstå via en utveckling för att bli bäst. Många svenska idrottsmän har utmanat omvärlden lite extra och har drivit på förändring i sin idrott, såsom Jan Boklöv, Gunde Svan och Anja Persson.
Men utveckling och förändring är ett lagarbete inom idrotten. Även om en person eller en grupp av personer kan komma fram med en idé så behövs uppbackning och struktur för att testa vad som funkar och vad som inte funkar. När carving-tekniken kom inom utförsåkning var det ett resultat av löpande samspel mellan utövare, ingenjörer och idrotten.
Ett för ensidigt perspektiv för individ eller teknik utan organisation och utövare/användare har inom forskning varit mindre framgångsrikt. När KTH-forskare exempelvis studerat vad som skapat framgång under decennier av mobilteknikutveckling, visar det sig att bäst resultat uppstår när organisationer i sina affärsmodeller utnyttjar framstegen. Det är tydligt att det inte är värt att leta efter silver-bullits, det vill säga en uppfinning som löser allt av sig själv, utan organisationens förmåga till förändring och anpassning är central och ger det främsta värdet.
För att svensk idrott ska bli konkurrenskraftig över tid behöver idrottsorganisationer bli bättre på att stödja utveckling och förändring genom att vara lyhörda. Det är nödvändigt att ansvariga kan ta till sig externa krav för att en utveckling kan ske.
Det ställer krav på såväl ledare som organisationer. Ett samarbete som inte kommer inte av sig själv, utan det krävs beslut, ledarskap och förmåga att strukturera förutsättningar för förändring och lärande.
Att få in kontinuerligt lärande i en idrottsorganisation är inte självklart. Inom organisationer finns det gott om individer som brinner för utveckling och nya idéer, däremot saknas strukturer trots upprättade strategiplaner. Få diskuterar förändring trots att behovet är starkt. Få förbund har lärande och förändring som en del av styrelseagendan eller en FoU-ansvarig i organisationen.
Nya upptäckter
Att etablera lärandet inom förbund är ur många avseenden svårare än i det privata näringslivet. Det räcker inte med att växa, utvecklas och driva idrottens marknadsposition. Kärnan inom rörelsen är vill främst värna om idrotten och förmedla kärleken till själva utövandet. Nu behövs aktörer, som vill måste kombinera passionen med organisatorisk förmåga att förändras. Detta kan benämnas som hybridledarskap och förmågan att göra både och.
Med forskningens satsningar är det hög tid för idrotten att internt börjar diskutera hur nya upptäckter används.
”Vilka och hur inom vårt förbund ska få stöd att kontinuerligt ha koll och väcka frågan om hur nya insikter och perspektiv berikar oss”, borde bli en punkt på dagordningen.
Nu har idrotten chansen. Men utnyttjas den?
Mest lästa just nu
En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Diverse saker bland Sven-Göran ”Svennis” Erikssons tillhörigheter har auktionerats ut. 177 objekt såldes för ungefär 1,3 miljoner kronor, rapporterar Aftonbladet från dagarnas auktioner.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar