Idrottens ansvariga måste inse värdet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Är det möjligt att möta akademins satsningar? Både KTH och Stockholms Handelshögskola har presenterat ökade satsningar på idrottsforskning. Kraftsamlingar som uppskattats av såväl Riksidrottsförbundet som SOK.  Men för att forskningen ska komma idrotten till nytta behöver förbund och deras ansvariga engagera sig och bli villiga att ta till sig perspektiv och idéer. 

Digitalisering, AI, hållbarhet och klimatförändringar ger idrotten en ny spelplan med nya möjligheter som  skärper kraven  på utövande och verksamhet. Det är förändringar som idrotten måste utnyttja eller anpassa sig till.

Delar av idrotten utmanar förutsättningarna konstant. Den idrottsliga verksamheten bygger på viljan att bli bättre, prestera när det gäller, ta till sig ny kunskap och testa. 

Kräver ett lagarbete

En nyfikenhet torde uppstå via en utveckling för att bli bäst. Många svenska idrottsmän har utmanat omvärlden lite extra och har drivit på förändring i sin idrott,  såsom Jan Boklöv, Gunde Svan och Anja Persson.

Men utveckling och förändring är ett lagarbete inom idrotten. Även om en person eller en grupp av personer kan komma fram med en idé så behövs uppbackning och struktur för att testa vad som funkar och vad som inte funkar. När carving-tekniken kom inom utförsåkning var det ett resultat av löpande samspel mellan utövare, ingenjörer och idrotten.

Ett för ensidigt perspektiv för individ eller teknik utan organisation och utövare/användare har inom forskning varit mindre framgångsrikt. När KTH-forskare exempelvis studerat vad som skapat framgång under decennier av mobilteknikutveckling, visar det sig att bäst resultat uppstår när organisationer i sina affärsmodeller utnyttjar framstegen. Det är tydligt att det inte är värt att leta efter silver-bullits, det vill säga en uppfinning som löser allt av sig själv, utan organisationens förmåga till förändring och anpassning är central och ger det främsta värdet.

För att svensk idrott ska bli konkurrenskraftig över tid behöver idrottsorganisationer bli bättre på att stödja utveckling och förändring genom att vara lyhörda. Det är nödvändigt att ansvariga kan ta till sig externa krav för att en utveckling kan ske. 

Det ställer krav på såväl ledare som organisationer. Ett samarbete som inte kommer inte av sig själv, utan det krävs beslut, ledarskap och förmåga att strukturera förutsättningar för förändring och lärande. 

Att få in kontinuerligt lärande i en idrottsorganisation är inte självklart. Inom organisationer finns det gott om individer som brinner för utveckling och nya idéer, däremot saknas strukturer trots upprättade strategiplaner. Få diskuterar förändring trots att behovet är starkt.  Få förbund har lärande och förändring som en del av styrelseagendan eller en FoU-ansvarig i organisationen.

Nya upptäckter

Att etablera lärandet  inom förbund är ur många avseenden svårare än i det privata näringslivet. Det räcker inte med att växa, utvecklas och driva idrottens marknadsposition. Kärnan inom rörelsen är vill främst värna om idrotten och förmedla kärleken till själva utövandet. Nu behövs aktörer, som vill måste kombinera passionen med organisatorisk förmåga att förändras. Detta kan benämnas som hybridledarskap och förmågan att göra både och.

Med forskningens satsningar är det hög tid för idrotten att internt börjar diskutera hur nya upptäckter används. 

”Vilka och hur inom vårt förbund ska få stöd att kontinuerligt ha koll och väcka frågan om hur nya insikter och perspektiv berikar oss”, borde bli en punkt på dagordningen. 

Nu har idrotten chansen. Men utnyttjas den?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.