Idrottens ansvariga måste inse värdet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Är det möjligt att möta akademins satsningar? Både KTH och Stockholms Handelshögskola har presenterat ökade satsningar på idrottsforskning. Kraftsamlingar som uppskattats av såväl Riksidrottsförbundet som SOK.  Men för att forskningen ska komma idrotten till nytta behöver förbund och deras ansvariga engagera sig och bli villiga att ta till sig perspektiv och idéer. 

Digitalisering, AI, hållbarhet och klimatförändringar ger idrotten en ny spelplan med nya möjligheter som  skärper kraven  på utövande och verksamhet. Det är förändringar som idrotten måste utnyttja eller anpassa sig till.

Delar av idrotten utmanar förutsättningarna konstant. Den idrottsliga verksamheten bygger på viljan att bli bättre, prestera när det gäller, ta till sig ny kunskap och testa. 

Kräver ett lagarbete

En nyfikenhet torde uppstå via en utveckling för att bli bäst. Många svenska idrottsmän har utmanat omvärlden lite extra och har drivit på förändring i sin idrott,  såsom Jan Boklöv, Gunde Svan och Anja Persson.

Men utveckling och förändring är ett lagarbete inom idrotten. Även om en person eller en grupp av personer kan komma fram med en idé så behövs uppbackning och struktur för att testa vad som funkar och vad som inte funkar. När carving-tekniken kom inom utförsåkning var det ett resultat av löpande samspel mellan utövare, ingenjörer och idrotten.

Ett för ensidigt perspektiv för individ eller teknik utan organisation och utövare/användare har inom forskning varit mindre framgångsrikt. När KTH-forskare exempelvis studerat vad som skapat framgång under decennier av mobilteknikutveckling, visar det sig att bäst resultat uppstår när organisationer i sina affärsmodeller utnyttjar framstegen. Det är tydligt att det inte är värt att leta efter silver-bullits, det vill säga en uppfinning som löser allt av sig själv, utan organisationens förmåga till förändring och anpassning är central och ger det främsta värdet.

För att svensk idrott ska bli konkurrenskraftig över tid behöver idrottsorganisationer bli bättre på att stödja utveckling och förändring genom att vara lyhörda. Det är nödvändigt att ansvariga kan ta till sig externa krav för att en utveckling kan ske. 

Det ställer krav på såväl ledare som organisationer. Ett samarbete som inte kommer inte av sig själv, utan det krävs beslut, ledarskap och förmåga att strukturera förutsättningar för förändring och lärande. 

Att få in kontinuerligt lärande i en idrottsorganisation är inte självklart. Inom organisationer finns det gott om individer som brinner för utveckling och nya idéer, däremot saknas strukturer trots upprättade strategiplaner. Få diskuterar förändring trots att behovet är starkt.  Få förbund har lärande och förändring som en del av styrelseagendan eller en FoU-ansvarig i organisationen.

Nya upptäckter

Att etablera lärandet  inom förbund är ur många avseenden svårare än i det privata näringslivet. Det räcker inte med att växa, utvecklas och driva idrottens marknadsposition. Kärnan inom rörelsen är vill främst värna om idrotten och förmedla kärleken till själva utövandet. Nu behövs aktörer, som vill måste kombinera passionen med organisatorisk förmåga att förändras. Detta kan benämnas som hybridledarskap och förmågan att göra både och.

Med forskningens satsningar är det hög tid för idrotten att internt börjar diskutera hur nya upptäckter används. 

”Vilka och hur inom vårt förbund ska få stöd att kontinuerligt ha koll och väcka frågan om hur nya insikter och perspektiv berikar oss”, borde bli en punkt på dagordningen. 

Nu har idrotten chansen. Men utnyttjas den?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen