Torstens otroliga resa - från t-shirt till miljarder

Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna.  Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...

Han har tagit en kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.

Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.

Via T-shirts inledde Torsten Jansson sin karriär som entreprenör. I tonåren utgick han från föräldrarnas källare varifrån han sålde t-shirts med tryck. Idag har hans New Wave Group strålande försäljningssiffror runt om i världen. Foto: Anders Wiklund

 

Det är sen kväll i USA. Men Torsten Larsson svarar mitt under semestern när han nu har flugit till Fort Lauderdale iUSA över helgerna och sökt värmen. Han läser  manus och ger klartecken "Texten är ok", skriver han i ett mail och Idrottens Affärer kan publicera artikeln om en av Sveriges främsta entreprenör. Torsten Larsson älskar idrott och berättar om affärerna, besluten och miljonerna, och om sina 70 bolag. Hur han har tagit 150 miljoner ur sin egen ficka för attt bygga en multihall i ett nytt stort idrottsscentrum och ett exklusivt hotell mitt i Småland.  Det är bara början, han planerar även en fotbolls- och fritidsarena. 

 

Hur många tonåringar har inte fått idéer om att göra affärer och tjäna pengar genom att sälja t-shirts med tryck. Torsten Jansson var en av dem. 

Där började allt och till skillnad mot många andra hade den här ynglingen mera uthållighet. Han fortsatte oförtrutet hemma i föräldrarnas källare i villan i Dingle. 

Köpte tillbaka för 1 krona

Företaget växte, men för att nå expansion krävdes nya ägare, som kom, men fortsättningen blev den motsatta. Konkursen var nära och det slutade med att Jansson köpte tillbaka företaget - för en krona.

Han minns ungdomsåren och för 41 år sedan och hur han startade sitt första bolag med att trycka klubbnamn på t-shirts i Dingle. Då var han 19 år, och skoltrött, trots att han kommer från en lärarfamilj – idrott och i synnerhet pingis lockade honom mera.

– Första målet var att försörja mig. Det kunde jag inte till en början och då jobbade jag extra som ordningsvakt på helger och sommaren, och så var jag deltidsbrandman i många år. Nästa mål var att bli lika stor som Sport-Johan som då var den största konkurrenten.

 Ett stort steg innebar köpet 1996 av Craft of Scandinavia. Därefter blev New Wave Group en maktfaktor i branschen. Efter ett antal år med ideliga övertaganden av både företag och varumärken har Torstens bolag etablerats i en rad länder runt om i världen.

 Även om försäljningen av sport- och profilkläder gick ner under pandemin, så sålde koncernen mängder av produkter av allt som hade med i synnerhet cykling och utomhusaktiviteter att göra. 

Tvingades permittera

-Dessutom, Ibland har folk ifrågasatt New Waves produktbredd, men under pandemin visade det sig att den var guld värd. Hade vi bara stått på ett ben hade det varit jättetufft.

Till hans affärsimperium i dag hör Orrefors Kosta Boda där han blev ny ägare 2005. En misslyckad affär med Kina ledde till att Jansson tog över glasbruket

Jag såg ett företag som var helt nedslaget i skorna. Jag vet inte hur länge det hade gått med förlust, men det var löjligt länge. Då tänkte jag: ”Det här måste vara ganska lätt att göra lönsamt”.

. För att undvika konkurs för glasbruken insåg Jansson att han behövde stänga två av koncernens glasbruk. Det innebar att sommaren 2013 förlorade över 150 personer sina jobb.

– Jag tänkte: ”Jag: Antingen åker jag ner, berättar och ser folk i ögonen eller så sätter jag mig i Stockholm eller Göteborg och ber någon annan göra alltihop. Men då kan jag aldrig visa mig där igen”.

Han fick styrning på tillverkning och försäljning inom Orrefors Kosta Boda AB och företaget fick stadga.

–Innan dess visste jag inget om Kosta. Eller om glas. Allt var en ren slump egentligen.

Hans övertygelse har gett honom medvind, gång på gång.

Omsätter 9 miljarder

Orrefors Kosta Boda och New Wave Group utgör grunden till dagens imperium

Han har skapat ett livsverk och omsätter nära tio miljarder kronor.

Hans affärssinne och beslutsamhet ger mycket god utdelning.

Tredje affärsområdet hos Torsten Jansson är det som pågår i Småland - att  förvandla ett litet avsomnat samhälle och ge människor hopp. 

Västgöten blev smålänning tack vare affären med glasbruken, men han påtog sig också rollen som social entreprenör.

Han har gjort enorma investeringar i bygden, ibland tillsammans med Lessebo kommun och skapat arbeten för åtskilliga människor. Han väckte ett glasbruk till liv och gav bruken och människor en framtid. 

Han har låtit bygga ståtliga Kosta Boda Art Hotell, ett färgsprakande designhotell, inrett av Kosta Bodas formgivare, Husets signum är just glas, ni skulle se poolen, utformad och utsmyckad som ett vernissage-rum   med rinnande vatten. Han tog även initiativ till att bygga en multihall.  Och han har hela tiden nya planer.

Designhotell

Samtidigt fanns tankar på en pingishall, eftersom han har en förkärlek till den sporten. När skissandet var klart framträdde en 10 000 kvm stor Multihall på ritbordet I dag står den där, stor och magnifik. Bottenplattan är på 7 000 kvm och med sina två våningar invändigt och  med teleskopläktare finns möjlighet till 2100 sittplatser. Därtill en B-hall med 700 sittplatser som utgör Sveriges största pingishall med – med Här står 16 pingishagar permanent. I arenan finns också boulebanor, 200 kvm yta för kampsport, två padelbanor och två bowlingbanor

Nu ser man fram emot bl a  bordtennis-EM för 13-åringar - men mera tillkommer i takt med tiden. 

Han står bakom ständiga arrangemang av olika karaktär, idrott som kultur, och lockar folk till orten. Som koncernens konsert i november med Måns Zelmerlöw, där entrén gick till bygdens ungdomsidrott. Sedan följer pingis-DM, Stora Näringslivsdagen, Stora Aktiespardagen.

"För regionens bästa"

- Vår förhoppning är att det ska stärka och utveckla intresset i hela regionen och innebära ett mervärde för satsningen, säger Torsten Jansson

Vem han är i dag och hur han alltid är inställd på nya affärer visar uttalandet:

”Om jag tänker med hjärtat hade jag förstås sponsrat den svenska landslaget, men man kan inte alltid göra det. Sverige står för en fjärdedel av vår försäljning och det är en minskande andel. Om vi ska nå 20 miljarder i omsättning måste vi gå hårt åt de större länderna i Europa. Även USA och Kanada.”

Dit har han nått via en imponerande karriär.

I dag säljer New Wave Group produkter under ett 40-tal varumärken, med försäljning i 20 länder av profil- och fritidskläder, skor, accessoarer och presentartiklar med framgångar.

En prilla till

Totalt agerar ett 70-tal företag under Janssons befäl. Han minns ungdomsåren Ständigt stoppar Torsten Jansson in en ny prilla snus och anger full fart framåt

Ett oändligt antal timmar och dagar senare står han där med facit och inget tyder på att han tänker varva ned.

Han kan belåtet och stolt göra sin redovisning.

Han väckte ett glasbruk till liv, har låtit bygga ett ståtligt hotell och därtill en multihall.  Hans konfektionsföretag visar bara plussiffror. Han har fått åtskilliga människor förhoppningsfulla.

Numera unnar han sig också vila och förnöjelse.

- Jag längtar till Jul och att ta ledigt! utropade han före helgerna.

Tiden innan var intensiv. För ett tag sedan konstaterade han:

- Nu och fyra veckor framåt gäller det att bita ihop, hinna och orka. Årets absoluta högsäsong är här med Julruschen - varje år tänker man att man inte skall boka in lika mycket som förra året…Konstigt att man inte lär sig.

- Det blir det samma varje år. Men, det är en otroligt rolig och mysig period och jag ska ta en längre ledighet och ladda för 2025!

Ulf Torsten Jansson, föddes 16 september 1962 i Svarteborgs församling, Munkedal.  Han gick 2-årig social linje på gymnasiet och startade. sitt T-shirtbolag i föräldrarnas källare i Dingle. 

Social entreprenör

Han använder sociala medier flitigt och syns exempelvis mycket frekvent på Facebook.

Just nu är han högaktuell i media och porträtteras återkommande.

- Men man är inte lika bra som det skrivs när det går bra, och man är inte lika dålig som det påstås när det går dåligt heller.

– Pengar och ekonomi betyder mycket upp till en viss gräns, men om jag i teorin har en eller fem miljarder kronor spelar ingen roll. I början arbetade man för att få råd att köpa ett hus, de bilar man ville ha och en sommarstuga. 

- Du blir inte lyckligare av att ha tio hus, snarare mer olycklig. Jag reser och flänger mellan olika platser, och skulle gärna ha blivit av med en eller två bostäder 

För många utgör han den främsta bilden av en entreprenör.

Och det står ju klart - den där t-shirten har förräntat sig.

Thomas Ejderhov

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen. 

AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga. 

20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.