En äkta svensk idrottsinvesterare

Trots 51-procentregeln i svensk idrott agerar den ene idrottsinvesteraren efter den andre.

”Kungen av Kosta”, New Wave- grundaren, Torsten Jansson, 62 är den senaste som figurerat under två år.

Torsten Jansson på sitt exklusiva hotell Kosta mitt i Smålandsskogarna. intill ligger hans idrottsimperium med en multihall i två våningar på totalt 7 000 kvm med handbollsplan med 2 300 läktarplatser, en pingishall med 20 stående bord, fyra bowlingbanor, två paddelbanor och åtta boulebanor. Även gym, och en kampsportsyta ingår. Nära finns också en stugby, en camping och ett bageri. Och nu skissas det även på en fotbollsarena för drygt 2 000 åskådare. Foto: Stefan Bladh

Det kan inte vara en hög avkastning som lockar investerare att satsa på idrotten. Kan det vara insikten om en hel bygds uppslutning och att folket måste ha ”både bröd och skådespel”,(latin: panem et circenses) är ett bekant uttryck från romerska imperiet. Eller gäller något annat modernare synsätt med samhällsekonomisk social mantra.

Vi har läst om hur Jan Blad och Erland Erlandsson, med sitt företag, Amokabel, har lyft fram Alstermo Handboll till högsta serien i handboll.

Satsat flera hundra miljoner

Tre mil söderut kommer New Wave Groupgrundaren Torsten inte att Jansson nöja sig med att Kosta SK nyligen har vunnit sin femte serieseger och stormar mot pingiseliten för både tjejer och killar. Tjejerna är redan där och herrarna på god väg. En av lagmedlemmarna är förbundskaptenen Jörgen Persson,58.

Samhället Kosta har genomgått en total förvandling sedan Torsten Jansson köpteglasbruken Orrefors och för 2005 när han ville värna om svensk hantverks-tradition. Han vill även skapa ett imperium för idrott

Han såg vilket behov som gällde i samhället.

Bara ett drygt år senare förverkligade han mycket av sin drömmar. Han satsade på ett 20 000 kvm stort outletcentrum samt på ett exklusivt  hotell för 280 miljoner.

Inte nog med det. Han bestämde också att Kosta behövde en multihall  i två våningar på totalt 7 000 kvm, med handbollsplan och plats för2 300 läktarplatser, en pingishall med 20 stående bord, fyra bowlingbanor, två padelbanor och åtta boulebanor. Även gym, kampsportsyta, restauranger och kontor ingår. Nära finns också en stugby, en camping och ett bageri. Och nu skissas det på en fotbollsarena för drygt 2 000 åskådare.

Det handlar om byggkostnader runt 250 miljoner i den sista delen. Men så sålde New Waves grundare, vd och storägare  en miljon aktier för någon månad, visar Finansinspektionens insynsregister.  Ett värde av 110 kronor per aktie innebär att posten var värd 110 miljoner kronor.

Det finns också ett förslag från New Waves styrelse att utdelningen ska öka till 3,50 kronor per aktie om detta förslag. Det skulle ge 160 miljoner kronor i utdelning till Torsten Jansson. 

Enligt uppgifter från storägaren själv skall pengarna användas till att bygga arenor och komma ungdomsidrotten i Kosta till del.  Pengar från som kommer från försäljningen via de mest kända egna profilvarumärkena som Clique, Craft, Kosta Boda och Grizzly.

När Kosta Boda Art Hotel öppnade 2009 fanns det gott om tvivlare, bl a från hotellen i Växjö fem mil bort eller i Kalmar, sju mil österut. Men numera har Torsten Janssons hotellskapelse en av de högsta beläggningarna!

På kapitalmarknadsdagen i februari,2024 förutsågs att rörelsemarginalen för New Wave Group skulle ligga på 20 procent (tidigare 15 procent) kommande verksamhetsår.

Torsten Jansson nämndes för en tid sedan ha samma kaliber som företagsledarna Kamprad, Erling/Stefan Persson och Stenbeck.

Började i föräldrarnas källare

Likheten med Ingvar Kamprad är allra störst då båda startade med två tomma händer och byggde upp sina företags-imperium under sin livstid. Så kan det gå när drivet finns. Och lite till. 

Han började med att sälja lotter åt idrottsföreningen med en provision på 10 procent och fortsatte med att trycka budskap och klubbnamn på T-tröjor till idrottsföreningar som 19-åring. 

Torsten höll då till hemma i föräldrarnas källare i bohusländska Dingle. Då jobbade han också extra som ordningsvakt och i borgarbrandkåren för att få ihop ekonomin i inledningen av företagskarriären. 

I samhället Dingle bor cirka 900 personer, nästan intill identiskt i storlek med Kosta.

Torstens är gift med förra statsrådet Ulrica Messing sedan 2009. Hon blev omskriven när hon 1996 blev det yngsta statsrådet, (hon var också integrations-, idrotts-, och ungdomsminister under åren 1998 - 2000. Numera är hon landshövding i Blekinge sedan 2021.

Lukas Rydén 37, som inte vill kalla sig klubbchef utan mer åt” allt i allo - hållet” är nu inne på sin femte säsong i Kosta SK och han var den som efter Malte Möregårdh hoppade den på nuvarande resan. 

Jo, Malte Möregårdh, från grannsamhället Hovmantorp är bror till Sveriges bäste bordtennisspelare Truls. Så den givna frågan är när svensk pingis världstjärna, Truls Möregårdh tar steget över till Kosta

-Vi skall först gå upp i högsta serien! Vi ska vara klara över att det är en av världens mest uppvaktade och attraktiva spelare vi nu talar om, slår Lukas Rydén fast.

Champions League här?

Vi tar ny sats och undrar när det blir aktuellt med Champions League-spel i bordtennis i Kosta?

-Jo, det har allt varit med i vår målformulering, erkänner klubbchefen.

 Att det har spelats Champions League i grannstaden Kalmar och sydliga Eslöv gör att dramatiken minskar något.

Att ha en engagerad och dynamisk, sponsor som Torsten Jansson betyder mycket inför ambitionen att spela internationellt.

Torsten Janssons koncern säljer produkter under ett 40-tal varumärken med försäljning i 20 länder av profil- och fritidskläder, skor, accessoarer och presentartiklar. 70 procent av försäljningen sker utanför Sverige. Omsättning är ca 5,5 miljarder kronor. 

- Han är personligen väldigt engagerad, före, under och efter matcher, berättar Lukas Rydén.

Hur är Torsten som pingisspelare?

- Han är bollsäker och ”slår hellre än plockar”, svarar klubbchefen diplomatiskt.

Notera också att vår huvudperson kan stoltsera med att ha klarat 300 kg i knäböj!

Någonstans i glasskimret från Kosta Boda, Sveriges äldsta glasbruk från 1742, finns nog uppgiften om vilka som spelar öppningsmatchen i pingis vid invigningen av Craft Arena i Lessebo i höst.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.