Sema hjälpte klubben i nödens stund
I oktober balanserade Östersunds FK i Superettan på konkursens brant. Föreningen hade en skatteskuld på 3 miljoner kronor som förföll till omedelbar betalning. Ordföranden Anders Cederberg vädjade i media om stöd.
Ett fristående bolag, Östersunds Transferintressenter AB, privatpersoner samt Englands-proffset Ken Sema skyndade till undsättning och säkrade skatteskulden, och mer än så. Totalt förstärktes kassan med 4,7 miljoner kronor.
Svenska Fotbollförbundets licensnämnd har även de imponerats av den jämtländska givmildheten och har beslutat att samtliga klubbar i allsvenskan, Superettan, Obos damallsvenskan, Elitettan och Ettan har beviljats elitlicens för 2025.
Ett beslut som innebär att de ”lever upp till de ekonomiska och organisatoriska kriterier som ställs för att säkerställa en hållbar och professionell verksamhet inom svensk elitfotboll”.
Av beslutet framgår att ekonomiskt utsatta Utsikten i Superettan har lämnat ett periodiserat koncernbokslut per den 31 augusti, som visar positivt eget kapital, och uppfyller därmed alla krav för att få elitlicens 2025.
Uppfyllt kraven
Utöver kravet på eget kapital har samtliga klubbar uppfyllt kravet angående betalningar per den 31 augusti 2024, och intygat att de inte saknar ekonomiska förutsättningar att bedriva verksamhet hela nästkommande år (2025). Licensnämnden har inte funnit det orealistiskt i något fall.
Till skillnad från ishockeyn, där SHL-organisationen roffar åt sig merparten av den ekonomiska kakan, har elitfotbollens 32 klubbar enats om att ersättningen från UEFA:s Solidarity Payment, ska fördelas solidariskt mellan lagen i allsvenskan och Superettan.
Ersättningen under 2024 ökar från fyra till sju procent av UEFA:s totala intäkter från Champions League, Europa League och Conference League. Djurgården, Häcken och Elfsborg, som deltar i Europaspel, ersätts på annat sätt av UEFA.
För lagen i Superettan innebär det ett välkommet kassatillskott på upp till en halv miljon kronor.
I kronor harUEFA:s bidrag ökat från 49 miljoner till 86 miljoner, enligt Föreningens Svensk Elitfotbolls (SEF:s) fördelningsmodell erhåller de allsvenska lagen 87 procent och Superettan 13 procent.
Att Superettan släpps in innebär en ökad kravbild, på organisation och ett långsiktigt ansvarstagande.
-Intiativet kommer från klubbarna själva, det är en solidarisk handling av de allsvenska klubbarna som ytterligare bidrar till bygga en hållbar svensk elitfotboll, menar Svante Samuelsson sportchef på SEF.
En tidig julklapp
I Östersund välkomnas förstås beskedet från SEF.
I kronor innebär det en tidig julklapp i halv miljon klassen, exakta beloppet beräknas efter tabellplaceringar de senaste fyra åren.
I Örebro SK säger ordföranden Jonas Lindegren.
-Varje bidrag är värdefullt och det är mycket glädjande att SEF-klubbarna hyllar solidaritetstanken.
Annat i ishockeyn
Ishockeyns andra division Hockeyallsvenskan, lever ett ekonomiskt liv helt fritt från SHL. Här tillhör nyemissioner av aktier och swish kampanjer vardagen för hålla fogdar och konkursspöke på avstånd.
Inom ishockey hörs allt fler krav på att SHLs stora intäktsflod, i form av rättighetsavtal, måste sippra ned i seriesystemet, till Hockeyallsvenskan och inte minst Hockeyettan, som inte ens fick ihop 40 lag till seriespel den här säsongen- utan fick nöja sig med 36 lag.
Hockeyns licensnämnd har vid flera tillfällen tvångsnedflyttat lag på grund av sviktande ekonomi.
Kjell Nilsson
Mest lästa just nu
Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna. Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...
En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.
Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.
Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då..
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar