Miljardsatsning med Henrik Stenson

65 000 kr om året  i jakten efter det perfekta golfslaget

Är svensk golf redo för en anläggning som Crownwood? 

Här på golfbanan Crownwood, utanför Ängelholm, ska Henrik Stenson slå ut om bara några månader - som ägare och designer. Henrik Stenson, tidigare Major-vinnare, norske entreprenören Arild Karlsen och banarkitekten Christian Lundin är övertygade.

 I en tidigare tallskog,  med Skälderviken utanför Ängelholm, som närmaste granne, smygöppnas i sommar en främmande fågel i det svenska golflandskapet.

Kunnig ägartrio

För många hundra miljoner, ja kanske en miljard kronor, har tagits fram en bana, Crownwood Golf, som helt bygger på ideér och intryck som ägartrion samlat på sig från besök på banor över hela världen.

Det är en klubb för medlemmar som är villiga att betala 65 000 kronor i årsavgift, i den eviga jakten på det perfekta golfslaget.

Projektet startade redan 2001 av fyra lokala golfentusiaster, under namnet Wegeholm Golf. Planen var vild, här skulle byggas en linksbana som ska läggas ut på sanddyner. Motståndet var massivt, Ängelholms kommun, länsstyrelse och naturvårdsmyndigheter var långt ifrån förtjusta. 

Banan flyttades allt längre från sandstranden,  in i tallskogen. 2016 klev Henrik Stenson in som delägare. Lundin och Arild Karlsen hakade på. Efter intryck från Hogs Head på Irland  ,och hur de driver en privat klubb, såg de möjligheten att skapa något liknande.

-Och vi hade det perfekta området för något helt nytt. Och ja, vi har ett begränsat medlemsantal, inget tak. Vi räknar i stället antal ronder, högst 15 000 på ett år. Jag tror att vi kan  locka ett stort antal internationella spelare, säger Christian Lundin.

-18 hålsbanan är privat, endast medlemmar och deras gäster kommer att ha tillgång till den. Vi kommer också att ha en 11-hålsbana, Henrik´s Playground som tillåter greefee-spel. Samma kvalité som den stora banan, men kortare hål, har Christian Lundin berättat för sajten golfbranschen.se.

Han betonar att juniorer kommer att få spela fritt på den kortare banan under vissa tider. Klubbhuset, som är under byggnad, ska vara navet i anläggningen och på sikt planeras för gym och spa och andra faciliteter.

Nytt koncept i Sverige

Fågan återstår – är Sverige redo för en anläggning som Crownwood?

Christian Lundin utvecklat sitt svar.

- Vi hoppas det, vii har testat idén på många håll och mött ett stort intresse, både från svenska och internationella spelare. Konceptet är annorlunda i Sverige, men vi stor stenhårt på det här.

Han ser ingen risk att klubbar i närområdet, som Mölle, Båstad, Torekov och  Arild ska drabbas.

- Nej, även om några vill byta till oss kommer det knappast att  påverka medlemsantalet i dessa klubbar. Vi ser oss snarare som en kompletterande aktör och kommer att bidra till regionens golf och turistnäring genom att locka internationella spelare. 

-De behöver äta och ha någonstans att bo, och kanske vill de spela andra banor i området, menar Christian Lundin.

Han är utbildad på Chalmers i Göteborg.

 Hans stora lidelse  är att bygga golfbanor, oftast med Henrik Stenson som partner. De har bland annat  byggt och designat Österåkers nya 18 hålsbana. Han var också ansvarig för ombyggnaden av Stockholms GK:s bana i Kevinge norr om Stockholm. En ”renovering” som uppmärksammats internationellt med flera priser.

Stark framtidstro

Vid vårt besök i den tidigare tallskogen möts vi av Fredrik Widmark, director of golf,  och engelsmannen  Mark Potter,  operativt ansvarig för anläggningen.  Vi kommer oanmälda, det uppskattas inte. Christian Lundin är på resa i Vietnam och varken Fredrik eller Mark får inte/vill uttala sig utan Christians medgivande.

Fotografering tillåts inte, vi kom in i anläggningen via en kilometer lång smal grusväg, och åtskilligt arbete krävs för att internationella gäster ska  kunna känna sig välkomna. Att de första slagen ska kunna slås redan i sommar känns avlägset.

 Gräset på fairway  har en mödosam väg upp i den tidigare tallskogen. På en nyligen avslutad jobbmässa i närbelägna Catena Arena sökte Crownwood golf personal för ett 30-tal tjänster  inom anläggningen.

Framtidstron är stark – golfens främmande fågel  vill flyga redan i sommar.

 Kjell Nilsson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det egentliga  verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan  hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.

Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam. 

Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till  unga flickors ishockey i Stockholm.

I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i  division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.