Märkliga affärer skapar nya frågor
Östersunds FK är och förblir en klubb för rubriker. Bortsett från Europaframgången har det mest varit ekonomin som har skapat rubriker. Utebliven mångmiljonaffär med Libyen, utlovad men utebliven 15 miljoners satsning från en utländsk sponsor, och nu senast en och en halv miljon upp i rymden i form av kryptovalutan onecoin.
Ingen av missarna påverkar nuvarande läge, som är tufft nog ändå och allt ligger en bit bakåt i tiden. Men onecoinhistorien har kommit i dagen.

Bakom onecoinsatsning låg en av klubbens supportar som själv satsade ett avsevärt belopp, liksom tre andra sponsorer. Totalt nämnare miljonen. Även den dåvarande ordföranden Daniel Kindberg satsade genom ett av sina bolag 655 000 kronor. För hans del dock inte utan förbehåll. Vid en värdeutveckling över det tredubbla upp till fyrdubbla skulle hans bolag få tillbaka insatsen och överskjutande vinst skulle sedan delas 50/50. Något liknande förbehåll gjorde inte de andra sponsorerna. De köpte ÖFK ”en lott” med för stor förhoppning om vinst.
Kindberg säkrade sin del
Daniel Kindberg som alltid brukar nämna vad han sponsrat ÖFK med har i alla andra sammanhang fått igen de pengar han satsat i klubben. Visserligen tagit risker men utöver rena lånehandlingar alltid sett att han haft på svångrem och en egen form av hängslen., Det senaste lånebeloppet på drygt fyra miljoner fick hans bolag (som numera en son står för) tillbaka före bokslutet 2020.
Kryptovalutan var en ren chansning. Ett lotteri. Supportern som drog igång det hela trodde på ett enormt lyft. Enligt de mest optimistiska kalkylerna hade klubben blivit landets rikaste. Tillgångarna togs till slut inte ens med i klubbens räkenskaper och även om initiativtagaren har en gnutta hopp har kryptoexperten Totte Löfström förklarat att det är bluff och båg. I USA finns till och med en svensk som häktats för att ligga bakom bedrägeriet.
Med en ny styrelse och ny vd gjorde ÖFK en bra uppryckning förra säsongen från minus 22 miljoner i balansen till ett mindre plus. Det har jag berömt tidigare. Men Corona-krisen var då till viss hjälp liksom att Ghoddos affären inte blev någon ekonomisk belastning.
Bägge delarna kommer dock att spöka i årets mycket ovissa säsong. Det är troligt att klubben måste göra en större bragd både på den sportsliga och ekonomiska sidan.
Krävs en plan B
Årsbudgeten är enligt direktören så offensiv att man även måste ha en plan B. Ändå nämns det ingenstans om återbetalning av uppskjuten skatt (Corona) på drygt 8 miljoner, återbetalning till de medlemmar som vill ha sina säsongkort återbetalda samt den del av leverantörsskulderna som ligger högre än fordringar.
Svaret till mig vid årsmötet om vart amorteringarna skulle komma ifrån, var att de ännu inte förfallit…
Det finns normala sponsor- och publikintäkter upptagna. Det blir det inte och Ingen vet hur det faller ut och vad som kan kompenseras. Fjolårets kompensation för bortfall av intäkter och permitteringar låg på närmare 10 miljoner. Det blir långtifrån detta i år. Alltså blir det minst lika tufft kommande rent ekonomiskt lika tufft det här året. Samtidigt är ökning av sponsorer och nya investerare inte så lätt fångade i nuvarande situation.
Sportligt var fjolåret en balansgång, länge seriejumbo sedan en stark period som behövdes för att ha marginal till den avslutande svackan.
Sedan fjolårets start har man sålt två tunga spelare. Mer måste nog säljas för likviditetens skull. Samtidigt krymper truppen. Det finns långtidsskador Revan Amin kommer först till hösten, Kalpi Quattaro färskt långtidsskadad. Det finns även kortare skador men Simon Kroon som nästan varit kroniskt skadad är tillbaka. Sedan har klubben sju spelare i olika afrikanska landslag vilket kan medföra skador och formförsämringar utanför klubbens gagn.
Värvningsförbud
Men det värsta av allt är att klubben inte får köpa in spelare under det hör året. Enda öFK-straffet i den slarviga Ghoddos-affären. Ghoddos själv blev ju stängd i fyra månader. Tyvärr känner konstruktören av affären här lika lite ansvar som när det gäller det fiffel som klubben gång efter annan hånas för.
Klubben sonderade lånemöjligheter på spelarsidan, men den vägen är stängd. Till råga på allt elände finns utgående spelarkontrakt i truppen. De flesta vid nyåret, vilket kan betyda en ny smäll om klubben dessutom degraderas.
Men, ordförande Mattias Rasteby, vd Michael Schahine och tränare Amir Azrafshan, får vi be om ett nytt under!
Thord Eric Nilsson
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
– Det är kristallklart, vi spelar för VM-guld.
Det fastslår Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam när han presenterar sin VM-trupp till mästerskapet i Avicii Arena med inledning 20.20 mot Slovakien.
Han är inte direkt blygsam, frågan är om han har täckning för sin optimism. Han har tagit ut 23 spelare, tre målvakter, sex backar och 14 forwardar, varav 18 är NHL-spelare. Två platser har lämnats öppna.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.