Märkliga affärer skapar nya frågor

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Östersunds FK är och förblir en klubb för rubriker. Bortsett från Europaframgången har det mest varit ekonomin som har skapat rubriker. Utebliven mångmiljonaffär med Libyen, utlovad  men utebliven 15 miljoners satsning från en utländsk sponsor, och nu senast en och en halv miljon upp i rymden i form av kryptovalutan onecoin.

Ingen av missarna påverkar nuvarande läge, som är tufft nog ändå och allt ligger en bit bakåt i tiden. Men onecoinhistorien har kommit i dagen. 

Amir Azrafsh vägledde laget till nytt allsvenskt kontrakt i fjol, me nu växer problemen, både på och vid sidan avv planen.

 

Bakom onecoinsatsning låg en av klubbens supportar  som själv satsade ett avsevärt belopp, liksom tre andra sponsorer. Totalt nämnare miljonen. Även  den dåvarande ordföranden Daniel Kindberg satsade genom ett av sina bolag  655 000 kronor. För hans del dock inte utan förbehåll. Vid en värdeutveckling över det tredubbla upp till fyrdubbla skulle hans bolag få tillbaka insatsen och överskjutande vinst skulle sedan delas 50/50.  Något liknande förbehåll gjorde inte de andra sponsorerna. De köpte ÖFK ”en lott” med för stor förhoppning om vinst.

Kindberg säkrade sin del

Daniel Kindberg som alltid brukar nämna vad han sponsrat ÖFK med har i alla andra sammanhang fått igen de pengar han satsat i klubben. Visserligen tagit risker men utöver rena lånehandlingar alltid sett att han haft på svångrem och en egen form av hängslen., Det senaste lånebeloppet på drygt fyra miljoner fick hans bolag (som numera en son står för) tillbaka före bokslutet 2020. 

Kryptovalutan var en ren chansning. Ett lotteri. Supportern som drog igång det hela trodde på ett enormt lyft. Enligt de mest optimistiska kalkylerna hade klubben blivit landets rikaste. Tillgångarna togs till slut inte ens med i klubbens räkenskaper och även om initiativtagaren har en gnutta hopp har kryptoexperten Totte Löfström förklarat att det är bluff och båg.  I USA finns till och med en svensk som häktats för att ligga bakom bedrägeriet.

Med en ny styrelse och ny vd gjorde ÖFK en bra uppryckning förra säsongen från minus 22 miljoner i balansen till ett mindre plus. Det har jag berömt tidigare. Men Corona-krisen var då till viss hjälp liksom att Ghoddos affären inte blev någon ekonomisk belastning. 

Bägge delarna kommer dock att spöka i årets mycket ovissa säsong. Det är troligt att klubben måste göra en större bragd både på den sportsliga och ekonomiska sidan. 

Krävs en plan B

Årsbudgeten är enligt direktören så offensiv att man även måste ha en plan B. Ändå nämns det ingenstans om återbetalning av uppskjuten skatt (Corona) på drygt 8 miljoner, återbetalning till de medlemmar som vill ha sina säsongkort återbetalda samt den del av leverantörsskulderna som ligger högre än fordringar. 

Svaret till mig vid årsmötet om vart amorteringarna skulle komma ifrån, var att de ännu inte förfallit…

Det finns normala sponsor- och publikintäkter upptagna. Det blir det inte och Ingen vet hur det faller ut och vad som kan kompenseras. Fjolårets kompensation för bortfall av intäkter och permitteringar låg på närmare 10 miljoner.  Det blir långtifrån detta i år. Alltså blir det minst lika tufft kommande rent ekonomiskt lika tufft det här året. Samtidigt är ökning av sponsorer och nya investerare inte så lätt fångade i nuvarande situation.

Sportligt var fjolåret en balansgång, länge seriejumbo sedan en stark period som behövdes för att ha marginal till den avslutande svackan.

Sedan fjolårets start har man sålt två tunga spelare. Mer måste nog säljas för likviditetens skull. Samtidigt krymper truppen. Det finns långtidsskador Revan Amin kommer först till hösten, Kalpi Quattaro färskt långtidsskadad. Det finns även kortare skador men Simon Kroon som nästan varit kroniskt skadad är tillbaka.  Sedan har klubben sju spelare i olika afrikanska landslag vilket kan medföra skador och formförsämringar utanför klubbens gagn. 

Värvningsförbud

Men det värsta av allt är att klubben inte får köpa in spelare under det hör året. Enda öFK-straffet i den slarviga Ghoddos-affären. Ghoddos själv blev ju stängd i fyra månader. Tyvärr känner konstruktören av affären här lika lite ansvar som när det gäller det fiffel som klubben gång efter annan hånas för. 

Klubben sonderade lånemöjligheter på spelarsidan, men den vägen är stängd. Till råga på allt elände finns utgående spelarkontrakt i truppen. De flesta vid nyåret, vilket  kan betyda en ny smäll om klubben dessutom degraderas.

Men, ordförande Mattias Rasteby, vd Michael Schahine och tränare Amir Azrafshan, får vi be om ett nytt under!

Thord Eric Nilsson

Thord Eric Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.