Sent uppvaknande i Östersund
För Östersunds Fotbollsklubb är det nu en kamp mot klockan. Om en vecka skall man vara inne med överklagande av licensnämndens beslut att inte ge licens för allsvenskt spel. Och äntligen har klubben kommit till skott med att sänka personalkostnaderna med en tredjedel.
Personalminskningen borde ha skett redan för ett år sedan eller åtminstone efter extra årsmötet i april. När medlemmarna informerades i september var det redan för sent för att få effekt i år. Nu återstår det att se vad som blir realitet – och när

LONDON 20180222 Östersunds tränare Graham Potter under sextondelsfinal två mellan Arsenal FC och Östersund FK i Europa League på Emirates Stadium i Islington, norra London. Foto: Robert Henriksson / TT
Enligt bokslutet hade klubben 75 helårstjänster, spelare och ledarstab inräknat. I det ingår även deltider summerade till årstjänster. Under fjolåret var kostnad för löner och sociala avgifter 64 miljoner. Alltså mycket mer än aktuell budget för nästa år. I de 64 ingick också den bonus som utbetalades för Europaspelet.
140 miljoner i extrapengar
Bokslutet var minst sagt svagt med tanke på 140 miljoner kronor i ”extrapengar” från UEFA samt spelarförsäljningar. I cash fanns knappt 10 miljoner och det egna kapitalet var 23 miljoner, då inkluderande cirka 10 miljoner i inventarier samt skillnaden mellan skulder och fordringar.
Kostymen var helt enkelt för stor och någon svångrem i övrigt existerade inte. Åtgärderna sattes in för sent och man kan förstå licensnämndens betänkligheter.
De egna förhoppningarna att få in 20 miljoner i sista månadens slutspurt har sänkts till 13, vilket torde innebära att man accepterar att aktuella skulder får ligga kvar över årsskiftet. Skulder på sannolikt mer än 10 miljoner eftersom det finns lån på cirka 7, en kommunal hyresskuld på cirka 2 samt en hel del annat obetalt.
Här kommer några miljoner
Bortsett från jobbet med att sälja aktier finns en bra bit över miljonen att hämta från centrala bidrag. Dino Islamovic lär säljas för 2,5 milj till IFK Norrköping, det kan om man får direktbetalt ge tillskott i likviditeten. Men bokföringsmässigt är det en inkomst först 15 januari.
Men det skall ut en ny pott månadslöner med sociala avgifter. Det lär bli både en balansgång då det gäller likviditeten samt åtminstone noll i balansräkningen.
Klarar man den balansgången startar man året på ett minst 20 miljoner kronor sämre läge än inför 2019 som ändå blev kärvt. Plusposter nästa år är vid allsvenskt spel kanske 8-10 miljoner mer TV- och rättighetsspengar samt de slantar som budgetbantningen (främst personal) ger. Det betyder i bästa fall en fortsatt balansgång. Att läget varit prekärt det här året framgår av att man åtminstone ett par gånger på klubbens hemsida gått ut med: ”Lönen kommer som vanligt denna månad”. Den i april valde ordförande Bo Ottosson har också sagt att utan lånet från Daniel Kindberg hade klubben gått i konkurs redan under våren.
Ghoddos tillkommer
Sedan finns förstås en stor bomb som kan stjälpa allt. Kravet från spanska Huesca på 43 miljoner för kontraktsbrottet. Huvudansvaret sägs ligga på Saman Ghoddos, men det talas om solidariskt ansvar från klubben. Klubbens läge medger knappast ett delansvar även om idrottens skiljedomstol (CAS) skulle sänka kravet. Det finns många frågetecken kring Ghoddosaffären.
Klubbens många överklaganden i olika sammanhang lär dra stora advokatkostnader. Något som säkert tagits med i fotbollsförbundets totalbedömning.
Så egentligen ligger det nog mer av de faktiska negativa omständigheter bakom det gällande stoppet än den misstänksamhet om ”Norrlandsbehandling” som framskymtar även hos normalt sett seriösa jämtländska bedömare. Det måste finnas en måtta på patriotismen! Att läget är som det är beror helt och hållet på klubben.
En degradering till Superettan skulle dock ge klubben ännu större ekonomiska problem. Spel i Superettan ger nästan samma kostnader, men troligen minst 15 miljoner lägre inkomster. Konkursrisken är uppenbar. Aftonbladet Robert Laul talar om en ”bugg” i licensreglerna. Det är bara att instämma.
Mest lästa just nu
Ni känner till allt dribbel inom golfen. Nu ser det ut som att allt ordnar sig ändå. PGA touren, LIV touren och Europatouren ska samarbeta, hör och häpnas.
Efter alla hårdar ord mellan parterna är en lycklig försoning uppnådd.
Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.
– Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand
Det är som ett dignande smörgåsbord. Och det finns många glupska betraktare. Malmö FF:s försök att etablera en ny internationell ungdomsturnering, Malmö Trophy, blev en succé. Ett flertal av Europas bästa lag i pojkar och flickor 15 år kom till Malmö, bl a klubbar som Paris Saint-Germain, SL Benfica, Sevilla FC och RB Leipzig.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.
Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.
Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar.
SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.
En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden. Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.
Skriv kommentar