Sent uppvaknande i Östersund

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

För Östersunds Fotbollsklubb är det nu en kamp mot klockan. Om en vecka skall man vara inne med överklagande av licensnämndens beslut att inte ge licens för allsvenskt spel. Och äntligen har klubben kommit till skott med att sänka personalkostnaderna med en tredjedel.

Personalminskningen borde ha skett redan för ett år sedan eller åtminstone efter extra årsmötet i april.  När medlemmarna informerades i september var det redan för sent för att få effekt i år. Nu återstår det att se vad som blir realitet – och när

Det är ändå inte så länge sedan. LONDON 20180222. ÖFK med ett stjärnfyllt lag styrt av tränaren Graham Potter spelade jämnt i sextondelsfinal två med Arsenal FC och i Europa League på Emirates Stadium i Islington, norra London. I dag är verkligheten en helt annan. Spelarna, Potter, pengarna, Kindbeeg är borta FotoRobert Henriksson / TT

LONDON 20180222 Östersunds tränare Graham Potter under sextondelsfinal två mellan Arsenal FC och Östersund FK i Europa League på Emirates Stadium i Islington, norra London. Foto: Robert Henriksson / TT

Enligt bokslutet hade klubben 75 helårstjänster, spelare och ledarstab inräknat.  I det ingår även deltider summerade till årstjänster. Under fjolåret var kostnad för löner och sociala avgifter 64 miljoner.  Alltså mycket mer än aktuell budget för nästa år. I de 64  ingick också den bonus som utbetalades för Europaspelet.

140 miljoner i extrapengar

Bokslutet var minst sagt svagt med tanke på 140 miljoner kronor i ”extrapengar” från UEFA samt spelarförsäljningar. I cash fanns knappt 10 miljoner och det egna kapitalet var 23 miljoner, då inkluderande cirka 10 miljoner i inventarier samt skillnaden mellan skulder och fordringar.

Kostymen var helt enkelt för stor och någon svångrem i övrigt existerade inte. Åtgärderna sattes in för sent och man kan förstå licensnämndens betänkligheter.

De egna förhoppningarna att få in 20 miljoner i sista månadens slutspurt har sänkts till 13, vilket torde innebära att man accepterar att aktuella skulder får ligga kvar över årsskiftet. Skulder på sannolikt mer än 10 miljoner eftersom det finns lån på cirka 7, en kommunal hyresskuld på cirka 2 samt en hel del annat obetalt.

Här kommer några miljoner

Bortsett från jobbet med att sälja aktier finns en bra bit över miljonen att hämta från centrala bidrag. Dino Islamovic lär säljas för 2,5 milj till IFK Norrköping, det kan om man får direktbetalt ge tillskott i likviditeten. Men bokföringsmässigt är det en inkomst först 15 januari.

Men det skall ut en ny pott månadslöner med sociala avgifter. Det lär bli både en balansgång då det gäller likviditeten samt åtminstone noll i balansräkningen.

Klarar man den balansgången startar man året på ett minst 20 miljoner kronor sämre läge än inför 2019 som ändå blev kärvt. Plusposter nästa år är vid allsvenskt spel kanske 8-10 miljoner mer TV- och rättighetsspengar samt de slantar som budgetbantningen  (främst personal) ger.  Det betyder  i bästa fall en fortsatt balansgång.  Att läget varit prekärt det här året framgår av att man åtminstone ett par gånger på klubbens hemsida gått ut med: ”Lönen kommer som vanligt denna månad”. Den i april valde ordförande Bo Ottosson har också sagt att utan lånet från Daniel Kindberg hade klubben gått i konkurs redan under våren.

Ghoddos tillkommer

Sedan finns förstås en stor bomb som kan stjälpa allt. Kravet från spanska Huesca på 43 miljoner för kontraktsbrottet. Huvudansvaret sägs ligga på Saman Ghoddos, men det talas om solidariskt ansvar från klubben. Klubbens läge medger knappast ett delansvar även om idrottens skiljedomstol (CAS) skulle sänka kravet. Det finns många frågetecken kring Ghoddosaffären.

Klubbens många överklaganden i olika sammanhang lär dra stora advokatkostnader. Något som säkert tagits med i fotbollsförbundets totalbedömning. 

Så egentligen ligger det nog mer av de faktiska negativa omständigheter bakom det gällande stoppet än den misstänksamhet om ”Norrlandsbehandling” som framskymtar även hos normalt sett seriösa jämtländska bedömare. Det måste finnas en måtta på patriotismen! Att läget är som det är beror helt och hållet på klubben.

En degradering till Superettan skulle dock ge klubben ännu större ekonomiska problem.  Spel i Superettan ger nästan samma kostnader, men troligen minst 15 miljoner lägre inkomster. Konkursrisken är uppenbar. Aftonbladet Robert Laul talar om en ”bugg” i licensreglerna. Det är bara att instämma.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.