Dragkamp i idrotten
1903 bildades föregångaren till RF av bl.a. ett antal dragkampsföreningar. Nu, drygt 100 år senare, är samma organisation på väg att kasta ut dem ur gemenskapen tillsammans med ett antal andra mindre förbund.
Om något år gäller kravet att specialförbunden ska ha minst 25 föreningar. Samtidigt minskar anslagen från RF dramatiskt.

När ett förbund har fler än 50 föreningar gäller s.k. dubbelt organisationsstöd. 2020 får därför dragkamparna 1 713 000 kronor i RF-stöd. Om två år, 2022, blir summan 560 000 kronor.
Ända sedan slutet av 80-talet har jag varit en flitig mötesordförande vid årsmöten med mängder av specialförbund.
Möjlighet till ökad kunskap
För den som älskar idrott, inte endast ”den egna”, är det en fantastisk möjlighet till kunskap och inlevelse i andra förbunds och idrottsledares vardag och verklighet. Och det är roligt att också få hjälpa till.
Nyligen var jag med på Svenska Dragkampförbundets förbundsmöte.
Min kärlek till dragkamp började spira genom svärfar Bengt Ahlboms historier om OS i Stockholm 1912. Så här beskrev han den svenska dragkampstriumfen:
Sju bastanta poliser
”15 000 åskådare skrek sig hesa, när sju bastanta Stockholmspoliser – med en Möjafiskare, bred som en lagårdsdörr, som ankare – drog upp Londons som oslagbara betraktade ”bobbies” – åtta jättar med fladdrande sjömansbyxor och engelska flaggan i nästan naturlig storlek på bröstet.”
Nu är inte längre dragkampen olympisk gren. Nu skriker sig inte längre 15 000 åskådare hesa. Men fortfarande är det en älskad idrott och bedrivs av 40 föreningar i landet. Dragkampen skapar glädje och gemenskap landet runt. I Bergsåker och Björke. I Stöde och Stenungsund. I Ydre och Simlångsdalen.
Anslagen minskar
Så medverkar dragkampen till att hela Sverige lever, behåller och vårdar idrottslig tradition och skapar mål och mening i barns och ungdomars liv. U 23-laget åker till VM i Kapstaden och vinner silver i mixedklassen.
Förbundet bärs upp av engagerade idrottsledare. Kärleken till den egna idrotten, inte feta arvoden, är motivet.
1903 bildades föregångaren till RF av bl.a. ett antal dragkampsföreningar. Nu, drygt 100 år senare, är samma organisation på väg att kasta ut dem ur gemenskapen tillsammans med ett antal andra mindre förbund.
Om något år ska förbunden ha minst 50 föreningar. Och det mest fantastiska. Anslagen från RF dras ned dramatiskt. 2020 får förbundet 1 713 000 kronor i RF-stöd. Om två år, 2022, blir summan 560 000 kronor. Mer än två tredjedelar av stödet försvinner på två år!
Förbunden får nu uppmaningen att slå sig samman, så att föreningarna i det nya förbundet blir fler. Vem tror på allvar att engagemanget i t.ex. Dragkampförbundet och Varpaförbundet ökar, om förbunden slår sig samman? Så talar i första hand byråkrater och näringslivsmänniskor, när man slår samman myndigheter och företag.
Och vem tror på allvar att ett förbund med 51 föreningar, varav kanske ganska många är svaga och t.o.m. ”papperskonstruktioner”, är bättre än det med 40, starkare och med tradition, engagemang och historia.
Riksidrottens ledning är den enda ledning i Folkrörelsesverige som arbetar hårt och målmedvetet för att göra sig av med medlemmar. Det är mycket ovanligt men sällsynt modigt.
Ordföranden optimist
”Vi fixar det här!” Så avslutade den omvalde ordföranden Mats Hamberg, legendarisk idrottsledare, förbundsmötet.
Han vet vad han talar om. Nästan på egen hand har han bildat ett antal nya föreningar i sin hembygd Härnösand/Västernorrland.
Det är den ena vägen till framgång.
Den andra är att som förbundsordförande arbeta för att riksidrotten i större utsträckning ska ledas av ett starkt lag med bakgrund, själ och hjärta i idrottsrörelsen. Det utesluter inte alls, tvärtom, erfarenhet från t.ex. näringsliv och statlig förvaltning. Det finns många idrottsledare med den kombinationen.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar