Dragkamp i idrotten

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

1903 bildades föregångaren till RF av bl.a. ett antal dragkampsföreningar. Nu, drygt 100 år senare, är samma organisation på väg att kasta ut dem ur gemenskapen tillsammans med ett antal andra mindre förbund.

Om något år gäller kravet att specialförbunden ska ha minst 25 föreningar. Samtidigt minskar anslagen från RF dramatiskt.

När ett förbund har fler än 50 föreningar gäller s.k. dubbelt organisationsstöd. 2020 får därför dragkamparna 1 713 000 kronor i RF-stöd. Om två år, 2022, blir summan 560 000 kronor. 

 Ända sedan slutet av 80-talet har jag varit en flitig mötesordförande vid årsmöten med mängder av specialförbund.

Möjlighet till ökad kunskap

För den som älskar idrott, inte endast ”den egna”, är det en fantastisk möjlighet till kunskap och inlevelse i andra förbunds och idrottsledares vardag och verklighet. Och det är roligt att också få hjälpa till.

Nyligen var jag med på  Svenska Dragkampförbundets förbundsmöte.

Min kärlek till dragkamp började spira genom svärfar Bengt Ahlboms historier om OS i Stockholm 1912. Så här beskrev han den svenska dragkampstriumfen:

Sju bastanta poliser

”15 000 åskådare skrek sig hesa, när sju bastanta Stockholmspoliser – med en Möjafiskare, bred som en lagårdsdörr, som ankare – drog upp Londons som oslagbara betraktade ”bobbies” – åtta jättar med fladdrande sjömansbyxor och engelska flaggan i nästan naturlig storlek på bröstet.”

Nu är inte längre dragkampen olympisk gren. Nu skriker sig inte längre 15 000 åskådare hesa. Men fortfarande är det en älskad idrott och bedrivs av 40 föreningar i landet. Dragkampen skapar glädje och gemenskap landet runt. I Bergsåker och Björke. I Stöde och Stenungsund. I Ydre och Simlångsdalen. 

Anslagen minskar

Så medverkar dragkampen till att hela Sverige lever, behåller och vårdar idrottslig tradition och skapar mål och mening i barns och ungdomars liv. U 23-laget åker till VM i Kapstaden och vinner silver i mixedklassen.

Förbundet bärs upp av engagerade idrottsledare. Kärleken till den egna idrotten, inte feta arvoden, är motivet.

1903 bildades föregångaren till RF av bl.a. ett antal dragkampsföreningar. Nu, drygt 100 år senare, är samma organisation på väg att kasta ut dem ur gemenskapen tillsammans med ett antal andra mindre förbund.

Om något år ska förbunden ha minst 50 föreningar. Och det mest fantastiska. Anslagen från RF dras ned dramatiskt. 2020 får förbundet 1 713 000 kronor i RF-stöd. Om två år, 2022, blir summan 560 000 kronor. Mer än två tredjedelar av stödet försvinner på två år!

Förbunden får nu uppmaningen att slå sig samman, så att föreningarna i det nya förbundet blir fler. Vem tror på allvar att engagemanget i t.ex. Dragkampförbundet och Varpaförbundet ökar, om förbunden slår sig samman? Så talar i första hand byråkrater och näringslivsmänniskor, när man slår samman myndigheter och företag.

Och vem tror på allvar att ett förbund med 51 föreningar, varav kanske ganska många är svaga och t.o.m. ”papperskonstruktioner”, är bättre än det med 40, starkare och med tradition, engagemang och historia. 

Riksidrottens ledning är den enda ledning i Folkrörelsesverige som arbetar hårt och målmedvetet för att göra sig av med medlemmar. Det är mycket ovanligt men sällsynt modigt.

Ordföranden optimist

”Vi fixar det här!” Så avslutade den omvalde ordföranden Mats Hamberg, legendarisk idrottsledare, förbundsmötet.

Han vet vad han talar om. Nästan på egen hand har han bildat ett antal nya föreningar i sin hembygd Härnösand/Västernorrland.

Det är den ena vägen till framgång.

Den andra är att som förbundsordförande arbeta för att riksidrotten i större utsträckning ska ledas av ett starkt lag med bakgrund, själ och hjärta i idrottsrörelsen. Det utesluter inte alls, tvärtom, erfarenhet från t.ex. näringsliv och statlig förvaltning. Det finns många idrottsledare med den kombinationen.

Lars Liljegren

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med Djurgården tillbaka i SHL, efter 4-1  i matcher mot AIK i den hockeyallsvenska finalen är frågan förstås om det mesta mästarlaget, med 16-guld, kan göra en ”Brynäs”.  Att som nykomling vinna grundserien säsongen 2025-2026 och gå fram ändå till SM-final. 

Triumfen är fin fjäder i troféhatten för säsongnye sportchefen Niklas Wikegård, 60 år, som hoppade av glamour-jobbet i TV 4-studion för att leda DIF tillbaka till SHL.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.