Dragkamp i idrotten
1903 bildades föregångaren till RF av bl.a. ett antal dragkampsföreningar. Nu, drygt 100 år senare, är samma organisation på väg att kasta ut dem ur gemenskapen tillsammans med ett antal andra mindre förbund.
Om något år gäller kravet att specialförbunden ska ha minst 25 föreningar. Samtidigt minskar anslagen från RF dramatiskt.

När ett förbund har fler än 50 föreningar gäller s.k. dubbelt organisationsstöd. 2020 får därför dragkamparna 1 713 000 kronor i RF-stöd. Om två år, 2022, blir summan 560 000 kronor.
Ända sedan slutet av 80-talet har jag varit en flitig mötesordförande vid årsmöten med mängder av specialförbund.
Möjlighet till ökad kunskap
För den som älskar idrott, inte endast ”den egna”, är det en fantastisk möjlighet till kunskap och inlevelse i andra förbunds och idrottsledares vardag och verklighet. Och det är roligt att också få hjälpa till.
Nyligen var jag med på Svenska Dragkampförbundets förbundsmöte.
Min kärlek till dragkamp började spira genom svärfar Bengt Ahlboms historier om OS i Stockholm 1912. Så här beskrev han den svenska dragkampstriumfen:
Sju bastanta poliser
”15 000 åskådare skrek sig hesa, när sju bastanta Stockholmspoliser – med en Möjafiskare, bred som en lagårdsdörr, som ankare – drog upp Londons som oslagbara betraktade ”bobbies” – åtta jättar med fladdrande sjömansbyxor och engelska flaggan i nästan naturlig storlek på bröstet.”
Nu är inte längre dragkampen olympisk gren. Nu skriker sig inte längre 15 000 åskådare hesa. Men fortfarande är det en älskad idrott och bedrivs av 40 föreningar i landet. Dragkampen skapar glädje och gemenskap landet runt. I Bergsåker och Björke. I Stöde och Stenungsund. I Ydre och Simlångsdalen.
Anslagen minskar
Så medverkar dragkampen till att hela Sverige lever, behåller och vårdar idrottslig tradition och skapar mål och mening i barns och ungdomars liv. U 23-laget åker till VM i Kapstaden och vinner silver i mixedklassen.
Förbundet bärs upp av engagerade idrottsledare. Kärleken till den egna idrotten, inte feta arvoden, är motivet.
1903 bildades föregångaren till RF av bl.a. ett antal dragkampsföreningar. Nu, drygt 100 år senare, är samma organisation på väg att kasta ut dem ur gemenskapen tillsammans med ett antal andra mindre förbund.
Om något år ska förbunden ha minst 50 föreningar. Och det mest fantastiska. Anslagen från RF dras ned dramatiskt. 2020 får förbundet 1 713 000 kronor i RF-stöd. Om två år, 2022, blir summan 560 000 kronor. Mer än två tredjedelar av stödet försvinner på två år!
Förbunden får nu uppmaningen att slå sig samman, så att föreningarna i det nya förbundet blir fler. Vem tror på allvar att engagemanget i t.ex. Dragkampförbundet och Varpaförbundet ökar, om förbunden slår sig samman? Så talar i första hand byråkrater och näringslivsmänniskor, när man slår samman myndigheter och företag.
Och vem tror på allvar att ett förbund med 51 föreningar, varav kanske ganska många är svaga och t.o.m. ”papperskonstruktioner”, är bättre än det med 40, starkare och med tradition, engagemang och historia.
Riksidrottens ledning är den enda ledning i Folkrörelsesverige som arbetar hårt och målmedvetet för att göra sig av med medlemmar. Det är mycket ovanligt men sällsynt modigt.
Ordföranden optimist
”Vi fixar det här!” Så avslutade den omvalde ordföranden Mats Hamberg, legendarisk idrottsledare, förbundsmötet.
Han vet vad han talar om. Nästan på egen hand har han bildat ett antal nya föreningar i sin hembygd Härnösand/Västernorrland.
Det är den ena vägen till framgång.
Den andra är att som förbundsordförande arbeta för att riksidrotten i större utsträckning ska ledas av ett starkt lag med bakgrund, själ och hjärta i idrottsrörelsen. Det utesluter inte alls, tvärtom, erfarenhet från t.ex. näringsliv och statlig förvaltning. Det finns många idrottsledare med den kombinationen.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det egentliga verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.
Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..
– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.
Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.
På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen.
Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.