Dubbelmoralen slår igenom igen

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vill påminna om historien: ”Idag är det många som vill knyta band med ANC och Sydafrika. Det gläder oss. Men vi glömmer aldrig dem som gav oss sitt stöd, när vi plågades under förtryck och apartheid. De är våra verkliga vänner, till dem hör Sverige.” Så sa Nelson Mandela, en av mina stora hjältar, när han träffade den svenska regeringen den 13 mars 1990. Han valde att som första land utanför Afrika besöka Sverige efter sin frigivning. 

Vilken betydelse idrottsbojkotten hade för demokratiseringen, och att apartheidpolitiken upphörde, kan alltid diskuteras. Men den symboliska betydelsen att brett markera avstånd mot den rasistiska politiken var ändå stor.

 

Den svetsade samman svensk idrott omkring goda värden. Nästan ingen svensk idrottare fanns på den ”svarta listan.” 

Engagemanget för ett fritt och demokratiskt Sydafrika, där apartheid hade förpassats till historiens skräphög, var starkt i den svenska idrottsrörelsen. 

Sverige tog spetsen

Det personifierades av flera ledamöter i RS, där jag själv var med. Framför allt Walter Rönmark, senare ordförande i Bordtennisförbundet, och vår generalsekreterare Bengt Sevelius, som vi tog ett sista farväl av för några veckor sedan. Bengt, denna lysande riksidrottschef och fina människa, blev 90 år.

Svensk idrott var en stark förespråkare för idrottsbojkott mot Sydafrika och påverkade också andra.

Knappast någon enda svensk bröt mot idrottsbojkotten. Sverige blev ett gott exempel i den internationella idrottsvärlden. 

Efter friheten startade svensk idrott en insamling av idrottsmateriel till idrotten i det nya Sydafrika. Vi samlade ihop idrottskläder, bollar och allt annat som behövdes. Framgången var stor.

Vilken betydelse idrottsbojkotten hade för demokratiseringen, och att apartheidpolitiken upphörde, kan alltid diskuteras. Men den symboliska betydelsen att brett markera avstånd mot den rasistiska politiken var ändå stor. 

Och den svetsade samman svensk idrott omkring goda värden. Nästan ingen svensk idrottare fördes upp på den ”svarta listan.” 

Egoismen allt större

Ingen svensk idrottare tog apartheidsystemet i försvar. Och svensk idrott påverkade också samhällsdebatten. Det var inte självklart för alla i vårt land, utanför idrotten, att kompromisslöst fördöma apartheidsystemet i Sydafrika.

Vår främste fotbollsspelare genom tiderna, Zlatan Ibrahimovic, svarar nu så här på frågan om han har några moraliska invändningar mot att spela i Saudi:

”Nej”, svarar han, ”vi gör saker för oss själva och våra familjer. Vem dömer dig om fem, tio år, när du har ett välbärgat, bra liv?” 

Och han har fint sällskap i tokigheterna. Ronaldo har ju också sålt sin själ och flyttat dit. Messi tjänar förmögenheter på att göra reklam för landet. Men bor och spelar gör han i Miami.

Och vår egen förbundskapten Janne Andersson stänger inte igen dörren med en smäll, när han får frågan om en tänkbar framtid i Saudiarabien. Landslagschefen Jens T Andersson har valt att börja som sportchef för Nefttji Baku PFC i diktaturen Azerbajdzjan. 

Den svenska och nordiska idrottsrörelsen fattade ett mycket klokt beslut, direkt efter Rysslands invasion av Ukraina, att inte tillåta ryskt och belarusiskt deltagande i internationell idrott.

Nya märkligheter

Det beslutet ledde till RF-ordföranden Karl-Erik Nilssons omedelbara avgång, sedan en storm brutit ut omkring hans agerande som vice ordförande i UEFA, den europeiska fotbollsorganisationen, när den frågan behandlades.

Under radarn har Svenska Bordtennisförbundets ordförande Petra Sörling agerat. Som relativt nyvald ordförande i det Internationella bordtennisförbundet har hon delat ut VM 2025 till Qatar och öppnat dörren för ryska idrottare. Nu väljs hon  in i Internationella olympiska kommittén

Det som tidigare var en av Sveriges paradgrenar, sammanhållning omkring och kamp för demokratiska värden internationellt, är inte längre något att skryta med. Vad är orsakerna? 

RF-ledningens intresse för och kunskapen om internationella frågor minskat, tillsammans med auktoriteten. 

RF har i Stefan Bergh en generalsekreterare som verkligen både kan och brinner för internationella frågor. Jag hoppas att han kan få lite utrymme, när nu RF har bytt ordförande. Stefan gick i Bengt Sevelius skola. Där lärde man sig mycket. Min förhoppning är också att SOK ska synas mer i debatten om idrotten i världen. 

Nu startar försöken att få OS till Sverige. Jag hoppas att SOK och de svenska IOC-ledamöterna Gunilla Lindberg, Frida Hansdotter (de aktivas kommitté) och Petra Sörling ska bli betydligt bättre på att tala om idrottens ställning i världen, och hur de demokratiska värdena kan stärkas. Hittills har det varit ganska tyst om sådant.

jag fastnade ändå för vD Johan Esk, sportkrönikör i DN, skrev OM IOK den 15 oktober:

”I IOK är tystnadskulturen kring beslut något de inblandade vårdar ömt. IOK får frimurarna att framstå som ett gäng skvallrande glappkäftar.”

Om tystnaden om internationella missförhållanden fortsätter blir svenska folkets intresse av att arrangera ett OS riktigt svalt. Och svensk idrott förlorar respekten i samhället.

Lars Liljegren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen