Anders Ygeman, här får du ditt tal

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

En mycket idrottsintresserad djurgårdare är”idrottsminister”. På det här sättet vill jag föröka hjälpa min klubbkamrat, Anders Ygeman, med ett tal, som han förslagsvis kan hålla, när han träffar riksidrottens ledning.

Tänkbara anteckningar för Anders Ygemans introtal inför ledningen försvensk idrott

"Idrottsvänner! Landets statsminister Magdalena Andersson, en utomordentlig simmerska från landets äldsta idrottsförening, Upsala simsällskap, har utsett mig till ansvarigt statsråd för idrottsfrågorna.

Det vore en överdrift att påstå att idrottsaktiva och sportjournalister har jublat över utnämningen. Jag kommer ihåg, utan jämförelser i övrigt, historien om Tage Erlander, som fick frågan om hur det kändes att bli vald till den mest okände socialdemokratiske ledaren någonsin. ”Det är ingen dålig utgångspunkt”, svarade Tage Erlander med den distans till sig själv som var ett av hans uppskattade kännemärken.

Medger, jag är Djurgårdare

Mitt idrottsintresse är gigantiskt. Och jag har, som de allra flesta i vårt land, provat på en del idrotter. Jag har också berättat att jag älskar Djurgårdens IF. Det var inget budskap som med självklarhet ökade min popularitet. 

Några har besviket sagt, att jag har väldigt mycket annat att göra, så min tid för idrotten kanske blir begränsad. För andra har detta faktum varit en viss tröst. Många är trötta på s.k. politiska pekfingrar och styrda bidrag. De hyllar principen, att stat, regioner och kommuner ska ge idrotten ett starkt stöd men låta idrottsledarna själva bestämma om målen och vägarna till målen. Det är också min grunduppfattning.

Den svenska idrottsrörelsen är landets i särklass mest utbredda demokratiska folkrörelse.

890 000 personer i Sverige har ledaruppdrag i någon idrottsförening. 73 procent av barn och ungdomar i åldern 6 – 12 år är medlemmar i en idrottsförening. Ideellt arbetande idrottsledare ger tillbaka mer än 15 gånger det statliga anslaget. 

En svagare idrottsrörelse ger ett svagare och otryggare Sverige. 

Vi måste tillsammans bygga en starkare svensk idrott. Regeringen har därför idag beslutat tillsätta en bred parlamentarisk utredning, som inom ett år ska lämna förslag om hur den svenska idrotten och idrottsrörelsen ska kunna förstärkas på statlig nivå, i regioner och i kommuner. Det är min förhoppning att utredningen ska lämna förslag i bred politisk enighet, precis som var fallet i den klassiska utredningen ”Idrott åt alla”, som 1969 lade grunden till Sveriges framgång som idrottsnation.

Departementen måste samverka

Jag har idag också fått statsministerns uppdrag att organisera idrottsfrågorna, så att vi med full kraft omedelbart kan förbättra förutsättningarna. Det förutsätter att departementen samverkar ännu bättre inom idrottsområdet. Inom utbildningsväsendet behövs kraftfulla lyft för att bättre kombinera studier och elitidrott, både i gymnasiet och på universitet och högskolor. Förbättrade anläggningsförutsättningar förutsätter kanske förändringar i plan- och bygglagen. Ansvaret för finansieringen måste läggas fast genom bra dialog mellan kommuner, regioner och stat. 

En särskild statssekreterare i statsrådsberedningen kommer, under min ledning, att arbeta med samordningen av idrottsfrågorna i alla berörda departement.

Till sist vill jag rikta några allvarsord till svensk idrotts ledning.

Riksidrottsförbundet verkar, i myndighets ställe, när det t.ex. gäller fördelningen av det statliga anslaget till specialförbunden. Denna starka ställning kräver långsiktighet, ansvar och gott omdöme. 

För några år sedan slog sig de större förbunden, med många röster, samman och fattades beslut på RF-stämman. De innebar att fler mindre förbund, med svagare ekonomi och kommersiell kraft, fick sin existens hotad. Många tvingas slå sig samman som om idrottsrörelsen vore ett företag eller en myndighet. Jag

Själen och hjärtat driver på

vill erinra er om att i en folkrörelse är själen och hjärtat ledarnas de största drivkrafterna. Det är ovanligt att folkrörelser arbetar hårt för att göra sig av med medlemmar. Låt mig berätta en hemlighet. I vårt parti är vi väldigt glada, när vi får flera medlemmar.

På senaste RF-stämman förenade sig väldigt många förbund, den här gången mot ett stort och folkkärt förbund, fotbollen. Men jag har förstått att det beslutet tänker inte RF-ledningen genomföra. Som ni vet kommer jag nyss från en socialdemokratisk partikongress. Alla uppskattade inte alla beslut. Men ingen kom på tanken att inte genomföra dem.

Tidningarna skildrar nu också allvarliga ordkrig mellan riksidrottens ledning och några förbund som ishockey och taekwondo.

I min inledning sa jag några ord om idrottsrörelsen som demokratiskt föredöme. Den tanken får sig en törn av de här konstigheterna. Och idrottens självständighet, ”i myndighets ställe” förutsätter att uppdraget hanteras med skicklighet och omdöme.

Ni och jag har ett gemensamt intresse av att idrottens ställning i den allmänna debatten är stark och positiv. Jag ska göra mitt bästa för idrottens ställning och möjligheter. Men jag behöver lite mer hjälp än jag har fått av er den senaste tiden!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.