Ger sig inte, överklagar beslutet
Specialidrottsförbunden har tröttnat på RF-ledningens sätt att dela ut statsstödet till förbunden. Därför har Fäktförbundet gått till Förvaltningsrätten i Stockholm och överklagat beslutet om sänkt statsstöd, från 3 140 000 kronor 2021 till 2 960 000 år 2022.
I andra hand vill man att beslutet hänskjuts till regeringen för ”ny saklig och opartisk bedömning.”

Det är ett överklagande som är historiskt och värt mycket uppmärksamhet.
”i myndighets ställe”
Förbundet börjar med att konstatera, att RF har fått uppgiften att dela ut statsbidrag ”i myndighets ställe.” Och en ”myndighets” beslut kan överklagas.
Notera, anslaget har minskat trots att verksamheten har ökat. Stödet till Fäktförbundet, och till många andra mindre förbund, har nu kommit till en sådan nivå, att idrottens mångfald hotas. Förbundet skriver:
”SvFF anser att syftet i 4 § idrottsstödsförordningen bäst uppfylls om det finns många SF som bedriver bra verksamhet och en mångfald av idrotter att välja mellan. SvFF tror också att det är det syftet som regeringen vill uppnå.”
Fäktförbundet konstaterar att en myndighet, eller den som är ”i myndighets ställe” ska vara saklig och opartisk och inte stå i något jävsförhållande.
Slutsatsen för Fäktförbundet är att samtliga ombud på RF-stämman är jäviga och därför inte kan fatta beslut om fördelningen av statsbidraget. Och så visar man hur ett antal beslut på RF-stämmor under senare år har påverkats av SF-ombudens intressekonflikter. Det gäller t.ex. följande beslut, som medförde större stöd för det egna förbundet, när den begränsade kakan skulle delas.
Flera konsekvenser
• Uteslutning av Landhockeyförbundet och Kälksportförbundet, därför att de hade för få föreningar.
• Avslå Friskis & Svettis ansökan
• 10 procent tak för stödet till Svenska Fotbollförbundet
• Svenska Padelförbundets medlemsansökningar avslagna flera gånger
Svenska Fäktförbundet upplyser också om att hela den nuvarande Riksidrottsstyrelsen är jävig, d.v.s. har en bakgrund i olika specialförbund. Och egentligen är detta något självklart. Vi vill ju ha väl förankrade styrelseledamöter. Men de måste kunna se helheten.
Fäktförbundet drar slutsatsen: ”I denna situation menar SvFF att ärendet måste hänskjutas till regeringen för en ny, saklig och opartisk bedömning.”
Det lilla förbundet i mitt hjärta ställer också frågan: ”Vem behöver egentligen RF?”
Årsmötenas tid
Våren är årsmötenas tid. Ungefär när rosenmandeln blommar brukar det vara som intensivast. Min fru Suzanne brukar fråga mig, om jag inte har något roligare för mig än att sitta mötesordförande vid ett antal specialförbunds årsmöten. Mitt svar har i ca 30 år varit: ”Nej, det har jag väldigt svårt att tänka mig!”
Häromveckan var det handbollen, där jag valdes in i förbundsstyrelsen som 29-åring 1976 och blev vice ordförande några år efteråt. Årsmötesordförande har jag varit längre än jag kan minnas.
Uttrycket att ”dela glädjen” blir mycket konkret vid ett sådant möte.
2022 startade med EM-guld
Ett normalt mycket svårt arbete med en ny distriktsorganisation avslutades i glädje och enighet. Det framgångsrika strategiarbetet ger synliga resultat. Det för svenska folket nästan okända nya herrlandslaget tog silver i VM i början av 2021 och slutade femma i OS efter kvartsfinalförlust mot det starka Spanien
OS blev en stor succé för damerna, även om Frankrike var för starkt i semifinalen.
Självklart har pandemin slagit hårt mot ungdoms- och breddverksamheten med färre deltagartillfällen som berättigar till lokalt aktivitetsstöd. Statens återstartsstöd är efterlängtat och kommer att göra stor nytta, liksom det ekonomiska överskottet från 2021.
Sällsynt goda föredömen
Förklaringarna till handbollens framgång är många. Sammanhållning och gott ledarskap, med förbundsstyrelse och förbundskansli som sällsynt goda föredömen, är de viktigaste.
Handbollen lever i sin egen lyckliga idrottsvärld. Det välskötta och relativt stora förbundet med god ekonomi behöver egentligen inte bry sig om vad som händer i den övriga idrotten. Men självklart är irritationen stor över märkligheterna som nu sker i svensk idrott, speciellt att så mycket resurser går till RF:s centrala och regionala kanslier, och att så mycket pengar är avsedda för ”speciella ändamål”, ofta politiskt påhittade idéer ganska långt ifrån idrottens och handbollens vardag.
När jag lämnar mötet undrar jag: ”Vilken nytta har Svenska handbollförbundet av RF?”
Precis den frågan ska nu Svenska Fotbollförbundet svara på, sedan de förlorat det märkliga skiljedomsförfarandet. På fullt allvar satt några ”domare” och skulle svara på om RF-stämmans beslut skulle följas. Nu känner sig fotbollen lurade på 25 – 30 miljoner.
Fotbollen ska nu samtala med regeringen, något som också många andra större förbund gör. Riksidrottsstyrelsen har blivit rundningsmärke i kampen om vem som ska vinna politikernas gunst. Det fanns en tid, när riksidrottsstyrelsen betraktades som företrädare för alla.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Den ekonomiska bilden av Dam-EM 2025 klarnar allt mera.
Via flera fans och besökare vid arenorna har omsättningen ökat avsevärt. Nu avslöjas att 600 000 biljetter är sålda och att de förväntade intäkterna väntas uppgå till inte mindre än 128 miljoner euro och därmed budgeteras prispengarna till 41 miljoner euro. Det står också klart att Dam 2025 redan överträffar alla tidigare arrangemang.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.