Ger sig inte, överklagar beslutet

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Specialidrottsförbunden har tröttnat på RF-ledningens sätt att dela ut statsstödet till förbunden. Därför har Fäktförbundet gått till Förvaltningsrätten i Stockholm och överklagat beslutet om sänkt statsstöd, från 3 140 000 kronor 2021 till 2 960 000 år 2022.  

I andra hand vill man att beslutet hänskjuts till regeringen för ”ny saklig och opartisk bedömning.”

hur statsstödet fördelas till specialidrottsförbunden vållar många diskussioner.

Det är ett överklagande som är historiskt och värt mycket uppmärksamhet.

”i myndighets ställe”

Förbundet börjar med att konstatera, att RF har fått uppgiften att dela ut statsbidrag ”i myndighets ställe.” Och en ”myndighets” beslut kan överklagas.

Notera, anslaget har minskat trots att verksamheten har ökat. Stödet till Fäktförbundet, och till många andra mindre förbund, har nu kommit till en sådan nivå, att idrottens mångfald hotas. Förbundet skriver:

”SvFF anser att syftet i 4 § idrottsstödsförordningen bäst uppfylls om det finns många SF som bedriver bra verksamhet och en mångfald av idrotter att välja mellan. SvFF tror också att det är det syftet som regeringen vill uppnå.”

Fäktförbundet konstaterar att en myndighet, eller den som är ”i myndighets ställe” ska vara saklig och opartisk och inte stå i något jävsförhållande.

Slutsatsen för Fäktförbundet är att samtliga ombud på RF-stämman är jäviga och därför inte kan fatta beslut om fördelningen av statsbidraget. Och så visar man hur ett antal beslut på RF-stämmor under senare år har påverkats av SF-ombudens intressekonflikter. Det gäller t.ex. följande beslut, som medförde större stöd för det egna förbundet, när den begränsade kakan skulle delas.

Flera konsekvenser

Uteslutning av Landhockeyförbundet och Kälksportförbundet, därför att de hade för få föreningar.

Avslå Friskis & Svettis ansökan

10 procent tak för stödet till Svenska Fotbollförbundet

Svenska Padelförbundets medlemsansökningar avslagna flera gånger

Svenska Fäktförbundet upplyser också om att hela den nuvarande Riksidrottsstyrelsen är jävig, d.v.s. har en bakgrund i olika specialförbund. Och egentligen är detta något självklart. Vi vill ju ha väl förankrade styrelseledamöter. Men de måste kunna se helheten.

Fäktförbundet drar slutsatsen: ”I denna situation menar SvFF att ärendet måste hänskjutas till regeringen för en ny, saklig och opartisk bedömning.”

Det lilla förbundet i mitt hjärta ställer också frågan: ”Vem behöver egentligen RF?”

Årsmötenas tid

Våren är årsmötenas tid. Ungefär när rosenmandeln blommar brukar det vara som intensivast. Min fru Suzanne brukar fråga mig, om jag inte har något roligare för mig än att sitta mötesordförande vid ett antal specialförbunds årsmöten. Mitt svar har i ca 30 år varit: ”Nej, det har jag väldigt svårt att tänka mig!”

Häromveckan var det handbollen, där jag valdes in i förbundsstyrelsen som 29-åring 1976 och blev vice ordförande några år efteråt. Årsmötesordförande har jag varit längre än jag kan minnas.

Uttrycket att ”dela glädjen” blir mycket konkret vid ett sådant möte.

2022 startade med EM-guld

Ett normalt mycket svårt arbete med en ny distriktsorganisation avslutades i glädje och enighet. Det framgångsrika strategiarbetet ger synliga resultat. Det för svenska folket nästan okända nya herrlandslaget tog silver i VM i början av 2021 och slutade femma i OS efter kvartsfinalförlust mot det starka Spanien

OS blev en stor succé för damerna, även om Frankrike var för starkt i semifinalen. 

Självklart har pandemin slagit hårt mot ungdoms- och breddverksamheten med färre deltagartillfällen som berättigar till lokalt aktivitetsstöd. Statens återstartsstöd är efterlängtat och kommer att göra stor nytta, liksom det ekonomiska överskottet från 2021.

Sällsynt goda föredömen

Förklaringarna till handbollens framgång är många. Sammanhållning och gott ledarskap, med förbundsstyrelse och förbundskansli som sällsynt goda föredömen, är de viktigaste. 

Handbollen lever i sin egen lyckliga idrottsvärld. Det välskötta och relativt stora förbundet med god ekonomi behöver egentligen inte bry sig om vad som händer i den övriga idrotten. Men självklart är irritationen stor över märkligheterna som nu sker i svensk idrott, speciellt att så mycket resurser går till RF:s centrala och regionala kanslier, och att så mycket pengar är avsedda för ”speciella ändamål”, ofta politiskt påhittade idéer ganska långt ifrån idrottens och handbollens vardag. 

När jag lämnar mötet undrar jag: ”Vilken nytta har Svenska handbollförbundet av RF?”

Precis den frågan ska nu Svenska Fotbollförbundet svara på, sedan de förlorat det märkliga skiljedomsförfarandet. På fullt allvar satt några ”domare” och skulle svara på om RF-stämmans beslut skulle följas. Nu känner sig fotbollen lurade på 25 – 30 miljoner.

Fotbollen ska nu samtala med regeringen, något som också många andra större förbund gör. Riksidrottsstyrelsen har blivit rundningsmärke i kampen om vem som ska vinna politikernas gunst. Det fanns en tid, när riksidrottsstyrelsen betraktades som företrädare för alla.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen