Jakten på ersättare inledd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Häromdagen kom ett mail från en god vän, en av svensk idrotts mest erfarna ledare. Under många år har han varit en hårt arbetande ordförande, utan ersättning, i ett mindre förbund. Så här skrev han:

”Träffade valberedningen vid ett möte , där vi fick höra att Björn Eriksson avgår vid nästa RIM.. Nu behöver vi en ordförande med kunskap och erfarenhet som jobbar för hela idrottsrörelsen

Björn Eriksson är beredd att backa som ordförande i RF.

Häromdagen kom ett mail från en god vän, en av svensk idrotts mest erfarna ledare. Under många år har han varit en hårt arbetande ordförande, utan ersättning, i ett mindre förbund. Så här skrev han:

”Var på ordförandeträff med RF i Stockholm igår. Träffade valberedningen vid ett möte efter träffen, där vi fick höra att Björn Eriksson avgår vid nästa RIM. Vad ska det vara för profil på kommande ordförande? Vi behöver en ordförande med kunskap och erfarenhet som jobbar för hela idrottsrörelsen, inte bara för de stora förbunden”. 

Ändrade förutsättningar

Riksidrottsledningar har under många år ägnat sig åt allvarliga dikeskörningar. Idrotten får 8 miljoner mindre i statsanslag nu än 2008!

Basstödet till specialförbunden var 330 miljoner kronor 2016 och lika stort 2018. Under samma tid ökade RF:s personalkostnader med 17 procent, från 88 196 000 kronor till 102 951 000! 

Idrottens ställning i samhällsdebatten har försämrats kraftigt. Knappast någon regeringsförklaring under senare tid har innehållit ”idrott”. Och i den s.k. Jöken, uppgörelsen mellan regeringspartierna och mittenpartierna från januari 2019, fanns 73 (!) punkter. Ingen enda om idrott.

Riksidrottsstyrelsen har tagit initiativ till att mindre förbund ska slå sig samman. De förbund som inte uppnår de nya gränserna för antalet föreningar eller antalet medlemmar kommer att kastas ut eller få ännu lägre stöd. 

Samtidigt som de mindre förbunden känner sig svikna, har också de större undrat vad ledningen pysslar med.

”Politiska beställningar”

Sex stora förbund (ishockey, handboll, fotboll, basket, simning och bandy) skrev en motion till RF-stämman i våras. Rubriken kunde ha varit Leif Östlings klassiker: ”Vad fan får jag för pengarna?” Eller rättare sagt, vad får vi för de pengar RF-kansliet behåller?

Motionen var en kritik mot alla de ”politiska beställningar” som regering och riksdag gjort. 

Det är heller ingen hemlighet att flera stora förbund nu på allvar diskuterar om man ska ta ett större ansvar i RF-diskussionen eller mer eller mindre klara sig utan RF. 

Det är därför en svag och tilltufsad central idrottsledning med lågt förtroende som ska ersättas på RF-stämman 2021. Vad bör vi ställa för krav på dem som är med i Riksidrottsstyrelsen, inte endast på ordföranden? Efter bl.a. tolv år i RS har jag en del erfarenhet. Jag brukar, med risk för att låta lite stöddig, säga att jag har ett allvarligt handikapp i diskussionen. Jag vet vad jag talar om.

Den som är med i RS bör helst vara förbundsordförande. Då tvingas man ta ansvar för vad besluten betyder i praktiken. 

Tillräckligt många bör också ha eller ha haft en tung position i distriktsförbunden eller i specialidrottsförbundens distrikt. Då vet man hur idrottsorganisationernas arbetsfördelning kan fungera som bäst. 

En RS-ledamot bör också vara en aktiv deltagare i idrottsdebatten, offentligt slåss för bl.a. idrottsrörelsens ställning och självständighet. Nu syns ju endast ordföranden offentligt.

Men hans viktiga framträdanden, t.ex. i TV om OS till Sverige, eller när han försökte mangla Simförbundets förra ordförande Ulla Gustavsson i direktsändning, lämnar en del övrigt att önska. Hans förberedelser brukar sällan stå i relation till det saftiga heltidsarvodet.

Idrotten är på många sätt rättvis. Resultat i mål, meter och sekunder är sättet att mäta framgång. Bra siffror för det egna förbundet bör vara viktigare för en RS-kandidat än pladder, ljudvolym och ordkaskader. Inte minst viktigt är nytänkande med gott resultat.

Ursäkta, men jag har hittills glömt det viktigaste.  

Mod belönas

Svensk idrott behöver modiga och kunniga idrottsledare i ledningen. Någon av dem ska vara ordförande och lagledare. Den yttersta ledningen i svensk idrottsrörelse är inte något för ledarskapets lättmatroser.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

TV4 ochSVT tar armkrok och gör gemensam sak. de köper rättigheterna till fyra OS med start vintern 2026 i Milano Cortina 2026 och  till och med Brisbane 2032

Det är en jätteaffär, men chferna såg väl TV-sändningarna från Paris och blev smittade av euforin och entusiasmen hos TV-personal, funktionärer och deltagare. Inte minst tittarnas förtjusning ochuppskattning sånär som ett antal kritiker 

För ungefär ett år sedan gjorde Malmö FF en kanonaffär. Hugo Larsson värvades av Eintracht Frankfurt och MFF fick in 100 miljoner kronor i övergångssumma. Det var inte bara ett historiskt högt belopp i MFF utan också rekord i Allsvenskan.