Elitidrottare ska kunna plugga, givetvis
Sent ska syndarna vakna …
Onsdagen den 13 januari kl. 07:30 formulerade någon morgonpigg person på RF ett entusiastiskt pressmeddelande, där Stockholms idrottsborgarråd Karin Ernlund (c) sa så här:
”Jag är både glad och stolt att vi fyra aktörer tillsammans har skapat RIU (Riksidrottsuniversitetet) Stockholm. Idrotten är en positiv kraft i samhället och förtjänar att ha bra förutsättningar.”
Därmed tog det Stockholms stad 18 år att få upp ögonen. Nu försöker staden att återskapa något som man genom passivitet och ovilja starkt bidrog till att riva ned. Sent ska syndaren vakna.

2002 startade Stockholms Idrottsförbund och Haninge kommun ”Campus Haninge” för att ge studenter bättre möjlighet att kombinera elitidrott och högskolestudier. Bakgrunden var att många idrottsstjärnor fick problem efter karriären. De stod utan utbildning och en trygg försörjning när strålkastarljuset släcktes. Pengarna kom inte längre, ibland inte heller vännerna.
Namnet ändrades till ”Sport Campus Sweden”, när så många som tio kommuner kom med som medlemmar.
Backades upp av många
Efter starten 2002 fick 550 elitidrottare stöd från Sport Campus Sweden. Som mest antogs 94 idrottare under ett år.
För uppbackningen stod inte mindre än sex lärosäten (KTH, Södertörns högskola, Stockholms universitet, KI, GIH och Handelshögskolan) Därtill 37 specialidrottsförbund, 10 kommuner och Stockholms Idrottsförbund.
Flera kommuner satsade länge med full kraft. För dem var det naturligt att se elitidrottsungdomarna som goda ambassadörer för kommunen och som goda föredömen för den breda barn- och ungdomsidrotten.
Studenterna vid Sport Campus Sweden kunde dra ned på studietakten och flytta tentor vid speciellt viktiga tidpunkter i idrottskarriären. De fick allt idrottsligt stöd som stod i pressmeddelandet och mycket mer därtill.
Enkäter till studenterna visade, att de var mycket nöjda med stödet.
Men 2020 lades verksamheten vid Sport Campus Sweden ned. Vilka var de viktigaste förklaringarna?
Åkte snålskjuts
Det mest uppseendeväckande var att Stockholms stad inte ville bidra. Ändå hade 40 procent av studenterna Stockholm som hemort. De ansvariga i huvudstaden var kallsinniga och åkte istället snålskjuts på andra kommuner.
Men politikerna från Stockholm skämdes inte ens för att under stora åthävor välkomna hemvändande svenska OS- och världsmästare till arrangemang i Kungsträdgården.
Det fanns också en tveksamhet från vissa lärosäten. Stockholms universitet t.ex. ansåg att av formella skäl kunde man inte betala medlemsavgiften.
Efter 18 års dvala berättar nu Stockholms idrottsborgarråd, Karin Ernlund, att hon har varit med och skapat något unikt. Är lärosäten i regionen intresserade att dra igång igen? Vill de andra kommunerna i regionen vara med?
Låt mej avsluta med några tips om hur man i hela landet bäst kan bygga upp något nytt.
Det viktigaste är en effektiv organisatorisk modell som kan gälla i hela landet. Navet måste vara lärosäten i kommunerna/regionerna. Genom dem bör staten ta det långsiktiga ansvaret för elitidrottarnas möjlighet till ”dubbla karriärer”.
Många ska vara delaktiga
Universitetskanslersämbetet måste få resurser för att, i bred dialog med idrott, regioner och kommuner, kunna ta huvudansvaret för verksamheten. Det skapar ordning, reda och kontinuitet. Framgången får inte vara beroende av enskilda rektorers privata idrottsintresse.
Framgång förutsätter också ett starkt ekonomiskt stöd från staten. Det blir inte så lätt. Regeringar och riksdag har hittills visat att man ser på elitidrotten som något som katten har släpat in.
Till sist, lycka tilll, Stockholms stad, i arbetet med att bygga upp något som staden genom passivitet och ovilja så starkt bidrog till att riva ned.
Mest lästa just nu
Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.
Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.
Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.
De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.
Att hockeyvärlden är speciell är väl känt, inte minst är Kanadas inflytande dokumenterat åtskilliga gånger genom åren. Kommande junior-VM i Göteborg, 26/12-5/1 2024 är inget undantag. Turneringen ägs till hälften (!) av Hockey Canada som har ett löpande 10 års avtal med IIHF, det internationella förbundet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett i ett pressmeddelande och berättar att notan för att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar