Elitidrottare ska kunna plugga, givetvis

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sent ska syndarna vakna …

Onsdagen den 13 januari kl. 07:30 formulerade någon morgonpigg person på RF ett entusiastiskt pressmeddelande, där Stockholms idrottsborgarråd Karin Ernlund (c) sa så här:

”Jag är både glad och stolt att vi fyra aktörer tillsammans har skapat RIU (Riksidrottsuniversitetet) Stockholm. Idrotten är en positiv kraft i samhället och förtjänar att ha bra förutsättningar.”

Därmed tog det Stockholms stad 18 år att få upp ögonen. Nu försöker staden att återskapa något som man genom passivitet och ovilja starkt bidrog till att riva ned. Sent ska syndaren vakna. 

2002 startade Stockholms Idrottsförbund och Haninge kommun ”Campus Haninge” för att ge studenter bättre möjlighet att kombinera elitidrott och högskolestudier. Bakgrunden var att många idrottsstjärnor fick problem efter karriären. De stod utan utbildning och en trygg försörjning när strålkastarljuset släcktes. Pengarna kom inte längre, ibland inte heller vännerna.

Namnet ändrades till ”Sport Campus Sweden”, när så många som tio kommuner kom med som medlemmar. 

Backades upp av många

Efter starten 2002 fick 550 elitidrottare stöd från Sport Campus Sweden. Som mest antogs 94 idrottare under ett år. 

För uppbackningen stod inte mindre än sex lärosäten (KTH, Södertörns högskola, Stockholms universitet, KI, GIH och Handelshögskolan) Därtill 37 specialidrottsförbund, 10 kommuner och Stockholms Idrottsförbund. 

Flera kommuner satsade länge med full kraft. För dem var det naturligt att se elitidrottsungdomarna som goda ambassadörer för kommunen och som goda föredömen för den breda barn- och ungdomsidrotten.

Studenterna vid Sport Campus Sweden kunde dra ned på studietakten och flytta tentor vid speciellt viktiga tidpunkter i idrottskarriären. De fick allt idrottsligt stöd som stod i pressmeddelandet och mycket mer därtill.

Enkäter till studenterna visade, att de var mycket nöjda med stödet.

Men 2020 lades verksamheten vid Sport Campus Sweden ned. Vilka var de viktigaste förklaringarna?

Åkte snålskjuts

Det mest uppseendeväckande var att Stockholms stad inte ville bidra. Ändå hade 40 procent av studenterna Stockholm som hemort. De ansvariga i huvudstaden var kallsinniga och åkte istället snålskjuts på andra kommuner.

Men politikerna från Stockholm skämdes inte ens för att under stora åthävor välkomna hemvändande svenska OS- och världsmästare till arrangemang i Kungsträdgården.

Det fanns också en tveksamhet från vissa lärosäten. Stockholms universitet t.ex. ansåg att av formella skäl kunde man inte betala medlemsavgiften. 

Efter 18 års dvala berättar nu Stockholms idrottsborgarråd, Karin Ernlund, att hon har varit med och skapat något unikt. Är lärosäten i regionen intresserade att dra igång igen? Vill de andra kommunerna i regionen vara med?

Låt mej avsluta med några tips om hur man i hela landet bäst kan bygga upp något nytt.

Det viktigaste är en effektiv organisatorisk modell som kan gälla i hela landet.  Navet måste vara lärosäten i kommunerna/regionerna. Genom dem bör staten ta det långsiktiga ansvaret för elitidrottarnas möjlighet till ”dubbla karriärer”. 

Många  ska vara delaktiga

Universitetskanslersämbetet måste få resurser för att, i bred dialog med idrott, regioner och kommuner, kunna ta huvudansvaret för verksamheten. Det skapar ordning, reda och kontinuitet. Framgången får inte vara beroende av enskilda rektorers privata idrottsintresse.

Framgång förutsätter också ett starkt ekonomiskt stöd från staten. Det blir inte så lätt. Regeringar och riksdag har hittills visat att man ser på elitidrotten som något som katten har släpat in.

Till sist, lycka tilll, Stockholms stad, i arbetet med att bygga upp något som staden genom passivitet och ovilja så starkt bidrog till att riva ned.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…

Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Ishockeyns SM-final, Brynäs-Luleå ger inte bara miljonintäkter till finallagen, boksluten i maj/juni blir oftast  rolig läsning, 

Undantaget är Skellefteå AIK som efter förra våren SM-guld bokförde ett ekonomiskt minusresultat på 4,8 miljoner .Ökade personalkostnader, det vill

säga löner, angavs som främsta anledning.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.