Där alla människor känner sig hemma

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”I våra drömmars stad känner alla människor sig verkligen hemma, oavsett om födelseorten är Stockholm eller Santiago, Danderyd eller Delhi, Botkyrka eller Belgrad, Huddinge eller Helsingfors.

I våra drömmars stad är idrottsrörelsen en stark, varm och för alla öppen folkrörelse. Genom utbredningen och kraften i vår rörelse sprider sig också värmen till alla i samhället utanför.”

Ingen formulering har stimulerat mej mer i mitt idrottsledarskap än just denna. Den är en del av visionen för Stockholms Idrottsförbund, 

Så monterar man ner en folkrörelse

I bred enighet samlades vi oss omkring i programmet ”Vår idrott” på årsmötet den 4 april 1987 efter ett sällsynt brett samtal. 

Själv valdes jag till ordförande 1985. Vi var många med både erfarenheter och ambitioner som kom in vid den tiden. Några få anställda hängde inte riktigt med i svängarna, andra ville gärna styra själva. Men de fick, ibland ganska bryskt, lära sig att styrelsen ledde arbetet. Någon slutade.

Konkreta handlingsplaner

Programmet innehöll också konkreta handlingsplaner. Låt mej ta ett par exempel.

”Stockholms Idrottsförbund ska genom kraftfulla insatser redovisa idrottens samhällsnytta och i minskad utsträckning söka medel till projekt i utkanten av idrottsrörelsens normala verksamhet.”

Vi ville syssla med idrott och var genuint misstänksamma, när politiska beställningar kastades över oss. Vi berättade detta bl.a. vid möten med landstinget och med kommunstyrelserna. Inför valen arrangerade vi debatter i varje kommun.

Programmet redovisade den anläggningsinventering vi gjorde. Vår slutsats i programmet blev:

”Stockholms Idrottsförbund ska i första hand verka för anläggningar för friidrott, gymnastik, kanot/rodd, motorsport, skridsko, sportskytte och inomhusfotboll.”

Vi fick ett gensvar

Vår glädje kände inga gränser, när Stockholms stad byggde den nya Åkeshovshallen med en specialhall för gymnastik och hänvisade till den samlade Stockholmsidrottens önskemål. 

Stockholmsinitiativ lyft också för Sverige

I programmet kunde vi också läsa, att vi ville försöka få ett sommar-OS till Stockholm.

Det var Stockholmsidrotten som, tillsammans med politikerna i Stockholms stad, tog initiativ till ansökan om OS 2004. Vi förankrade det både hos SOK och hos RF. Vi fick inte spelen. Men kampanjen gav ett lyft för Stockholmidrotten.

Anslagen till underhåll och reinvesteringar ökade under 1996 och 1997. De nya anläggningarna Eriksdalsbadet, Sätrahallen och Spångahallen är en direkt följd av försöken att få OS till Stockholm 2004.

Vårt initiativ gav också ett lyft för Sveriges idrott. Genom samverkan mellan näringslivet och staten, där Olof Stenhammar var chefskonstruktören, startade SOK:s topp- och talangprogram, som gav 20 miljoner om året från staten och näringslivet i sju år. 

Namnbyte – en signal från myndigheten

Men vad skedde, egentligen?

För någon vecka sedan hände det.

”Snart byter vi namn! Från och med årsskiftet så är Stockholms Idrottsförbund och Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Stockholm en och samma organisation. Vi kommer att heta RF-SISU Stockholm,” skrev det jag tidigare kallade ”Stockholmsidrotten” på sin facebooksida.

Meddelandet var den slutliga bekräftelsen på att RF har förvandlats från en folkrörelse med starka och idérika distriktsförbund till en centralstyrd myndighet med distriktsstyrelser som mest är till för syns skull. Hur i hela friden gick det till? 

Den dystra historien

Till 1987 års Riksidrottsmöte fanns ett förslag om att avskaffa distriktsförbundens rösträtt. Stockholm hade vid den tiden hela fem röster, och små DF hade en. Jag begärde ordet och föreslog, att alla DF skulle få en röst. Vår tanke var att deltagande och ansvar också leder till större lojalitet med de fattade besluten. Så blev det också. Den ”liljegrenska kompromissen”, som den kallades, fick leva ända till för några år sedan. Då försvann rösträtten för distrikten.

För några år sedan bestämde Riksidrottsmöten också, att distriktens chefer nu istället skulle vara anställda av RF. 19 distriktsidrottschefer fick RF:s generalsekreterare som chef. Man behöver inte gå managementkurser eller själv ha varit chef i t.ex. näringsliv och kommunal förvaltning för att inse att detta naturligtvis är galenskap, helt uppåt väggarna. 

Nya styrelser, med ledamöter med kvalifikationer och erfarenheter, upptäcker att de inte har inflytande över sin egen chef, som i praktiken kan göra precis vad som helst. Allra helst som de handlingsplaner som fastställs vid distriktsstämman är utomordentligt allmänna. 

Har inget inflytande längre

Inför stämman med Stockholms Idrottsförbund i våras delades en färgglad broschyr ut. Den kallades ”Verksamhetsinriktning 2019” och innehöll ett antal välformulerade allmänna funderingar som hade anknytning till RF:s strategiarbete. Ingen enda (!) formulering visade i vilken landsdel verksamheten skulle ske. Broschyren användes som verksamhetsinriktning i hela landet. Det var bara organisationens namn som skiftade. Kanske är dagdrömmar ett bättre ord än verksamhetsinriktning och handlingsplaner.

Styrelseledamöter konstaterar nu, att de inte har något inflytande över sitt kansli, och därmed inte över verksamheten. Däremot ska de varje år ställas till svars vid årsstämmor för en verksamhet de inte har en möjlighet att styra och leda. 

Så förändras landets i särklass största folkrörelse till en centraliserad myndighet med självständiga chefer utan demokratisk förankring. Omvärldens tillit och förtroende eroderar. Och så kan RF, om några år, ersättas av en myndighet också i formell mening. Det är ingen hemlighet, att flera politiker och de idrottsledare som inte är nöjda med RF vill det. 

Så monterar man ner en folkrörelse genom egna självmål. Man kan bli gråtfärdig för mindre.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner.   Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp  av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.

SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.

 I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.

Regeringens  specielle utredare, Anders  Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades  att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.