Nu ska Stockholms politiker ta beslut
Den nya politiska majoriteten (Den s.k. alliansen och Miljöpartiet) hade knappast hittat till sina vackra tjänsterum i Stockholms stadshus, innan de den 12 oktober berättade, att något vinter-OS till Sverige 2026 inte längre var aktuellt. Men nu är det riktigt allvar. Den politiska majoriteten i Stockholm ska fatta ett definitivt beslut om stadens OS-planer under den allra närmaste tiden.

Det nybakade kultur- och idrottsborgarrådet Karin Ernlund (c) sa, att det saknades underlag för ett positivt beslut. Så var det naturligtvis inte. SOK hade vid flera tillfällen under det senaste året försett både den politiska majoriteten och den dåvarande oppositionen med underlag och argument. IOK:s nya förutsättningar, med bl.a. 9 miljarder i direkt stöd till arrangören, var välkända bland Stockholms politiker.
Öppnade dörren på glänt
Den 18 oktober, öppnade samma borgarråd dörren på glänt igen. Där är vi just nu.
Den politiska majoriteten i Stockholm ska fatta ett definitivt beslut om stadens OS-planer under den allra närmaste tiden. Och det är heller ingen hemlighet, att Liberalerna fortfarande är de största motståndarna. De som vet säger att Centern nu är positivt, tillsammans med moderater och kristdemokrater. Miljöpartiets entusiasm för OS har alltid varit begränsad. I praktiken ser Liberalerna ut att ha vetorätt. Inget annat parti vill riskera alliansens enighet i Stockholm för OS-frågan.
Liberaler i övriga landet såg sina OS-drömmar gå i kras genom beskedet den 12 oktober. I Svenska Dagbladet skrev ett antal företrädare för Liberalerna, bl.a. från Falun och Botkyrka, två tänkta ”OS-orter”, följande:
”Förminska inte frågan om ett vinter-OS till Stockholm till enbart en fråga om plus och minus. Vi kan göra ett vinter-OS till en symbol för ett demokratiskt, inkluderande Europa, där idrotten står för allas lika värde och allas lika möjligheter.”
Alla fakta måste beaktas
Ett vinter-OS i Sverige måste få en seriös behandling. Alla fakta måste beaktas och granskas inte bara av Stockholms stad utan också av övriga i Sverige som deltar i den svenska kandidaturen – Åre, Falun, Södertälje, Botkyrka, Järfälla och Solna.”
Bland undertecknarna fanns ett antal personer som jag känner väl. Flera är, vid sidan av det politiska uppdraget, också uppskattade idrottsledare. De har under många år försökt få Liberalerna i Stockholms stad att bli positiva till vinter-OS i Sverige. Jag tyckte riktigt synd om dem den 12 oktober. De har verkligen försökt få sina vänner i Stockholm att förstå värdet av ett vinter-OS i Sverige och att ge dem kunskap om de nya ekonomiska förutsättningarna.
Min fru Suzanne Liljegren, fullmäktigeledamot för Liberalerna på Lidingö, hade till Liberalernas länsförbunds årsmöte den 11 mars 2017 (där också Stockholms stad är med) skrivit en motion om att Liberalerna borde säga ja till vinter-OS 2026.
Beslutet blev att Liberalerna i Stockholms län och stad skulle arrangera ett seminarium för en faktagenomgång av förutsättningarna och en diskussion om OS-planerna. Det har nu gått ett år och nio månader. Något s.k. samrådsmöte har inte hållits. Och inom några dagar ska Stockholms liberaler ta ställning definitivt. Hur kommer det sig att Stockholmsliberalernas beslut ska fattas utan att samrådet har hållits och utan att samtala med övriga länskommuner? Speciellt som alliansen den 12 oktober sa nej till vinter-OS 2026 med hänvisning till att faktaunderlag saknades. Varför fattar Liberalerna i Stockholms stad egna beslut som avgör hela idrottssveriges OS-drömmar, utan att först sätta sig in i fakta och utan att först tala med övriga länskommuner, som beslutet vid årsmötet var?
Men nu vill jag ge Liberalerna ett tips. Partiet har nu en chans att genomföra något de redan började drömma om för över 50 år sedan. Den 28 februari 1966 motionerade dåvarande Folkpartiet till Stockholms kommunfullmäktige att Stockholm borde söka olympiska vinterspel (!).
I början av 90-talet var folkpartisterna också fyllda av frustande OS-entusiasm. I ett brev, som sändes bl. a till Stockholmsidrottens specialdistriktsförbund några dagar före valet i september 1991, skrev dåvarande fritidsborgarrådet Lennart Rydberg (Fp):
"Övriga partier har i årets valrörelse anslutit sig till vårt förslag att Stockholm ska söka sommar-OS. Jag bifogar mitt förslag i frågan och påpekar samtidigt att både socialdemokraterna och moderaterna röstade nej till förslaget i fullmäktige."
Men andra partier lyssnade. Vid en pressträff den 2 april 1992 meddelade borgarråden Carl Cederschiöld (m), Mats Hulth (s) och Anna Lindh (s) att en bred politisk majoritet i Stockholm avsåg att söka OS 2004.
Förbundet tog initiativet
I ärlighetens namn ska väl sägas, att initiativet kom från Stockholms idrottsförbund, där jag var ordförande vid den tiden, och från näringslivet i staden.
Då hände något med Folkpartiet. Nu var det dags att byta fot och budskap på valaffischerna. I Folkpartiets kommunala valkampanj i Stockholm 1994 kunde vi läsa ”Dagis istället för OS”. I det valet förlorade partiet en tredjedel av sina mandat i fullmäktige. I riksdagsvalet räckte det med en förlust på 20 procent av mandaten. Fakta talar inte direkt för att ”Nej till OS” skulle vara en s.k. valvinnare. Kanske något att tänka på för ett parti som just i dessa dagar ska vara särskilt intresserat av att behålla väljarna. Att starta och underhålla ett krig med idrottsrörelsen är möjligen modigt men inte särskilt klokt. Det finns det flera exempel på från landets kommuner, där nya och gamla majoriteter under hösten har haft en förmåga att frontalkrocka med idrotten.
Och det är inget fel att ändra mening, när man får nya fakta. ”Ingen kan förbjuda mej att bli klokare för var dag jag lever”, sa den västtyske förbundskanslern Konrad Adenauer. Det rådet är bra. Det kan också duga åt liberaler i Stockholm.
Mest lästa just nu
Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Ett historiskt Frölunda-guld fick ordföranden Mats Grauers att till och med gråta.
Inför säsongen 2022-2023 startade Frölunda upp föreningens damishockey. Som sportchef anlände Damkronornas målvaktsikon Kim Martin och som tränare anställdes Erika Holst med 300 matcher för Damkronorna, och som första kvinna invald i svensk ishockeys Hall of Fame..
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
I en intensiv nyhetsflora försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar