Specialförbund vill ha förändring i RF
Det mullrar ordentligt i svensk idrott. Det är inget som syns i massmedia, som i första hand skildrar den senaste bredsidan, klacksparken eller pucken som gick till icing.
Men det är inte längre någon hemlighet att specialförbundens kritik mot riksidrottsledningen är massiv. Det hörs på möten som arrangeras av RF, och det förstärks av möten, där RF inte får vara med.
Speciellt tre motioner till RF-stämman är de skriftliga och formella bevisen på misstroendet.
• Fäktförbundet ser hur RF alltmer blir en organisation som går statens ärenden istället för att vara en företrädare för den kämpande idrotten.
• Mångkampsförbundet vill ha en ny statlig idrottsutredning, sedan det fina hus som byggdes efter utredningen ”Idrott åt alla” alltmer nu rasar samman. Och siddt, men inte minst,
• Ishockeyförbundet och tio andra förbund som skildrar en svensk idrott, där alltmer pengar försvinner till projekt och ändamål vid sidan av idrottens kärnfrågor, och där ofantligt mycket pengar stannar på RF-kansliet vid Skanstull och på distriktskontoren istället för att göra nytta i ”den levande idrotten.”
Saknar gedigen erfarenhet
Jag har flera gånger försökt förklara riksidrottsstyrelsens haveri med att alltför få ledamöter har en gedigen erfarenhet av idrottsledarskap, och att också alltför få är förbundsordföranden, en position som gör att effekten av de egna besluten i riksidrottsstyrelsen omedelbart syns i det egna förbundets verklighet.
Missnöje, som är tydligt för var och en som läser och lyssnar, borde kanske resultera i mängder av förslag till nya ledamöter i Riksidrottsstyrelsen. Men så är det inte. Har förbundens företrädare gett upp?
Å andra sidan är det faktiskt uppseendeväckande i sig, att Björn Eriksson nomineras om som ordförande endast av två förbund, där han var ordförande några år, Skidskytte och Friidrott. Jag kan inte minnas, att jag har sett något liknande i modern tid.
Är alla de som drev hans namn hårt inför valet 2015 besvikna? Eller kanske stumma av förvåning, eftersom valberedningen för ungefär ett år sedan berättade för alla som ville lyssna att Björn Eriksson skulle sluta vid RF-stämman 2021?
Kvinnor ska väljas
Tre kvinnor och två män ska väljas till ledamöter i riksidrottsstyrelsen.
De tre kvinnor som vill väljas om är Lena Arvidsson, tidigare ordförande i Danssport, och de tidigare styrelseledamöterna Anita Edlund från Ishockey och Susanne Erlandsson från Fotboll. Lena och Anita föreslås för en ny period av sina egna förbund, trots att de har lämnat sina uppdrag, medan fotbollen har hittat ett nytt namn i de egna leden.
Tre kvinnor med en gedigen bakgrund och viktiga positioner i sina förbund har också nominerats. Det är Åsa Llinares Norlin, ordförande i Svenska Parasportförbundet och vice ordförande i det europeiska förbundet, Marie Hedberg, styrelseledamot i Tennisförbundet och i RF/SISU Småland, och Elin Bladh, vice ordförande i Budo- och kampsport.
Det största specialförbundet, Fotboll, föreslår Victoria Escobar, ung, uppskattad och relativt nyvald styrelseledamot både i Stockholms Fotbollförbund och i RF/SISU Stockholm. Jag hoppas, inte minst för hennes egen skull, att hon får några år till på sig i idrottens vardag och styrelserum, innan hon väljs in i ”idrottens regering”.
Egentligen borde valberedningen ha ett mycket lätt jobb, när det gäller de tre kvinnorna.
Två män ska väljas, och båda vill vara kvar.
En f d överste
Det är Stefan Bessman, vice ordförande i Svenska Skidförbundet, och Erik Söderberg, nu ordförande i Korpen och tidigare i Skolidrottsförbundet. Båda är utomordentliga idrottsledare och nominerade av sina förbund. Man kan möjligen tycka att det kunde räcka med en ”korpordförande” i RS. Tommy Ohlström var det för några år sedan.
Nominerad är också Anders Emanuelsson, ordförande i Mångkampsförbundet och med en gedigen erfarenhet också av andra idrotter. Hans ledaregenskaper är utomordentliga, bl.a. efter många år i försvaret, där han slutade som överste. Anders och hans förbund har också skrivit den kritiska motionen om en ny idrottsutredning.
Ingen har något intresse av att ledarskapet med Björn Eriksson och Tommy Ohlström (vice ordförande) i spetsen får fortsätta ostört.
Med Anders Emanuelsson i riksidrottsstyrelsen skulle de flesta av de nuvarande kritikerna till riksidrottsledningen känna att det, trots allt, finns hopp om en bättre framtid.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Den nionde vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Hans Bull från Falun vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Falu BS sålde den vinnande lotten och för det belönades även klubben med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar