Vill inte styras av politiska pekpinnar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Lars Liljegren, ordförande i Svenska Fäktförbundet, drivs av att försöka få unga att fortsätta med fäktning livet ut och att rekrytera äldre nybörjare till sina föreningar — utan att vara styrd av politiska pekpinnar.
Foto: Jessica Gow/TT

Världens starkaste folkrörelse, svensk idrott, är mitt inne i ett strategiarbete. Det borde ske med stort självförtroende. Drygt två miljoner personer i åldern 16–84 år är medlemmar och/eller har förtroendeuppdrag i en eller flera av de ca 22.000 idrottsföreningarna. 600-000 personer i Sverige är ledare, tränare, styrelseledamot eller har liknande uppdrag i någon idrottsförening. De är också väljare.

Svensk idrotts vision är häftig och enkel: ”Svensk idrott – världens bästa.”

Svenska Fäktförbundets vision är inte heller så blygsam: 

”Sverige är en olympiskt framgångsrik fäktnation”. 

Vägen till framgång går bl.a. över flera föreningar och medlemmar, att lyckas behålla de unga i fäktningen, jämställdhet och mångfald för att få perspektiv och kloka beslut samt välutbildade ledare.

Stark tillväxt

Under tiden 2010 till 2016 har antalet föreningar ökat från 49 till 54. Antalet medlemmar har ökat från 4 324 till 5 817. Den ökade bredden visas i antalet deltagartillfällen för lokalt aktivitetsstöd, som har ökat från 80 000 till 112 000. Antalet timmar i SISU-samarbetet har ökat från 909 till 2 730. ”Det som mäts blir gjort”, har vi sagt. Om svensk idrott hade ökat barn- och ungdomsaktiviteten som svensk fäktning under de här åren skulle antalet deltagartillfällen 2015 ha varit 68 842 000 istället för 57 494 000. 

Förbättringen av alla dessa nyckeltal har gjort svensk fäktning starkare. Men framgången har också inneburit, att vårt stöd från RF har ökat. Det är starkt relaterat till ökningen av antalet föreningar, medlemmar, studietimmar och antalet deltagartillfällen för s.k. lokalt aktivitetsstöd varje år.

Lysande undantag

Under åren 2009–2013 minskade antalet lokala aktivitetstillfällen hos de tio största förbunden med 4, 5 procent. Jag väljer 2013, då åldersgränserna ändrades 2014. Det fanns två lysande undantag, simning och gymnastik. Själva ökade vi med 31,6 procent under samma tid. 

De flesta inser naturligtvis, att när människor flyttar till storstäderna, utan anläggningar för de stora lagsporterna, försämras förutsättningarna drastiskt. Lösningen på detta är bl.a. en kraftfull idrottspolitisk offensiv, något som Riksidrottsstyrelsen har lyckats tämligen väl med på riksplanet under de två senaste åren.

Vi arbetar också hårt för att gå från ”triangel till rektangel”, som förslaget till RF-strategi så fiffigt uttrycker det. Att försöka få de unga att fortsätta med fäktning livet ut och att rekrytera äldre nybörjare till våra föreningar. Vi gör inte detta för att förbättra folkhälsan, som den politiska uppmaningen lyder. Vår agenda är vår egen och inte styrd av politiska pekpinnar. Vi gör det för att bli starkare på olika sätt.

Sticker ut negativt

Bland mängder av goda förslag i RF:s strategiarbete finns det ett dåligt som sticker ut. Så här skriver man om de nuvarande nyckeltalen:

”Dessa nyckeltal har dock en väldigt tydlig historisk koppling och speglar vad som har varit snarare än vad som komma skall. De tenderar också att mäta kvantitet snarare än kvalitet och effekt”.

Blir svensk idrott starkare med färre föreningar, färre medlemmar, färre antal tävlande, färre ungdomar i breddverksamheten eller färre ledare i studier? Ska mätbara, konkreta och tidsbestämda mål och nyckeltal, som också i fortsättningen är avgörande för svensk idrotts och svensk fäktnings styrka och framgång, ge plats för grumligt tal om ”kvalitet och effekt”. Ska siffror ersättas av godtycke? Vad pratar man om egentligen? Särskilt försiktiga ska vi vara i en tid, när de politiska pekpinnarna till idrottsrörelsen står som spön i backen.

Fatta egna beslut

Rätten att fatta egna beslut om målen och vägarna till målen är grunden för hundratusentals ideellt arbetande idrottsledares engagemang. När denna rätt hotas, hotas också det ideella engagemanget. Om idrottsrörelsens självständighet sätts på undantag, förtvinar glädjen och kraften i det ideella ledarskapet. 

Då är svensk idrott riktigt illa ute.

/Lars Liljegren
Ordförande i Svenska Fäktförbundet 2001–2017 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen