Morgon 3: En idrottsministers entré

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det här är talet som Stefan Löfven aldrig höll:

”Till sist det som så många människor i vårt idrottande land tycker är allra viktigast. Idrottsminister. Innan jag berättar vem jag har utsett vill jag säga något om bakgrunden.

Statsminister Stefan Löfvén gillar idrott och är en supporter.

Stefan Löfven  fortsätter:

"I min barndoms Sunnersta var idrottsklubben lika viktig för mej som SSU-klubben. När jag flyttade till Ö-vik blev Modo laget i mitt hjärta. Idrotten kom för mej att betyda gemenskap, kamratskap, glädje och fostran i demokrati och samarbete. Den erfarenheten har varit ovärderlig i mitt fortsatta liv.

Den svenska idrottsrörelsen är landets i särklass mest utbredda folkrörelse.

890 000 personer i Sverige har ledaruppdrag i någon idrottsförening. 73 procent av barn och ungdomar i åldern 6 – 12 år är medlemmar i en idrottsförening. I åldern 13 – 25 år är andelen 41 procent. Drygt 160 000 ungdomar i åldern 7 – 25 år deltar varje dag i en bidragsberättigad idrottsaktivitet. 

För ett antal år sedan frågade man barn och ungdomar vilken person de hade störst förtroende för. På första plats kom föräldrarna. På andra plats kom idrottsledarna, som ofta är extra stöd, ”extramammor eller extrapappor”. 

En total insats för 30 miljarder

Faktum är att de ideella idrottsledarna lägger ned ett arbete motsvarande 140 miljoner timmar per år i föreningarna. Om ledarna fick betalt motsvarande en fritidsledarlön för den tid de lägger ned på idrotten skulle det innebära ett värde, inkl. sociala avgifter, om drygt 30 miljarder kronor per år. Det motsvarar en kommunal skattehöjning på ca två kronor. Och det kan jämföras med det statliga idrottsanslaget på två miljarder kronor. Idrottsledare ger tillbaka mer än 15 gånger det statliga anslaget. Med sämre förutsättningar för idrotten blir Sverige fattigare och otryggare.

Nu syns oroande signaler om idrottens utveckling. Antalet föreningar och antalet lokala aktivitetstillfällen bland barn och ungdom minskar.

Rapporten ”Statens stöd till idrotten – uppföljning 2019” från Centrum för idrottsforskning (CIF) skulle kort kunna sammanfattas med orden ”Färre unga idrottar”. 

Men också elitidrotten går kräftgång. Under hösten 2020 publicerade RF rapporten ”Remiss – elitidrott 2030”.

”Något är på väg att spricka”, kan man läsa i avsnittet med rubriken ”Ett sluttande plan.”

En svagare idrottsrörelse ger ett svagare Sverige. Jag saknar idag idrottsledare i det politiska samtalet. Och jag saknar också politiska företrädare som brinner för, och som kan, idrottens svåra frågor. Ett bättre samtal oss emellan skulle bland mycket annat gott också kunna hjälpa till att köra det s.k. politikerföraktet på porten.

Vi måste bygga tillsammans

Tillbaka till Stefan Löfvens tal: 

"Vårt land förändras, liksom diskussionen om det. Bestialiska mord på unga människor har dominerat löpsedlar och nyhetsprogram. Alltfler känner rädsla och vanmakt.

De akuta frågorna handlar om polisresurser, om rättssystemets möjligheter att snabbt lagföra brottslingarna, så att de skyldiga grips och döms. Detta måste lösas imorgon, eller helst igår.

Men låt oss försöka ha minst två tankar i huvudet samtidigt. 

I idrotten, i föreningen och laget spirar också ungdomarnas drömmar. Någon vill bli gymnastiklärare och tränare. Någon drömmer om att bli en ny Zlatan. I idrottens mäts framgången i medaljer och proffskontrakt, inte i rånarbyten och stulna bilar.

Så kan elitidrottarna istället för de kriminella bli goda förebilder bland de unga.

Vi måste tillsammans bygga en starkare svensk idrott. Regeringen har därför idag beslutat att tillsätta en bred parlamentarisk utredning, som inom ett år ska lämna förslag om hur den svenska idrotten och idrottsrörelsen ska kunna förstärkas. Utredningen ska behandla idrottens frågor över hela det politiska fältet och lämna förslag om vad som bör göras på statlig nivå, i regioner och kommuner.

Det är min förhoppning att utredningen ska lämna förslag i bred politisk enighet, precis som var fallet i den klassiska utredningen ”Idrott åt alla”, som 1969 lade grunden till Sveriges framgång som idrottsnation.

Välkommen, idrottsministern!

Jag har idag också utsett ett särskilt statsråd med placering i statsrådsberedning till idrottsminister. Med det vill jag markera, att en framtida framgångsrik idrottsrörelse behöver stöd från olika sektorer i samhället. Det förutsätter att departementen samverkar ännu bättre inom idrottsområdet. Inom utbildningsväsendet behövs kraftfulla lyft för att bättre kombinera studier och elitidrott både i gymnasiet och på universitet och högskolor.

Förbättrade anläggningsförutsättningar förutsätter kanske förändringar i plan- och bygglagen. Ansvaret för finansieringen måste läggas fast genom bra dialog, under statsrådets ledning, mellan kommuner, regioner och stat. Mina och regeringens ambitioner för den framtida idrotten syns också i personvalet.

Den nya idrottsministern har lång erfarenhet från idrott och politisk verksamhet både i stat och kommun. Jag är glad att kunna hälsa en person, som också är en av landets mest meriterade idrottsledare, välkommen till regeringskretsen.

Som ni ser är det också ett socialdemokratiskt statsråd. Jag ska inte göra någon hemlighet av att skälet är att vårt parti vill arbeta hårdare med idrottsfrågorna. Där har jag, fram till idag, faktiskt en hel del dåligt samvete. Nu lovar jag, att det ska det bli ändring på detta.

Välkommen fram på scenen..!"

 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.