Beskeden om satsningar blir spännande

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Den svenska idrottsrörelsens betydelse för folkhälsa och sammanhållning kan inte överskattas. Regeringen avser göra flera satsningar under mandatperioden.” Vad som nu avses med det?

Det blir spännande att se  ett kommande avslöjande.

Men flera regeringsförklaringar, både socialdemokratiska och borgerliga, har under senare år helt saknat ordet "idrott" och ett sammanhang. 

regeringens "speciella satsningar ska snart avslöjas och avser att stärka svensk idrott.

Vad menas  med ”speciella satsningar”

”Den svenska idrottsrörelsens betydelse för folkhälsa och sammanhållning kan inte överskattas. Regeringen avser ändå att göra flera satsningar under mandatperioden.”

Men, vem som skulle få ansvaret för idrott glömde Ulf Kristersson bort när han presenterade sin regering. Det höll på att bli något som liknade Fredrik Reinfeldts första presentation av sina statsråd 2006. 

"Skämtar du?

Då frågade Svenska Dagbladets reporter om hur den nyutnämnda kulturministern Cecilia Stegö Chilò kände inför att få ansvaret också för idrottsfrågorna. Hennes svar har blivit en klassiker: "Idrottsminister? Jag? Skämtar du?”

Vid pressträffen efteråt i tisdags berättade Ebba Busch, att Jakob Forssmed från KD skulle bli socialminister med ansvar också för folkhälsa och idrott.

Jakob Forssmed har haft en tung position i KD, vice partiledare och ekonomisk-politisk talesman. Idrottsintresset är grundmurat. Hjälptränare i Turebergs friidrottsklubb och cykelentusiast. Han har de bästa förutsättningar att göra något bra.

I en intervju i Svenska Dagbladet den 19 oktober säger han det självklara, som vi idrottsledare ofta har saknat:

"stärka elit - och bredd"

”Det är viktigt att stärka både elit och bredd på olika sätt”. 

Sedan vill han återkomma med flera förslag, precis som det stod i regeringsförklaringen.

Som vanligt pågår nu den klassiska diskussionen om vi ska ha ett statsråd som endast sysslar med idrott, en ”riktig idrottsminister”. Många skulle se det som ett uttryck för ökade ambitioner hos regeringen. Jag tror att det är fel tänkt. Och jag hittar stöd i min erfarenhet från regeringskansliet.

Idrotten finns överallt i departementen. Kommunernas ekonomi i ett departement. Byggfrågor och planlagstiftning i ett annat. Utbildning och möjligheter att kombinera elitidrott och utbildning, inkl. högskolestudier, i ett tredje. Statens stöd till idrotten i hans eget socialdepartement.

Ytterst avgörs framgången för idrotten av Jakob Forssmeds förmåga att få överblick, övertyga statsministern, finansministern och ett antal andra statsråd om idrottens betydelse och om de förändringar som behöver göras i många departement för att göra svensk idrott starkare.

Idrotten i en kris

Flera skäl talar för att vi nu behöver en idrottsminister som lägger sig i mer än vad idrotten av tradition vill att ministern ska göra.

Den svenska idrottsmodellen, fastlagd i början av 1970-talet, betyder bl.a. att statens styrning av idrotten ska ske via Riksidrottsförbundet i ”myndighets ställe.” Idrottens ska själv fatta de avgörande besluten om målen och vägarna till målet. 

Men - svensk idrott befinner sig just nu i en allvarlig kris. 

Aktiviteten i ungdomsåren minskar, långt innan pandemin startade. Våra internationella framgångar är på ”ett sluttande plan”, enligt en färsk RF-rapport.

Inte nog med det, Fotbollförbundet och Ishockeyförbundet befinner sig i krig med ledningen för riksidrotten. RF-stämmornas beslut om stöd till olika SF har överklagats till förvaltningsrätten. Enskilda förbund, de största, har många direktkontakter med regeringskansliet. De små är undanskuffade.

Sammanhållningen hotas

Hela sammanhållningen i svensk idrott hotas. 

Därför behöver vi nu en idrottsminister som inte håller sig på avstånd, utan en som säger som det är: ”Nu får ni skärpa er och hålla ihop. Annars Atar vi nya principer för samarbetet mellan staten och idrotten.” 

Jag hoppas också att den nye idrottsministern snarast tillsätter den statliga utredning om den svenska idrottens framtid som statsministerns parti har skrivit en motion om i riksdagen. Då får politiska företrädare och idrottsrörelsen en chans att hitta framtidens principer för samarbetet.

Jakob Forssmed har goda chanser att lyckas med den just nu sällsynt svåra uppgiften.

Lars Liljegren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.

Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.

-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta.  Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen