Beskeden om satsningar blir spännande

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

”Den svenska idrottsrörelsens betydelse för folkhälsa och sammanhållning kan inte överskattas. Regeringen avser göra flera satsningar under mandatperioden.” Vad som nu avses med det?

Det blir spännande att se  ett kommande avslöjande.

Men flera regeringsförklaringar, både socialdemokratiska och borgerliga, har under senare år helt saknat ordet "idrott" och ett sammanhang. 

regeringens "speciella satsningar ska snart avslöjas och avser att stärka svensk idrott.

Vad menas  med ”speciella satsningar”

”Den svenska idrottsrörelsens betydelse för folkhälsa och sammanhållning kan inte överskattas. Regeringen avser ändå att göra flera satsningar under mandatperioden.”

Men, vem som skulle få ansvaret för idrott glömde Ulf Kristersson bort när han presenterade sin regering. Det höll på att bli något som liknade Fredrik Reinfeldts första presentation av sina statsråd 2006. 

"Skämtar du?

Då frågade Svenska Dagbladets reporter om hur den nyutnämnda kulturministern Cecilia Stegö Chilò kände inför att få ansvaret också för idrottsfrågorna. Hennes svar har blivit en klassiker: "Idrottsminister? Jag? Skämtar du?”

Vid pressträffen efteråt i tisdags berättade Ebba Busch, att Jakob Forssmed från KD skulle bli socialminister med ansvar också för folkhälsa och idrott.

Jakob Forssmed har haft en tung position i KD, vice partiledare och ekonomisk-politisk talesman. Idrottsintresset är grundmurat. Hjälptränare i Turebergs friidrottsklubb och cykelentusiast. Han har de bästa förutsättningar att göra något bra.

I en intervju i Svenska Dagbladet den 19 oktober säger han det självklara, som vi idrottsledare ofta har saknat:

"stärka elit - och bredd"

”Det är viktigt att stärka både elit och bredd på olika sätt”. 

Sedan vill han återkomma med flera förslag, precis som det stod i regeringsförklaringen.

Som vanligt pågår nu den klassiska diskussionen om vi ska ha ett statsråd som endast sysslar med idrott, en ”riktig idrottsminister”. Många skulle se det som ett uttryck för ökade ambitioner hos regeringen. Jag tror att det är fel tänkt. Och jag hittar stöd i min erfarenhet från regeringskansliet.

Idrotten finns överallt i departementen. Kommunernas ekonomi i ett departement. Byggfrågor och planlagstiftning i ett annat. Utbildning och möjligheter att kombinera elitidrott och utbildning, inkl. högskolestudier, i ett tredje. Statens stöd till idrotten i hans eget socialdepartement.

Ytterst avgörs framgången för idrotten av Jakob Forssmeds förmåga att få överblick, övertyga statsministern, finansministern och ett antal andra statsråd om idrottens betydelse och om de förändringar som behöver göras i många departement för att göra svensk idrott starkare.

Idrotten i en kris

Flera skäl talar för att vi nu behöver en idrottsminister som lägger sig i mer än vad idrotten av tradition vill att ministern ska göra.

Den svenska idrottsmodellen, fastlagd i början av 1970-talet, betyder bl.a. att statens styrning av idrotten ska ske via Riksidrottsförbundet i ”myndighets ställe.” Idrottens ska själv fatta de avgörande besluten om målen och vägarna till målet. 

Men - svensk idrott befinner sig just nu i en allvarlig kris. 

Aktiviteten i ungdomsåren minskar, långt innan pandemin startade. Våra internationella framgångar är på ”ett sluttande plan”, enligt en färsk RF-rapport.

Inte nog med det, Fotbollförbundet och Ishockeyförbundet befinner sig i krig med ledningen för riksidrotten. RF-stämmornas beslut om stöd till olika SF har överklagats till förvaltningsrätten. Enskilda förbund, de största, har många direktkontakter med regeringskansliet. De små är undanskuffade.

Sammanhållningen hotas

Hela sammanhållningen i svensk idrott hotas. 

Därför behöver vi nu en idrottsminister som inte håller sig på avstånd, utan en som säger som det är: ”Nu får ni skärpa er och hålla ihop. Annars Atar vi nya principer för samarbetet mellan staten och idrotten.” 

Jag hoppas också att den nye idrottsministern snarast tillsätter den statliga utredning om den svenska idrottens framtid som statsministerns parti har skrivit en motion om i riksdagen. Då får politiska företrädare och idrottsrörelsen en chans att hitta framtidens principer för samarbetet.

Jakob Forssmed har goda chanser att lyckas med den just nu sällsynt svåra uppgiften.

Lars Liljegren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.