Precis vad som krävs i RF - en idrottsledare

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Valet av Karl-Erik Nilsson till RF-ordförande vid RF-stämman i slutet av maj skapade glädje och förväntan. Landets i särklass största folkrörelse, idrotten, hade fått en genuin idrottsledare, med mycket erfarenhet, i yttersta ledningen. 

”Det var på tiden”, sa några av oss. Många av oss var övertygade om att han skulle kunna få upp RF ur det dike, där den tidigare ledningen hade kört ned organisationen. 

Men tiden blev kort. Karl-Erik Nilsson tvingades avgå och RF:s vice ordförande, Anna Iwarsson, fick rycka in.

Anna Iwarsson är nu t f ordföranden i RF , men har stöd av inte mindre än nio förbund inför extrastämman i januari. Foto: TT

hon var tillförordnad ordförande och ficktbl a  ta ansvar för att kalla till en extra RF-stämma den 23 januari. Då ska en efterträdare till Karl-Erik Nilsson utses fram till nästa ordinarie stämma på våren 2025.

Häromdagen kom beskedet att inga andra kandidater än Anna Iwarsson är nominerade till ordförande. Hon har fått nomineringar från nio förbund.

Det finns också stor anledning att ställa några frågor. 

  • Har förbunden ett stort förtroende för Anna Iwarsson? 
  • Saknar förbunden andra starka och naturliga kandidater? 
  • Eller bryr man sig inte?

Det sista först. 

Jag tror verkligen att man bryr sig och har sällsynt stor anledning att bry sig. Svensk idrott är just nu i en större kris än vi kan minnas. 

Svensk idrott i kris

Fotbollen var på väg att lämna RF. 

Ishockeyn har haft en inflammerad kamp mot RF-ledningen om egna tävlingsfrågor. 

Svenska fäktförbundet har gått till domstol för att få RF:s beslut om stöd till förbunden omprövat. Det ärendet ligger nu hos högsta förvaltningsdomstolen. 

Mängder av mindre förbund med små kommersiella intäkter känner sig överkörda av de stora, när det bl.a. gäller fördelningen av statens stöd till idrotten.

Statens stöd har under den senaste femtonårsperioden urholkats kraftigt. Fria pengar för idrottsutveckling efter egna beslut har ersatts av mer eller mindre fantasifulla politiska projekt. Ambitionen från regering och riksdag har varit att förvandla aktiva och engagerade idrottsledare till socialarbetare och områdespoliser.

Riksidrottens ansvariga har under mer än tio år misslyckats med en av sina viktigaste uppgifter, att öka de statliga satsningarna på landets största och mest livaktiga folkrörelse. 

Även stora frågetecken

Byråkratin inom idrotten ökar, och allt fler anställs inom RF, centralt och i distrikten, för att hantera de ”politiska projekten”.

Jag tror att förbunden har sett, att RF nu åter kan få en sällsynt kompetent idrottsledare i yttersta ledningen. Anna har en för uppdraget imponerande meritlista.

Hon är sjukgymnasten som var en framgångsrik generalsekreterare hos Friskis § Svettis under 12 år. Hon skriver artiklar och böcker, ofta om ledarskap, tyvärr alltför sällan om idrottens utveckling. Nu är hon chef för folkrörelseutvecklingsenheten på LRF.

Idrottsuppdragen är imponerande. Vice ordförande i IF Brommapojkarna. Förbundsordförande i Svenska Gymnastikförbundet sedan 2016 och styrelseledamot under flera år i Stockholms Idrottsförbund (RF/SISU Stockholm).

Hon är en uppskattad mötesordförande vid specialförbundens årsmöten.

Om gymnastikens utveckling skriver Centrum för idrottsforskning, före pandemin, i sin rapport ”Statens stöd till idrotten – uppföljning 2020”: ”Gymnastiken går mot strömmen och uppvisar en imponerande aktivitetsutveckling på hela 55 procent”. 

Som förbundsordförande och tidigare styrelseledamot i landets största distriktsförbund har hon rätt bakgrund för att bl.a få riksidrottsstyrelsen att öka resurserna till specialförbunden och hålla borta mängder av uppifrån kommande ”politiska projekt” som drabbar distriktsförbunden och tar bort självständighet och initiativkraft.

Ansvariga resignerar

När erfarna idrottsledare vid distriktsförbunds årsmöten nu resignerat konstaterar, att ”vi har ju inget inflytande över vår egen budget” är det dags att försöka göra rent hus med uppifrån kommande ”ändamålsstyrda bidrag.” Svensk idrott ska byggas underifrån och får inte förvandlas till en centraliserad myndighet med regionala kontor. 

Om detta skulle jag vilja, att Anna började skriva artiklar eller inlägg på t.ex. Facebook. Där hittar jag nu tyvärr mest käcka utrop och selfies vid t.ex. uppskattade besök på otaliga SF-årsmöten. Anna, du kan bättre!

Hennes glädje över det nuvarande uppdraget, och kanske nästa, får inte skymma att vi behöver en allvarlig diskussion om idrottens sakfrågor. I detta måste RF:s ordförande delta.

Emot henne talar att hon som vice ordförande i riksidrottsstyrelsen har ett stort ansvar för dikeskörningen under senare år.

Men vi kan få ännu en idrottsledare i den yttersta ledningen. Det är svensk idrott förtjänt av.

Lars Liljegren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.