Största förbunden minskar kraftigast

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Så kom den årliga spännande rapporten ”Statens stöd till idrotten – uppföljning 2019” från Centrum för idrottsforskning (CIF). 

Kort skulle den kunna sammanfattas med orden ”Färre unga idrottar.” Aktivitetsnivåerna minskar i samtliga åldersgrupper utom en under tioårsperioden 2008 – 2018. En sammanställning över de tio största förbunden inom RF visar, att endast två ökar (gymnastik och simning) medan övriga förlorar, några väldigt mycket.

Den viktigaste meningen i hela den långa rapporten är denna: ”CIF:s samlade analys är att det råder en tydlig hälsotrend bland unga – men att denna trend verkar gå idrottsrörelsen förbi.”

I föreningarna ökar kraven på träning och tävling som de unga förväntas delta i. Och rekommendationen från CIF är att arrangera fler aktiviteter för dem som tränar för att ha roligt och må bra snarare än att uppnå goda idrottsresultat.

triangeln saknar bas

Särskilt trist är det, när RF sammanfattar sin strategi som ”Från triangel till rektangel”. Om detta elände fortsätter kommer triangeln att sakna bas. Det är inte bra, vare sig för trianglar eller rektanglar…

Det är naturligtvis förödande för svensk idrotts siffror totalt sett att de största förbunden minskar kraftigast. Det lokala aktivitetsstödet är dessutom konstruerat på de stora lagidrotternas villkor. Stora träningsgrupper med lag och en tränare ger mycket intäkter. Fäkttränaren med en eller två elever på pisten ger lite.

Men alla minskar inte. Med stor stolthet kunde jag säga så här vid ett årsmöte med Fäktförbundet för några år sedan:

Engström och Blomdahl agerade

”Om Svenska Fäktförbundets ökning hade varit svensk idrotts, skulle antalet

lokala aktivitetstillfällen i den svenska idrottsrörelsen nu ha varit 72 miljoner istället för 52 miljoner”.

För ca 30 år sedan (!) skrev Stockholms Idrottsförbund, där jag då nyss hade valts till ordförande, motioner till RF-stämman om att det statliga lokala aktivitetsstödet, som RF hanterar, borde förändras. 

Redan i början av 80-talet visade nämligen dåtidens gigant i idrottsforskningen, professor Lars-Magnus Engström, hur barn och ungdomar upplevde idrotten. I Stockholm gjorde den lysande Ulf Blomdahl statistiska studier, som visade att ungdomarna lämnade idrotten i de äldre tonåren. Han talade om en ”kulfaktor” och en ”investeringsfaktor.” Barn och ungdomar ”ville ha kul” – inte köra sig blå i unga år. 

Pröva fler idrotter

Det fanns också en bred enighet om att den som prövade flera idrotter i unga år i större utsträckning blev kvar i idrotten.

Lagidrotterna, med flest ombud på RF-stämmor höll emot. Och Riksidrottsstyrelsen begrep inte, eller vågade inte ta striden för förnuftet och forskningens resultat. Men tillsammans med Stockholms stad gjorde vi i slutet av 80-talet (30 år sedan!) om det kommunala lokala aktivitetsstödet i huvudstaden i linje med våra önskemål. 

Som förvaltningschef för kultur och fritid i Haninge tog jag initiativet till en förändring av det kommunala lokala aktivitetsstödet. I bred politisk enighet beslutade kultur- och fritidsnämnden bl.a. följande (citat ur reglementet):

”För att stimulera unga människor att pröva på flera aktiviteter begränsas det lokala aktivitetsstödet till ett visst antal tillfällen per säsong i samma aktivitet. Stödet ges till två aktivitetstillfällen per vecka för 7 – 9-åringar, tre per vecka för 10 – 16-åringar och fyra för 17 – 20-åringar.

Stödet per deltagare ökar också ju äldre ungdomarna är. Detta för att stimulera föreningarna att behålla ungdomarna längre upp i tonåren.”

Mina råd

När jag åkte hem från jobbet en dag i februari 2008 ryckte jag till, när jag såg krigsrubrikerna på Svenska Dagbladets löpsedel:

”Haninge bromsar ung elitsatsning – träningsstöd till ungdomar ökar med stigande ålder.” 

Mina råd är enkla:

1. En massiv satsning på ungdomsledarutbildning. Låt barn och ungdomar träna på olika ambitionsnivåer!

2. Gör om det lokala aktivitetsstödet! Idéerna har funnits i över 30 år.

3. Ge mer stöd till de specialförbund som växer i aktivitetstillfällen och mindre till dem som går kräftgång.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.