Största förbunden minskar kraftigast

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Så kom den årliga spännande rapporten ”Statens stöd till idrotten – uppföljning 2019” från Centrum för idrottsforskning (CIF). 

Kort skulle den kunna sammanfattas med orden ”Färre unga idrottar.” Aktivitetsnivåerna minskar i samtliga åldersgrupper utom en under tioårsperioden 2008 – 2018. En sammanställning över de tio största förbunden inom RF visar, att endast två ökar (gymnastik och simning) medan övriga förlorar, några väldigt mycket.

Den viktigaste meningen i hela den långa rapporten är denna: ”CIF:s samlade analys är att det råder en tydlig hälsotrend bland unga – men att denna trend verkar gå idrottsrörelsen förbi.”

I föreningarna ökar kraven på träning och tävling som de unga förväntas delta i. Och rekommendationen från CIF är att arrangera fler aktiviteter för dem som tränar för att ha roligt och må bra snarare än att uppnå goda idrottsresultat.

triangeln saknar bas

Särskilt trist är det, när RF sammanfattar sin strategi som ”Från triangel till rektangel”. Om detta elände fortsätter kommer triangeln att sakna bas. Det är inte bra, vare sig för trianglar eller rektanglar…

Det är naturligtvis förödande för svensk idrotts siffror totalt sett att de största förbunden minskar kraftigast. Det lokala aktivitetsstödet är dessutom konstruerat på de stora lagidrotternas villkor. Stora träningsgrupper med lag och en tränare ger mycket intäkter. Fäkttränaren med en eller två elever på pisten ger lite.

Men alla minskar inte. Med stor stolthet kunde jag säga så här vid ett årsmöte med Fäktförbundet för några år sedan:

Engström och Blomdahl agerade

”Om Svenska Fäktförbundets ökning hade varit svensk idrotts, skulle antalet

lokala aktivitetstillfällen i den svenska idrottsrörelsen nu ha varit 72 miljoner istället för 52 miljoner”.

För ca 30 år sedan (!) skrev Stockholms Idrottsförbund, där jag då nyss hade valts till ordförande, motioner till RF-stämman om att det statliga lokala aktivitetsstödet, som RF hanterar, borde förändras. 

Redan i början av 80-talet visade nämligen dåtidens gigant i idrottsforskningen, professor Lars-Magnus Engström, hur barn och ungdomar upplevde idrotten. I Stockholm gjorde den lysande Ulf Blomdahl statistiska studier, som visade att ungdomarna lämnade idrotten i de äldre tonåren. Han talade om en ”kulfaktor” och en ”investeringsfaktor.” Barn och ungdomar ”ville ha kul” – inte köra sig blå i unga år. 

Pröva fler idrotter

Det fanns också en bred enighet om att den som prövade flera idrotter i unga år i större utsträckning blev kvar i idrotten.

Lagidrotterna, med flest ombud på RF-stämmor höll emot. Och Riksidrottsstyrelsen begrep inte, eller vågade inte ta striden för förnuftet och forskningens resultat. Men tillsammans med Stockholms stad gjorde vi i slutet av 80-talet (30 år sedan!) om det kommunala lokala aktivitetsstödet i huvudstaden i linje med våra önskemål. 

Som förvaltningschef för kultur och fritid i Haninge tog jag initiativet till en förändring av det kommunala lokala aktivitetsstödet. I bred politisk enighet beslutade kultur- och fritidsnämnden bl.a. följande (citat ur reglementet):

”För att stimulera unga människor att pröva på flera aktiviteter begränsas det lokala aktivitetsstödet till ett visst antal tillfällen per säsong i samma aktivitet. Stödet ges till två aktivitetstillfällen per vecka för 7 – 9-åringar, tre per vecka för 10 – 16-åringar och fyra för 17 – 20-åringar.

Stödet per deltagare ökar också ju äldre ungdomarna är. Detta för att stimulera föreningarna att behålla ungdomarna längre upp i tonåren.”

Mina råd

När jag åkte hem från jobbet en dag i februari 2008 ryckte jag till, när jag såg krigsrubrikerna på Svenska Dagbladets löpsedel:

”Haninge bromsar ung elitsatsning – träningsstöd till ungdomar ökar med stigande ålder.” 

Mina råd är enkla:

1. En massiv satsning på ungdomsledarutbildning. Låt barn och ungdomar träna på olika ambitionsnivåer!

2. Gör om det lokala aktivitetsstödet! Idéerna har funnits i över 30 år.

3. Ge mer stöd till de specialförbund som växer i aktivitetstillfällen och mindre till dem som går kräftgång.

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det egentliga  verklighetsfrämmande sker. En klubb i fotbollsallsvenskan  hotas i sin grund mitt under pågående seriespel. Den ekonomiska krisen är total och nu varslas alla anställda om uppsägning i IFK Norrköping.

Underskottet från i fjol om 43,8 miljoner tynger ekonomin och ledningen skriver nu: ”Det ekonomiska läget är extremt ansträngt”.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Med 55 000 anmälda deltagare till Göteborgsvarvet och i dagsläget över 70 000 anmälda till Varvetveckan, väntar en  närmast sanslös löparfest fylld av 100 000-tals åskådare och gemenskap , rörelseglädje och gemenskap i ett av väst-Sveriges största event som är årligen återkommande..

– Det här är inte bara ett lopp, det är en del av Göteborgs själ. I år firar vi 45 år av löparglädje och det kommer märkas – både på banan, i publiken och i hela upplevelsen runt omkring, säger Eva-Lena Frick, förbundschef på Göteborgs Friidrottsförbund.

Och inte minst - intäkterna ökar, vilket berikar Göteborgsidrotten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

I raden av talanger som har fostrats i BP:s akademi i nordvästra Stockholm, är nu 16-årige Love Arrhov på väg ut i den stora fotbollsvärlden.

På sin hemsida berättar BP att överenskommelse har träffats med tyska Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt om övergång efter här säsongen. 

Enligt uppgift ligger övergångssumman på 50 miljoner kronor, som kan växa ytterligare med 30 miljoner i form av olika bonusar.