Idrotten utför politiska beställningar

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Något skaver i svensk idrott. Rapporter visar att vår internationella konkurrenskraft minskar.

När antalet unga i idrotten blir färre och elitverksamheten sviktar, behöver naturligtvis förbund och föreningar både idéer, arbetsro och resurser. Nu agerar elva förbund och har skrivit en gemensam motion till RF-stämman.

Simning och gymnastik är de enda två förbunden som ökarantalet aktiva.

Låt oss börja med hur det står till:

Statens stöd till idrotten – uppföljning 2019” från Centrum för idrottsforskning (CIF) redovisade trista siffror. Motions- och idrottsaktiviteterna ökar i den unga generationen, men ökningen sker utanför idrottsrörelsen.

Bara gymnastik och simning ökar

Aktivitetsnivåerna minskar i samtliga åldersgrupper utom en under tioårsperioden 2008 – 2018. En sammanställning över de tio största förbunden inom RF visar, att endast två ökar (gymnastik och simning) medan övriga förlorar, några väldigt mycket.

Den viktigaste meningen i hela den långa rapporten är denna: ”CIF:s samlade analys är att det råder en tydlig hälsotrend bland unga – men att denna trend verkar gå idrottsrörelsen förbi.”

Rapporter visar att vår internationella konkurrenskraft minskar.

När antalet unga i idrotten minskar, och elitverksamheten sviktar, behöver naturligtvis förbund och föreningar idéer, arbetsro och resurser.

Elva förbund har skrivit en gemensam motion till RF-stämman. 

De noterar, att ersättningar för löner, ersättningar och sociala avgifter inom RF näst intill fördubblats mellan åren 2008 och 2018. Specialförbundens basbidrag från RF ökade med endast 10 procent under åren 2008 – 2018. Antalet anställda i RF-delen inom RF/SISU-distrikten har under den senaste femårsperioden ökat med hela 68 (!) procent. 

Kräver pengar till idrott

Förbunden markerar också i motionen, att större resurser bör gå till förbunden och idrottsverksamheten.

En hastig blick i RF:s verksamhetsberättelse för 2018 visar att nästan 10 miljoner gick till ”idrotter i segregerade områden”, nästan 30 miljoner till en ”skolsatsning”. 70 miljoner till ”etableringsstöd för nyanlända”. Och så det senaste påhittet, 20 miljoner kronor till ökad idrottsaktivitet bland de äldre, en verksamhet som ska göras tillsammans med pensionärsorganisationerna. Snabbt blev det 130 miljoner kronor, som svensk idrott, om ledarna själva hade fått välja, skulle ha använt på ett helt annat sätt.

För mycket  politiska beställningar.

Alltmer förvandlas idrottsledarna till entreprenörer för politiska beställningar.

Till RF-stämman kommer också att finnas motioner som i grunden ifrågasätter ”den svenska idrottsmodellen.” Kritiken mot att RF ”är i myndighets ställe”, fördelar anslagen till sina medlemmar och alltmer går i politiska ledband.

RF-ledningen ska fördela ett genom åren nästan oförändrat idrottsanslag till sina medlemmar. Det leder till två märkliga konsekvenser. Den ena är att förbund tvingas slå sig samman. Alternativet är att kastas ut. Det riskerar naturligtvis att ta död på glädjen och engagemanget, det som driver de ideella ledarna. Man kan slå samman myndigheter, företag och butiker. Men en folkrörelse är lite annorlunda. Det borde alla i riksidrottsstyrelsen förstå.

Och ännu mer fantastiskt. RF sätter upp höga murar mot ”nya idrotter”, många av dem snabbt växande som t.ex. padel, samtidigt som den egna ungdomsverksamheten minskar.

Riksidrottsförbundet är därmed den enda organisation i folkrörelsesverige som aktivt försöker göra sig av med medlemmar och kraftfullt försöker hindra nya att komma in.

Den ”svenska idrottsmodellen” växte fram på slutet av 60-talet. Den statliga utredningen ”Idrott åt alla” var signalen. Den leddes av Karl Frithiofson, som senare valdes till RF:s ordförande.

Relation staten - idrott har förändrats

Nu är det en annan tid, och så mycket har förändrats. 

Kommunerna lever inte längre upp till kraven på att bygga och driva anläggningar för idrottsrörelsens verksamhet. Relationen mellan staten och idrotten har förändrats, inte minst beroende på det större inslaget av ”politiskt beställningsarbete”.

Statens stöd har dock ökat, inte speciellt mycket ska sägas, i en tid, när en allt större andel vuxna, barn och ungdomar får intresset för motion och idrott tillgodosett genom andra alternativ än idrottsföreningen.

Så här avslutar professor Jens Ljunggren sin nyligen utkomna tankeväckande bok ”Den svenska idrottens historia”:

”I det postindustriella samhället ställs det alltså nya krav på vad idrotten ska vara. Men den idrottspolitik och de centrala idrottsinstitutioner vi fortfarande lever med skapades under industrialismen. Frågan är: Hur länge kommer de att hålla?”

En ny idrottsutredning skulle kunna lägga grunden till en bred politisk samsyn om idrotten, inte minst på idrottens självständighet. Och idrotten skulle få tid att förbereda sig för en ny tid. 

Lars Liljegren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Först Göteborg, sedan Malmö. Där har fotbollen haft sina flaggskepp. 08-omtådet har hamnat i bakgrundenkant. Tills nu, eller…

Djurgården är klart för semifinal i UEFA Europa Conference League. Samtidigt klättrar Sverige till plats 20 på UEFA:s ligaranking. I semifinalen väntar engelska Chelsea.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Nu har det hänt igen.  En bedragare har slagit till och lurat till sig pengar – den här gången mot en liten idrottsklubb. 226 000 kronor försvann från Häggenås Sportklubbs kassa.

– Det känns overkligt. Att en liten ideell förening ska drabbas så här. Det är pengar som vi har slitit för i åratal, säger Ida ordförande, Ida Lindman, till Östersunds-Posten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.