Integrationens triumf i en svensk K2:a

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

"Jag tror att Amira, och inte minst Amiras föräldrar, tidigt av duktiga kanotledare fick lära sig den svenska idrottsrörelsens värdegrund. Den säger bl.a. att alla som vill ska kunna vara med, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning.

På våren 2016 fick jag frågan om jag ville utföra ett av de finaste uppdrag jag någonsin har haft. Jag skulle, på medlemsförbundens vägnar, tacka Stefan Lindeberg för hans enastående insatser under 16 år som ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté. Det som stimulerade extra var att Stefan och jag också var riktigt goda vänner sedan många år.

Gjorde hans insatser konkreta

Jag försökte göra hans insatser konkreta och beskrev vägen till triumfens ögonblick för mina påhittade hjältinnor Anna och Amira. Så här skrev jag. Och så här sa jag:

”Nu paddlar flickorna Anna och Amira i samma nyköpingsvatten som Gert Fredriksson och Stefan Lindeberg. De sitter i sin K 2:a, som det heter på kanotspråk. Anna är född i Nyköping. Amira, som nu är 16, kom som flyktingbarn från Irak för tio år sedan. Anna och Amira delar en dröm.

Följ nu med till framtiden. Till OS i Los Angeles 2024.

Där borta i den varma augustikvällen är klockan strax efter 21 på kvällen. Hos oss är klockan sex på morgonen. På den stora TV-skärmen ser vi två svenska kanottjejer. En är blond, född i Nyköping. En är mörk, född i Bagdad.

När Anna och Amira kliver upp överst på den olympiska prispallen för att hämta sina guldmedaljer i K2 500 meter sitter miljarder människor, en hel värld, och tittar på dem. Den svenska flaggan, denna symbol för öppenhet, välkomnande, respekt och tolerans, hissas. Stadion i det heta Los Angeles kokar. Det går en våg av glädje och stolthet genom varje vardagsrum hos kanotister, hos kanotisternas föräldrar och ledare men också genom varje svenskt hem.

Många tog intryck

En hel värld hör den svenska nationalsången och ser att de båda blågula tjejerna på pallen skrattar, sjunger och gråter samtidigt.”

Att vinna ett svenskt OS-guld måste väl ändå vara inte bara triumfens ögonblick utan också integrationens triumf.

Nu vill jag fortsätta att berätta historien om Amira.

Jag tror att Amira, och inte minst Amiras föräldrar, tidigt av duktiga kanotledare fick lära sig den svenska idrottsrörelsens värdegrund. Den säger bl.a. att alla som vill ska kunna vara med, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön eller sexuell läggning.

Visst var det svårt för Amira ibland. Hennes föräldrar hade i början svårt att ta till sig, att Amira och alla hennes kanotvänner var tillsammans på kvällarna och, badade tillsammans på kanotlägren. Men de kände att det blev rätt. Amira, deras ögonsten, var lycklig i det nya landet. Och därmed var de nöjda. Svårast var det att släppa kravet om att Amira skulle ha slöja, och hon fick nu välja själv om och när hon ville ha den. Det blev inte så ofta. 

Pappan insåg

Pappa blev inte så besviken. Även han insåg, när allt kom omkring, att slöjan egentligen var en symbol för kvinnoförtryck. Och efter flera samtal med ledarna i kanotklubben tog han till sig, att det var rimligt att kvinnor, inte endast män, fick välja vilka kläder de bar.

Det var inte bara Amira som fick lämna en del av sina traditioner. I föreningen fanns också judiska pojkar, som lämnade kippan hemma. Och de starkt troende kristna från det katolska Sydeuropa, för det fanns sådana, slutade att bära stora kors runt halsen och avstod från korstecken i tid och otid. Så hölls religiösa symboler borta från gemenskapen i föreningen. Religionen blev en privatsak, för många fortfarande väldigt viktig.

Så bands ungdomar från alla världens hörn samman av idrottens glädje och gemenskap. Och så fungerade kanotklubben i Nyköping i praktiken som den vision Stockholms Idrottsförbund tecknade ned i programmet ”Vår idrott” redan 1987:

I våra drömmars stad

”I våra drömmars stad känner alla människor sig verkligen hemma, oavsett om födelseorten är Stockholm eller Santiago, Danderyd eller Delhi, Botkyrka eller Belgrad, Huddinge eller Helsingfors.

I våra drömmars stad är idrottsrörelsen en stark, varm och för alla öppen folkrörelse. Genom utbredningen och kraften i vår rörelse sprider sig också värmen till alla i samhället utanför.”

Det var många föreningsledare som dagarna efter Annas och Amiras triumf i Los Angeles också berättade om det arbete de hade gjort i föreningen. De berättade med stolthet om Amira och om alla andra ungdomar som kommit till föreningen från andra länder. Hur de hade känt sig hemma i det nya landet, och hur den svenska idrottsrörelsens värderingar om jämställdhet och jämlikhet mellan könen efter ett tag också hade omfattats av alla dem som hade andra värderingar i bagaget.

Många betraktade detta som ett triumfens ögonblick väl i klass med guldmedaljen.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Vinnaren tar hem en check på cirka 255 miljoner kronor (25 miljoner dollar).

Spelarna på PGA-tourens finaltävling Atlanta i Georgia börjar bli lite trötta på allt snack runt pengarna, även om ingen kan förneka att en kvarts miljard vore välkommen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Den tolfte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Malin Svensson från Bjärnum vann 100 000 kronor. Farstorps GoIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även dem med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet. 

TV4 ochSVT tar armkrok och gör gemensam sak. de köper rättigheterna till fyra OS med start vintern 2026 i Milano Cortina 2026 och  till och med Brisbane 2032

Det är en jätteaffär, men chferna såg väl TV-sändningarna från Paris och blev smittade av euforin och entusiasmen hos TV-personal, funktionärer och deltagare. Inte minst tittarnas förtjusning ochuppskattning sånär som ett antal kritiker 

För ungefär ett år sedan gjorde Malmö FF en kanonaffär. Hugo Larsson värvades av Eintracht Frankfurt och MFF fick in 100 miljoner kronor i övergångssumma. Det var inte bara ett historiskt högt belopp i MFF utan också rekord i Allsvenskan.