Det här vill jag göra för idrotten!
Sverige har fått en ny idrottsminister. Amanda Lind har tillträtt, men ännu inte hållit sitt introduktionstal. Hon har ju kulturen att också tänka på. Hon torde ha fullt upp så ett tal till idrotten har det inte funnits tid till, dubbelarbetande som hon är. Frågan är hur Stefan Löfven tänkte, om han nu gjorde det. "när det är lugnare med kulturfrågor, så kan du också hålla i idrotten"" Eller om det var tvärtom, "Ta även ett grepp om kulturen när du är färdig med idrotten... Lycka till!
I den situationen ser vi oss kallade att avbelasta Amanda. Vår krönikör,Lars Liljegren, har skrivit ett introtal. Varsågod, det blir idrottens Affärers bidrag till utvecklingen.
" Idrottsvänner!
Så glad jag är att få träffa idrotten. Jag älskar idrott och känner mej hemma i er gemenskap. Som kommunalråd i Härnösand under några år levde jag nära kulturen och idrotten. Vilket privilegium det var. Att få umgås med unga människor och med idrottsledare, som lägger ned mängder av oavlönade arbetstimmar på att bygga en bättre framtid för barn och ungdomar.
Det kunde ha börjat bättre
Jag har också levt nära den yppersta eliten, den som inspirerar oss alla och ger oss möjlighet att vara med och dela glädjen i framgången. Med stor stolthet följde jag Härnösands framgångsrika curlingdamer med Anette Norberg i spetsen. Lag Norberg, eller Lag Härnösand, som det också kallades till vår stora glädje, vann genom åren sex EM-guld, två VM- och två OS-guld.
Ett talesätt är att ingen får en andra chans att göra ett första intryck. Då kan vi väl säga att mitt uppdrag som statsråd kunde ha börjat bättre. Regeringsförklaringen innehöll en, enligt många, till intet förpliktande formulering om idrott. Det är lite svårt att söka tröst i att flera regeringsförklaringar inte har innehållit något alls om idrott.
Och när jag själv fick ordet för att prata om mitt uppdrag vid presskonferensen, glömde jag idrotten.
Det verkar ha gått en förbannelse i detta med att utse och presentera idrottsministrar. För mej kunde det faktiskt ha varit ännu värre. Kom ihåg hur det var för tolv år sedan.
I september 2006 presenterade Fredrik Reinfeldt Cecilia Stegö Chiló som kulturminister i den första borgerliga regeringen efter många socialdemokratiska regeringsår. Hon fick genom journalisternas frågor först vid presskonferensen reda på att hon också skulle vara idrottsminister. ”Skämtar du? Det har ingen sagt till mej!”, svarade hon.
Få bättre villkor
Idrotten är landets största folkrörelse. Den är oftast kittet i bostadsområdet. Den är en samlingspunkt för barn och ungdomar med olika etnisk bakgrund. Där lär sig ungdomar demokrati, ansvar och respekt för sina motståndare.
Regeringen vill kraftigt förstärka den svenska idrottens möjligheter. Det statliga anslaget kommer att öka tämligen kraftigt under de kommande åren efter alltför många år av stillastående och ibland tillbakagång.
Jag började med OS-medaljer och Anette Norberg. Jag hoppas verkligen att vårt land kan få stå som värd för OS i Sverige 2026. Jag kommer att göra allt vad jag kan för att övertyga mitt eget parti om fördelarna med ett OS till Sverige. Att socialdemokraterna är positiva både på riksplanet och i Stockholmsregionen är ju ingen hemlighet. När det politiska grälet under hösten har varit extra allvarligt, skulle det kännas extra skönt med en bred politisk enighet om denna fantastiska möjlighet för vår idrott och för vårt land. Det är viktigt att vi håller samman i stora och långsiktiga frågor.
Så till något som jag har sett på mycket nära håll. I Härnösand har vi ett curlinggymnasium, som vi driver tillsammans med Svenska Curlingförbundet. Det betyder, att de som verkligen vill satsa på sin idrott får en chans att bättre kombinera den med sina studier.
Den som vill sjunga eller spela får chansen att lära sig mer, gå vägen över högskoleutbildning i musik för att slutligen få chansen i en opera på La Scala i Milano. Jag vill ge idrottsungdomarna en chans att på ett mycket bättre sätt än idag kombinera idrott och högskoleutbildning.
Här söker jag inspiration hos mina regeringskollegors partiordförande Hjalmar Branting. Han ville se ett samhälle, ”där alla får möjlighet att växa och utveckla sina bästa stämningars längtan.” Om vi inte klarar detta går det främst ut över barn och ungdomar med sämre ekonomiska förutsättningar.
Det finns också en annan likhet mellan kulturen och idrotten. Det handlar om självständigheten. Kraften ökar när vi själva som individer och idrottsledare får välja våra sätt att utvecklas, att läsa, att lyssna på musik, att skapa. Men också att sätta målen för vår verksamhet i idrotten. Där självständigheten förtvinar, dör också kulturen och idrotten.
Vi ska förbättra samordningen
Regeringen avser att inom kort tillsätta en särskild parlamentarisk utredning som med stöd av RF och SOK inom ett år ska lämna förslag om hur den svenska idrottens förutsättningar kan förbättras. Det är regeringens förhoppning att denna utredning ska kunna lägga grunden till en bred politisk samsyn på idrotten och idrottens framtid.
Men framgång för svensk idrott, inte minst internationellt, förutsätter förändringar inom många områden. Det räcker inte med höjda anslag.
Statsministern har lovat mej, att en samordningsfunktion för idrott ska inrättas i Statsrådsberedningen för att stärka idrottens ställning. Företrädare för alla de departement som på något sätt berörs av idrott ska skapa förutsättningar för att tillsammans göra de förändringar som behövs för att svensk idrott ska bli världens bästa – på alla sätt.
Till sist. Ingen får en andra chans att göra ett första intryck. Jag hoppas att ni ser, att jag försöker rätta till det som gick så snett den första dagen.
Idrottsvänner! Tack för att jag fick komma.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar