Det här vill jag göra för idrotten!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Sverige har fått en ny idrottsminister. Amanda Lind har tillträtt, men ännu inte hållit sitt introduktionstal. Hon har ju kulturen att också tänka på. Hon torde ha fullt upp så ett tal till idrotten har det inte funnits tid till, dubbelarbetande som hon är.  Frågan är hur Stefan Löfven tänkte, om han nu gjorde det. "när det är lugnare med kulturfrågor, så kan du också hålla i idrotten""  Eller om det var tvärtom, "Ta även ett grepp om kulturen när du är färdig med idrotten... Lycka till!

 

I den situationen ser vi oss kallade att avbelasta Amanda. Vår krönikör,Lars Liljegren, har skrivit ett introtal. Varsågod, det blir idrottens Affärers bidrag till utvecklingen.

Att hålla koll på allt som sker inom både idrott och kultur kan bi nog så trassligt för en dubbelarbetande. Amanda Lind har fyra år på sig att visa att det kan fungera. Det tror i alla fall Stefan Löfven som gav henne dubbla uppgifter. Foto: Lotte Fernvall, TT

" Idrottsvänner!

Så glad jag är att få träffa idrotten. Jag älskar idrott och känner mej hemma i er gemenskap. Som kommunalråd i Härnösand under några år levde jag nära kulturen och idrotten. Vilket privilegium det var. Att få umgås med unga människor och med idrottsledare, som lägger ned mängder av oavlönade arbetstimmar på att bygga en bättre framtid för barn och ungdomar. 

Det kunde ha börjat bättre

Jag har också levt nära den yppersta eliten, den som inspirerar oss alla och ger oss möjlighet att vara med och dela glädjen i framgången. Med stor stolthet följde jag Härnösands framgångsrika curlingdamer med Anette Norberg i spetsen. Lag Norberg, eller Lag Härnösand, som det också kallades till vår stora glädje, vann genom åren sex EM-guld, två VM- och två OS-guld.

Ett talesätt är att ingen får en andra chans att göra ett första intryck. Då kan vi väl säga att mitt uppdrag som statsråd kunde ha börjat bättre. Regeringsförklaringen innehöll en, enligt många, till intet förpliktande formulering om idrott. Det är lite svårt att söka tröst i att flera regeringsförklaringar inte har innehållit något alls om idrott.

Och när jag själv fick ordet för att prata om mitt uppdrag vid presskonferensen, glömde jag idrotten.

Det verkar ha gått en förbannelse i detta med att utse och presentera idrottsministrar. För mej kunde det faktiskt ha varit ännu värre. Kom ihåg hur det var för tolv år sedan.

I september 2006 presenterade Fredrik Reinfeldt Cecilia Stegö Chiló som kulturminister i den första borgerliga regeringen efter många socialdemokratiska regeringsår. Hon fick genom journalisternas frågor först vid presskonferensen reda på att hon också skulle vara idrottsminister. ”Skämtar du? Det har ingen sagt till mej!”, svarade hon. 

Få bättre villkor

Idrotten är landets största folkrörelse. Den är oftast kittet i bostadsområdet. Den är en samlingspunkt för barn och ungdomar med olika etnisk bakgrund. Där lär sig ungdomar demokrati, ansvar och respekt för sina motståndare.

Regeringen vill kraftigt förstärka den svenska idrottens möjligheter. Det statliga anslaget kommer att öka tämligen kraftigt under de kommande åren efter alltför många år av stillastående och ibland tillbakagång.

Jag började med OS-medaljer och Anette Norberg. Jag hoppas verkligen att vårt land kan få stå som värd för OS i Sverige 2026. Jag kommer att göra allt vad jag kan för att övertyga mitt eget parti om fördelarna med ett OS till Sverige. Att socialdemokraterna är positiva både på riksplanet och i Stockholmsregionen är ju ingen hemlighet. När det politiska grälet under hösten har varit extra allvarligt, skulle det kännas extra skönt med en bred politisk enighet om denna fantastiska möjlighet för vår idrott och för vårt land. Det är viktigt att vi håller samman i stora och långsiktiga frågor.

Så till något som jag har sett på mycket nära håll. I Härnösand har vi ett curlinggymnasium, som vi driver tillsammans med Svenska Curlingförbundet. Det betyder, att de som verkligen vill satsa på sin idrott får en chans att bättre kombinera den med sina studier.

Den som vill sjunga eller spela får chansen att lära sig mer, gå vägen över högskoleutbildning i musik för att slutligen få chansen i en opera på La Scala i Milano. Jag vill ge idrottsungdomarna en chans att på ett mycket bättre sätt än idag kombinera idrott och högskoleutbildning.

Här söker jag inspiration hos mina regeringskollegors partiordförande Hjalmar Branting. Han ville se ett samhälle, ”där alla får möjlighet att växa och utveckla sina bästa stämningars längtan.” Om vi inte klarar detta går det främst ut över barn och ungdomar med sämre ekonomiska förutsättningar.

Det finns också en annan likhet mellan kulturen och idrotten. Det handlar om självständigheten. Kraften ökar när vi själva som individer och idrottsledare får välja våra sätt att utvecklas, att läsa, att lyssna på musik, att skapa. Men också att sätta målen för vår verksamhet i idrotten. Där självständigheten förtvinar, dör också kulturen och idrotten.

Vi ska förbättra samordningen

Regeringen avser att inom kort tillsätta en särskild parlamentarisk utredning som med stöd av RF och SOK inom ett år ska lämna förslag om hur den svenska idrottens förutsättningar kan förbättras. Det är regeringens förhoppning att denna utredning ska kunna lägga grunden till en bred politisk samsyn på idrotten och idrottens framtid.

Men framgång för svensk idrott, inte minst internationellt, förutsätter förändringar inom många områden. Det räcker inte med höjda anslag. 

Statsministern har lovat mej, att en samordningsfunktion för idrott ska inrättas i Statsrådsberedningen för att stärka idrottens ställning. Företrädare för alla de departement som på något sätt berörs av idrott ska skapa förutsättningar för att tillsammans göra de förändringar som behövs för att svensk idrott ska bli världens bästa – på alla sätt.

Till sist. Ingen får en andra chans att göra ett första intryck. Jag hoppas att ni ser, att jag försöker rätta till det som gick så snett den första dagen.

Idrottsvänner! Tack för att jag fick komma.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.