Idrotten förlorade hävstången

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svensk idrotts dröm om att få arrangera olympiska spel på hemmaplan dog i Lausanne. Vinterspelen  Milano-Cortina vann kampen.

Därmed förlorar svensk idrott den hävstång till framtida framgångar som ett eget OS innebär.

Sverige förlorade kampen om vinter-OS - och den hävstång ett klartecken hade inneburit. Den gemenskap, motivation och glädje det hade inneburit för idrotten att ta sikte mot ett världsarrangemang på hemmaplan.

För är det något vi är säkra på, så är det just det. OS ger det egna landets idrott stora framgångar, inte minst på grund av extra satsningar från stat och näringsliv. Vi har sett det i England efter OS i London. Spanien vann 13 guldmedaljer i Barcelona 1992 efter att ha fått nöja sig med fyra under hela OS-historien dittills.

OchNorge lyfte sig som idrottsnation efter beslutet om OS till Lillehammer 1994. Vinterspelen gav stark kraft också till sommaridrotterna. Mängder av norska idrottare stod överst på prispallarna. Vebjörn Rodals guldtriumf på 800 meter i Atlanta 1996 var symbolen för Norges guldsatsning.

Något som katten släpade in

IOK:s ordförande Thomas Bach förklarade Sveriges förlust med bristen på folkligt och politiskt stöd, framför allt i Stockholm. 

Från första stund har den styrande borgerliga majoriteten och miljöpartiet behandlat frågan om OS till Stockholm som något som katten har släpat in.

Förra hösten samlades de borgerliga partiernas företrädare i Stockholms stadshus tillsammans med den tidigare ärkefienden Miljöpartiet för att dra upp riktlinjerna efter valsegern. Ett av de första beskeden vid presskonferensen var att planerna på OS och Paralympics 2026 till Sverige var nedgrävda.

Karin Ernlund som skulle få bli borgarråd för bl.a. kultur- och idrottsfrågor fyllde i med att ”vi kan inte göra bedömningen att man kan stå som värd 2026.”

Lysande presentationer i Lausanne

Men trots denna katastrofala förutsättning baxade SOK hela ansökan fram till ett avgörande i Lausanne. 

De svenska presentationerna var lysande. Stefan Löfven var också lysande, men naturligtvis alldeles för sen. Regeringens tydliga stöd hade behövts tidigt. 

Jag fick gnugga mej i ögonen flera gånger, när jag såg vilka som ingick i den svenska delegationen i Lausanne. Där stod nu också de ledande politiska företrädarna från Stockholm och fjädrade sig tillsammans med seriöst idrottsintresserade företrädare som statsministern och Kronprinsessan Victoria. Idrottens politiska svans hade haft råd att köpa många biljetter.

Ett hyckleri

Det politiska hyckleriet nådde ibland episka höjder. Stockholms kommunstyrelseordförande Anna König Jerlmyr (m), som formellt har lett det politiska motståndet mot OS i Sverige, fick plädera för Sverige och Stockholm. Som om detta inte vore nog sjöng hon också några strofer från ABBA:s ”Dancing queen” i talarstolen. Sjunga kan hon denna fantastiskt trevliga och även idrottsintresserade kvinna. 

Jag såg också ett antal idrottsledare som har gjort alldeles för lite på hemmaplan.

Idrottens arbete

Jag har på mycket nära håll följt SOK:s arbete och är imponerad av insatserna. Det var nära att fina idrottsledare gjorde det omöjliga möjligt. Men det fanns brister.

Idrottens insatser för kommunikationen har varit dålig. Jag saknade återkommande pressträffar, också i regionerna, för att berätta om IOK:s nya regler för ansökningar och om det nya ekonomiska stödet. Det hade kunnat reducera mängder av journalistiska bottennapp, som byggde på tidigare förutsättningar för ansökningar.

Många som borde veta bättre har sågat de ekonomiska förutsättningarna genom att hänvisa till det ekonomiska resultatet vid tidigare OS! Under vilken sten har dessa oinformerade journalister sovit sedan IOK:s nya regler antogs?

Alltför många förbund har gjort allt för litet. Vinterförbunden har inte gett det kraftfulla stöd som frågan är värd. 

Årjes osynlig

SOK:s ordförande Mats Årjes har varit näst intill osynlig i den offentliga debatten. Det tror jag har varit olyckligt. Årjes har trovärdighet och kompetens.

Istället har RF:s ordförande Björn Eriksson slagit sig in i TV-studion några gånger utan att vara så förberedd med fakta och argument som frågan krävde, och som vi har rätt att vänta oss av en heltidsarvoderad ordförande. 

På nära håll har jag sett Stockholms Idrottsförbunds opinionsbildning för vinter-OS. Begreppet saknades helt i verksamhetsplanen för 2019 och har knappast funnits med som ämne vid de senaste årsmötena. 

Annorlunda var det inför 2004. Då var det Stockholms Idrottsförbund, där jag själv var ordförande, som aktualiserade tanken på sommar-OS till Stockholm. Vi lyckades få med oss de tunga politikerna. Och så hakade också SOK och RF på. Regering och riksdag ställde upp. Men också den drömmen dog i Lausanne 1997.

Låt oss ta medaljerna!

Nu hoppas jag att den ”idrottens politiska svans” som fick följa med och fjädra sig i Lausanne åker hem, samlar ihop sig över blockgränserna och frågar: ”Vad kan vi nu göra tillsammans för att stärka den svenska idrotten, inte minst idrotten i Stockholm?”

Kanske kan vi alla säga som Olof Stenhammar, kampanjgeneral för OS 2004, där jag själv var med i styrelsen: ”De tog spelen, men vi ska ta medaljerna!”

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollens omstridde ordförande, Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för omval, är inte ensam i kampen mot Riksidrottsförbundets ”takregel”, det vill säga att inget specialidrottsförbund (SIF) kan erhålla mer än tio procent av det statliga stödet till idrotten.

Nu backas Reinfeldt upp av ishockeyns ordförande Anders Larsson men han argumenterar för en utfasning av nuvarande ”tak” från en annan utgångspunkt.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Golf är en av Sveriges största idrotter och fortsätter att växa i antalet aktiva.

Faktum är att var tjugonde svensk är en aktiv golfspelare, Aldrig har så många människor ägnat sig åt golf! 

561 677 personer är medemmar i golfförbundet. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.