#Metoo berör även idrotten, förstås

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det sker sexuella övergrepp och kränkningar inom idrotten. Det var ett av många skäl för Riksdagens kulturutskott att i våras kräva en översyn av statens stöd till idrottsrörelsen. Mycket skit fick vi, inte bara för detta.

Foto: Fredrik Sandberg / TT, Janerik Henriksson/ SCANPIX

Men det är med avsky, inte med skadeglädje, vi under de senaste dagarna har läst vittnesmålen om grova sexuella övergrepp, trakasserier, tafsande och allmän gubbsjuka.

Upprop även från idrotten

Modiga kvinnor har äntligen vågat berätta om det plågsamma och ibland förträngda. När många vittnar, vittrar känslan om ”mitt eget fel” sönder. Kvinnor på teater och opera, i massmedia, inom rättsväsendet och på advokatkontoren har skildrat vidrigheterna.

Övergreppen har skett överallt

Sextrakasserierna finns också mitt i riksdagen, om någon någonsin hade trott något annat. Kulturutskottet kunde ha hittat trakasserierna på närmare håll än i idrotten.

Jag är nästan övertygad om att vi också kan förvänta oss ett upprop från idrottsrörelsens kvinnor. Och jag är rädd för att historierna blir lika vidriga, även om jag hoppas på motsatsen.

Idrotten är en del av samhället. Men å andra sidan måste vi försöka gå före med det goda exemplet. Då får omvärlden ett ännu starkare förtroende för oss. Det har vi inte alltid lyckats med. Och nu måste vi göra allt för att trakasserierna inte ska hända igen.

Vi hade det under uppsikt

Under 16 år var jag ordförande i Svenska Fäktförbundet. Och jag vet att en hedersordförande egentligen har en enda uppgift – att känna sig mycket hedrad. Och det gör jag. Men jag vill berätta något om vår långa och bra diskussion, bland annat en föreningsremiss om jämställdhet 2016, kanske som en impuls också till andra.

Så här beskriver det väl förankrade programmet ”Fäktningen inför framtiden” målbilden för 2020:

”Samtal om svensk fäktnings värderingar och gott föredöme i förbund och föreningar medverkar till att alla känner sig välkomna oberoende av kön, social ställning, ekonomiska förutsättningar, religiös trosuppfattning, sexuell läggning eller etnisk bakgrund.”

Ibland är det lätt att glömma de mycket konkreta motiven för jämställdheten – förutom de principiella om människors lika värde.

I svensk idrott är andelen pojkar som är aktiva i en eller flera idrottsföreningar större än andelen flickor i alla åldersgrupper. Undersökningar visar också, att flickor ofta har andra motiv för sitt idrottande än pojkar. Den idrottsrörelse som vill växa måste kunna attrahera fler flickor. Vi måste uppträda på ett sådant sätt, att flickor och kvinnor blir respekterade och känner, att deras intressen tas tillvara i diskussionen om idrottens framtid. Att pojkar och flickor får samma inflytande på alla nivåer.

Redan jämställt

Programmet säger:

”Arbetet för jämlikhet och jämställdhet utgår ifrån att framgång inom detta område också leder till bättre beslut inom fäktningen. Svensk fäktning får därigenom en verksamhet, som i ännu större utsträckning är attraktiv för alla, oavsett kön eller bakgrund.”

Som en följd av den här synen förändrade Svenska Fäktförbundet stadgarna vid årsmötet i våras. I fortsättningen ska förbundsstyrelsen bestå av hälften män och hälften kvinnor, precis som RF:s stadgar säger. Det är ingen revolution. Det är näst intill jämställt på förbundsnivå redan. Men en del återstår, som i de flesta förbund, på föreningsnivå.

Vetskapen om att det finns tillräckligt många kvinnor i styrelsen att tala med kanske kan vara en styrka för den kvinna som kanske inte klarar av att anmäla trakasserier till exempel en manlig föreningsordförande eller som inte får gehör eller blir tagen på allvar.

”Menade inget illa”

Vackra och välmotiverade formuleringar i program kan sporra och stimulera. Men det är i vardagen formuleringarna prövas. Jag har själv flera gånger under min långa tid som ordförande ringt upp ledare, som har fått kritik för formuleringar och handlingar som kvinnor har blivit sårade av. Det vanligaste svaret har varit, att ”jag menade inget illa, ville bara skoja lite!”

Mitt budskap har varit enkelt: ”Vi har i bred enighet lagt fast våra värderingar. Ingen kan tvinga Dig att älska dem. Men om Du i handling bryter mot dem ska Du göra något annat än att vara ledare i svensk fäktning.”

Några enkäter om hur välkomnande Svenska Fäktförbundets föreningar är har inte gjorts. Men det finns skäl att uppmärksamma den fråga som ställdes i ungdomsenkäten för något år sedan.

Totalt kom 316 svar, varav 227 var pojkar/män och 89 flickor/kvinnor.

Så svarade de

Resultaten av enkäten var på många sätt mycket positiva. Fäktare och föräldrar uppskattar den verksamhet som föreningarna bedriver. 228 av de 261 som besvarade den frågan instämde helt i påståendet att ”Det känns tryggt på träningen och i omklädningsrummet. Ingen blir mobbad eller illa behandlad.” 23 av de svarande instämde delvis. Fem personer svarade ”varken eller”, två ”stämmer inte så bra.” Tre personer svarade ”stämmer inte alls”.

De fem som svarade att det ”inte stämmer så bra eller inte alls” kanske har något att berätta i #metoo – kampanjen.

Om alla ska trivas i idrotten krävs bland mycket annat, att män uppträder som män.

Och till sist till alla, om det nu blir några, kvinnor från fäktningen som berättade sin historia i me too-kampanjen. Tack för att ni vågade ge ert bidrag till en ännu bättre och tryggare idrottsrörelse!

Ingen kan längre säga, att vi inget visste.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Han bygger ett egentligen osannolikt idrottscentrum mitt i de småländska skogarna.  Torsten Jansson är en levande önskedröm för idrotten. Tänk om det fanns fler sådana...

En kvarts miljard tar han ur egen plånbok för att bygga ett hotell, en multihall och en kommande friidrotts- och fotbollsarena - i ett samhälle med 900 invånare och en pizzeria.

Allt sker med privata pengar, förtjänade via hans 70 bolag.

Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.

Landets största privata idrottsmuséum, där idrottsredskap blandas med annonser, autografer, programblad och personliga idrottsgrejer, finns i Växjö och har nu blivit synnerligen aktuellt igen. Öster är tillbaka i Allsvenskan och Hasse Rydéns skapelse har blivit synnerligen intressant.

Ett möte med denne Hasse i hans egensnickrade muséum i den gamla ICA-lokalens källare på stadsdelen Öster i Växjö är att svepas med i en idrottshistorisk virvelvind, men häör tittar bl a pingisstjärnan Truls Märegård in då och då.. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.