Sverige satsar minst på elitidrott

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

På den första raden i regeringen avsnitt om idrott i budgetpropositionen kan vi läsa detta: 

”Riksdagens mål och syfte med statsbidragen till idrotten är att ge möjligheter för alla i Sverige att motionera och idrotta, att främja en god folkhälsa, att stödja en fri och självständig idrottsrörelse samt att ge alla i Sverige positiva upplevelser av idrott som underhållning.”

Och sedan kommer det, liksom lite ursäktande på nästa rad: ”Stöd kan även lämnas till sådan verksamhet som stärker idrottsutövares internationella konkurrenskraft.”

Kan lämnas? Det var ju inte direkt några entusiastiska besked. Kontrasten är stor, när statsministrar gratulerar våra OS- och VM-guldmedaljörer i olympiska byn eller vid hemkomsten i Kungsträdgården. 

Svensk idrottare får minst pengar

Iblandlåter det som om en guldmedaljör hade socialdemokratin eller något borgerligt parti att tacka för sina framgångar. Föräldrar, tränare och festföremålet självt brukar bjuda på detta i glädjens stund.

Faktym är att Sverige har minst pengar att fördela till elitidrott av andra jämförbara länder i Norden och Europa.

SOK:s ordförande Mats Årjes beskrev det så här för några veckor sedan:

- Vi ser i internationella jämförelser att vi i Sverige satsar 50 procent mindre på olympisk idrott än exempelvis Norge och Danmark. Storbritanniens seglingssatsning har mer resurser än SOK:s stöd till alla olympiska idrotter!

På väg att spricka

De senaste budgetpropositionerna saknade ”fria pengar” som skulle kunna lyfta elitidrotten. I rapporten ”Remiss – elitidrott 2030” från 2020 kunde vi läsa, att ”något är på väg att spricka” för svensk elitidrott. Rubriken är ”Ett sluttande plan.”

RF önskade stora extra ekonomiska resurser till elitidrotten. 600 – 700 miljoner kronor behöver tillföras under de närmaste åren. Några sådana pengar blev det inte. Men RF:s ledning talar positivt om de nya pengar som nu i stället ska satsas på ”idrott i utanförskapsområden” och ”äldrelyft.” Riktigt pinsamt är det.

Den idrottsminister som ville uträtta något skulle naturligtvis snabbt söka stöd hos hela regeringen, och speciellt hos statsministern, för en kraftfull ekonomisk satsning på elitidrotten. Där har staten ett stort ansvar, speciellt för de mängder av förbund som inte har stora sponsorintäkter.

En avgörande nyckel till framgång är att också samordna insatserna över hela landet för att skapa bättre möjligheter för elitsatsande ungdomar att kombinera elitidrott och högre utbildning. Unga talanger ska våga satsa på dubbla karriärer i sitt eget hemland.

Lärosäten, specialförbund, kommuner och RF-distrikt måste bygga något gemensamt över hela landet. Goda exempel finns. Men kraften och viljan hos RF saknas. Kanske också kompetensen. Därmed fortsätter det som forskarna Josef Fahlén och Paul Sjöbloms varnade för i studien “Elitidrott i skilda världar” från 2011:

”Det finns mängder av specialistkunskaper på alla nivåer inom svensk elitidrott. Men de tycks alltför sällan föras vidare uppåt i systemet. Iakttagelser om systemfel och konkreta förslag på förändringar som kommer från lägre organisatoriska nivåer präglar sällan de övergripande besluten.”

Jag hämtar erfarenheterna från stockholmsregionens Sport Campus Sweden, som under de 18 åren vi gav 550 elitidrottare möjligheten att bl.a. anpassa studietakten, flytta tentor vid speciellt viktiga tidpunkter och ett kvalificerat idrottsligt stöd.

Självklart ska ungdomarna stöttas

1. Konkreta metoder med bl.a. ”livsstilsstöd” som betyder samtal om och en kartläggning av livssituationen. Det resulterar i ett program för önskvärda förbättringar. Det fylls på med idrottsmedicinska genomgångar, fysiologiska tester, träningsrådgivning och handledning.

2.  Navet i verksamheten måste vara samverkande lärosäten med ett direkt uppdrag från regering och myndighet att skapa bättre idrottsliga och pedagogiska förutsättningar för elitidrottsungdomarna.

3. Statlig finansiering måste vara grunden för verksamheten. Intäkter från kommuner, lärosäten, företag och idrottsorganisationer kan fylla på. 

4. Universitetskanslersämbetet måste som myndighet få ansvar och resurser för verksamheten. Så kan ämnet få både tyngd och kontinuitet. Framgång får inte vara beroende av enskilda universitets- och högskolerektorers privata idrottsintresse.

Med sådana här insatser skulle det bli lättare för statsministrar att i framtiden ta emot hemkomna VM- och OS-guldmedaljörer utan att skamset slå ned blicken, väl medvetna om att regeringar knappast har någon del i framgången.

Lars Liljegren

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.