"De små förbunden överkörda"

Låt oss börja med 2005. Då drev flera ledamöter i Riksidrottsstyrelsen själva, och med hjälp av sina förbund, en kampanj till förmån för Karin Mattsson. RF-kansliet var också inkopplat. Dåvarande RF-ordföranden Gunnar Larsson pratade ut över ett helt uppslag i Aftonbladet den 13 maj 2005: ”Liljegren är olämplig som RF-ordförande”. Jag som i 20 år hade hållit samman Stockholms Idrottsförbund anklagades för splittring. Vi var många som tog oss för pannan.
Trodde jag skulle få en chans
Nuvarande valberednings ordförande Hans Hellqvist var som ledamot i Riksidrottsstyrelsen helt medveten om vad som pågick. Ledamöter i den tidens valberedning hade en avvikande mening och gjorde en anteckning till protokollet.
Motivet för protokollsanteckningen var kompetens. De ansåg, att jag hade betydligt mera av den varan än Karin. Den här gången trodde jag, att jag skulle få en rättvis chans, även om Hans Hellqvists roll 2005 är trist. Blev det så?
Det här med kompetens, d.v.s. kunskaper och erfarenheter, var bakgrunden till att flera specialförbund vid Riksidrottsforum i Gävle strax före jul bad mig kandidera. Under åtta år har staten inte ökat anslaget till idrotten.
Få från småförbunden
Idrotten har fått mycket stryk på många slagfält. Riksidrotten behövde ledning och förändring. De hade sett mig arbeta i idrotten och visste vad jag går för.
Med begreppen försoning och kompetens som bakgrund skulle jag vilja säga något om valberedningens förslag.
Av de elva personerna, inklusive ordförande, kommer åtta från de tio största förbunden (inklusive korpen). En kommer från ett distriktsförbund och två kommer från mindre förbund (triathlon och motorcykel).
Vrede hos mina förbund
Det är nästan fantastiskt hur valberedningen har lyckats undvika att t.ex. föreslå Lennarth Pettersson, ordförande i Mångkampsförbundet, OS-medaljör och brigadgeneral i flygvapnet och ledamot både i SISU:s styrelse och i SOK:s under flera år. Hans meriter överstiger ju de flesta ordförandekandidaters.
Några har uppmanat mig att försöka mobilisera ilska, därför att alla andra ordförandekandidater har kommit med som ledamöter i Riksidrottsstyrelsen. Det klart att det hade varit ett drag av försoning, om någon hade ringt och frågat.
Jag är inte riktigt säker på vad jag skulle ha svarat. Nu skapar frånvaron av samtal vrede hos dem som ger mig sitt stöd.
Kan vi hoppas nu?
När det gäller kompetens är det för mig självklart, att en ordförande i Riksidrottsstyrelsen bör ha erfarenhet från olika och tunga uppdrag i idrotten och från befattningar t.ex. i den politiska miljön. Han/hon bör leva också i den olympiska gemenskapen och veta att SISU är något mer än ett finskt uttryck. Men en ordförande bör också ha visat förändringsvilja och kraft att förändra. Det är inte många av oss som har hela den bakgrunden. Flera av ordförandekandidaterna hade det definitivt inte.
Björn Eriksson har varit med i Riksidrottsstyrelsen de senaste fyra åren. Han har kunnat göra en del av de förändringar han nu talar om. Tyvärr har inte mycket hänt.
Kan vi hoppas att det som inte gjorts tidigare nu blir verklighet?
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
2. Lars
Tycker inte att Lars har varit någon bra representant för små förbund. Han har inte visat något som helst intresse för SM-veckan till exempel. Bara valfläsk! Björn kommer att bli en bra ordförande!3. Hur kan Lars uttala sig.
Hur kan Lars uttala sig. Tycker han har orsakat tillräckligt mycket splittring. Att prata om små SF. Är det så att Fäktning med några 1000 aktiva skall styra svensk idrott? Ha gärna synpunkter men försök inte att styra vad de stora idrotterna tycker är bra för att föra idrotten framåt. Surt sa räven!!Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Det är dags att skärpa lagstiftningen och höja straffen för att motverka våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Det skriver regeringens särskilde utredare för tryggare idrottsarrangemang, Anders Hübinette, på DN Debatt.
Regeringens specielle utredare, Anders Hübinette och utredningssekreteraren Anders Lundmark på måndagen skulle presentera åtgärder för att att åtgärda den negativa supporterkulturen valde de de nämligen ovanliga att gå ut vid DN Debatt och då betonades att det gäller att identifiera, lagföra och stänga ute de individer som stör och begår brott vid arrangemangen.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham erbjuds han ett nytt kontrakt. Det nya avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Hans karriär utgör en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott.
Olof (inte verifierad)
tis, 2015-04-14 10:14
1. RF:S ordförandeval
Det är sällan alla andras fel när någon inte lyckas. När Liljegren skriver att inte mycket hänt för Björn Eriksson under hans fyra år i RS finns det skäl att påminna om att Liljegren satt tolv år i RS varpå han utmanade sittande ordf, Arne Ljungkvist, och förlorade. 2005 utmanade han valberedningens förslag till ordf, som då suttit i RS sedan 1995, och misslyckades. Under sina 22 år som ordf för Stockholms idrottsförbund lyckades han inte, trots sin som han tycker politiska fingerfärdighet, förmå kommunen att bygga mycket behövliga anläggningar varför Stockholm i det avseendet nu måste betraktas som underutvecklat. Det kan således finnas anledning till en gnutta självkritik.8