"De små förbunden överkörda"

Låt oss börja med 2005. Då drev flera ledamöter i Riksidrottsstyrelsen själva, och med hjälp av sina förbund, en kampanj till förmån för Karin Mattsson. RF-kansliet var också inkopplat. Dåvarande RF-ordföranden Gunnar Larsson pratade ut över ett helt uppslag i Aftonbladet den 13 maj 2005: ”Liljegren är olämplig som RF-ordförande”. Jag som i 20 år hade hållit samman Stockholms Idrottsförbund anklagades för splittring. Vi var många som tog oss för pannan.
Trodde jag skulle få en chans
Nuvarande valberednings ordförande Hans Hellqvist var som ledamot i Riksidrottsstyrelsen helt medveten om vad som pågick. Ledamöter i den tidens valberedning hade en avvikande mening och gjorde en anteckning till protokollet.
Motivet för protokollsanteckningen var kompetens. De ansåg, att jag hade betydligt mera av den varan än Karin. Den här gången trodde jag, att jag skulle få en rättvis chans, även om Hans Hellqvists roll 2005 är trist. Blev det så?
Det här med kompetens, d.v.s. kunskaper och erfarenheter, var bakgrunden till att flera specialförbund vid Riksidrottsforum i Gävle strax före jul bad mig kandidera. Under åtta år har staten inte ökat anslaget till idrotten.
Få från småförbunden
Idrotten har fått mycket stryk på många slagfält. Riksidrotten behövde ledning och förändring. De hade sett mig arbeta i idrotten och visste vad jag går för.
Med begreppen försoning och kompetens som bakgrund skulle jag vilja säga något om valberedningens förslag.
Av de elva personerna, inklusive ordförande, kommer åtta från de tio största förbunden (inklusive korpen). En kommer från ett distriktsförbund och två kommer från mindre förbund (triathlon och motorcykel).
Vrede hos mina förbund
Det är nästan fantastiskt hur valberedningen har lyckats undvika att t.ex. föreslå Lennarth Pettersson, ordförande i Mångkampsförbundet, OS-medaljör och brigadgeneral i flygvapnet och ledamot både i SISU:s styrelse och i SOK:s under flera år. Hans meriter överstiger ju de flesta ordförandekandidaters.
Några har uppmanat mig att försöka mobilisera ilska, därför att alla andra ordförandekandidater har kommit med som ledamöter i Riksidrottsstyrelsen. Det klart att det hade varit ett drag av försoning, om någon hade ringt och frågat.
Jag är inte riktigt säker på vad jag skulle ha svarat. Nu skapar frånvaron av samtal vrede hos dem som ger mig sitt stöd.
Kan vi hoppas nu?
När det gäller kompetens är det för mig självklart, att en ordförande i Riksidrottsstyrelsen bör ha erfarenhet från olika och tunga uppdrag i idrotten och från befattningar t.ex. i den politiska miljön. Han/hon bör leva också i den olympiska gemenskapen och veta att SISU är något mer än ett finskt uttryck. Men en ordförande bör också ha visat förändringsvilja och kraft att förändra. Det är inte många av oss som har hela den bakgrunden. Flera av ordförandekandidaterna hade det definitivt inte.
Björn Eriksson har varit med i Riksidrottsstyrelsen de senaste fyra åren. Han har kunnat göra en del av de förändringar han nu talar om. Tyvärr har inte mycket hänt.
Kan vi hoppas att det som inte gjorts tidigare nu blir verklighet?
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Olof (inte verifierad)
tis, 2015-04-14 10:14
1. RF:S ordförandeval
Det är sällan alla andras fel när någon inte lyckas. När Liljegren skriver att inte mycket hänt för Björn Eriksson under hans fyra år i RS finns det skäl att påminna om att Liljegren satt tolv år i RS varpå han utmanade sittande ordf, Arne Ljungkvist, och förlorade. 2005 utmanade han valberedningens förslag till ordf, som då suttit i RS sedan 1995, och misslyckades. Under sina 22 år som ordf för Stockholms idrottsförbund lyckades han inte, trots sin som han tycker politiska fingerfärdighet, förmå kommunen att bygga mycket behövliga anläggningar varför Stockholm i det avseendet nu måste betraktas som underutvecklat. Det kan således finnas anledning till en gnutta självkritik.8Ulf Karlsson (inte verifierad)
ons, 2015-04-15 20:15
2. Lars
Tycker inte att Lars har varit någon bra representant för små förbund. Han har inte visat något som helst intresse för SM-veckan till exempel. Bara valfläsk! Björn kommer att bli en bra ordförande!Anders Eriksson (inte verifierad)
ons, 2015-04-15 21:56
3. Hur kan Lars uttala sig.
Hur kan Lars uttala sig. Tycker han har orsakat tillräckligt mycket splittring. Att prata om små SF. Är det så att Fäktning med några 1000 aktiva skall styra svensk idrott? Ha gärna synpunkter men försök inte att styra vad de stora idrotterna tycker är bra för att föra idrotten framåt. Surt sa räven!!