Handbollsklubben framstår som ett föredöme

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det blir allt tydligare att RF i sin roll som fördelare av skattemedel ”i myndighets ställe” har svårt att leva upp till de krav som samhället ställer när det gäller regler som måste finnas och följas - inte bara i samhället, utan även inom idrottsrörelsen. 

RF:s regelverk är konstruerat så att man konsekvent hellre friar än fäller. Offren, som oftast är barn eller ungdomar, kan inte bevisa sina anklagelser med mindre än att de går omkring med hemlig mikrofon.

Det verkar som att flera specialidrottsförbund på RIM kommer att föreslå ändringar i idrottens eget regelverk. Med tanke på hur RF:s ledning värjer sig mot sådana förslag, lär det nog dröja innan rättssäkerheten förbättras. Men fram till dess finns sätt att hantera detta på föreningsnivå.

Handbollsklubben HK Malmö har utformat ett redskap för att kunna handskas med frågor som berör föreningens värdegrund, genom att skapa trygga idrottsmiljöer för föreningen, dess medlemmar och samverkansparter. 

Skapat resursteam

Arbetet handlar om att verka proaktivt, till exempel genom att motverka kränkande behandling. 

Föreningen satte 2020 samman ett resursteam som arbetar med incidenter i verksamheten som strider mot föreningens värdegrund - planering, uppföljning och implementering. Teamet fick i uppdrag att arbeta fram en handlingsplan med förslag på åtgärdstrappor gällande psykisk ohälsa, mobbning, kränkningar, hot och våld samt sexuella trakasserier och övergrepp. Som medlemmar i teamet lyckades man engagera ett antal föreningsmedlemmar som kunde och ville använda sina professionella kunskaper: en polis, en psykolog, en elevcoach och en skolsköterska. Framöver kan man tänka sig fler, exempelvis en läkare, en jurist, en kurator. 

I en rationell organisation utgår man ifrån funktioner, inte personer. Man eftersträvar att arbetet utförs av professionella, i betydelsen utbildade specialister, där den ene kan ersätta den andre utifrån att de har samma utbildning. I en idrottsförening som enbart bygger på ideellt arbete gäller det omvända, där är man beroende av individer som drivs av sitt personliga engagemang. I de flesta idrottsföreningar finns en mix av ideellt och professionellt arbete. 

Denna mix är inte alltid av godo, eftersom olika förutsättningar för engagemanget (olika logiker) krockar.

Olikt samhället i övrigt görs det mesta av arbetet i idrottsföreningar i obetald form, som ideellt arbete. Ett annat sätt att beteckna det är att arbetet drivs av amatörer – i amatörismens rätta betydelse: obetalt och idealistiskt, med hjärtat på rätt ställe men samtidigt utan formell utbildning. Det ideella arbetet och engagemanget, som oftast hämtar kraft ur relationen mellan föräldrar och barn, gör idrottsrörelsen till en stor folkrörelse och bärare av den svenska demokratin.

Eldsjälarna är det ideella arbetets hjältar. Samtidigt sätter det ideella arbetet tydliga gränser för vad en förening kan kräva av sina medlemmar. Av den man avlönar kan man begära överenskommen arbetsinsats. Den oavlönade kan komma och gå enligt eget önskemål, ofta kan man också bestämma över arbetsinsatsens innehåll. 

De blir oersättliga

Ett problem är därför att gruppen består av individer som utför ett professionella arbete huvudsakligen ideellt och oavlönat. De är sedan tidigare medlemmar eller ideellt aktiva i föreningen. De borde vara utbytbara som professionella, men är i stället näst intill oersättliga som föreningsaktiva vilka arbetar ideellt för föreningen.

Denna mellanform, där man använda professionell kunskap på ideell grund för att handskas med ickeprofessionell verksamhet, är kanske samtidigt så långt man kan komma inom flertalet svenska idrottsföreningar idag. Det går inte att ekonomiskt ersätta allt det ideella arbete som verksamheten vilar på. Men en förening skulle kunna försöka intressera sponsorer för ett  professionellt resursteam, och styra en viss del av sponsorintäkterna dit. 

Den funktion som HK Malmö har byggt upp kring en handlingsplan, med åtgärdstrappor för när det sker incidenter samt ett resursteam med professionella kompetenser för att följa upp incidenterna, skulle kunna användas som förebild inom idrottsrörelsen när det gäller att skapa trygga idrottsmiljöer, till exempel genom att motverka kränkande behandling.

Men man kan i så fall inte oreflekterat föra in denna funktion i en förenings verksamhet, den måste ligga i linje med ett värdegrundsarbete som kontinuerligt genomsyrar all verksamhet i föreningen. 

Eftersom variationsrikedomen är stor inom idrottsrörelsen när det gäller föreningarnas förutsättningar att verka – utifrån storlek, var i seriesystemet man ligger, ekonomiska förutsättningar, geografisk placering etc – kan man också fundera över om en sådan funktion är en realistisk i alla idrottsföreningar. Men detta är en empirisk fråga, i betydelsen att den får avgöras från förening till förening. Varje idrottsförening skulle tjäna på att kunna handskas med sådant som vanligtvis handlar om tävlingsidrottens negativa uttryck och konsekvenser. 

Tomas Peterson

Fakta

Litteratur: 

Erik Granqvist & Johan Esk (2023) Inkilad : om dolda övergrepp i idrottens skugga. Nordstedts förlag.

Tomas Peterson (2023) Hur skapar man en trygg och säker idrottsförening? Idrottsforum.org.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.
Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på på söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.