Proffs är åtskilliga, med all rätt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Vad betyder professionalism inom idrotten? Vi slänger oss bekvämt med begrepp som proffs, proffsig, professionell, professionalisering, men vad betyder de? Och vilken är relationen till professionalismens motsats – amatörismen? 

Om vi talar om idrottarna menar vi i första hand att de idrottar på betald tid. Så har det varit sedan engelska fortbollspelare började avlönas för snart 150 år sedan. 

"En mot resten"

Detta är en nödvändig men inte tillräcklig förutsättning; att man har betalt för att utöva ett yrke säger inte mer än så. Då kan vi lika gärna kalla en jordbrukare, en hantverkare, en lokalvårdare eller industriarbetare för professionella. 

Eller så talar vi om specialisering och stora träningsmängder. Men stämmer inte detta lika väl in på en brandman?

Om vi istället talar om den professionalism som omgärdar idrottarna – organisationerna, marknaden, massmedia – så tänker vi bara på det översta, smala skiktet av elitklubbar inom ett antal specialidrottsförbund. 

Resten av idrottsklubbarna, eller idrottsföreningarna, drivs av amatörer – i amatörismens rätta betydelse: obetalt, outbildat, idealistiskt. 

En profession är en mot resten av samhället sluten yrkesgrupp, avskild genom legitimation, examina och diplom. Klassiska exempel är ingenjören, advokaten, arkitekten, läkaren och psykologen. 

Professioner är alltså yrken som baserar sin inkomst och status på att de använder vetenskaplig kunskap. I nutid strävar ett antal andra yrkesgrupper för att också uppnå professionsstatus, exempelvis sjuksköterskor och socionomer. En sådan strävan kanske finns i elitklubbarna och i förbundsledningarna, men i övrigt är RF-rörelsen allt för heterogen. 

Argumenten

I teorier om professioner och de professionella framhålls ofta kopplingen till högre utbildning och forskning (Brante 2009): 

1. Användande av färdigheter som är grundade i teoretisk kunskap

2. Utbildning och träning i dessa färdigheter

3. Professionell kompetens garanteras genom examina

4. En handlingsetik som garanterar yrkesintegriteten

5. Utförande av tjänster för det allmänna bästa

6. En yrkessammanslutning som organiserar medlemmarna

7. Medlemmarna har en känsla av identitet, samt delar gemensamma värderingar

8. Inom området för professionen finns det ett gemensamt språk, som endast delvis kan förstås av utanförstående

9. Professioner skapar nästa generation socialt genom selektion av elever

Den absoluta merparten av svensk idrott bedrivs dock av amatörer och för amatörer. Så kommer det att förbli under lång tid framöver, och inget fel i det. Det ideella arbetet och engagemanget, som oftast hämtar kraft ur relationen mellan föräldrar och barn, gör idrottsrörelsen till en stor folkrörelse och bärare av den svenska demokratin. 

Men man kan också säga att föräldrarna är idrottens största tillgång och samtidigt dess största problem. Amatörismen innehåller en stark ådra av antiintellektualism. Idrottens förhållningssätt till vetenskap och forskning präglas till stor del av att ”om forskarna håller med mig har de rätt, annars inte”. 

Det förhållningssättet är omöjligt att upprätthålla för en professionell. 

Undvik selektering!

I en genomgång av forskningsläget kring selektion inom barn- och ungdomsidrotten konstaterar professor Karin Redelius (2020) att tidig selektering bör undvikas:

”Avslutningsvis, tidig selektering har inget stöd i forskningen som en metod som leder till optimal idrottsutveckling. Att tidigt välja ut barn är problematiskt även av andra skäl eftersom selektering rör frågor om etik och moral (vem kan avgöra vad som är en bra/dålig prestation), makt (barn är underordnade och utsatta), pedagogik (vad lär sig barn av att bli eller inte bli utvalda) samt barns rättigheter (är alla lika mycket värda). Slutsatsen är att selektering av idrottande barn är olämpligt och bör undvikas”.

Detta är vad forskningen – entydigt – säger. Men alla som är insatta i svensk barn- och ungdomsidrott vet att selektion, även ned till fyra-fem års ålder, är en av hörnstenarna i verksamheten. Varför? 

Ja, vi måste ju veta vem som är bäst, inte bara på sikt utan också inför matchen på lördag eller tävlingen på söndag. Och om forskarna håller med oss har de rätt, annars inte.

Och, handen på hjärtat, hur ser professionalismen ut i elitklubbarnas akademier, idrottsskolorna och specialidrottsförbundens stegutbildningar? Professionalism har inte bara en form (avlönat arbete) utan också ett innehåll - användande av färdigheter som är grundade i teoretisk kunskap samt utbildning och träning i dessa färdigheter.

Tomas Peterson

Fakta

Brante, T. (2009). Vad är en profession? Teoretiska ansatser och definitioner. I L. Maria (Red.), Vetenskap för profession. Högskolan i Borås.

Redelius, K (2020) Därför är det olämpligt att selektera idrottande barn. Idrottsforskning.se

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Vi kallar den årets viktigaste gala. 11 april är det åter dags att hylla alla de vardagshjältar och ideella krafter som gör vårt föreningsliv möjligt.
– Jag kan inte tänka mig ett finare uppdrag, säger Carina Olofsson, projektledare på Folkspel för Årets Eldsjäl.
Och nu är finalisterna utsedda. Här är alla namnen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.