Morgon 6: lika bra att göra det enda raka!
Konsekvenserna från RF-stämman i maj rullar vidare och provocerar fortfarande. I dag kommer avsntt 6 i serien "Morgondagens idrott".
Skribent är Tomas Peterson och han är inne på en annan linje inför framtiden.
RF-stämman i maj tog två beslut som till synes inte hade med varandra att göra. Dels avslogs Friskis&Svettis medlemsansökan (för den tredje och förmodligen sista gången), dels infördes ett tak i RF:s stödsystem som gör att inget förbund kommer att få mer än tio procent av det totala skattestödet.
Detta beslut fick Svenska Fotbollförbundet att utreda konsekvenserna av att lämna RF, samt att begära hos Regeringen att SvFF:s statliga bidrag utbetalas direkt av Regeringen till SvFF. Det som de två besluten har gemensamt är att de berör själva grunden för svensk idrottspolitik.
Måste respektera varandra
Det implicita kontrakt som politiken baseras på är att staten och idrottsrörelsen måste respektera varandras objektiva intressen, även om de strider mot de egna, och att RF utifrån denna utgångspunkt får representera alla sina medlemsförbund och fördela skattemedel i myndighets ställe.
Att hålla Friskis&Svettis utanför RF strider uppenbart mot det implicita kontraktet när det gäller samhällets folkhälsopolitiska ambitioner, och om nu RF:s största förbund ifrågasätter RF:s roll som företrädare för den samlade idrottsrörelsen – så kan väl andra aktörer göra det också.
Inför RF-stämman skrev jag att om man än en gång håller Friskis&Svettis utanför RF, bör de anslagsbeviljande myndigheterna - riksdag och regering, stat, kommuner och landsting - ompröva vägarna för att via skattefinansiering stödja verksamhet som utvecklar inkluderande fysisk aktivitet.
Detta eftersom det implicita kontraktet inte längre fungerar. Men stämman avslog ansökan, vilket innebär att en stor majoritet av RF:s förbund tog ställning för att tävling är viktigare än inkluderande fysisk aktivitet, och bortsåg från att en organisation med över en halv miljon medlemmar kan tillföra RF en mängd olika former av inkluderande fysisk aktivitet.
Här är det goda exemplet
Så varför inte följa det danska exemplet? Där finns tävlingsidrottandet i Danmarks Idrætsforbund (DIF) och motions- och breddidrotten i Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger (DGI).
Det samhälleliga stödet till organisationerna är reglerat till syfte och omfattning. Det danska implicita kontraktet fungerar. I det svenska fallet skulle Riksidrottsförbundet kunna fortsätta fördela organisationsstöd till sina medlemsförbund i myndighets ställe.
Men alla skattemedel som samhället vill tilldela idrottslig eller idrottslik verksamhet av folkhälsopolitiska skäl, borde fördelas av en ny organisation som har som målsättning att utveckla inkluderande fysisk aktivitet. Kanske Svenska Motionsförbundet?
Rimligen skulle Friskis&Svettis bli en central medlem av en sådan organisation, men Korpen skulle också kunna vara med, liksom en del andra specialidrottsförbund och andra organisationer inom Svenskt Friluftsliv. Så motionärer i alla läger – förenen eder!
Fotnot: Det implicita kontraktet finns förklarat i: Föreningsfostran och tävlingsfostran - En utvärdering av statens stöd till idrotten. SOU 2008:59
Mest lästa just nu
Tala om dominoeffekt. Först lämnar Malmös sportchef Björn Liljander för konkurrenten HV 71 – trots två och ett halvt år kvar på kontraktet. Liljander hade spelat under täcket med Malmö en längre tid, det visar mail i hans dator.
Malmö-duon Mats Larsson, ordförande och Patrik Sylvegård, klubbdirektör, har snabbt ett huvudspår som ersättare, nämligen allsvenska IK Oskarshamns sportchef Oscar Alsenfelt, tidigare just Malmö-målvakt, nu med kontrakt till och med 2027, underskrivet den 8 februari i år, med smålänningarna.
Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena.
Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs
Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.
Efter Luleå är det nu Brynäs som i bestraffas med böter på 5 000 kronor samt förbud mot supporterartiklar på läktarplats i kommande fem matcher på bortais, så kallat flaggförbud..
Det var efter Brynäs-seger i Leksand, 4-1 den 28 november, som pyrotekniskt material antändes av Brynäs-klacken i Tegera Arena.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Ingela Mathsson, kassör i IF Hansa, Hoburg sålde en prenumeration på digitala lotten Joyna till maken Thomas. Det blev en dubbelvinst.
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar