Morgon 6: lika bra att göra det enda raka!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Konsekvenserna från RF-stämman i maj rullar vidare och provocerar fortfarande. I dag kommer avsntt 6 i serien "Morgondagens idrott".

Skribent är Tomas Peterson och han är inne på en annan linje inför framtiden.  

RF-stämman i maj tog två beslut som till synes inte hade med varandra att göra. Dels avslogs Friskis&Svettis medlemsansökan (för den tredje och förmodligen sista gången), dels infördes ett tak i RF:s stödsystem som gör att inget förbund kommer att få mer än tio procent av det totala skattestödet. 

Detta beslut fick Svenska Fotbollförbundet att utreda konsekvenserna av att lämna RF, samt att begära hos Regeringen att SvFF:s statliga bidrag utbetalas direkt av Regeringen till SvFF. Det som de två besluten har gemensamt är att de berör själva grunden för svensk idrottspolitik. 

Måste respektera varandra

Det implicita kontrakt som politiken baseras på är att staten och idrottsrörelsen måste respektera varandras objektiva intressen, även om de strider mot de egna, och att RF utifrån denna utgångspunkt får representera alla sina medlemsförbund och fördela skattemedel i myndighets ställe. 

Att hålla Friskis&Svettis utanför RF strider uppenbart mot det implicita kontraktet när det gäller samhällets folkhälsopolitiska ambitioner, och om nu RF:s största förbund ifrågasätter RF:s roll som företrädare för den samlade idrottsrörelsen – så kan väl andra aktörer göra det också. 

Inför RF-stämman skrev jag att om man än en gång håller Friskis&Svettis utanför RF, bör de anslagsbeviljande myndigheterna - riksdag och regering, stat, kommuner och landsting - ompröva vägarna för att via skattefinansiering stödja verksamhet som utvecklar inkluderande fysisk aktivitet. 

Detta eftersom det implicita kontraktet inte längre fungerar. Men stämman avslog ansökan, vilket innebär att en stor majoritet av RF:s förbund tog ställning för att tävling är viktigare än inkluderande fysisk aktivitet, och bortsåg från att en organisation med över en halv miljon medlemmar kan tillföra RF en mängd olika former av inkluderande fysisk aktivitet.

Här är det goda exemplet

Så varför inte följa det danska exemplet? Där finns tävlingsidrottandet i Danmarks Idrætsforbund (DIF) och motions- och breddidrotten i Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger (DGI). 

Det samhälleliga stödet till organisationerna är reglerat till syfte och omfattning. Det danska implicita kontraktet fungerar. I det svenska fallet skulle Riksidrottsförbundet kunna fortsätta fördela organisationsstöd till sina medlemsförbund i myndighets ställe. 

Men alla skattemedel som samhället vill tilldela idrottslig eller idrottslik verksamhet av folkhälsopolitiska skäl, borde fördelas av en ny organisation som har som målsättning att utveckla inkluderande fysisk aktivitet. Kanske Svenska Motionsförbundet? 

Rimligen skulle Friskis&Svettis bli en central medlem av en sådan organisation, men Korpen skulle också kunna vara med, liksom en del andra specialidrottsförbund och andra organisationer inom Svenskt Friluftsliv. Så motionärer i alla läger – förenen eder!

Fotnot: Det implicita kontraktet finns förklarat i: Föreningsfostran och tävlingsfostran - En utvärdering av statens stöd till idrotten. SOU 2008:59

Tomas Peterson

Fakta

Morgondagen: en serie som rullar vidare

Morgon 5: bästa exemplen 

Morgon 4 hittar du här

Morgon 3  kan du läsa här

Morgon 2: läs vidare

Morgon 1: Upptakten

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Leksands IF , på 11:e plats och slutspelsmiss, redovisar ett minusresultat på 18,3 miljoner för säsongen 2024-2025.  Föreningens väntas dock klara Svenska Ishockeyförbundets licensnämnds krav på soliditet och likviditet. Kravet är ett eget kapital på fem procent av nettoomsättningen.

Enligt föreningens hemsida uppgår soliditeten till 15 miljoner det innebär att föreningen inte behöver utnyttja det utökade borgenlöftet från kommunen under 2025.

Riksidrottsförbundet har under de senaste året stärkt arbetet för långsiktig planering av platser för idrott. Under Almedalsveckan lyfter RF frågan om ett statligt anläggningsstöd för att stimulera nytänkande i samverkan mellan idrottsföreningar och kommuner.

– För att svensk idrottsrörelse ska kunna göra mer för fler behövs statligt stöd i form av ett anläggningsstöd. Riksidrottsförbundet har rätt kunskap, metoder och lokal närvaro i hela Sverige för att leda arbetet med att skapa mer plats för idrott och rörelse, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet, högaktuell just nu i Almedalen.

På söndag inleds årets Gotland Runt, för 78:e gången, Nära 200 båtar från tio länder samlas i Sandhamn för världens största årliga havskappsegling. Tävlingen har arrangerats sedan 1937 och lockar både elitbesättningar och entusiastiska amatörseglare i en unik mix av båtklasser och nationaliteter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Du som gillar bordtennis kommer att jubla. Nu står det klart att SVT ska sända världstouren WTT Series och VM till och med 2028 ( först ut är VM i Doha nästa vecka) Satsningen innebär både livesändningar och massor av höjdpunktsklipp. Samtidigt är Jan-Ove Waldner klar som expertkommentator.

Supertalangen från Kallinge SK (moderklubb), Rödeby AIF och Malmö FF Roony Bardghji vet vad han vill och dit skall han. Efter fem säsonger i FC Köpenhamn – han värvades dit som 14-åring - ansluter han i början av juli till Barcelona, en klubb han drömt om sedan barnsben. Endast den obligatoriska läkarundersökningen återstår.