Morgon 6: lika bra att göra det enda raka!
Konsekvenserna från RF-stämman i maj rullar vidare och provocerar fortfarande. I dag kommer avsntt 6 i serien "Morgondagens idrott".
Skribent är Tomas Peterson och han är inne på en annan linje inför framtiden.

RF-stämman i maj tog två beslut som till synes inte hade med varandra att göra. Dels avslogs Friskis&Svettis medlemsansökan (för den tredje och förmodligen sista gången), dels infördes ett tak i RF:s stödsystem som gör att inget förbund kommer att få mer än tio procent av det totala skattestödet.
Detta beslut fick Svenska Fotbollförbundet att utreda konsekvenserna av att lämna RF, samt att begära hos Regeringen att SvFF:s statliga bidrag utbetalas direkt av Regeringen till SvFF. Det som de två besluten har gemensamt är att de berör själva grunden för svensk idrottspolitik.
Måste respektera varandra
Det implicita kontrakt som politiken baseras på är att staten och idrottsrörelsen måste respektera varandras objektiva intressen, även om de strider mot de egna, och att RF utifrån denna utgångspunkt får representera alla sina medlemsförbund och fördela skattemedel i myndighets ställe.
Att hålla Friskis&Svettis utanför RF strider uppenbart mot det implicita kontraktet när det gäller samhällets folkhälsopolitiska ambitioner, och om nu RF:s största förbund ifrågasätter RF:s roll som företrädare för den samlade idrottsrörelsen – så kan väl andra aktörer göra det också.
Inför RF-stämman skrev jag att om man än en gång håller Friskis&Svettis utanför RF, bör de anslagsbeviljande myndigheterna - riksdag och regering, stat, kommuner och landsting - ompröva vägarna för att via skattefinansiering stödja verksamhet som utvecklar inkluderande fysisk aktivitet.
Detta eftersom det implicita kontraktet inte längre fungerar. Men stämman avslog ansökan, vilket innebär att en stor majoritet av RF:s förbund tog ställning för att tävling är viktigare än inkluderande fysisk aktivitet, och bortsåg från att en organisation med över en halv miljon medlemmar kan tillföra RF en mängd olika former av inkluderande fysisk aktivitet.
Här är det goda exemplet
Så varför inte följa det danska exemplet? Där finns tävlingsidrottandet i Danmarks Idrætsforbund (DIF) och motions- och breddidrotten i Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger (DGI).
Det samhälleliga stödet till organisationerna är reglerat till syfte och omfattning. Det danska implicita kontraktet fungerar. I det svenska fallet skulle Riksidrottsförbundet kunna fortsätta fördela organisationsstöd till sina medlemsförbund i myndighets ställe.
Men alla skattemedel som samhället vill tilldela idrottslig eller idrottslik verksamhet av folkhälsopolitiska skäl, borde fördelas av en ny organisation som har som målsättning att utveckla inkluderande fysisk aktivitet. Kanske Svenska Motionsförbundet?
Rimligen skulle Friskis&Svettis bli en central medlem av en sådan organisation, men Korpen skulle också kunna vara med, liksom en del andra specialidrottsförbund och andra organisationer inom Svenskt Friluftsliv. Så motionärer i alla läger – förenen eder!
Fotnot: Det implicita kontraktet finns förklarat i: Föreningsfostran och tävlingsfostran - En utvärdering av statens stöd till idrotten. SOU 2008:59
Mest lästa just nu
En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
För att stötta svenska spelare i deras elitsatsningar inleder Svenska Tennisförbundet samarbete med tennisakademin Good to Great Tennis Academy som därmed blir ett rekommenderat utvecklingscenter.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
En svensk spelare har skrivit historia genom att kamma hem den största spelvinsten någonsin i Sverige – orimliga 1,25 miljarder kronor på Eurojackpot. Under tisdagskvällen stod det klart att en rad spelad i Sverige var ensam med full pott, och nu har Svenska Spel Tur fått tag på den lyckliga vinnaren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar