Morgon 6: lika bra att göra det enda raka!

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Konsekvenserna från RF-stämman i maj rullar vidare och provocerar fortfarande. I dag kommer avsntt 6 i serien "Morgondagens idrott".

Skribent är Tomas Peterson och han är inne på en annan linje inför framtiden.  

RF-stämman i maj tog två beslut som till synes inte hade med varandra att göra. Dels avslogs Friskis&Svettis medlemsansökan (för den tredje och förmodligen sista gången), dels infördes ett tak i RF:s stödsystem som gör att inget förbund kommer att få mer än tio procent av det totala skattestödet. 

Detta beslut fick Svenska Fotbollförbundet att utreda konsekvenserna av att lämna RF, samt att begära hos Regeringen att SvFF:s statliga bidrag utbetalas direkt av Regeringen till SvFF. Det som de två besluten har gemensamt är att de berör själva grunden för svensk idrottspolitik. 

Måste respektera varandra

Det implicita kontrakt som politiken baseras på är att staten och idrottsrörelsen måste respektera varandras objektiva intressen, även om de strider mot de egna, och att RF utifrån denna utgångspunkt får representera alla sina medlemsförbund och fördela skattemedel i myndighets ställe. 

Att hålla Friskis&Svettis utanför RF strider uppenbart mot det implicita kontraktet när det gäller samhällets folkhälsopolitiska ambitioner, och om nu RF:s största förbund ifrågasätter RF:s roll som företrädare för den samlade idrottsrörelsen – så kan väl andra aktörer göra det också. 

Inför RF-stämman skrev jag att om man än en gång håller Friskis&Svettis utanför RF, bör de anslagsbeviljande myndigheterna - riksdag och regering, stat, kommuner och landsting - ompröva vägarna för att via skattefinansiering stödja verksamhet som utvecklar inkluderande fysisk aktivitet. 

Detta eftersom det implicita kontraktet inte längre fungerar. Men stämman avslog ansökan, vilket innebär att en stor majoritet av RF:s förbund tog ställning för att tävling är viktigare än inkluderande fysisk aktivitet, och bortsåg från att en organisation med över en halv miljon medlemmar kan tillföra RF en mängd olika former av inkluderande fysisk aktivitet.

Här är det goda exemplet

Så varför inte följa det danska exemplet? Där finns tävlingsidrottandet i Danmarks Idrætsforbund (DIF) och motions- och breddidrotten i Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger (DGI). 

Det samhälleliga stödet till organisationerna är reglerat till syfte och omfattning. Det danska implicita kontraktet fungerar. I det svenska fallet skulle Riksidrottsförbundet kunna fortsätta fördela organisationsstöd till sina medlemsförbund i myndighets ställe. 

Men alla skattemedel som samhället vill tilldela idrottslig eller idrottslik verksamhet av folkhälsopolitiska skäl, borde fördelas av en ny organisation som har som målsättning att utveckla inkluderande fysisk aktivitet. Kanske Svenska Motionsförbundet? 

Rimligen skulle Friskis&Svettis bli en central medlem av en sådan organisation, men Korpen skulle också kunna vara med, liksom en del andra specialidrottsförbund och andra organisationer inom Svenskt Friluftsliv. Så motionärer i alla läger – förenen eder!

Fotnot: Det implicita kontraktet finns förklarat i: Föreningsfostran och tävlingsfostran - En utvärdering av statens stöd till idrotten. SOU 2008:59

Tomas Peterson

Fakta

Morgondagen: en serie som rullar vidare

Morgon 5: bästa exemplen 

Morgon 4 hittar du här

Morgon 3  kan du läsa här

Morgon 2: läs vidare

Morgon 1: Upptakten

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.