Morgon 2: Upptäckten av naturen som arena
Aldrig har så många människor hittat ut till naturen som under det senaste ett och ett halvt året. Cykelleder, vattendrag,vandringsleder, grillplatser och allt som har med naturliv att göra har nyttjats hårt. Och slitits.
Idrottsturism - ny avdelning här på Idrottens Affärer
Idrottsturismen växer så det formligen knakar där ute.Intresset ökar, utbudet likaså så därför startar vi en ny kategori - Idrottsturism, och ger er ytterligare en avdelning med reportage och nyheter. startar vi en ny kategori - Idrottsturism, och ger er ytterligare en avdelning med reportage och nyheter.
Många har gjort upptäckten att den troligen finaste arenan av alla,och vår både största och gemensamma arena är naturen - vår gemensamma tillhörighet som vi måste vara rädda om.
När även en sådan som jag hittar ut till naturen är det inte konstigt att många med mig också gör det. Det är bra. Men redan efter förra sommaren noterade jag det påtagliga slitaget. Cykel- och vandringsleder är slitna ned till rötterna.
Bord och bänkar är trasiga. Det som en gång varit grillplats kan kanske användas för medhavd matsäck, hällen att grilla på är trasig. Då, förra hösten, trodde jag kanske att det låg ett intresse i att återställa, reparera och fräscha upp de väl använda friluftsplatserna. Jag befarade att så inte skulle ske men hoppades.
Litet åtgärdat
Vintern passerade och vi fortsatte vara ute i naturen. Cykel- och vandringsleder blev skidleder och grillplatserna var populära utflyktsmål. Slitaget blev ännu större. Därför var jag inte särskilt förvånad men besviken när jag gav mig ut i naturen istället för att ta charter till ett sydligare Europa. Avkoppling kan ju te sig med olika uttryck.
Jag noterade ledsamt att mycket litet har återställts och omhändertagits sedan förra sommaren. Rötterna i lederna är större, trasiga bänkar och bord är näst intill obrukbara. Löpspår är till och med avstänga för att belysningen är rutten och stolparna utgör livsfara (jo, det är sant!). Hur våra friluftsarenor kommer att se ut efter denna sommar vill jag inte ens tänka på. Det som redan är slitet han man ju en tendens att vara mindre rädd om.
Jag har tidigare efterlyst ansvar för idrottsarenor och jag gör det igen; vem tar ansvar, nu för friluftsarenorna? Markägare? Kommun? Region? Destinationsbolag?
Det finns säkert vissa områden i landet där man har en strategi för detta med utpekande ansvarsområden. Men i många delar lyser det tunt. Redan förra året försökte jag läsa investeringsplaner inom den offentliga sektorn där satsningar på friluftslivet prioriterades.
Jag hittade ingen men erkänner att jag läste långt ifrån alla. Jag befarar att det inte ser bättre ut i år men jag hoppas.
Vem bevakar frågan? Vem driver frågan mer än möjligtvis Friluftsfrämjandet och enskilda intressesammanslutningar? Frågan måste upp på bordet annars riskerar våra friluftsarenor att gå ett ledsamt öde tillmötes. Det diskuteras att ta avgifter för att få vandra i fjällen. Att avgiftsbelägga friluftslivet vore lika befängt som att ta betalt för att andas. Allemansrätten måste värnas till varje pris men den kräver ett stort ansvarstagande, naturen reparerar inte alltid sig själv.
Friluftslivet behöver repareras
Aldrig har väl så många hittat ut till naturen som under det senaste ett och ett halvt år. Detta blir den andra sommaren vi ”hemestrar”, ”svemestrar” eller vad vi kallar det. Cykelleder, vandringsleder, grillplatser och allt som har med naturliv att göra har nyttjats hårt. Och slitits.
Åter, vem ansvarar för återställande och reinvesteringar?
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg! I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.
– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar