Morgon 2: Upptäckten av naturen som arena

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Aldrig har så många människor hittat ut till naturen som under det senaste ett och ett halvt året.  Cykelleder, vattendrag,vandringsleder, grillplatser och allt som har med naturliv att göra har nyttjats hårt. Och slitits.  

Idrottsturism  - ny avdelning här på Idrottens Affärer

Idrottsturismen växer så det formligen knakar där ute.Intresset ökar, utbudet likaså så därför startar vi en ny kategori - Idrottsturism, och ger er ytterligare en avdelning med reportage och nyheter.  startar vi en ny kategori - Idrottsturism, och ger er ytterligare en avdelning med reportage och nyheter. 

Många har gjort upptäckten att den troligen finaste arenan av alla,och vår både största och gemensamma arena är naturen - vår gemensamma tillhörighet som vi måste vara rädda om.

När även en sådan som jag hittar ut till naturen är det inte konstigt att många med mig också gör det. Det är bra. Men redan efter förra sommaren noterade jag det påtagliga slitaget. Cykel- och vandringsleder är slitna ned till rötterna.

Bord och bänkar är trasiga. Det som en gång varit grillplats kan kanske användas för medhavd matsäck, hällen att grilla på är trasig. Då, förra hösten, trodde jag kanske att det låg ett intresse i att återställa, reparera och fräscha upp de väl använda friluftsplatserna. Jag befarade att så inte skulle ske men hoppades.

Litet åtgärdat

Vintern passerade och vi fortsatte vara ute i naturen. Cykel- och vandringsleder blev skidleder och grillplatserna var populära utflyktsmål. Slitaget blev ännu större. Därför var jag inte särskilt förvånad men besviken när jag gav mig ut i naturen istället för att ta charter till ett sydligare Europa. Avkoppling kan ju te sig med olika uttryck.

Jag noterade ledsamt att mycket litet har återställts och omhändertagits sedan förra sommaren. Rötterna i lederna är större, trasiga bänkar och bord är näst intill obrukbara. Löpspår är till och med avstänga för att belysningen är rutten och stolparna utgör livsfara (jo, det är sant!). Hur våra friluftsarenor kommer att se ut efter denna sommar vill jag inte ens tänka på. Det som redan är slitet han man ju en tendens att vara mindre rädd om.

Jag har tidigare efterlyst ansvar för idrottsarenor och jag gör det igen; vem tar ansvar, nu för friluftsarenorna? Markägare? Kommun? Region? Destinationsbolag?

Det finns säkert vissa områden i landet där man har en strategi för detta med utpekande ansvarsområden. Men i många delar lyser det tunt. Redan förra året försökte jag läsa investeringsplaner inom den offentliga sektorn där satsningar på friluftslivet prioriterades.

Jag hittade ingen men erkänner att jag läste långt ifrån alla. Jag befarar att det inte ser bättre ut i år men jag hoppas. 

Vem bevakar frågan? Vem driver frågan mer än möjligtvis Friluftsfrämjandet och enskilda intressesammanslutningar? Frågan måste upp på bordet annars riskerar våra friluftsarenor att gå ett ledsamt öde tillmötes. Det diskuteras att ta avgifter för att få vandra i fjällen. Att avgiftsbelägga friluftslivet vore lika befängt som att ta betalt för att andas. Allemansrätten måste värnas till varje pris men den kräver ett stort ansvarstagande, naturen reparerar inte alltid sig själv.

Friluftslivet behöver repareras

Aldrig har väl så många hittat ut till naturen som under det senaste ett och ett halvt år. Detta blir den andra sommaren vi ”hemestrar”, ”svemestrar” eller vad vi kallar det. Cykelleder, vandringsleder, grillplatser och allt som har med naturliv att göra har nyttjats hårt. Och slitits. 

Åter, vem ansvarar för återställande och reinvesteringar?

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.