Morgon 2: Upptäckten av naturen som arena
Aldrig har så många människor hittat ut till naturen som under det senaste ett och ett halvt året. Cykelleder, vattendrag,vandringsleder, grillplatser och allt som har med naturliv att göra har nyttjats hårt. Och slitits.
Idrottsturism - ny avdelning här på Idrottens Affärer
Idrottsturismen växer så det formligen knakar där ute.Intresset ökar, utbudet likaså så därför startar vi en ny kategori - Idrottsturism, och ger er ytterligare en avdelning med reportage och nyheter. startar vi en ny kategori - Idrottsturism, och ger er ytterligare en avdelning med reportage och nyheter.
Många har gjort upptäckten att den troligen finaste arenan av alla,och vår både största och gemensamma arena är naturen - vår gemensamma tillhörighet som vi måste vara rädda om.
När även en sådan som jag hittar ut till naturen är det inte konstigt att många med mig också gör det. Det är bra. Men redan efter förra sommaren noterade jag det påtagliga slitaget. Cykel- och vandringsleder är slitna ned till rötterna.
Bord och bänkar är trasiga. Det som en gång varit grillplats kan kanske användas för medhavd matsäck, hällen att grilla på är trasig. Då, förra hösten, trodde jag kanske att det låg ett intresse i att återställa, reparera och fräscha upp de väl använda friluftsplatserna. Jag befarade att så inte skulle ske men hoppades.
Litet åtgärdat
Vintern passerade och vi fortsatte vara ute i naturen. Cykel- och vandringsleder blev skidleder och grillplatserna var populära utflyktsmål. Slitaget blev ännu större. Därför var jag inte särskilt förvånad men besviken när jag gav mig ut i naturen istället för att ta charter till ett sydligare Europa. Avkoppling kan ju te sig med olika uttryck.
Jag noterade ledsamt att mycket litet har återställts och omhändertagits sedan förra sommaren. Rötterna i lederna är större, trasiga bänkar och bord är näst intill obrukbara. Löpspår är till och med avstänga för att belysningen är rutten och stolparna utgör livsfara (jo, det är sant!). Hur våra friluftsarenor kommer att se ut efter denna sommar vill jag inte ens tänka på. Det som redan är slitet han man ju en tendens att vara mindre rädd om.
Jag har tidigare efterlyst ansvar för idrottsarenor och jag gör det igen; vem tar ansvar, nu för friluftsarenorna? Markägare? Kommun? Region? Destinationsbolag?
Det finns säkert vissa områden i landet där man har en strategi för detta med utpekande ansvarsområden. Men i många delar lyser det tunt. Redan förra året försökte jag läsa investeringsplaner inom den offentliga sektorn där satsningar på friluftslivet prioriterades.
Jag hittade ingen men erkänner att jag läste långt ifrån alla. Jag befarar att det inte ser bättre ut i år men jag hoppas.
Vem bevakar frågan? Vem driver frågan mer än möjligtvis Friluftsfrämjandet och enskilda intressesammanslutningar? Frågan måste upp på bordet annars riskerar våra friluftsarenor att gå ett ledsamt öde tillmötes. Det diskuteras att ta avgifter för att få vandra i fjällen. Att avgiftsbelägga friluftslivet vore lika befängt som att ta betalt för att andas. Allemansrätten måste värnas till varje pris men den kräver ett stort ansvarstagande, naturen reparerar inte alltid sig själv.
Friluftslivet behöver repareras
Aldrig har väl så många hittat ut till naturen som under det senaste ett och ett halvt år. Detta blir den andra sommaren vi ”hemestrar”, ”svemestrar” eller vad vi kallar det. Cykelleder, vandringsleder, grillplatser och allt som har med naturliv att göra har nyttjats hårt. Och slitits.
Åter, vem ansvarar för återställande och reinvesteringar?
Mest lästa just nu
Wimt har gjort entré! Inget konstigt om ni inte har en aning om vad som avses i dag. Men i morgon och inför en framtid är planerna mycket ambitiösa.
Det är en platttform, en community, en media-app, ja, kalla det vad ni vill, men det är ett high tech-projekt – och på ren svenska kan vi benämna det som en jättelik fanclub eller supportrarnas hemvist/samlingsplats.
Slakthusområdet i Stockholm förvandlas. Söderstadion försvann, Diskussion pågår angående Johanneshovs framtid. Och nu Nu blir Tele2Arena i stället 3Arena. Ett tioårigt avtal träder i kraft i och med årsskiftet. Telekomkonkurrenten Tre blir ny namnsponsor i ett tioårigt avtal.
8-9 mars kommer världscupen till Åre för två dagar med alpin skidfest. I samband med det samlas också kända vinteridrottare, forskare och ledare för näringslivet för första gången under Nordic Sustainability Arena (NoSa) med ett gemensamt mål om att skydda framtidens vintrar.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Behållningen från Bingolottos Uppesittare-kvällen, dan-före-dan och en enskild kväll landade 2024 på 142 miljoner att fördela på klubbar och organisationer. Sedan gav Nyårsbingon ytterligare 14 miljoner i överskott. Totalt innebar det 156 miljoner kronor!
Stjärnspäckade hockeyturneringen Four Nations Face Off, 12-20 februari, ska visas i svensk TV. Deltagande nationer är Sverige, Finland, Kanada och USA.
Efter en ekonomisk mangling med NHL-organisationen och spelarfacket NHLPA har streamingtjänsten Viaplay slutligen accepterat villkoren. Några belopp har inte meddelats.
Matchtider är 02.00, med undantag för Tre Kronors möte med Finland som har nedsläpp 19 00 den 15 februari. Tre Kronor inleder mot Kanada den 13 februari 02.00
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar