T o m viktigare än idrott, faktiskt
Krisen understryker att idrott handlar om mycket mer än träning och att en välfungerande idrott kräver en rad olika kompetenser. Framtidens idrott kan bli en bättre idrott om vi tar lärdom av Coronakrisen.
Nyligen arrangerade Malmö Idrottsakademi ett webbinarium om hur tränare och ledare på hög nivå (elit och strax därunder) arbetar med och upplever Coronasituationen och de utmaningar de måste hantera.

De som medverkande i panelen vid seminariet representerade ishockey, taekwondo och kanot, vilka utgör idrotter med olika förutsättningar. Därtill medverkade två idrottspsykologer.
Bland utmaningarna nämndes att skapa anpassade träningsupplägg. För t ex taekwondons del handlar det om att endast träffas digitalt och istället låta de aktiva genomföra sin träning på egen hand. För ishockeyns del rör det sig om att tänka nytt kring vilka aktiviteter som kan utövas och främst att genomföra dessa i mindre grupper.
Förmågan att motivera
Eftersom de aktiva i fråga tränar på hög nivå var en av utmaningarna att skapa utmaningar och kickar som motiverar och engagerar idrottarna i dessa tider utan tävlingar och läger, som annars utgör helt avgörande och motiverande inslag. En annan utmaning är att hålla sig till målen och se framåt utan att man vet hur framtiden ser ut. När kommer tävlingar att kunna hållas? Kommer de stora mästerskapen verkligen att äga rum nästa år?
Under rådande omständigheter mister en del av de elitaktiva motivationen att upprätthålla sin träning medan andra riskerar att träna för mycket eftersom de inte har något annat att göra. Webbinariet visade på betydelsen av idrottspsykologer i dessa tider. Utöver problem med bristande motivation är det vanligt att existentiella frågor uppstår. Även om tränare måste vara beredda att hantera en del frågor utöver själva idrottandet, visar det på ett behov också av annan kompetens. Här har Malmö Idrottsakademi erbjudit de elitidrottare som är kopplade till kompetenscentret extra stöd.
Även om utmaningarna är flera vittnade de medverkande om en positiv inställning bland de aktiva och deras tränare. Det finns en stor förståelse och anpassningsförmåga. Det annorlunda börjar bli normaliserat. ”Det flyter helt enkelt på bra”.
Nu har vi chans att lära oss
Kanske är det till och med så att vi kan lära oss av rådande situation. Krisen vi just nu befinner oss i är problematisk men efteråt kommer vi att kunna vässa såväl vår beredskap som idrottsliga verksamheterna. De medverkande tränarna pekade en rad saker:
När det gäller själva träningen lyftes träning i mindre grupper som positivt då det ger högre kvalitet och mer fokus. Vidare hade många av de aktiva upptäckt att det fanns en stor mängd inspiration, exempel och material att hämta digitalt. De har lärt sig att tänka utanför boxen och bli mer självständiga i förhållande till sin träning, menade tränaren.
En annat medskick var att alltid ha beredskap och planer för olika scenarier och vara flexibel och förändringsbenägen i förhållande till dessa. Det gäller såväl tränare som aktiva. Detta kanske inte alltid har varit idrottens främsta paradgren, men nu kanske det kan bli det.
Sist men inte minst: ”Ibland finns det saker som är viktigare än idrott”.
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar