T o m viktigare än idrott, faktiskt

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Krisen understryker att idrott handlar om mycket mer än träning och att en välfungerande  idrott kräver en rad olika kompetenser.  Framtidens idrott kan bli en bättre idrott om vi tar lärdom av Coronakrisen. 

Nyligen arrangerade Malmö Idrottsakademi ett webbinarium om hur tränare och ledare på hög nivå (elit och strax därunder) arbetar med  och upplever Coronasituationen och de utmaningar de måste hantera. 

De som medverkande i panelen vid seminariet representerade ishockey, taekwondo och kanot, vilka utgör idrotter med olika förutsättningar. Därtill medverkade två idrottspsykologer. 

Bland utmaningarna nämndes att skapa anpassade träningsupplägg. För t ex taekwondons del handlar det om att endast träffas digitalt och istället låta de aktiva genomföra sin träning på egen hand. För ishockeyns del rör det sig om att tänka nytt kring vilka aktiviteter som kan utövas och främst att genomföra dessa i mindre grupper. 

Förmågan att motivera

Eftersom de aktiva i fråga tränar på hög nivå var en av utmaningarna att skapa utmaningar och kickar som motiverar och engagerar idrottarna i dessa tider utan tävlingar och läger, som annars utgör helt avgörande och motiverande inslag. En annan utmaning är att hålla sig till målen och se framåt utan att man vet hur framtiden ser ut. När kommer tävlingar att kunna hållas? Kommer de stora mästerskapen verkligen att äga rum nästa år? 

Under rådande omständigheter mister en del av de elitaktiva motivationen att upprätthålla sin träning medan andra riskerar att träna för mycket eftersom de inte har något annat att göra. Webbinariet visade på betydelsen av idrottspsykologer i dessa tider. Utöver problem med bristande motivation är det vanligt att existentiella frågor uppstår. Även om tränare måste vara beredda att hantera en del frågor utöver själva idrottandet, visar det på ett behov också av annan kompetens. Här har Malmö Idrottsakademi erbjudit de elitidrottare som är kopplade till kompetenscentret extra stöd.  

Även om utmaningarna är flera vittnade de medverkande om en positiv inställning bland de aktiva och deras tränare. Det finns en stor förståelse och anpassningsförmåga. Det annorlunda börjar bli normaliserat. ”Det flyter helt enkelt på bra”.

Nu har vi chans att lära oss

Kanske är det till och med så att vi kan lära oss av rådande situation. Krisen vi just nu befinner oss i är problematisk men efteråt kommer vi att kunna vässa såväl vår beredskap som idrottsliga verksamheterna. De medverkande tränarna pekade en rad saker:

När det gäller själva träningen lyftes träning i mindre grupper som positivt då det ger högre kvalitet och mer fokus. Vidare hade många av de aktiva upptäckt att det fanns en stor mängd inspiration, exempel och material att hämta digitalt. De har lärt sig att tänka utanför boxen och bli mer självständiga i förhållande till sin träning, menade tränaren. 

En annat medskick var att alltid ha beredskap och planer för olika scenarier och vara flexibel och förändringsbenägen i förhållande till dessa. Det gäller såväl tränare som aktiva. Detta kanske inte alltid har varit idrottens främsta paradgren, men nu kanske det kan bli det.

Sist men inte minst: ”Ibland finns det saker som är viktigare än idrott”.

Karin Book

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..

Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på  den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.

Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.