Här är förklaringarna till framgångarna
Egentligen borde det inte vara möjligt. En liten ort som Edsbyn med drygt 4 000 invånare i Ovanåkers Kommun med en enda gata, Långgatan, ackompanjerad av Österforsen, tog på lördagen sitt tolfte SM-guld i bandy. Vad är förklaringen?

Det finns några. En är Bandykyrkan, landets första inomhushall. En annan är Ola Johansson, Sveriges bästa bandyspelare genom tiderna med tio SM-guld på 19 finaler - och ett tränargeni.
Mycket är exceptionellt
Det finns flera. Edsbyn Red Farmers, landets största supporterklubb med 300 medlemmar, bildad 1993, som är ett ständigt kassaskåp för klubben. Genom åren har ”De röda bönderna” samlat in tre miljoner kronor till klubben. Miljonklubbens medlemmar hade den 20 mars hade samlat in drygt 613 000 kronor. Företag och personer har genom åren bidragit med miljontals kronor. Gemenskapen och stoltheten över att en så liten ort kan ha ett av landets bästa bandylag är ett av skälen till givmildheten.
Utan kloka och framsynta ledare kan ingen klubb vara på topp. Det har ”Byn”, inte minst i sportchefen Stefan Karlsson.
Insamling för Määttäs
Just nu driver Red Farmers kampanjen ”Rädda Määttäs kvar i klubben”, Tuomas och tvillingbrodern Tommi”. 9 mars var insamlingen uppe i 151 785 kronor. Tuomi var isens kung på Studenternas. Hans kontrakt går ut nu efter fyra säsonger i klubben. Ingen svensk klubb har råd att värva honom. Miljonlönerna finns i Ryssland. Tvillingarna har påbrå. Pappa Esa var stjärna i IFK Kungälv på 1980-talet.
Tuomi är blixtrande snabb. Det är en njutning att se på honom. Finländaren har extra allt. Jag tvekar inte att kalla honom världens bästa bandyspelare. Den som tittade noga i finalen kunde också se hans uppoffrande defensiva jobb. I TV-intervjun förklarade han fördelen med att bo i Edsbyn. När lusten föll på kunde han åka till ishallen och träna för sig själv.
Bygget ett genidrag
Genidraget var att bygga bandyhallen, kallad Bandykyrkan, invigd 22 september 2003. Inte förrän 2007 kom nästa hallar, ABB Arena i Västerås, och Ale Arena, ett lågbudgetbygge för 17 miljoner kronor.
Edsbyn fick ett försprång. Is i hallen redan i augusti. Försprånget att kunna gå på is så tidigt hade ingen annan klubb möjlighet till. Det lade grunden till den skridskoskicklighet och åkstyrka som under många år var hemligheten till framgångarna. Massor av klubbar, även ryska, förlade träningsläger i ”Byn” som betydde inkomster för klubben och samhället. Bandykyrkan är förstås röd, klubbens färger, och byggd av timmer. Mycket virke skänktes till klubben och måååånga frivilliga arbetstimmar höll kostnaden nere.
Ola Johansson var det. En 63-åring som ni kunde se och höra i lördagens sändning från finalen. Numera försedd med ett rejält, gråsprängt skägg. Han presenterades som lagledare i sändningen men är mycket mer än så. Född och uppvuxen i Edsbyn. 1978 tog han sitt första SM-guld med moderklubben. Så småningom fortsatte resan till Boltic, sex guld, Västerås SK, tre guld. Karriären tog slut 1993. Året därpå ledde han VSK till guld som tränare.
Tillbaka till ”Byn”
Han återvände till Edsbyn där mamma Siv och pappa Elis, storspelare på sin tid, fanns, som tränare och var mannen bakom de fem raka gulden 2004 - 2008. Efter åtta säsonger tackade han för sig. Ägnade sig åt konsultfirman i Västerås med fokus på ledarskap tillsammans med fem år yngre brodern Hasse, skyttekungen.
2015 var han tillbaka i Edsbyn som ”extraresurs”. Med ett krav. Att bland andra Magnus ”Kuben” Olsson, spelarikon, skulle vara kvar som tränare. Det speciella med Ola är hans spelintelligens. Han ser det ingen annan ser. Som spelare ritade han vackra mönster i isen, uppfann öppnande passningar som ”inte fanns”. Hans penseldrag på taktiktavlan är inte lika vackra – jag har sett dem! - men ger resultat.
Även utan Tuomi Määttä kommer Edsbyns IF att ligga i framkant i Bandysverige.
Inställt i Ryssland
Finalen i den ryska ligan mellan Dynamo Moskva och SKA Neftjanik, Chabarovsk, skulle ha avgjorts i lördags men är uppskjuten på grund av coronaviruset. Lite förvånande eftersom Ryssland, 154 miljoner invånare, nyligen rapporterade att endast 114 smittade fanns. Erik Pettersson vann skytteligan, 70 mål. Sergej Lomanov, han fyller 40 den 2 juni, kan än. I Jenisejs tröja kom han tvåa i skytteligan med 52 mål, 40 assists. Jenisej vann ligan.
Mest lästa just nu
Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.
Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.
-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:
"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".
Vasaloppet 100 år, då springer folk benen av sig för att få åka skidor i mars 2024. Det 100:e loppet blev på onsdagen fulltecknat med 15 800 deltagare. Och totalt har närmare 30 000 anmält sig till något av loppen i Vasaloppets vintervecka 2024.
Inte nog med det, nu har 1 796 målgångar registrerats totalt i något lopp!
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.
Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.
-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar