Om regeringen ändå ville se fakta

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Nu visar regeringen korten. Det är inte vackert. Den provocerande, negativa särbehandlingen av kommersiell idrott, underhållning och kultur från regeringens sida blir tydligare än någonsin.

Eliidrott tillhör underhållningdbrsnschen betonar Johan Englund och anser att klubbar och förbund borde behandlas därefter.tt

Igår kom socialminister Lena Hallengren med beskedet att man ser över möjligheten att införa en tillfällig lag för att bl a kunna begränsa antalet passagerare i kollektivtrafiken och att reglera öppettider och antal besökare i butiker. Man vill arbeta snabbt men räknar ändå med att det kommer att ta fram till sommaren innan man har något framme. Enligt DN idag (20 oktober) säger socialministern:

” – När jag säger snabbt och skyndsamt säger jag det med en väldigt stor respekt för att man begränsar människors frihet och man begränsar verksamheters möjligheter. Det är inget som går med ett par veckor. Det är komplicerad lagstiftning som ska hanteras varsamt eftersom det gränsar till grundlagsskyddad frihet.”

Förenligt med grundlagen?

Samtidigt lever kultur och idrott med den förordning Regeringen med stöd i ordningslagen efter en process om bara ett fåtal veckor beslutade om den 27 mars och som begränsar antal åskådare vid bl a kultur och idrottsevenemang till maximalt 50 personer.

Regeringen använder som bekant möjligheten i ordningslagen (2 kap. 15 §) att förbjuda allmänna sammankomster och offentliga tillställningar om det är nödvändigt för att motverka en epidemi. 

Som Svenska Fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette skriver i sin artikel i Dagens Juridik den 9 oktober: ”Som Folkhälsomyndigheten framhöll redan i sin hemställan till Justitiedepartementet den 11 mars innebär förordningen en inskränkning av de grundlagsfästa mötes- och demonstrationsfriheterna (2 kap. 1 § Regeringsformen). Sådana begränsningar får enligt 2 kap. 20 § RF göras endast för att tillgodose ändamål som är godtagbara i ett demokratiskt samhälle och begränsningen får aldrig gå utöver vad som är nödvändigt med hänsyn till det ändamål som har föranlett den och inte heller sträcka sig så långt att den utgör ett hot mot den fria åsiktsbildningen såsom en av folkstyrelsens grundvalar.”…. ” 

Även den grundlagsskyddade näringsfriheten bör nämnas här, där det i 2 kap. 17 § RF föreskrivs att begränsningar i rätten att driva näring eller utöva yrke får införas endast för att skydda angelägna allmänna intressen och aldrig i syfte enbart att ekonomiskt gynna vissa personer eller företag.”

Hübinette ställer mot bakgrund av detta den relevanta frågan om det verkligen är förenligt med grundlagen att regeringen avstår från att lätta på det näringsförbud som 50 personers begränsningen för kultur- och idrottsevenemang i praktiken innebär.

Häv näringsförbudet 

När det gäller alla andra delar av näringslivet än den kommersiella idrotten, underhållning och kultur vill regeringen alltså av respekt vara omsorgsfull och noga analysera de inskränkningar det innebär i grundlagsskyddade rättigheter; där säger man att inskränkningar i grundlagsskyddade rättigheter är mycket allvarliga saker. 

Men att snabbt införa publikbegränsningen i ordningslagen som i snart sju månader gett kommersiella idrotten, underhållning och kultur näringsförbud kunde man göra just på några veckor, utan någon som helst dialog med berörda. 

Till det kommer att man på grundlagsstridigt också aktivt avstått från att löpande anpassa åtgärderna från mars i takt med att smittspridningsläget skiftat och skiftar.

Kompensation täcker inte

Som reaktion på socialministerns besked om en ny pandemilag kommenterade Företagarnas Günther Mårdner direkt (Ekot den 20 oktober) att hans medlemmar uttrycker stark oro för att man kan komma införa en lag som i praktiken innebär näringsförbud och att lagen också per definition måste komma med regelverk och kompensation för det intäktsbortfall ett sådant näringsförbud innebär.

Vi välkomnar Företagarna och dess medlemmar till vår verklighet sedan snart sju månader i den kommersiella idrotten, underhållningen och kulturen. Vi är också en näring och en del av näringslivet, men särbehandlas negativt gång på gång. 

Vi får höra att man ju beslutat om kompensation till idrotten och kulturen om totalt 3,5 miljarder kronor. Av dessa är 1,5 miljarder till idrotten och 2 miljarder till kulturen. Detta täcker inte tillnärmelsevis intäktsbortfallen.

Frågor söker svar

Här är frågorna som vi i den kommersiella idrotten, underhållningen och kulturen måste få svar på av Regeringen

  • Varför behandlar man oss annorlunda än resten av näringslivet och samhället?
  • Om man nu tänker ta fram kompletterande lagstiftning; varför samordnar man den inte så att det blir denna som också täcker in våra näringar?
  • Varför fattar Regering och myndigheter gång på gång beslut utan att ha dialog med oss
  • - När får vi besked om att vi också kan få kompensation för bortfall av intäkter från sponsorer (de täcks inte av det stöd Regeringen låter RF disribuera)?
  • -När får vi besked om stödpaket för 2021?

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Östersund hade tvånget att samla in 3 miljoner över helgen. Inorska Vipers Kristiansand är det rena drömmen . I damhandbollsklubben från Kristiansand gäller ett krav om  25 miljoner på fem dagar!

Klubben har hört till elitserien sedan säsongen 2001/2002, vunnit sex norska mästerskapsguld ocherövrat tre Champions League-titlar. 

N u har Vipers problem. Gigantiska, om sanningen ska fram.

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

 Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.

SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för   elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att  ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.