51-procentregeln värd att försvaras
”Svensk fotboll har halkat efter, vi producerar inga talanger längre”. Så löd nästan samtliga tyckares omdömen efter det herrlandslagets motgångar senast. Samtidigt, 51-procentregeln fungerar bra här hemma och tål att försvaras även om grannarna har framgångar.

Svensk herrfotboll är i fritt fall och snart är till och med Finland förbi oss. Det var slutsatser i en bister kritik från krönikörer och experter när Sverige ramlade ur Nations Leagues B-division. Mycket handlade om talangutveckling och att den svenska modellen är alltför ”lagom” jämfört med våra största nordiska konkurrenter, Danmark och Norge.
Sälja för 1 miljard
Både det norska respektive danska fotbollsförbundet investerar stort i ungdomsfotbollen. En fråga som ställs handlar om hur den danska fotbollen tillåter mer och mer privata investerare, och hur Norge har börjat snegla mot samma håll.
Som exempel beskrivs att Norge satt som mål att 2028 ska landet sälja herrfotbollsspelare för motsvarande 1 miljard kronor och i Danmark lockas privata investerare av att få avkastning på landets bästa akademier.
Herrfotbollsvärlden blir mer och mer kommersialiserad. Privata investerare och privata företag får alltmer inflytande och bestämmanderätt över fotbollens strukturer och framtid. Den ”svenska” modellen där 51 procent av klubben måste ägas av dess medlemmar är hotad i jakten på mer pengar. Men är mer privata investerare alltid rätt väg att gå?
Min egen forskning kretsar mycket kring supporterskap och kommersialisering av svensk elitfotboll. Vad resultaten visar? Svenska fotbollssupportrar är ganska nöjda, och inte minst stolta, över hur deras klubbar kommersialiseras, utan att klubben tappar kontakten med supportrarna.
Ungdomarna borde prioriteras
Slutsatsen? Jag håller med om att det just nu kan verka oroväckande med hur Norge och Danmark verkar producera storspelare på löpande band. Samtidigt, vi måste ha fler bollar i luften.
Först, framgångar för landslag går ofta i vågor och ser vi till våra pojklandslag är det inga oroväckande förlustsiffror där.
Sen, i en alltmer kommersialiserad och företagsstyrd fotbollsvärld behöver vi inse värdet av den svenska modellen som motkraft till allt detta. För supportrar till lag i länder som just Danmark eller England för den delen, så kan vår verklighet med medlemsstyrda klubbar och en nära relation mellan klubb och supporter verka som en utopi.
En ökad satsning på ungdomsfotbollen bör inte komma på bekostnad av de unika medlemsstrukturer som finns i Sverige. I stället argumenterar jag för att det går att få samma effekter av att visa på de tusentals positiva samhällseffekter som finns av en växande och stor ungdomsfotboll.
I en tid där otrygghet är ett av de hetaste ämnena på den politiska agendan, är det då inte mer rimligt än någonsin att låta ungdomars passion för fotboll bli högprioriterat bland både politiker och fotbollsförbund?
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Den ekonomiska bilden av Dam-EM 2025 klarnar allt mera.
Via flera fans och besökare vid arenorna har omsättningen ökat avsevärt. Nu avslöjas att 600 000 biljetter är sålda och att de förväntade intäkterna väntas uppgå till inte mindre än 128 miljoner euro och därmed budgeteras prispengarna till 41 miljoner euro. Det står också klart att Dam 2025 redan överträffar alla tidigare arrangemang.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Svensk Hockey-TV har haft sitt mest framgångsrika år hittills under säsongen 2024/2025. Plattformen, som sänder hockey från hela Sverige – från cuper och ungdomsserier till elitnivå – har vuxit kraftigt i både räckvidd och användning. Med över 300 ishallar utrustade med automatiserade och AI-styrda kamerasystem, 2,5 miljoner unika tittare och mer än 7 miljoner strömstarter, har Svensk Hockey-TV blivit en del av den svenska hockeypublikens vardag.
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.