51-procentregeln värd att försvaras
”Svensk fotboll har halkat efter, vi producerar inga talanger längre”. Så löd nästan samtliga tyckares omdömen efter det herrlandslagets motgångar senast. Samtidigt, 51-procentregeln fungerar bra här hemma och tål att försvaras även om grannarna har framgångar.
Svensk herrfotboll är i fritt fall och snart är till och med Finland förbi oss. Det var slutsatser i en bister kritik från krönikörer och experter när Sverige ramlade ur Nations Leagues B-division. Mycket handlade om talangutveckling och att den svenska modellen är alltför ”lagom” jämfört med våra största nordiska konkurrenter, Danmark och Norge.
Sälja för 1 miljard
Både det norska respektive danska fotbollsförbundet investerar stort i ungdomsfotbollen. En fråga som ställs handlar om hur den danska fotbollen tillåter mer och mer privata investerare, och hur Norge har börjat snegla mot samma håll.
Som exempel beskrivs att Norge satt som mål att 2028 ska landet sälja herrfotbollsspelare för motsvarande 1 miljard kronor och i Danmark lockas privata investerare av att få avkastning på landets bästa akademier.
Herrfotbollsvärlden blir mer och mer kommersialiserad. Privata investerare och privata företag får alltmer inflytande och bestämmanderätt över fotbollens strukturer och framtid. Den ”svenska” modellen där 51 procent av klubben måste ägas av dess medlemmar är hotad i jakten på mer pengar. Men är mer privata investerare alltid rätt väg att gå?
Min egen forskning kretsar mycket kring supporterskap och kommersialisering av svensk elitfotboll. Vad resultaten visar? Svenska fotbollssupportrar är ganska nöjda, och inte minst stolta, över hur deras klubbar kommersialiseras, utan att klubben tappar kontakten med supportrarna.
Ungdomarna borde prioriteras
Slutsatsen? Jag håller med om att det just nu kan verka oroväckande med hur Norge och Danmark verkar producera storspelare på löpande band. Samtidigt, vi måste ha fler bollar i luften.
Först, framgångar för landslag går ofta i vågor och ser vi till våra pojklandslag är det inga oroväckande förlustsiffror där.
Sen, i en alltmer kommersialiserad och företagsstyrd fotbollsvärld behöver vi inse värdet av den svenska modellen som motkraft till allt detta. För supportrar till lag i länder som just Danmark eller England för den delen, så kan vår verklighet med medlemsstyrda klubbar och en nära relation mellan klubb och supporter verka som en utopi.
En ökad satsning på ungdomsfotbollen bör inte komma på bekostnad av de unika medlemsstrukturer som finns i Sverige. I stället argumenterar jag för att det går att få samma effekter av att visa på de tusentals positiva samhällseffekter som finns av en växande och stor ungdomsfotboll.
I en tid där otrygghet är ett av de hetaste ämnena på den politiska agendan, är det då inte mer rimligt än någonsin att låta ungdomars passion för fotboll bli högprioriterat bland både politiker och fotbollsförbund?
Mest lästa just nu
- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.
Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe.
I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor. Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd.
SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari, då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.
Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.
Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.
Närmast kan vi se fram emot hockeyns Nations Cup i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.
Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.
På tisdagen tillkännagav MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.
Skriv kommentar