51-procentregeln värd att försvaras
”Svensk fotboll har halkat efter, vi producerar inga talanger längre”. Så löd nästan samtliga tyckares omdömen efter det herrlandslagets motgångar senast. Samtidigt, 51-procentregeln fungerar bra här hemma och tål att försvaras även om grannarna har framgångar.
Svensk herrfotboll är i fritt fall och snart är till och med Finland förbi oss. Det var slutsatser i en bister kritik från krönikörer och experter när Sverige ramlade ur Nations Leagues B-division. Mycket handlade om talangutveckling och att den svenska modellen är alltför ”lagom” jämfört med våra största nordiska konkurrenter, Danmark och Norge.
Sälja för 1 miljard
Både det norska respektive danska fotbollsförbundet investerar stort i ungdomsfotbollen. En fråga som ställs handlar om hur den danska fotbollen tillåter mer och mer privata investerare, och hur Norge har börjat snegla mot samma håll.
Som exempel beskrivs att Norge satt som mål att 2028 ska landet sälja herrfotbollsspelare för motsvarande 1 miljard kronor och i Danmark lockas privata investerare av att få avkastning på landets bästa akademier.
Herrfotbollsvärlden blir mer och mer kommersialiserad. Privata investerare och privata företag får alltmer inflytande och bestämmanderätt över fotbollens strukturer och framtid. Den ”svenska” modellen där 51 procent av klubben måste ägas av dess medlemmar är hotad i jakten på mer pengar. Men är mer privata investerare alltid rätt väg att gå?
Min egen forskning kretsar mycket kring supporterskap och kommersialisering av svensk elitfotboll. Vad resultaten visar? Svenska fotbollssupportrar är ganska nöjda, och inte minst stolta, över hur deras klubbar kommersialiseras, utan att klubben tappar kontakten med supportrarna.
Ungdomarna borde prioriteras
Slutsatsen? Jag håller med om att det just nu kan verka oroväckande med hur Norge och Danmark verkar producera storspelare på löpande band. Samtidigt, vi måste ha fler bollar i luften.
Först, framgångar för landslag går ofta i vågor och ser vi till våra pojklandslag är det inga oroväckande förlustsiffror där.
Sen, i en alltmer kommersialiserad och företagsstyrd fotbollsvärld behöver vi inse värdet av den svenska modellen som motkraft till allt detta. För supportrar till lag i länder som just Danmark eller England för den delen, så kan vår verklighet med medlemsstyrda klubbar och en nära relation mellan klubb och supporter verka som en utopi.
En ökad satsning på ungdomsfotbollen bör inte komma på bekostnad av de unika medlemsstrukturer som finns i Sverige. I stället argumenterar jag för att det går att få samma effekter av att visa på de tusentals positiva samhällseffekter som finns av en växande och stor ungdomsfotboll.
I en tid där otrygghet är ett av de hetaste ämnena på den politiska agendan, är det då inte mer rimligt än någonsin att låta ungdomars passion för fotboll bli högprioriterat bland både politiker och fotbollsförbund?
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
I slutet av året öppnar Göteborgs Tenniscenter, efter ombyggnad och anpassning av en anläggning som tidigare var Padel Center Delsjön.
Bakom satsningen står fem göteborgare med ett stort engagemang för svensk tennis. En av dessa är den förre storspelaren Magnus Gustafsson som nu får en permanent bas för sin verksamhet som sedan 2012 är inriktad mot att utbilda och utveckla unga talanger i regionen.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar