Värsta värvningarna någonsin

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Pang på direkt gäller när bandyns elitserie har premiär ikväll: AIK-Hammarby, Edsbyn-Villa Lidköping. . Men - den här säsongen är allt ljus på AIK Bandy. 

Ingen elitklubb i någon sport i landet har någonsin värvat som AIK. Den enda jämförelsen som lite grann kan matcha AIK var Boltics satsning på 1970-talet. Då, 1975, kom alla tiders stjärnspelare Bernt ”Bempa” Ericsson till Karlstad.

Men det är en seriestart som haltar direkt i coronatider. Bollnäs-Tellus uppskjuten, sjukt i Tellus. Frillesås-Broberg/Söderhamn på lördag uppskjuten. Frillesås har ingen is på Sjöaremossen. Matchen skulle ha spelats i Ale Arena men där finns heller ingen spelduglig is. Söndagsmatchen Västerås-Vetlanda uppskjuten, åtta spelare sjuka i Vetlanda.

Kan försörja sig på bandy

Det var den 2 april bomben briserade: AIK presenterade sju nyförvärv. Bland dem Erik ”EP” Pettersson, underbarn som vid 15 års ålder debuterade i elitserien för Sandvikens AIK och som 16-åring blev svensk mästare. Därtill Villaduon Johan Esplund och Daniel Andersson och Sandvikens försvarsgeneral Linus Pettersson och blivande landslagsmålvakten Viktor Birgersson presenterades. Senare tillkom Alan Dzjusojev, 6-faldig världsmästare med Ryssland och med ett förflutet i Sandviken och Hammarby.

Nu är det ett faktum att de flesta spelarna i AIK faktiskt kan livnära sig på sporten. Det är unikt i bandy. Konkurrenterna kan bara drömma om de pengar som AIK har satsat i år. Det är guld som gäller. AIK mot guld står det på en av matchtröjorna.

AIK har tränare/ledare som knockar allt i Bandysverige: spelande tränaren Andreas Bergwall, 46, som vägrar ta av sig benskydden, Magnus ”Murren” Muhrén och damtränaren Pelle Fosshaug, som säkert har synpunkter vad Bergwall/Muhrén har för sig. 

Den lönebudgeten!

För säkerhets skull återkom förre VSK-profilen Oskar Robertsson på tränarsidan, tidigare dam, nu avdelning herr.

Bergwall sa i Sportbladet att ”förlust i kvartsfinalen är en katastrof”. Dock medgav han att en finalplats möjligen kunde accepteras. Bergwall marknadsförde fredagens möte med ”Bajen” i Gubbängens ishall oblygt under namnet AIK Arena. ”Vafalls? Hade AIK slagit på sedelpressen och köpt hallen, som kostade 157 miljoner, av Stockholms stad?” Inte vad jag vet. AIK har hög svansföring. Förr i tiden sa man att någon rörde om i grytan. AIK Bandy har satt grytan på mer än kokpunkten. Inte alla rynkar på näsan, bandysnacket får nytt innehåll och tar fart.

Den mest märkliga av alla klubbens värvningar är Nässjöfostrade Daniel Andersson, 37. 2017 lade han undan skridskorna, proppmätt på framgångar efter 13 säsonger i Villa/Lidköping som slutade med att han blev elitseriens poängkung. Totalt 231 matcher, 331 mål, 219 målgivande passningar i Villatröjan, ett SM-guld med Edsbyn när han tittade förbi där, 21 matcher, 3 VM-guld, proffs i Zorkij, Året man 2013. Vad hade han att bevisa?

Önskemål från Esplund?

Jag kan inte frigöra mig från tanken att Johan Esplund, också 37, sa till storvärvaren Jonas Galotta att ”vill ni ha mig får ni ta Daniel också”. Men det är förstås mina fria fantasier. Daniel satt dessutom så sent som förra säsongen i Villa/Lidköpings sportråd. Om någon tror att övergångarna inte skapade ilska i Lidköping vid Vänern, där båda bor, så räck upp en hand.  

I en webbsändning har Daniel, som var arbetslös, sagt att ”AIK har varit ute efter mig i tre år”. Han beskrev 2-årskontraktet ”som ett intressant erbjudande”. 

Johan Esplund, trollkarlen, var den som framför allt såg till att Villa/Lidköping till slut fick sitt SM-guld 2019. Nu ska isens lekkamrater Johan och Daniel föra AIK till klubbens fjärde guld. Det var ett tag sedan det senaste, 1931. De två första 1909 och 1914. Har de kvar magin är (webb)-publiken att gratulera.

SM-finalen är Svenska bandyförbundets heliga ko sedan 1907. Nu skriver AIK Bandyförening genom Marco Engborg, ordförande, Johan Segui, klubbchef och Jonas Galotta, sportchef, i en motion daterad 27 oktober till Svenska bandyförbundets årsmötet 2021, att det är dags att skrota en enda final.

 Trion vill ha a) En finalserie i bäst av sju matcher till säsongen 2021/22, b) en finalserie i bäst av fem matcher samma säsong. AIK vill att klubbarna som satsar ska tjäna mer pengar. Och det är bråttom. AIK föreslår att om Förbundet inte kan vänta till årsmötet kallar till ett extra årsmöte i frågan.

Kan Villa/Lidköping utmana?

Avlidna bandystorheter vrider sig i sina gravar. Men kanske är det dags för något nytt? Finalen 2021 ska spelas på slitna Studenternas igen, ett risktagande när det gäller väder. Historien lär utvisa vad som händer i finalfrågan. För AIK är inget heligt.

Vilken klubb kan utmana AIK? Jag ser bara en: Villa/Lidköping med svenska mästarna Edsbyn som bubblare. Men ”Byn” har förlorat Tuomas Määttä till Ryssland. Ingen spelare i världen kan ersätta honom. Villa/Lidköping med nyförvärven Christoffer Edlund från Ryssland och speluppbyggaren Erik Säfström från Sandviken kan räcka till guld. Men AIK gäller som favorit.

Göran Söderlund

Fakta

Efter en dryg halvtimme var AIK i ledning 6–0. Slulligen blev det 11-3. Och det kunde ha blivit mer. Sådan klasskillnad var det. AIK har en färdigsnitslad väg tillSM-final!

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.