Värsta värvningarna någonsin
Pang på direkt gäller när bandyns elitserie har premiär ikväll: AIK-Hammarby, Edsbyn-Villa Lidköping. . Men - den här säsongen är allt ljus på AIK Bandy.
Ingen elitklubb i någon sport i landet har någonsin värvat som AIK. Den enda jämförelsen som lite grann kan matcha AIK var Boltics satsning på 1970-talet. Då, 1975, kom alla tiders stjärnspelare Bernt ”Bempa” Ericsson till Karlstad.

Men det är en seriestart som haltar direkt i coronatider. Bollnäs-Tellus uppskjuten, sjukt i Tellus. Frillesås-Broberg/Söderhamn på lördag uppskjuten. Frillesås har ingen is på Sjöaremossen. Matchen skulle ha spelats i Ale Arena men där finns heller ingen spelduglig is. Söndagsmatchen Västerås-Vetlanda uppskjuten, åtta spelare sjuka i Vetlanda.
Kan försörja sig på bandy
Det var den 2 april bomben briserade: AIK presenterade sju nyförvärv. Bland dem Erik ”EP” Pettersson, underbarn som vid 15 års ålder debuterade i elitserien för Sandvikens AIK och som 16-åring blev svensk mästare. Därtill Villaduon Johan Esplund och Daniel Andersson och Sandvikens försvarsgeneral Linus Pettersson och blivande landslagsmålvakten Viktor Birgersson presenterades. Senare tillkom Alan Dzjusojev, 6-faldig världsmästare med Ryssland och med ett förflutet i Sandviken och Hammarby.
Nu är det ett faktum att de flesta spelarna i AIK faktiskt kan livnära sig på sporten. Det är unikt i bandy. Konkurrenterna kan bara drömma om de pengar som AIK har satsat i år. Det är guld som gäller. AIK mot guld står det på en av matchtröjorna.
AIK har tränare/ledare som knockar allt i Bandysverige: spelande tränaren Andreas Bergwall, 46, som vägrar ta av sig benskydden, Magnus ”Murren” Muhrén och damtränaren Pelle Fosshaug, som säkert har synpunkter vad Bergwall/Muhrén har för sig.
Den lönebudgeten!
För säkerhets skull återkom förre VSK-profilen Oskar Robertsson på tränarsidan, tidigare dam, nu avdelning herr.
Bergwall sa i Sportbladet att ”förlust i kvartsfinalen är en katastrof”. Dock medgav han att en finalplats möjligen kunde accepteras. Bergwall marknadsförde fredagens möte med ”Bajen” i Gubbängens ishall oblygt under namnet AIK Arena. ”Vafalls? Hade AIK slagit på sedelpressen och köpt hallen, som kostade 157 miljoner, av Stockholms stad?” Inte vad jag vet. AIK har hög svansföring. Förr i tiden sa man att någon rörde om i grytan. AIK Bandy har satt grytan på mer än kokpunkten. Inte alla rynkar på näsan, bandysnacket får nytt innehåll och tar fart.
Den mest märkliga av alla klubbens värvningar är Nässjöfostrade Daniel Andersson, 37. 2017 lade han undan skridskorna, proppmätt på framgångar efter 13 säsonger i Villa/Lidköping som slutade med att han blev elitseriens poängkung. Totalt 231 matcher, 331 mål, 219 målgivande passningar i Villatröjan, ett SM-guld med Edsbyn när han tittade förbi där, 21 matcher, 3 VM-guld, proffs i Zorkij, Året man 2013. Vad hade han att bevisa?
Önskemål från Esplund?
Jag kan inte frigöra mig från tanken att Johan Esplund, också 37, sa till storvärvaren Jonas Galotta att ”vill ni ha mig får ni ta Daniel också”. Men det är förstås mina fria fantasier. Daniel satt dessutom så sent som förra säsongen i Villa/Lidköpings sportråd. Om någon tror att övergångarna inte skapade ilska i Lidköping vid Vänern, där båda bor, så räck upp en hand.
I en webbsändning har Daniel, som var arbetslös, sagt att ”AIK har varit ute efter mig i tre år”. Han beskrev 2-årskontraktet ”som ett intressant erbjudande”.
Johan Esplund, trollkarlen, var den som framför allt såg till att Villa/Lidköping till slut fick sitt SM-guld 2019. Nu ska isens lekkamrater Johan och Daniel föra AIK till klubbens fjärde guld. Det var ett tag sedan det senaste, 1931. De två första 1909 och 1914. Har de kvar magin är (webb)-publiken att gratulera.
SM-finalen är Svenska bandyförbundets heliga ko sedan 1907. Nu skriver AIK Bandyförening genom Marco Engborg, ordförande, Johan Segui, klubbchef och Jonas Galotta, sportchef, i en motion daterad 27 oktober till Svenska bandyförbundets årsmötet 2021, att det är dags att skrota en enda final.
Trion vill ha a) En finalserie i bäst av sju matcher till säsongen 2021/22, b) en finalserie i bäst av fem matcher samma säsong. AIK vill att klubbarna som satsar ska tjäna mer pengar. Och det är bråttom. AIK föreslår att om Förbundet inte kan vänta till årsmötet kallar till ett extra årsmöte i frågan.
Kan Villa/Lidköping utmana?
Avlidna bandystorheter vrider sig i sina gravar. Men kanske är det dags för något nytt? Finalen 2021 ska spelas på slitna Studenternas igen, ett risktagande när det gäller väder. Historien lär utvisa vad som händer i finalfrågan. För AIK är inget heligt.
Vilken klubb kan utmana AIK? Jag ser bara en: Villa/Lidköping med svenska mästarna Edsbyn som bubblare. Men ”Byn” har förlorat Tuomas Määttä till Ryssland. Ingen spelare i världen kan ersätta honom. Villa/Lidköping med nyförvärven Christoffer Edlund från Ryssland och speluppbyggaren Erik Säfström från Sandviken kan räcka till guld. Men AIK gäller som favorit.
Mest lästa just nu
Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).
- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.
En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i Arvika.
Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.
Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare. Skatteverkets siffror avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022.
Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.
Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.
Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.
Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos 27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.
Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar.
– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar