Paradidrotten som har kommit lite på sned

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Friidrott betraktas som Olympiska Spelens paradidrott. Det är navet i det jättelika utbudet.

I morgon, fredag är det dags på Olympiastadion - för en idrott som har kommit lite på undantag.

Det räcker inte med att vara de olympiska spelens huvudnummer. Internationellt har friidrotten förlorat marknadsandelar. 

Track and field är även internationellt i behov av större marknadsutrymme.  Här hemma har vi tack och lov Armand Duplantis och Daniel Ståhl.

Friidrottens tillbakagång har man också insett både i World Athletics (det internationella friidrottsförbundet) och European Athletics (det europeiska friidrottsförbundet). 

Nya initiativ för att locka

Gamla Europacupen gjordes för drygt tio år sedan om till Lag-EM (European Team Championships) med försök på flera nya ”innovativa” regelförändringar. Och i Diamond League har man nu bestämt att köra ”final 3” i de horisontella teknikgrenarna.

Idrottarna har själva inte efterfrågat någon av de här regelförändringarna. Men i ledningen har man sett det nödvändigt för att göra friidrotten mer spännande, mer underhållande, mer värd att satsa på för tv-bolagen och sponsorerna.

Nu har jag inte tillgång till några aktuella siffror, men ingen blir förvånad om sändningar från fotboll och motorsport står för klart mer än 50 procent av all tv-sänd idrott i Europa. Övrig idrott – vintersport, innebandy, basket, armbrytning, segling, dans, och övriga ska dela på resten.

Tv-tid innebär också ekonomi. Ofta från rättigheter, men också från varumärkesexponering på arenan. Så det är viktigt att synas. Nu är också möjligheterna större än någonsin tidigare. Mindre idrotter hittar sändningsmöjligheter på webben. Många gånger av helt okej klass, trots låg budget och ett fåtal kameror.

Att skapa sin egen sändning är ett sätt att förstärka sin idrotts marknadsandelar. Eller ett försök att minska tappet.

Nya regler för spänningsmomentet

Men blir den det?

Förstärk friidrottens fundament

Jag är övertygad om att man måste prova saker. Däremot är jag inte övertygad om att man måste göra det på den absolut högsta tävlingsnivån. Och man måste liksom inte krångla till det. 

Låt oss i stället förstärka det som är friidrottens fundament

Friidrottens grundfundament – att vinnaren är den som kommer först till mållinjen; den som hoppar högst eller längst; den som kastar längst – är nämligen också friidrottens verkliga styrka. Det gör den lätt att förstå. Och spänningsmomentet finns där, var så säker!

Friidrottens framtid bygger på att man kan lyfta just dessa grundfundament, skapa stjärnor, bygga personligheter, presentera och marknadsföra idrotten, hitta nya samarbetspartner, samarbeta med tv-bolagen och, ja, utveckla tävlingarna (utan att göra avkall på det som är friidrotten).

För friidrotten är också en klart sjystare idrott än många andra. Det är inte tröjdragningar. Inga efterslängar. Inga filmningar. Man är inte heller helt eller delvis i händerna på domare som ska ge poäng för galoppombyten, telemarkslandningar, flygande maror eller trippla salchows.

Vägen till uppmärksamhet

Så, finns det nån framtid för den sjysta idrotten?

Ja, naturligtvis. 

Jag är övertygad om att företag hellre vill associeras med ärliga idrotter (som friidrott, orientering, triathlon, skidor etc.) än med idrotter som MMA, fotboll och ishockey, även om de i dag har fler fanatiska fans. Där bara måste det gå att plocka marknadsandelar!

Förresten, när såg du senaste ett läktarbråk på en friidrottsgala?

(Det är skillnad på upplopp på en löparbana och upplopp på en fotbollsplan)

Janne Åkerblom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.