Paradidrotten som har kommit lite på sned

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Friidrott betraktas som Olympiska Spelens paradidrott. Det är navet i det jättelika utbudet.

I morgon, fredag är det dags på Olympiastadion - för en idrott som har kommit lite på undantag.

Det räcker inte med att vara de olympiska spelens huvudnummer. Internationellt har friidrotten förlorat marknadsandelar. 

Track and field är även internationellt i behov av större marknadsutrymme.  Här hemma har vi tack och lov Armand Duplantis och Daniel Ståhl.

Friidrottens tillbakagång har man också insett både i World Athletics (det internationella friidrottsförbundet) och European Athletics (det europeiska friidrottsförbundet). 

Nya initiativ för att locka

Gamla Europacupen gjordes för drygt tio år sedan om till Lag-EM (European Team Championships) med försök på flera nya ”innovativa” regelförändringar. Och i Diamond League har man nu bestämt att köra ”final 3” i de horisontella teknikgrenarna.

Idrottarna har själva inte efterfrågat någon av de här regelförändringarna. Men i ledningen har man sett det nödvändigt för att göra friidrotten mer spännande, mer underhållande, mer värd att satsa på för tv-bolagen och sponsorerna.

Nu har jag inte tillgång till några aktuella siffror, men ingen blir förvånad om sändningar från fotboll och motorsport står för klart mer än 50 procent av all tv-sänd idrott i Europa. Övrig idrott – vintersport, innebandy, basket, armbrytning, segling, dans, och övriga ska dela på resten.

Tv-tid innebär också ekonomi. Ofta från rättigheter, men också från varumärkesexponering på arenan. Så det är viktigt att synas. Nu är också möjligheterna större än någonsin tidigare. Mindre idrotter hittar sändningsmöjligheter på webben. Många gånger av helt okej klass, trots låg budget och ett fåtal kameror.

Att skapa sin egen sändning är ett sätt att förstärka sin idrotts marknadsandelar. Eller ett försök att minska tappet.

Nya regler för spänningsmomentet

Men blir den det?

Förstärk friidrottens fundament

Jag är övertygad om att man måste prova saker. Däremot är jag inte övertygad om att man måste göra det på den absolut högsta tävlingsnivån. Och man måste liksom inte krångla till det. 

Låt oss i stället förstärka det som är friidrottens fundament

Friidrottens grundfundament – att vinnaren är den som kommer först till mållinjen; den som hoppar högst eller längst; den som kastar längst – är nämligen också friidrottens verkliga styrka. Det gör den lätt att förstå. Och spänningsmomentet finns där, var så säker!

Friidrottens framtid bygger på att man kan lyfta just dessa grundfundament, skapa stjärnor, bygga personligheter, presentera och marknadsföra idrotten, hitta nya samarbetspartner, samarbeta med tv-bolagen och, ja, utveckla tävlingarna (utan att göra avkall på det som är friidrotten).

För friidrotten är också en klart sjystare idrott än många andra. Det är inte tröjdragningar. Inga efterslängar. Inga filmningar. Man är inte heller helt eller delvis i händerna på domare som ska ge poäng för galoppombyten, telemarkslandningar, flygande maror eller trippla salchows.

Vägen till uppmärksamhet

Så, finns det nån framtid för den sjysta idrotten?

Ja, naturligtvis. 

Jag är övertygad om att företag hellre vill associeras med ärliga idrotter (som friidrott, orientering, triathlon, skidor etc.) än med idrotter som MMA, fotboll och ishockey, även om de i dag har fler fanatiska fans. Där bara måste det gå att plocka marknadsandelar!

Förresten, när såg du senaste ett läktarbråk på en friidrottsgala?

(Det är skillnad på upplopp på en löparbana och upplopp på en fotbollsplan)

Janne Åkerblom

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Golf-Sverige delades i två läger vid helgens förbundsmöte.

Som enda distrikt röstade Stockholms GDF, med totalt 169 000 spelare, mot förbundsstyrelsens förslag om att införa ett maxtak för antalet golf-ID som en golfklubb får utfärda. 

Golf-ID är att betrakta som legitimationshandling att få spela på en golfbana. Röstsiffrorna blev 62-8.

Publiksuccén fortsätter.  Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.

Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.

- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.

- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

 

I rena glädjeyran storspelade  Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.

SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.