Paradidrotten som har kommit lite på sned

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Friidrott betraktas som Olympiska Spelens paradidrott. Det är navet i det jättelika utbudet.

I morgon, fredag är det dags på Olympiastadion - för en idrott som har kommit lite på undantag.

Det räcker inte med att vara de olympiska spelens huvudnummer. Internationellt har friidrotten förlorat marknadsandelar. 

Track and field är även internationellt i behov av större marknadsutrymme.  Här hemma har vi tack och lov Armand Duplantis och Daniel Ståhl.

Friidrottens tillbakagång har man också insett både i World Athletics (det internationella friidrottsförbundet) och European Athletics (det europeiska friidrottsförbundet). 

Nya initiativ för att locka

Gamla Europacupen gjordes för drygt tio år sedan om till Lag-EM (European Team Championships) med försök på flera nya ”innovativa” regelförändringar. Och i Diamond League har man nu bestämt att köra ”final 3” i de horisontella teknikgrenarna.

Idrottarna har själva inte efterfrågat någon av de här regelförändringarna. Men i ledningen har man sett det nödvändigt för att göra friidrotten mer spännande, mer underhållande, mer värd att satsa på för tv-bolagen och sponsorerna.

Nu har jag inte tillgång till några aktuella siffror, men ingen blir förvånad om sändningar från fotboll och motorsport står för klart mer än 50 procent av all tv-sänd idrott i Europa. Övrig idrott – vintersport, innebandy, basket, armbrytning, segling, dans, och övriga ska dela på resten.

Tv-tid innebär också ekonomi. Ofta från rättigheter, men också från varumärkesexponering på arenan. Så det är viktigt att synas. Nu är också möjligheterna större än någonsin tidigare. Mindre idrotter hittar sändningsmöjligheter på webben. Många gånger av helt okej klass, trots låg budget och ett fåtal kameror.

Att skapa sin egen sändning är ett sätt att förstärka sin idrotts marknadsandelar. Eller ett försök att minska tappet.

Nya regler för spänningsmomentet

Men blir den det?

Förstärk friidrottens fundament

Jag är övertygad om att man måste prova saker. Däremot är jag inte övertygad om att man måste göra det på den absolut högsta tävlingsnivån. Och man måste liksom inte krångla till det. 

Låt oss i stället förstärka det som är friidrottens fundament

Friidrottens grundfundament – att vinnaren är den som kommer först till mållinjen; den som hoppar högst eller längst; den som kastar längst – är nämligen också friidrottens verkliga styrka. Det gör den lätt att förstå. Och spänningsmomentet finns där, var så säker!

Friidrottens framtid bygger på att man kan lyfta just dessa grundfundament, skapa stjärnor, bygga personligheter, presentera och marknadsföra idrotten, hitta nya samarbetspartner, samarbeta med tv-bolagen och, ja, utveckla tävlingarna (utan att göra avkall på det som är friidrotten).

För friidrotten är också en klart sjystare idrott än många andra. Det är inte tröjdragningar. Inga efterslängar. Inga filmningar. Man är inte heller helt eller delvis i händerna på domare som ska ge poäng för galoppombyten, telemarkslandningar, flygande maror eller trippla salchows.

Vägen till uppmärksamhet

Så, finns det nån framtid för den sjysta idrotten?

Ja, naturligtvis. 

Jag är övertygad om att företag hellre vill associeras med ärliga idrotter (som friidrott, orientering, triathlon, skidor etc.) än med idrotter som MMA, fotboll och ishockey, även om de i dag har fler fanatiska fans. Där bara måste det gå att plocka marknadsandelar!

Förresten, när såg du senaste ett läktarbråk på en friidrottsgala?

(Det är skillnad på upplopp på en löparbana och upplopp på en fotbollsplan)

Janne Åkerblom

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

På fredagseftermiddagen kom utslaget från CAS som resultat av de svenska idrotternas protester sedan de inte hade blivit uttagna till OS  i Paris. 

Deras  yrkande att ändå få klartecken och kunna resa till OS nobbades, vilket var ganska väntat, enligt advokaten Karl Ole Möller som var de fem atleternas  talesman. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.