Föreningarna är livsnerven i samhället
Just nu befinner vi oss i en orolig tid. Ett enskilt virus har ingen egen agenda, men för att möta dess konsekvenser så påverkas mötet mellan människor. Ur ett ekonomiskt perspektiv står sig verksamhet som är statsbidragsfinansierad relativt stabil, verksamhet som baseras på egenavgifter är delvis drabbad, medan verksamhet som byggs via extern finansiering drabbas hårt

Lite förenklat är det en ögonblicksbild av det hybridiserade organisationslivet. Det är lätt att tänka som om vi har berövats något, men egentligen så finns det allra mesta kvar.
Ur ett ideologiskt och ett verksamhetsmässigt perspektiv bedrivs förenings- kultur och folkbildningsverksamhet fortsatt om än (kraftigt) anpassat.
Detta med en grundläggande tro på människors förmåga att samlas kring gemensamma idéer.
Idrotten som folkrörelse finns kvar med ett utbrett och starkt föreningsliv i hela Sverige Att samlas kring något gemensamt bidrar också till att individer själva kan forma sitt liv tillsammans med andra människor.
Samhällsmodell och tillit
Genom konkreta och vardagliga upplevelser av samhällskrisen ställs frågan om vilken samhällsmodell vi vill ha. Detta tydligare än på många decennier. En förutsättning för de strategier som regering och myndigheter nu tillämpar har en direkt relation till att människor i samhället upplever tillit.
Tillit till institutioner byggs genom tilliten mellan människor. Detta får inte tas för givet.
Föreningslivet utgör livsnerven i den delen av det grundläggande samhällsbygget.
Människor med olika bakgrunder och erfarenheter möts. På motsvarande sätt som att det är uppenbart att beredskapslagren åter behöver fyllas så finns samma behov av att en mångfald av människor träffas för att tillsammans växa, må bra och utvecklas.
Ett enormt engagemang
Redan nu, och i en snar framtid, i likhet med vid flyktingvågen 2015, kan den ideella sektorn och folkbildningen snabbt ställa om och börja jobba genom tusentals frivilliga och engagerade, skapa strukturer och arenor för möten, aktiviteter, samtal, bildning och samverkan.
Ytterligare en konsekvens av de stora påfrestningarna är att det finns en allmän oro - för äldre, för de inom vården, för att barn rör på sig för lite, för samhällsekonomin. Och enoro för den egna försörjningen, där vi dagligen nås av rapporter om kraftigt ökad arbetslöshet.
Många har tankar och funderingar om och kring hur den framtida vardagen ska se ut. I kris så hamnar utsatta människor i ännu svårare lägen, och redan innan coronaviruset så vet vi att den psykiska ohälsan i samhället är stor, inte minst bland unga. Risken är ju uppenbar att den kommer att öka ytterligare.
Våga, drömma om framtiden!
Det är därför viktigt, och för att undvika att föreningslivet tas för givet, att företrädare för ideella organisationer i relation till offentliga beslutsfattare fortsatt och förstärkt gör sin röst hörd.
Föreningslivet finns där för att motverka social isolering och främja psykisk hälsa. Föreningslivet finns där för att möta rädsla och ovisshet.
Föreningslivet har en given plats i det framtida samhälle som vi alla drömmer om!
Mest lästa just nu
En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Diverse saker bland Sven-Göran ”Svennis” Erikssons tillhörigheter har auktionerats ut. 177 objekt såldes för ungefär 1,3 miljoner kronor, rapporterar Aftonbladet från dagarnas auktioner.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar