Kan idrotten visa vägen ur klimatkrisen?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrotten tar ofta fram det bästa ur människor. Den är ofta ett fantastiskt bevis på hur människor kan överträffa sig själva. Dokumentärer och biografier över framgångssagor som Borg, Stenmark och Zlatan är inspirerande att ta del av för många.  Kan idrotten till och med vara lösningen på klimatkrisen, skriver ekotoxikologen Magnus Hedenmark undrande i sin senaste krönika.

Idrottsföreningar slösar mycket vatten vid tvätt av ävlings- och träningsställen.

Idrottarna är så fokuserade på det dom gör, så att omvärlden utanför bleknar. 

Kunde vi använda idrottens unika förmåga att leverera resultat till att vända en existentiell klimatkris också? 

Jag tror att det vore möjligt om vi bara gör det på idrottens vis, där vinnarskallarna får mätbara resultat att sträva efter. Därutöver så har också idrotten en intressant relation med aktuella sponsorer, det vill säga marknaden. 

Först förstå hållbarhet

Den första komponenten är kunskap för att förstå ”spelet om hållbarhet”.  Konstgräset är ett bra exempel. Tidigare fotbollsproffs gjorde affärer på att sälja in konstgräsplaner. Det lät bra att jorden skulle bestå av återvunnet material. 

Idag är det inte så självklart längre att det är en miljövinst, för det var mycket vi inte tänkte på: Att återvunna däck innehöll cancerklassade kolväten och att gummibitarna skulle bidra till spridningen av mikroplaster till vattenmiljön. Jag kom ihåg när mina egna grabbar kom hem från pojklagsmatcherna med gummiprickar över kroppen och ansiktet. 

Tvätta mindre 

Tänk om vi kunde göra ett omtag och skapa ett hållbarhetsspel med tydligare och genomtänkta spelregler, så vi förstår hur vi kan vinna i hållbarhet? Kan vi tävla i att använda minst koldioxid, farliga ämnen, färskvatten etc för de material och transporter vi använder? Hur länge håller tävlings- och träningsställen, återanvänder och reparerar vi våra material, hur mycket för lag A respektive lag B?

En mycket lågt hängande miljöfrukt för idrottsföreningar och idrottsutövare är att tvätta mindre, dvs matchställ, träningsställ, utrustning etc. 

Det spelet kan man vinna genom att skaffa material som inte tar åt sig dålig lukt lika lätt. Då minskar behovet av tvättar drastiskt och förlänger livet på grejerna. Vi kan därefter mäta den minskade mängden koldioxid och färskvatten som det beteendet resulterar i.

Minska tillverkningen

Det påverkar förstås klimatet i positiv riktning, Varje tvätt vi kan undvika minskar utsläppen av bland annat mikroplaster i våra hav och förlänger livslängden på tränings- och tävlingsplaggen. Varje nytt plagg som inte behöver tillverkas, för att vi använder de vi redan har längre, är den absolut största miljövinsten då det går åt mängder av färskvatten, kolkraft och färgämnen i tillverkningsprocessen. 

Jag föreslår att idrottsföreningarna börjar mäta antalet tvättar som utförs idag och därefter mäter antalet tvättar när förändringsarbetet pågått ett tag. Pekar siffrorna åt rätt håll är föreningen en miljövinnare och på väg upp i högsta ligan.

Antar du och din förening utmaningen?

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Leksands IF , på 11:e plats och slutspelsmiss, redovisar ett minusresultat på 18,3 miljoner för säsongen 2024-2025.  Föreningens väntas dock klara Svenska Ishockeyförbundets licensnämnds krav på soliditet och likviditet. Kravet är ett eget kapital på fem procent av nettoomsättningen.

Enligt föreningens hemsida uppgår soliditeten till 15 miljoner det innebär att föreningen inte behöver utnyttja det utökade borgenlöftet från kommunen under 2025.

Riksidrottsförbundet har under de senaste året stärkt arbetet för långsiktig planering av platser för idrott. Under Almedalsveckan lyfter RF frågan om ett statligt anläggningsstöd för att stimulera nytänkande i samverkan mellan idrottsföreningar och kommuner.

– För att svensk idrottsrörelse ska kunna göra mer för fler behövs statligt stöd i form av ett anläggningsstöd. Riksidrottsförbundet har rätt kunskap, metoder och lokal närvaro i hela Sverige för att leda arbetet med att skapa mer plats för idrott och rörelse, säger Anna Iwarsson, ordförande Riksidrottsförbundet, högaktuell just nu i Almedalen.

På söndag inleds årets Gotland Runt, för 78:e gången, Nära 200 båtar från tio länder samlas i Sandhamn för världens största årliga havskappsegling. Tävlingen har arrangerats sedan 1937 och lockar både elitbesättningar och entusiastiska amatörseglare i en unik mix av båtklasser och nationaliteter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.

– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.

Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna. 

Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.

Du som gillar bordtennis kommer att jubla. Nu står det klart att SVT ska sända världstouren WTT Series och VM till och med 2028 ( först ut är VM i Doha nästa vecka) Satsningen innebär både livesändningar och massor av höjdpunktsklipp. Samtidigt är Jan-Ove Waldner klar som expertkommentator.

Supertalangen från Kallinge SK (moderklubb), Rödeby AIF och Malmö FF Roony Bardghji vet vad han vill och dit skall han. Efter fem säsonger i FC Köpenhamn – han värvades dit som 14-åring - ansluter han i början av juli till Barcelona, en klubb han drömt om sedan barnsben. Endast den obligatoriska läkarundersökningen återstår.