Politikerna måste våga mera
Idrotten förväntas vara öppen för alla. Den är fri för den som vill utöva den och det är frivilligt att engagera sig. Här ligger förankringen i relation till människor och staten. Idrott formas bäst och mest av de som utövar den, och kring utövarna finns ett finmaskigt nät av ideellt engagerade. Så har idrotten, folkbildningen och friluftslivet fungerat under decennier. Nu ökar statens styrning och kontroll när politiker i själva verket behöver vara modiga och förstärka tilltron till ideella organisationer

Idrotten ska och förväntas vara öppen för alla. Den är fri för den som vill utöva den och det är frivilligt att engagera sig. Här ligger förankringen i relation till människor och staten. Idrott formas bäst och mest av de som utövar den, och kring utövarna finns ett finmaskigt nät av ideellt engagerade.
Så har idrotten, folkbildningen och friluftslivet fungerat under decennier. Nu ökar statens styrning och kontroll när politiker i själva verket behöver vara modiga och förstärka tilltron till ideella organisationer.
Idrotten vilar på både ideella och kommersiella logiker. En stark drivkraft från enskilda idrotter handlar om att kapitalisera på marknaden. Ett flertal har jobbat hårt för att få ut ett högre värde en vad bidragen räcker till. För många är det en strävan och en idealbild.
Det är bra, viktigt och många gånger beundransvärt. Eftersom det för de allra flesta är det en utmaning att få ihop vardagspusslet med en elitidrottssatsning.
Men marknaden löser inte allt. Samhället är större än både staten och samhället. I en liberal demokrati ges individen betydelse och egenmakt, och många människor väljer att engagera sig i andra. Föreningar finns bland oss alla. Det är värden att värna och vårda.
Ett dilemma är att föreningar och förbund lägger mer tid för samma/mindre pengar när styrningen ökar, något som i sig kan leda till en utveckling där istället söker sig till marknaden med förhoppningen om lägre rapporteringskrav.
Idrotten har alltså inte lösningen själv, man är beroende av andra parter. Utvecklingen drivs ibland mer av att de offentliga bidragsgivarna vill riskminimera snarare än att man möter de faktiska möjligheterna.
Det är därför inte konstigt att enskilda idrotter söker egna och isolerade vägar både i relation till staten och rörelsen för att optimera sina respektive förutsättningar.
Värdet i en sammanhållen idé och rörelse kan och får inte underskattas. Idrotter byggs starkare genom att ingå i ett sammanhang, där lärande och kunskapsutveckling kan delas. Unikt är alla de tusentals ideella ledare som både har kunskap och engagemang för andra.
Allt är inte perfekt och flera nivåer behöver höjas, det finns också allt för många som står utanför. Men isolering är fel väg.
Kompensationsstöd är lovvärt men om man vill nå både fler och uppnå utveckling så behövs både mer ekonomiskt stöd och mindre styrning.
Det offentliga får aldrig vika från kravet att föreningar efterlever den värdegrund man beslutat om och alla organisationer som tar emot statsbidrag ska verka i enlighet med villkoren. Men oro och detaljstyrning är fel väg att gå.
Den svenska idrotts och folkbildningsmodellen måste utvecklas inte avvecklas. En del i utvecklingen är att se till att ideella och kommersiella drivkrafter blir varandras med och inte motkrafter.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Mjällby AIF toppar allsvenskan, men säljer samtidigt spelare och stärker egna kapitalet rejält på ett egentligen sensationellt sätt.
I söndags sluttfördes förhandlngarna runt t succémittfältaren Nicklas Röjkjaer som lämnar Mjällby. AIF 26-åringen har skrivit på för danska FC Nordsjälland. Samtidigt står det klart att klubben har sålt spelare för runt 60 miljoner på bara några år, vilket faktiskt är en del av strategin att bygga en starkare förening och då ingår att säkra en ekonomisk framtid - och av bara farten förstärka - så pass att laget övertar och behåller ledningen i allsvenskan.
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Ett ståtligt och fashionabelt bygge för 14,6 miljarder, den jättesatsningen kan ersätta Scandinavium i Göteborg
Om planerna skulle förverkligas överträffas alla andra satsningar i Sverige.
En arkitekttävling om hur de nya arenorna slutligen ska se ut är redan inledd. Och göteborgarna själva ska få rösta för att bli delaktiga i valet.
Gothia Cup bara bara fortsätter att växa. Snart räcker inte ens Ulevi till för invigningen. Där är det fullsatt intill sista decimetern vid öppningsshowen.
Arangörerna vill att så många som möjligt av gästerna från jordens alla hörn ska få vara med på inmarschen och uppleva den flera timmar långa musikshkavalkaden och det gigantiska fyrverkeriet på nära håll.
Sveriges största event, oavsett bransch eller sammanhang tar andan ur alla närvarande
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Finansmannen Christer Gardell lättar på oplånboken igen. Vill han stötta r OS-guldmedaljörerna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig.
– De är fantastiskt duktiga idrottare och de är jättefina förebilder, säger Gardell till SVT Sport.
Fredag 13 juni – en turdag för en vinnare från Dalarna.
Personen, som var på plats hos ideella Folkspel i Göteborg för högvinstskrap, fick se tre rutor innehålla 25 miljoner kronor, den största direktvinst som en skraplott genererat.
Viaplay Group värvar Jonas Karlsson som med erfarenhet oh rutin som få andra ansluter till Viaplays sportredaktion där han främst kommer att jobba med golf och vintersport.
– Jag är supertaggad, säger Jonas .
I Djurgårdens nysatsning i SHL var 18-årige Anton Frondell ett bärande namn. Efter 11 mål i Hockeyallsvenskan och stort genombrott i den tuffa kvalserien mot AIK hade kraftfulle Frondell, 94 kg. en säker plats i l sportchefen Niklas Wikegårds ledande formationer.
I den årliga NHL-draften, nu i Los Angeles, förändrades allt, sedan Anton Frondell, 18 år ,uppväxt i Trångsund söder om Stockholm, valts som nummer tre av Chicago.