Politikerna måste våga mera
Idrotten förväntas vara öppen för alla. Den är fri för den som vill utöva den och det är frivilligt att engagera sig. Här ligger förankringen i relation till människor och staten. Idrott formas bäst och mest av de som utövar den, och kring utövarna finns ett finmaskigt nät av ideellt engagerade. Så har idrotten, folkbildningen och friluftslivet fungerat under decennier. Nu ökar statens styrning och kontroll när politiker i själva verket behöver vara modiga och förstärka tilltron till ideella organisationer

Idrotten ska och förväntas vara öppen för alla. Den är fri för den som vill utöva den och det är frivilligt att engagera sig. Här ligger förankringen i relation till människor och staten. Idrott formas bäst och mest av de som utövar den, och kring utövarna finns ett finmaskigt nät av ideellt engagerade.
Så har idrotten, folkbildningen och friluftslivet fungerat under decennier. Nu ökar statens styrning och kontroll när politiker i själva verket behöver vara modiga och förstärka tilltron till ideella organisationer.
Idrotten vilar på både ideella och kommersiella logiker. En stark drivkraft från enskilda idrotter handlar om att kapitalisera på marknaden. Ett flertal har jobbat hårt för att få ut ett högre värde en vad bidragen räcker till. För många är det en strävan och en idealbild.
Det är bra, viktigt och många gånger beundransvärt. Eftersom det för de allra flesta är det en utmaning att få ihop vardagspusslet med en elitidrottssatsning.
Men marknaden löser inte allt. Samhället är större än både staten och samhället. I en liberal demokrati ges individen betydelse och egenmakt, och många människor väljer att engagera sig i andra. Föreningar finns bland oss alla. Det är värden att värna och vårda.
Ett dilemma är att föreningar och förbund lägger mer tid för samma/mindre pengar när styrningen ökar, något som i sig kan leda till en utveckling där istället söker sig till marknaden med förhoppningen om lägre rapporteringskrav.
Idrotten har alltså inte lösningen själv, man är beroende av andra parter. Utvecklingen drivs ibland mer av att de offentliga bidragsgivarna vill riskminimera snarare än att man möter de faktiska möjligheterna.
Det är därför inte konstigt att enskilda idrotter söker egna och isolerade vägar både i relation till staten och rörelsen för att optimera sina respektive förutsättningar.
Värdet i en sammanhållen idé och rörelse kan och får inte underskattas. Idrotter byggs starkare genom att ingå i ett sammanhang, där lärande och kunskapsutveckling kan delas. Unikt är alla de tusentals ideella ledare som både har kunskap och engagemang för andra.
Allt är inte perfekt och flera nivåer behöver höjas, det finns också allt för många som står utanför. Men isolering är fel väg.
Kompensationsstöd är lovvärt men om man vill nå både fler och uppnå utveckling så behövs både mer ekonomiskt stöd och mindre styrning.
Det offentliga får aldrig vika från kravet att föreningar efterlever den värdegrund man beslutat om och alla organisationer som tar emot statsbidrag ska verka i enlighet med villkoren. Men oro och detaljstyrning är fel väg att gå.
Den svenska idrotts och folkbildningsmodellen måste utvecklas inte avvecklas. En del i utvecklingen är att se till att ideella och kommersiella drivkrafter blir varandras med och inte motkrafter.
Mest lästa just nu
En förening med nio liv, hette det, nej, tio liv, är det rätta, för på måndagsförmiddagen gick Östersunds FK ut med ett pressmeddelande o lät meddela ” Klubben har tillförts över 11,5 miljoner kronor och säkrat fortsatt spel i Superettan 2025”.
- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar
Willy Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har
erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han
skrivit ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han
vänder sig till ett stort antal ledare,’
Diverse saker bland Sven-Göran ”Svennis” Erikssons tillhörigheter har auktionerats ut. 177 objekt såldes för ungefär 1,3 miljoner kronor, rapporterar Aftonbladet från dagarnas auktioner.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
I november, då föreningen fyllde 15 år, kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.
– Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.
Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.
Affären påverkar åtskilliga sportintresserade människor.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.
Skriv kommentar