Politikerna måste våga mera
Idrotten förväntas vara öppen för alla. Den är fri för den som vill utöva den och det är frivilligt att engagera sig. Här ligger förankringen i relation till människor och staten. Idrott formas bäst och mest av de som utövar den, och kring utövarna finns ett finmaskigt nät av ideellt engagerade. Så har idrotten, folkbildningen och friluftslivet fungerat under decennier. Nu ökar statens styrning och kontroll när politiker i själva verket behöver vara modiga och förstärka tilltron till ideella organisationer
Idrotten ska och förväntas vara öppen för alla. Den är fri för den som vill utöva den och det är frivilligt att engagera sig. Här ligger förankringen i relation till människor och staten. Idrott formas bäst och mest av de som utövar den, och kring utövarna finns ett finmaskigt nät av ideellt engagerade.
Så har idrotten, folkbildningen och friluftslivet fungerat under decennier. Nu ökar statens styrning och kontroll när politiker i själva verket behöver vara modiga och förstärka tilltron till ideella organisationer.
Idrotten vilar på både ideella och kommersiella logiker. En stark drivkraft från enskilda idrotter handlar om att kapitalisera på marknaden. Ett flertal har jobbat hårt för att få ut ett högre värde en vad bidragen räcker till. För många är det en strävan och en idealbild.
Det är bra, viktigt och många gånger beundransvärt. Eftersom det för de allra flesta är det en utmaning att få ihop vardagspusslet med en elitidrottssatsning.
Men marknaden löser inte allt. Samhället är större än både staten och samhället. I en liberal demokrati ges individen betydelse och egenmakt, och många människor väljer att engagera sig i andra. Föreningar finns bland oss alla. Det är värden att värna och vårda.
Ett dilemma är att föreningar och förbund lägger mer tid för samma/mindre pengar när styrningen ökar, något som i sig kan leda till en utveckling där istället söker sig till marknaden med förhoppningen om lägre rapporteringskrav.
Idrotten har alltså inte lösningen själv, man är beroende av andra parter. Utvecklingen drivs ibland mer av att de offentliga bidragsgivarna vill riskminimera snarare än att man möter de faktiska möjligheterna.
Det är därför inte konstigt att enskilda idrotter söker egna och isolerade vägar både i relation till staten och rörelsen för att optimera sina respektive förutsättningar.
Värdet i en sammanhållen idé och rörelse kan och får inte underskattas. Idrotter byggs starkare genom att ingå i ett sammanhang, där lärande och kunskapsutveckling kan delas. Unikt är alla de tusentals ideella ledare som både har kunskap och engagemang för andra.
Allt är inte perfekt och flera nivåer behöver höjas, det finns också allt för många som står utanför. Men isolering är fel väg.
Kompensationsstöd är lovvärt men om man vill nå både fler och uppnå utveckling så behövs både mer ekonomiskt stöd och mindre styrning.
Det offentliga får aldrig vika från kravet att föreningar efterlever den värdegrund man beslutat om och alla organisationer som tar emot statsbidrag ska verka i enlighet med villkoren. Men oro och detaljstyrning är fel väg att gå.
Den svenska idrotts och folkbildningsmodellen måste utvecklas inte avvecklas. En del i utvecklingen är att se till att ideella och kommersiella drivkrafter blir varandras med och inte motkrafter.
Mest lästa just nu
AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.
Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton.
På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.
De blev kollegor och vänner. Sven-Göran Eriksson tränade Degerfors fotbollslag, Curt Einarsson tränade Boltics bandylag i skiftet mellan 70- och 80-tal. De var värmländska kollegor i början på ny karriär.
Vi hade mycket att diskutera eftersom vi hade likadana erfarenheter, minns Curt och tänker framför allt på åren 1975-91
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.
– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.
Nu är vi långt från Tipsextra... Premier Legaue i TV serveras vid tio supersöndagar med välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.
– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar