Politikerna måste våga mera

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrotten förväntas vara öppen för alla. Den är fri för den som vill utöva den och det är frivilligt att engagera sig. Här ligger förankringen i relation till människor och staten. Idrott formas bäst och mest av de som utövar den, och kring utövarna finns ett finmaskigt nät av ideellt engagerade. Så har idrotten, folkbildningen och friluftslivet fungerat under decennier. Nu ökar statens styrning och kontroll när politiker i själva verket behöver vara modiga och förstärka tilltron till ideella organisationer

Det behövs både behövs både mer ekonomiskt stöd och mindre styrning från politikerna.

 Idrotten ska och förväntas vara öppen för alla. Den är fri för den som vill utöva den och det är frivilligt att engagera sig. Här ligger förankringen i relation till människor och staten. Idrott formas bäst och mest av de som utövar den, och kring utövarna finns ett finmaskigt nät av ideellt engagerade.

 

Så har idrotten, folkbildningen och friluftslivet fungerat under decennier. Nu ökar statens styrning och kontroll när politiker i själva verket behöver vara modiga och förstärka tilltron till ideella organisationer. 

Idrotten vilar på både ideella och kommersiella logiker. En stark drivkraft från enskilda idrotter handlar om att kapitalisera på marknaden. Ett flertal har jobbat hårt för att få ut ett högre värde en vad bidragen räcker till.  För många är det en strävan och en idealbild. 

Det är bra, viktigt och många gånger beundransvärt. Eftersom det för de allra flesta är det en utmaning att få ihop vardagspusslet med en elitidrottssatsning.

Men marknaden löser inte allt. Samhället är större än både staten och samhället. I en liberal demokrati ges individen betydelse och egenmakt, och många människor väljer att engagera sig i andra. Föreningar finns bland oss alla.  Det är värden att värna och vårda.

 

Ett dilemma är att föreningar och förbund lägger mer tid för samma/mindre pengar när styrningen ökar, något som i sig kan leda till en utveckling där istället söker sig till marknaden med förhoppningen om lägre rapporteringskrav. 

Idrotten har alltså inte lösningen själv, man är beroende av andra parter. Utvecklingen drivs ibland mer av att de offentliga bidragsgivarna vill riskminimera snarare än att man möter de faktiska möjligheterna. 

Det är därför inte konstigt att enskilda idrotter söker egna och isolerade vägar både i relation till staten och rörelsen för att optimera sina respektive förutsättningar.

Värdet i en sammanhållen idé och rörelse kan och får inte underskattas. Idrotter byggs starkare genom att ingå i ett sammanhang, där lärande och kunskapsutveckling kan delas. Unikt är alla de tusentals ideella ledare som både har kunskap och engagemang för andra. 

Allt är inte perfekt och flera nivåer behöver höjas, det finns också allt för många som står utanför. Men isolering är fel väg.

 Kompensationsstöd är lovvärt men om man vill nå både fler och uppnå utveckling så behövs både mer ekonomiskt stöd och mindre styrning.

Det offentliga får aldrig vika från kravet att föreningar efterlever den värdegrund man beslutat om och alla organisationer som tar emot statsbidrag ska verka i enlighet med villkoren. Men oro och detaljstyrning är fel väg att gå. 

Den svenska idrotts och folkbildningsmodellen måste utvecklas inte avvecklas. En del i utvecklingen är att se till att ideella och kommersiella drivkrafter blir varandras med och inte motkrafter.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

- Vi vill ha stabilitet, vi måste också vara lyhörda för verkligheten. Det är ansträngt i många av våra klubbar., säger Hockeybasen Anders Larsson.

Verkligheten i SHL är att lönenivån väcker uppseende, inte minst efter en analys av kreditupplysningsföretaget, CreditSafe. 

I en sammanställning av företag med högst snittlöner i landets kommuner är Örebro Elithockey AB i topp i Örebro kommun bland alla bolag. SHL-laget Örebro HC:s moderbolag har 65 anställda och en årslön på i snitt 774 000 kronor.  Då ingör ändå inte Lön till styrelse och vd. 

SHL-ettan Brynäs nobbades helt av Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam då han presenterade sin trupp till Beijer Hockeys Games, 6-9 februari,  då Avicci Arena återinvigs efter en totalrenovering i miljard-klassen.

Ingen Brynäs-spelare föll Sam Hallam i smaken, det är förstås anmärkningsvärt. Som nykomling har Brynäs krossat allt motstånd, slagit knock på förhandstipsen i höstas och framstår nu som en seriös guldkandidat

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ängelholms kommun föregår med gott exempel och bildar skolar för många andra kommuner. Skåningarna går ut öppet med hur mycket de vill sponsra föreningarna i bygden. Och de uppger också hur mycket pengar respektive klubb får.

Viaplays utbud just nu är av rekordformat.Skidor i mängd är vi vana vid. Nnyligen förlängdes alla rättigheter för all skidsport, med undantag för skidskytte, till och med säsongen 2030.

Närmast kan vi se fram emot  hockeyns Nations Cup  i Montreal, Kanada och Boston, USA med Sverige, Finland, USA och Kanada. samt senaste tillskottet, Fotbollsmagasinet Tiki-Taka.

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.