Samla statssekreterarna från olika departement

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Intresseorganisationen Ettanfotbolls ordförande Johan Englund skriver i två delar ett öppet brev till alla Sveriges politiker.Här finns fyra konkreta tips till handlingsplan för beslutsfattare

I går publicerade vi första delen av brevet 

Det är kris i den kommersiella idrotten nu, men 2021 blir ännu värre. Här finns en idrottspolitisk öppning. Politiken och andra parter borde sitta ner tillsammans och komma överens om lösningar. Den idrottspolitiska spelplanen är full av möjligheter!

Jag är gammal nog att ha varit med om en rad olika större kriser av olika typ; från 1970-talets oljekris och framåt. Alla kriser har sina specifika orsaker och karakteristika, men det finns gemensamma nämnare och en av dem är att i kriser skapas också möjligheter.

Jag ser ett antal möjligheter för styrande i politiken, i hela landet. Här finns en idag helt öppen spelplan att etablera sig som initiativkraftig tankeledare i ett profilfrågeområde som ligger nära hjärtat hos alla miljontals idrottsaktiva och alla de miljoner svenskar som följer elitidrotten genom sina lag och idrottare. Här finns intresserade väljare!

3. Krisen skapar möjligheter att arbeta tillsammans

Idrotten - och särskilt den kommersiella idrotten - lider av den brist på kunskap och insikt som uppenbarligen finns om branschen på många håll: Tyvärr inte minst från myndigheter som Polisen och FHM (Vad gäller FHM, svårt att förstå, eftersom man samtidigt ofta talar om idrottens stora betydelse för folkhälsan).

Här - menar jag - finns nu en unik möjlighet att sitta ner tillsammans, alla berörda, och samtala sig fram till lösningar gemensamt; Fotbollen, Polisen, FHM och politiken.

Jag kan förstå att FHM har mycket att göra, men det är ju inte konstruktivt att som FHM - i alla fall inledningsvis, vet jag med säkerhet - skicka fram bara sina jurister i de möten man har med sakkunniga inom idrotten. 

Förslag till politiken: Bjud in alla parter (på exekutiv nivå, skippa juristerna) till ett gemensamt möte och lämna inte rummet innan man kommit överens om en konstruktiv lösning på 50/500/500+ personers problemet. Den eller de politiker som tar ett sådant initiativ och lyckas kan erövra hjältestatus.

4. Den kommersiella idrotten är en bransch i kris nu, men 2021 blir det stora krisåret

Den kommersiella idrotten har under 2020 tömt ut alla sina reserver och det kommer därför att bli värre innan det blir bättre. Därför behöver den kommersiella idrotten snabbt få tydliga besked om krisstöd under 2021. Det borde var en självklar del av ”omstart Sverige”.

Nu har den ju den kommersiella idrotten ännu ingen gemensam branschförening. Men fotbollen har faktiskt tre branschföreningar i kraft av de tre intresseorganisationerna som företräder de 32 föreningarna i Allsvenskan/Superettan (SEF), de 32 föreningarna i Ettan herrar (Ettanfotboll) och de 28 föreningarna i Damallsvenskan och Elitettan (EFD). Hockeyns SHL och Hockeyallsvenska intresseorganisationer finns också. SvFF och Hockeyförbundet är också starka förbund med bra kunskap om de kommersiella delarna av sina idrotter.

Politik och myndigheter vill i denna pandemi-kris föra diskussionerna med RF. Tyvärr har det tydligt visat sig att RF inte kan representera den kommersiella idrotten. 

Nu fastnar den kommersiella idrotten i stället i någon slags limbo mellan kulturdepartementet, inrikesdepartementet och finansdepartementet, där alla förefaller att skicka runt Svarte Petter och till slut tar den klassiska utvägen med remissförfarande. Hade näringsdepartementet ägt frågan om den kommersiella idrotten hade det sannolikt blivit mycket mer tryck i frågan, ägarskapet hade varit tydligt och effektiva stödåtgärder hade kommit fram snabbt. 

Förslag till politiken: Dra ihop de berörda statssekreterarna från olika departement och bjud in företrädarna för de största kommersiella publikidrotterna (SvFF, SEF, EFD, Ettanfotboll, SHL och Hockeyallsvenskan…). Det är NU man måste dra upp riktlinjerna för stödåtgärderna till den kommersiella idrotten framåt: 2021 ser ut att bli ännu tuffare för denna bransch än vad 2020 varit!

Öppningen inom det idrottspolitiska området har aldrig varit tydligare och covid-19 krisen skapar möjligheter för framsynta politiker att vinna väljarbas. Det ska bli spännande att se vem eller vilka partier som nappar först!

Johan Englund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.