Aldrig så stökigt inför ett årsmöte

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Aldrig har ordförandefrågan i bandyförbundet varit så laddad. På lördagen kommer avgörandet i Uppsala.  

”De är anklagelser, beskyllningar, dolda uppgifter, falskt beteende i en omfattning som jag aldrig ens kunnat föreställa mig. Inte ens i min vildaste fantasi. Jag som trodde att jag kände de här människorna och hade koll på fakta i bandy-Sverige, säger Göran Söderlund med drygt 50 års erfarenhet från bandysammanhang.

Här skriver han om den osämja som nu ska kulminera.

Tidernas bråk i Bandyförbunde,vars anseende också prövas vid årsmötet

Per-Anders ”Nöne” Gustafsson, 65, Lidköping, är den nuvarande ordföranden som ställer upp för omval efter ett år på posten. 

Jesper Kärrbrink, 55, Stockholm, är valberedningens förslag till ny ordförande.

Uppgörelsens stund

Bandysverige är delat. 274 röster finns att fördela. Den som kommer upp i 140 röster vinner. Mellan 60 0ch 70 personer var på plats på årsmötet 2019. Nu väntas flera deltagare. Med den dramatik som föregår mötet.

Inbjudna är distriktsstyrelserna, röstberättigade föreningar, styrelsen i Svenska bandyförbundet, Föreningen Svensk Elitbandy, Allsvenska Serieföreningen och Elitdomarnas kamratförening.

Ingen bandyintresserad vill missa det här mötet och uppgörelsen.

"Annars får ni själva gå"

Gustafsson har i skrivande stund bland annat stöd av styrelsen, förbundskaptenerna, distriktet Mellan, Distrikt Västergötland. Damlandslaget har i ett brev till Gustafsson uttalat sitt stöd för honom. 

Gustafssons företrädare, Stig Bertilsson (ordförande 2014 – 2019) har i ett långt brev, som neutral part, anklagat valberedningen ”för att ni gått långt utanför alla acceptabla gränser när det gäller hanteringen av ordförandevalet”. Bertilsson avslutar brevet, 4 A-4-sidor långt: ”Med tanke på hur aggressivt ni gått ut till alla i Bandy-Sverige så återstår det nu att för er att bevisa att det ni skriver har en sanningshalt som gör att förbundsordföranden bör bytas ut. I annat fall är det hela enkelt; P-A-G omväljs och ni, majoriteten i valberedningen, byts ut”. Slut citat.

De är bland andra distrikten Nord och Stockholm som vill ha bort Gustafsson och ersätta honom med Kärrbrink.

Tändvätska i mängd

Det var den 17 juli som jag avslöjade i Idrottens Affärer att valberedningen med röstsiffrorna 4-1 vill ha bort Gustafsson som ordförande. Den pinne jag petade in i brasan växte till ett bål och den brinner än. Jag har skrivit bandy i tidningar sedan mitten av 1960-talet. Visst, det har blåst upp ibland men ingenting som kommer i närheten av den här omfattningen. 

Vad handlar det om, vad är orsaken? Och hur mycket är egentligen sant? I alla fall nära trovärde? 

Den 17 augusti fick ordförande Gustafsson ett privat brev, undertecknat av valberedningens Bo Häggkvist, Emma Kronberg, Thomas Zetterqvist och Jan-Erik Flink. 

Mycket hård kritik riktas mot honom. Häggkvist, som står som kontaktperson i brevet, kallar det för ”ett mjukt brev”. I själva verket är det på gränsen till brutalt.

Gustafsson känner sig kränkt över påståenden som att han sysslat med ”hemlighetsmakeri, är otrevlig, ser ner på kvinnorna, regelbundet får raseriutbrott, visar aggression, är allmänt otrevlig i vardagen”, med mera. Brevet är på gränsen till personangrepp och åtalbart.

Häggkvist förklarar sig

Mjukt? Ingen rök utan eld heter det. Valberedningen vet något som inte vi vet. Bo Häggkvist säger till sajten:

- Han svarade på mejlet men inte frågorna vi ställt och vill ha svar på. Det finns ju en del påståenden i brevet. Vi har utelämnat vissa uppgifter av hänsyn till personer som varit utsatta. Vi kan inte gå in på detaljer. 

- Vi vill bara ha svar på frågorna men han har inte ställt några motfrågor om brevet. Det tycker jag är anmärkningsvärt, säger Häggkvist, som fortsätter:

- Det enda han svarat är att jag tänker kandidera till posten som ordförande på förbundsmötet. Vi får inga andra svar, han undviker oss och vi får ingen riktig kommunikation. Vi vill reda ut saker och ting men det är otydlighet i svaren vi får. Så långt Häggkvist.

- Sägas ska att valberedningen inte haft några synpunkter på kansliflytten från Idrottens Hus i Stockholm till Vänersborg eller elitlicensen.

”Jag är kränkt”

Till Idrottens Affärer sa Gustafsson om brevet:

- Det är felaktiga anklagelser, jag känner mig kränkt. Brevet är ett tjuvnyp. Nu får valberedningen bevisa sina anklagelser.

Och en sak är oomtvistlig, Råsoparna i brevet gäller inte den Gustafsson jag har lärt känna. Han var vd i 19 år för hälsoföretaget Avonova till 2016. Företaget hade då 1 120 anställda, mellan 80 och 90 procent är högutbildade kvinnor. Med valberedningens påståenden om bland annat raseriutbrott hade styrelsen snabbt plockat bort honom tidigt.

Hela den här soppan har handlat för mycket om Per-Anders Gustafsson, för lite om Jesper Kärrbrink. Jag har intervjuat honom i Idrottens Affärer, Bandypuls har också gjort en intervju med honom. 

Gustafsson brinner för bandyns bästa.

Medan Kärrbrink som ledamot av förbundsstyrelsen 2008-2016, lämnade styrelsejobbet mitt under sin mandattid Tydligen missnöjd med något. 

Kaosmöte i Örebro

Ett bevis på den osämja, ja, kaos, som råder i Bandysverige kom i öppen dagar när Distrikt Mellan – med Sörmland, Östergötland, Uppland, Närke och Värmland - landets största med 33 röster, hade möte i Örebro förra veckan. 

Det blev en fullständig oordning

Martin Gustafsson, representant för Katrineholm VBS, som stöder Jesper Kärrbrink, säger till Katrineholms-Kuriren:

- Normalt tar mötet inte mer än 45 minuter. Den här gången till fyra och en halv timme. En anledning är att det fick avbrytas tre gånger. 

- Två gånger för att det skulle röstas om Per-Anders Gustafsson skulle få närvara. Trots att han tidigare nekats dök han upp till mötet. 

- Dessutom ajournerades mötet en gång på grund av misstanke om att alla fullmakter inte var giltiga. 

- Utöver det blev det massor av voteringar eftersom det fanns ett antal personer som bestämt sig för att mötet inte skulle vara överens om någonting.

Vann med tre röster

Ordförande Gustafsson fick tio minuter på sig att förklara anklagelserna mot honom i valberedningens brev. Sen tvingades han lämna mötet. 

Det var ett anförande som gick hem. Med tre rösters övervikt valde Distrikt Mellan att stödja Gustafsson.

Västerås SK och Katrineholm har till SBF överklagat mötet som enligt dem inte följt demokratiska principer. Förbundet jurist Henrik Nilsson, tillika styrelseledamot med ett år kvar på sitt mandat, fick uppdraget att utreda frågan.

- Jäv, säger Bo Häggkvist, eftersom Henrik Nilsson sagt att han bara stannar i styrelsen om Gustafsson omväljs. Något beslut om ett nytt möte har inte inkommit. Och hur skulle det hinnas med en dag kvar till årsmötet?

- Jag fick efter en votering komma in och ge mina svar på anklagelserna som valberedningen skickat ut till klubbarna gällande min person, sa Gustafsson. Dramatiken var inte slut där. Bo Häggkvist, ordförande i distrikten Västmanland och Mellan under 35 år kuppades bort under mötet. Till ny ordförande valdes Bo Ribers, IFK Motala.

Idrottens Affärer har sökt Per-Anders Gustafsson.

Det råder kaos i Bandysverige. Frågan är hur det skakunna bli arbetsro i Svenska bandyförbundet och bland alla klubbar. Nu när seriestarten närmar sig, 13 november. Det blir en svår uppgift oavsett vem som väljs som ordförande. 

 

 

 

Göran Söderlund

Fakta

De sex distrikt som ska rösta på lördag har följande antal röster:Nord: 5 grundröster plus 20 tilläggsröster. Mellansverige: 5 grundröster plus 28 tilläggsröster.

Stockholm: 5 grundröster plus 15 tilläggsröster, Västergötland: 5 grundröster plus 15 tilläggsröster. Småland: 5 grundröster plus 11 tilläggsröster.

Sydväst: 5 grundröster plus 11 tilläggsröster.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.