Så mycket att vinna med idrott som partner
Det var gott om bevis som rimligen borde legitimera kommunerna att satsa resurser på idrotten eftersom det finns så mycket att vinna. Det är den väg det uppstår kontakt och utbyte med grupper av ungdomar som det offentliga aldrig lyckas möta.
Samverkan mellan idrotten, civilsamhället, näringsliv och den offentliga sektorn är ett nödvändigt och vinnande koncept!

I februari i år presenterades forskningsrapporten ”Fotbollsplanen mitt i byn” utformad av Jesse Kemppinen, Eva Nilsson Lundmark och Ingvar Nilsson i samarbete med Svensk Elitfotboll.
När de jobbar med ungdomar
Det var ett försök med en ambition att kvantitativt mäta effekterna av fyra allsvenska fotbollsklubbars arbete med barn och ungdomar som är utsatta på något sätt. Det kan vara trångboddhet, risker att hamna i kriminalitet, stå långt utanför arbetsmarknaden eller faran att hamna i missbruk.
Nu har Malmö FF, IFK Göteborg och Hammarby FF framträtt och intygat hur bra det gick.
Vid ett seminarium i Malmö med särskilt inbjudna från berörda instanser påvisades gemensamma lärdomar. Kanske allra främst att instanser och föreningar hittar varandra och kan gå framåt tillsammans.
Seminariet i Malmö var intressant, givande och säkert nyttigt för många. Som alltid är det inte alltid själva dagordningen i sig som är mest spännande utan de informella mötena och de spontana samtalen mellan programpunkterna.
Lättare att nå fram
Här möts kompetenser och funktioner som förmodligen aldrig skulle ses i andra sammanhang och förhoppningsvis knyts band som leder till fortsatt samarbete.
Både i rapporten och i samtalen på seminariet framkom att det finns en enorm misstro mot allt vad myndigheter heter och representerar. Fotbollen har också, via sina nätverk i form av sponsorerna, tillgång till arbetsmarknaden och praktikplatser som inte det offentliga lyckas ta fram.
Elitspelarna är inte sällan idoler och förebilder för många unga. Säger en förälder eller lärare att det gäller att äta en bra frukost passerar det garanterat obemärkt, men säger en A-lagsspelare att frukosten är första steget till att lyckas med vad man än företar sig, så kommer många att välja att njuta av en måltid på morgonen.
Självklart är det inte elitfotbollens ansvar att ensamt lösa missbruksproblematik, arbetslöshetsfrågan, trångboddheten eller vad det nu kan vara. Däremot kräver sponsorerna numera att klubbarna har ett bra CSR-arbete.
Det offentliga är främst ansvarigt och kan stå för krav och myndighetsansvar, ha uppsikt på skolplikt, missbruksvård och mycket annat. Det är således samarbetet mellan alla aktörer som är nyckeln till framgång.
Enorma belopp att vinna
Majoriteten av deltagarna på seminariet var rörande eniga, inte minst efter att ha fått lyssna till flera små solskenshistorier som visar på ett lyckat resultat av samverkan.
Forskningen visar att avkastningen på gemensamma sociala investeringar är hög. En enda person som inte misslyckas i skolan och hamnar i utanförskap innebär en samhällsvinst på 10 miljoner kronor. Varje ung person som inte värvas och blir gängkriminell är en samhällsvinst på 23 miljoner kronor.
Om varje elitfotbollsklubb når en ungdom som klarar skolan, undgår att hamna i kriminalitet och missbruk, snabbt kommer in på arbetsmarknaden, klarar egen försörjning och bidrar till Sveriges BNP så genererar det en samhällsvinst på hyfsat många miljoner kronor, närmare miljarder faktiskt.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Idrottsgalan har blivit en institution i svensk idrott. Planering inför Idrottsgalan 2026 pågår och det säger något om omfattningen och allt bakomvarande jobb. Nu har staben inriktningen mot januari 2026. Då ska bl a 100:e bragdguldet delas ut.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.