Så mycket att vinna med idrott som partner

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det var gott om bevis som rimligen borde legitimera kommunerna att satsa resurser på idrotten eftersom det finns så mycket att vinna. Det är den väg det uppstår kontakt och utbyte med grupper av ungdomar som det offentliga aldrig lyckas möta.

Samverkan mellan idrotten, civilsamhället, näringsliv och den offentliga sektorn är ett nödvändigt och vinnande koncept!

I februari i år presenterades forskningsrapporten ”Fotbollsplanen mitt i byn” utformad av Jesse Kemppinen, Eva Nilsson Lundmark och Ingvar Nilsson i samarbete med Svensk Elitfotboll. 

När de jobbar med ungdomar

Det var ett försök med en ambition att kvantitativt mäta effekterna av fyra allsvenska fotbollsklubbars arbete med barn och ungdomar som är utsatta på något sätt. Det kan vara trångboddhet, risker att hamna i kriminalitet, stå långt utanför arbetsmarknaden eller faran att hamna i missbruk.

Nu har Malmö FF, IFK Göteborg och Hammarby FF framträtt och intygat hur bra det gick.

Vid ett seminarium i Malmö med särskilt inbjudna från berörda instanser påvisades gemensamma lärdomar.  Kanske allra främst att instanser och föreningar hittar varandra och kan gå framåt tillsammans.

Seminariet i Malmö var intressant, givande och säkert nyttigt för många. Som alltid är det inte alltid själva dagordningen i sig som är mest spännande utan de informella mötena och de spontana samtalen mellan programpunkterna. 

Lättare att nå fram

Här möts kompetenser och funktioner som förmodligen aldrig skulle ses i andra sammanhang och förhoppningsvis knyts band som leder till fortsatt samarbete.

Både i rapporten och i samtalen på seminariet framkom att det finns en enorm misstro mot allt vad myndigheter heter och representerar. Fotbollen har också, via sina nätverk i form av sponsorerna, tillgång till arbetsmarknaden och praktikplatser som inte det offentliga lyckas ta fram. 

Elitspelarna är inte sällan idoler och förebilder för många unga. Säger en förälder eller lärare att det gäller att äta en bra frukost passerar det garanterat obemärkt, men säger en A-lagsspelare att frukosten är första steget till att lyckas med vad man än företar sig, så kommer många att välja att njuta av en måltid på morgonen.

Självklart är det inte elitfotbollens ansvar att ensamt lösa missbruksproblematik, arbetslöshetsfrågan, trångboddheten eller vad det nu kan vara. Däremot kräver sponsorerna numera att klubbarna har ett bra CSR-arbete. 

Det offentliga är främst ansvarigt och kan stå för krav och myndighetsansvar, ha uppsikt på skolplikt, missbruksvård och mycket annat. Det är således samarbetet mellan alla aktörer som är nyckeln till framgång. 

Enorma belopp att vinna

Majoriteten av deltagarna på seminariet var rörande eniga, inte minst efter att ha fått lyssna till flera små solskenshistorier som visar på ett lyckat resultat av samverkan.

Forskningen visar att avkastningen på gemensamma sociala investeringar är hög. En enda person som inte misslyckas i skolan och hamnar i utanförskap innebär en samhällsvinst på 10 miljoner kronor. Varje ung person som inte värvas och blir gängkriminell är en samhällsvinst på 23 miljoner kronor. 

Om varje elitfotbollsklubb når en ungdom som klarar skolan, undgår att hamna i kriminalitet och missbruk, snabbt kommer in på arbetsmarknaden, klarar egen försörjning och bidrar till Sveriges BNP så genererar det en samhällsvinst på hyfsat många miljoner kronor, närmare miljarder faktiskt.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen