Så mycket att vinna med idrott som partner

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Det var gott om bevis som rimligen borde legitimera kommunerna att satsa resurser på idrotten eftersom det finns så mycket att vinna. Det är den väg det uppstår kontakt och utbyte med grupper av ungdomar som det offentliga aldrig lyckas möta.

Samverkan mellan idrotten, civilsamhället, näringsliv och den offentliga sektorn är ett nödvändigt och vinnande koncept!

I februari i år presenterades forskningsrapporten ”Fotbollsplanen mitt i byn” utformad av Jesse Kemppinen, Eva Nilsson Lundmark och Ingvar Nilsson i samarbete med Svensk Elitfotboll. 

När de jobbar med ungdomar

Det var ett försök med en ambition att kvantitativt mäta effekterna av fyra allsvenska fotbollsklubbars arbete med barn och ungdomar som är utsatta på något sätt. Det kan vara trångboddhet, risker att hamna i kriminalitet, stå långt utanför arbetsmarknaden eller faran att hamna i missbruk.

Nu har Malmö FF, IFK Göteborg och Hammarby FF framträtt och intygat hur bra det gick.

Vid ett seminarium i Malmö med särskilt inbjudna från berörda instanser påvisades gemensamma lärdomar.  Kanske allra främst att instanser och föreningar hittar varandra och kan gå framåt tillsammans.

Seminariet i Malmö var intressant, givande och säkert nyttigt för många. Som alltid är det inte alltid själva dagordningen i sig som är mest spännande utan de informella mötena och de spontana samtalen mellan programpunkterna. 

Lättare att nå fram

Här möts kompetenser och funktioner som förmodligen aldrig skulle ses i andra sammanhang och förhoppningsvis knyts band som leder till fortsatt samarbete.

Både i rapporten och i samtalen på seminariet framkom att det finns en enorm misstro mot allt vad myndigheter heter och representerar. Fotbollen har också, via sina nätverk i form av sponsorerna, tillgång till arbetsmarknaden och praktikplatser som inte det offentliga lyckas ta fram. 

Elitspelarna är inte sällan idoler och förebilder för många unga. Säger en förälder eller lärare att det gäller att äta en bra frukost passerar det garanterat obemärkt, men säger en A-lagsspelare att frukosten är första steget till att lyckas med vad man än företar sig, så kommer många att välja att njuta av en måltid på morgonen.

Självklart är det inte elitfotbollens ansvar att ensamt lösa missbruksproblematik, arbetslöshetsfrågan, trångboddheten eller vad det nu kan vara. Däremot kräver sponsorerna numera att klubbarna har ett bra CSR-arbete. 

Det offentliga är främst ansvarigt och kan stå för krav och myndighetsansvar, ha uppsikt på skolplikt, missbruksvård och mycket annat. Det är således samarbetet mellan alla aktörer som är nyckeln till framgång. 

Enorma belopp att vinna

Majoriteten av deltagarna på seminariet var rörande eniga, inte minst efter att ha fått lyssna till flera små solskenshistorier som visar på ett lyckat resultat av samverkan.

Forskningen visar att avkastningen på gemensamma sociala investeringar är hög. En enda person som inte misslyckas i skolan och hamnar i utanförskap innebär en samhällsvinst på 10 miljoner kronor. Varje ung person som inte värvas och blir gängkriminell är en samhällsvinst på 23 miljoner kronor. 

Om varje elitfotbollsklubb når en ungdom som klarar skolan, undgår att hamna i kriminalitet och missbruk, snabbt kommer in på arbetsmarknaden, klarar egen försörjning och bidrar till Sveriges BNP så genererar det en samhällsvinst på hyfsat många miljoner kronor, närmare miljarder faktiskt.  

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Magnus Jopevi är den verkliga entreprenören inom Innebandy i Sverige.  Han skapade med stor passion varumärket Innebandy24 och satsade på E-handel från lokaler i Bromma.

I höstas tog Innebandy24 ett stort steg framåt när han öppnade sin första fysiska butik. I samband med detta samlade man logistik och lager för e-handeln på samma plats där butiken är belägen  i Bromma.

Stockholmarna och Göteborg-arna samarbetade. Allt var så bra och samarbetet hyllades flera gånger om och än mera – för samtidigt utnämndes Gamla Ullevi till damlandslagets nationalarena. 

Nu är det ingen som skakar hand längre och överenskommelsen rivs

Svenska Fotbollförbundet deklarerar en ny strategi med en visionen ”Fotboll för alla överallt”.

Högtflygande planer har vi hört talas, men aldrig en fotbollsplan 350 meter upp i det blå.  I en stad som ännu inte finns kommer 2034 års VM-arrangörer, Saudiarabien, att bygga en arena på våning fyra och fem och där stadens byggnader bildar läktartak, med en kapacitet om 45 000 åskådare.

På onsdagen, den 11 december,  tilldelas saudierna värdskapet av FIFA:s 211 medlemsländer. Det svenska förbundet, SvFF, har lagt sin röst för kronprins Mohammed Bin Salman rike. Nyligen har Amnesty rapporterat att antalet utförda dödstraff i år är 198, den högsta siffran sedan 1990.

Det norska förbundet, NFF, kommer till skillnad  från SvFF att avstå från att rösta, med motivering att processen inte varit i linje med FIFA:s egna reformer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.