En morgondag med färre entusiaster
De må vara lite tidigt, men låt oss nu sia lite om framtiden. Den som kommer sen. Sen, när allt är som vanligt igen. Vad har vi för idrott då? Vilka arrangemang finns kvar? Vilka klubbar har överlevt?
Och hur har det egentligen gått med folkhälsan?
Så vi skruvar fram klockan till år 2023. Och vi hoppar in i september månad. Det är då ungefär tre och ett halvt år efter det att pandemin startade och två år efter det att myndigheterna släppte på 500-gränsen för deltagande i sportarrangemang, en gräns de hade höjt från 50 i slutet av år 2020.

Vi hoppas ju förstås att allt är som vanligt igen, som det var innan pandemin.
Men det är det inte.
Vår idrott har förändrats i grunden.
Vi har tappat fotfästet
I september 2023 har mycket av den ideella idrotten tappat sitt fotfäste. Den svenska modellen finns inte mer. Jo, visst finns det fortfarande eldsjälar som är viktiga på orten där de verkar. Men de är inte lika många som tidigare.
Samma sak med klubbarna. Många små klubbar finns kvar. De som från början hade sämre ekonomi har det visserligen fortfarande, men de finns kvar. Värre är det med de stora klubbarna, de som är beroende av stora sponsorintäkter, många deltagare i arrangemangen de driver eller stora publikintäkter. Här har pandemins djungelmachete varit obarmhärtig. Och det gäller alla idrotter, från speedway och karate, över de stora lagsporterna till elitklubbar med individuella idrottsstjärnor.
Arrangemang i företagsform
Och så arrangemangen, våra stora massarrangemang, hur har det gått för dem? Jo, de har haft det tufft. Riktigt tufft. För när de under år 2020 nästan helt blev utan intäkter fick de till slut säga upp flertalet av sina anställda. Utan fungerande och bemannade kanslier blev det svårt att förbereda, marknadsföra och arrangera loppen året därpå. Och etter värre blev det ytterligare ett år senare. En ond spiral som inte kunde lösas av ideella krafter.
Men flera av loppen överlevde faktiskt ändå, fast i annan form. Inte alla. Men de flesta. Och det tack vare både ett par professionella utländska företag och ett par nytänkande svenska som nu driver arrangemangen rent kommersiellt. En del av dem går rent av lysande och ett har nu, år 2023, till och med börsintroducerats.Färre barn och ungdomar inom idrotten
Vinsterna återinvesteras dock inte längre i klubbarnas barn- och ungdomsverksamhet. Inte heller i elitverksamhet. Företagen har istället privata delägare eller aktieägare som har vinstkrav.
Det har också påverkat klubbarnas verksamhet så att de inte har tränare och ledare i samma utsträckning som före pandemin. Deras barn- och ungdomsverksamhet är nu bara en bråkdel så stora som de tidigare var.
Ideellt har blivit kommersiellt
Istället finns nu privata företag som bedriver träning för barn och ungdomar. Vackert så. Men de har en helt kommersiell inriktning. De är helt enkelt vinstdrivande och därför har deltagaravgifterna mer än tredubblats, vilket fått till följd att det bara är barn till välbeställda som har råd att idrotta. Vår svenska idrottssjäl har helt enkelt kapats av kommersiella krafter. Och blivit en klassfråga.
Precis som långloppen, klassikerarrangemangen och en hel del andra stora massarrangemang. Deltagaravgifterna har sprungit iväg och även här har bara de som har råd att vara med just råd att vara med. Vilket förstås också har påverkat folkhälsan då allt färre som inte tillhör de högutbildade och högavlönade rör på sig tillräckligt. Bara en halv generation senare – i mitten av 2040-talet – kommer det att synas tydligt när sjukskrivningstalen ökar och svenskarnas livslängd minskar.
Tyvärr missar svensk idrott på det sättet massvis av talanger och en hel drös blivande världs- och olympiamästare.
Det är kanske inte den utvecklingen vi vill ha
Sån tur då att vi fortfarande har chansen att ge utvecklingen en annan inriktning. Till exempel genom att ge loppen helt andra förutsättningar att genomföras, coronasäkert OCH med möjligheter att ta emot flera tusen deltagare.
Det går.
Låt oss bevisa det!
Mest lästa just nu
Svenska techbolaget Sweetspot har under måndagen lämnat in ett klagomål till Konkurrensverket gällande Svenska Golfförbundets IT-system GIT. Klagomålet avser missbruk av dominerande ställning och grundas på det faktum att golfklubbarna inte själva kan välja vilket IT-system de vill använda.
- Vi ifrågasätter att det går till på det här sättet och om det verkligen är det bästa för golfens alla utövare. Det skulle vara intressant att få detta prövat, säger Sweetspots vd och grundare Henrik Ahlin.
Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.
-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:
"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".
Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson
Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.
Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.
-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.
Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering.
– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).
Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00.
1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext, - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.
Skriv kommentar