Ett förvirrande antal klubbnamn
Så här i slutspelstider undrar jag lite smått var lagen egentligen kommer ifrån. Det är inte alltid så självklart. Ta hockeyn som exempel. Växjö, Örebro och Skellefteå är ju enkelt att förstå. Men Rögle? Ja, nu vet jag förstås att de kommer från Ängelholm och har – äntligen – googlat mig till att Rögle är ett lite samhälle just utanför stan.
Att lag heter efter småorter utanför huvudorten (som Rögle) och stadsdelar (som Brynäs som är en stadsdel i Gävle) har förstås sin charm. Man ska vara stolt över sin historia. Men jag kan ju tycka att man som kommun också vill ha lite valuta för de bidrag och de förutsättningar man ger till sina lokala idrottsklubbar. Vad har Stockholms stad för ”nytta” av att lagen heter Djurgården och Hammarby? Vad har Solna som kommun för nytta av att det mest kända laget heter AIK?
Uteblivet marknadsvärde
Som marknadsförare, bland annat för ett antal kommuner, funderar jag ofta på det. Tänk vilken reklam det hade varit för Ängelholm om laget hade hetat just Ängelholm istället för Rögle. Det finns ett ganska stort pr-värde för kommuner att få sina namn nämnda i positiva sammanhang (vilken idrott ju oftast är) i radio och tv. Hur mycket kan just Ängelholm missat på så sätt? Det är garanterat åtskilliga miljoner. Kanske tresiffriga miljoner. Däremot tror jag inte att de 240 invånarna i byn Rögle har kunnat dra nytta av den gratisreklamen för samhället.
Men Ängelholm är inte det enda exemplet. Varför ser inte Jönköpings kommun till att J Södra istället benämns som Jönköping Södra? Eller Jönköping S? Och hockeylaget heter HV71. En sammanslagning av två tidigare klubbnamn (plus ett årtal), ”logisk” och historiskt javisst, Men tänk om Jönköping hade nämnts arje gång istället för HV71! Då hade kanske staden varit ännu mer populär, haft ännu fler invånare och fått ännu fler företag att etablera sig där. Staden hade kanske kunnat öka sina intäkter, fått mer pengar till äldrevården. Eller till ungdomsidrotten.
Är sponsorvärdet så stort ?
Det är ju inte ovanligt. Det är fler städer som inte kan utnyttja gratisreklam för att staden/kommunen inte nämns. Som Borås (fotbollslaget heter Elfsborg, friidrottsklubben Ymer, orienteringsklubben Hestra, gångklubben Svängen) och Borlänge (fotbollslaget heter Brage, friidrottsklubben Kvarnsveden). För att inte tala om Sveriges fjärde största stad Uppsala. Där heter lagen och klubbarna allt som oftast något annat än just Uppsala. Som Sirius i fotboll, Almtuna i hockey och Storvreta i innebandy. Badmintonklubben heter Fyrisfjädern, orienteringsklubbarna Thor och Linné. Tänk vad mycket PRidrotten hade kunnat göra för Uppsala. För att inte tala om basketlaget som genom åren bytt namn på löpande band: Arapt, Mazda, Fyrishov Gators, Sallén. Men nu ändå heter Uppsala basket!
Vissa idrotter är mer ”köpta” en andra. Hur mycket förknippar en vanlig Svensson de svenska mästare i innebandy Thoréngruppen med Umeå, t.ex.? Jag kan förstå att det är lockande med många miljoner i sponsorintäkter, men det borde också vara viktigt att ge tillbaka till staden/kommunen som stöttat ungdomsverksamhet, gett verksamhetsbidrag, upplåtit mark för och byggt arenor, bjudit på rabatterade lokalhyror etc.
Var kommer OK Orion ifrån?
I ytterligare några idrotter strunar man mer eller mindre att ta med det lokala ursprunget i sina namn. I orienteringen – som ju ändå är en rätt geografisk idrott – bjuder man på namn som Dacke, Kompassen, Kåre, Milan, Måsen, Orion, Skogsstjärnan etc. Hur många som inte har orientering som stort intresse vet att OK Renen kommer från Luleå? Eller att OK Orion kommer från Jämjö?
Och långloppslagen i skidor har nu helt tappat sitt geografiska ursprung. Pengarna styr. Men inte i alla idrotter. Vilket ju ändå inte gör att man alltid väljer ortens namn. Ett bra exempel på det är bowlingklubbarna som bjuder på en uppsjö roliga namn. Eller speedway. Hur många av de här lagen i elitserien – Dackarna, Lejonen, Masarna, Indianerna, Piraterna – har den geografiska hemorten i klubbnamnet?
Och ännu har vi inte nämnt curlinglagens namn.
Så vad kommer klubbarna heta i framtiden?
Jag fattar att många lag har en historia. Den ska man vårda.
Jag fattar också att korta namn gör sig bättre i tabeller och uppläsningar i Sportnytt och Radiosporten.
Men kanske kanske kanske kommer kommunerna att ställa större krav på att få lite mer ut av sina stöd till den lokala idrotten. Så kanske kommer Endre IF i innebandyns elitserie att så småningom heta Endre Gotland.
Kanske kommer Sirius heta Sirius Uppsala.
Och kanske kommer Rögle heta Rögle Ängelholm.
Det får framtiden utvisa.
Mest lästa just nu
Svensk fotbolls ledarduo, ordföranden Fredrik Reinfeldt och generalsekretaren Andrea Möllerberg har efter framgångsrikt lobbying arbete inom RF öppnat för ett förändrat ”tak” vad gäller RF:s ekonomiska stöd till specialidrottsförbunden, som SvFF, Svenska Fotbollförbundet..
Vid kommande Riksidrottsforum i Norrköping finns på dagordningen bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035.
Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,
Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.
Två anhängare till SHL-laget Linköpings HC stängs av i två år efter att ha visat upp bilder på den avlidne HV-målvakten Stefan Liv. De visade bilderna mot HV-klacken som ett hån.
Händelsen skedde den 28 september i Saab Arena i Linköping, hemmalaget 2-1-besegrade HV 71.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden. De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.
Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.
Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.
Ordförande Björn Norberg:
Tiden är inne… Svenska vinterhjältar på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter. Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.
Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen.
IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med Information om att det bllir en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren, Linus Wahlqvis, mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.
Skriv kommentar