Ett förvirrande antal klubbnamn
Så här i slutspelstider undrar jag lite smått var lagen egentligen kommer ifrån. Det är inte alltid så självklart. Ta hockeyn som exempel. Växjö, Örebro och Skellefteå är ju enkelt att förstå. Men Rögle? Ja, nu vet jag förstås att de kommer från Ängelholm och har – äntligen – googlat mig till att Rögle är ett lite samhälle just utanför stan.

Att lag heter efter småorter utanför huvudorten (som Rögle) och stadsdelar (som Brynäs som är en stadsdel i Gävle) har förstås sin charm. Man ska vara stolt över sin historia. Men jag kan ju tycka att man som kommun också vill ha lite valuta för de bidrag och de förutsättningar man ger till sina lokala idrottsklubbar. Vad har Stockholms stad för ”nytta” av att lagen heter Djurgården och Hammarby? Vad har Solna som kommun för nytta av att det mest kända laget heter AIK?
Uteblivet marknadsvärde
Som marknadsförare, bland annat för ett antal kommuner, funderar jag ofta på det. Tänk vilken reklam det hade varit för Ängelholm om laget hade hetat just Ängelholm istället för Rögle. Det finns ett ganska stort pr-värde för kommuner att få sina namn nämnda i positiva sammanhang (vilken idrott ju oftast är) i radio och tv. Hur mycket kan just Ängelholm missat på så sätt? Det är garanterat åtskilliga miljoner. Kanske tresiffriga miljoner. Däremot tror jag inte att de 240 invånarna i byn Rögle har kunnat dra nytta av den gratisreklamen för samhället.
Men Ängelholm är inte det enda exemplet. Varför ser inte Jönköpings kommun till att J Södra istället benämns som Jönköping Södra? Eller Jönköping S? Och hockeylaget heter HV71. En sammanslagning av två tidigare klubbnamn (plus ett årtal), ”logisk” och historiskt javisst, Men tänk om Jönköping hade nämnts arje gång istället för HV71! Då hade kanske staden varit ännu mer populär, haft ännu fler invånare och fått ännu fler företag att etablera sig där. Staden hade kanske kunnat öka sina intäkter, fått mer pengar till äldrevården. Eller till ungdomsidrotten.
Är sponsorvärdet så stort ?
Det är ju inte ovanligt. Det är fler städer som inte kan utnyttja gratisreklam för att staden/kommunen inte nämns. Som Borås (fotbollslaget heter Elfsborg, friidrottsklubben Ymer, orienteringsklubben Hestra, gångklubben Svängen) och Borlänge (fotbollslaget heter Brage, friidrottsklubben Kvarnsveden). För att inte tala om Sveriges fjärde största stad Uppsala. Där heter lagen och klubbarna allt som oftast något annat än just Uppsala. Som Sirius i fotboll, Almtuna i hockey och Storvreta i innebandy. Badmintonklubben heter Fyrisfjädern, orienteringsklubbarna Thor och Linné. Tänk vad mycket PRidrotten hade kunnat göra för Uppsala. För att inte tala om basketlaget som genom åren bytt namn på löpande band: Arapt, Mazda, Fyrishov Gators, Sallén. Men nu ändå heter Uppsala basket!
Vissa idrotter är mer ”köpta” en andra. Hur mycket förknippar en vanlig Svensson de svenska mästare i innebandy Thoréngruppen med Umeå, t.ex.? Jag kan förstå att det är lockande med många miljoner i sponsorintäkter, men det borde också vara viktigt att ge tillbaka till staden/kommunen som stöttat ungdomsverksamhet, gett verksamhetsbidrag, upplåtit mark för och byggt arenor, bjudit på rabatterade lokalhyror etc.
Var kommer OK Orion ifrån?
I ytterligare några idrotter strunar man mer eller mindre att ta med det lokala ursprunget i sina namn. I orienteringen – som ju ändå är en rätt geografisk idrott – bjuder man på namn som Dacke, Kompassen, Kåre, Milan, Måsen, Orion, Skogsstjärnan etc. Hur många som inte har orientering som stort intresse vet att OK Renen kommer från Luleå? Eller att OK Orion kommer från Jämjö?
Och långloppslagen i skidor har nu helt tappat sitt geografiska ursprung. Pengarna styr. Men inte i alla idrotter. Vilket ju ändå inte gör att man alltid väljer ortens namn. Ett bra exempel på det är bowlingklubbarna som bjuder på en uppsjö roliga namn. Eller speedway. Hur många av de här lagen i elitserien – Dackarna, Lejonen, Masarna, Indianerna, Piraterna – har den geografiska hemorten i klubbnamnet?
Och ännu har vi inte nämnt curlinglagens namn.
Så vad kommer klubbarna heta i framtiden?
Jag fattar att många lag har en historia. Den ska man vårda.
Jag fattar också att korta namn gör sig bättre i tabeller och uppläsningar i Sportnytt och Radiosporten.
Men kanske kanske kanske kommer kommunerna att ställa större krav på att få lite mer ut av sina stöd till den lokala idrotten. Så kanske kommer Endre IF i innebandyns elitserie att så småningom heta Endre Gotland.
Kanske kommer Sirius heta Sirius Uppsala.
Och kanske kommer Rögle heta Rögle Ängelholm.
Det får framtiden utvisa.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Oskar Svärd utsedd blir ny chef för Ski Classics. Han efterträder grundaren David Nilsson, som har lett utvecklingen av Touren sedan starten och som nu tar rollen sin roll som VD för Wsportsmedia och blir styrelseledamot i Ski Classics.
- 2008 började jag med en liten idé som blev ett stortprojekt som växte till Ski Classics. Efter 17 år av mycket nöje, utmaningar och hårt arbete har jag bestämt mig för att nu är det rätt tid att lämna över facklan som director till en ny men erfaren person med fräscha ögon,och samma passion för Ski Classics", säger David Nilsson.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.