Ett förvirrande antal klubbnamn
Så här i slutspelstider undrar jag lite smått var lagen egentligen kommer ifrån. Det är inte alltid så självklart. Ta hockeyn som exempel. Växjö, Örebro och Skellefteå är ju enkelt att förstå. Men Rögle? Ja, nu vet jag förstås att de kommer från Ängelholm och har – äntligen – googlat mig till att Rögle är ett lite samhälle just utanför stan.

Att lag heter efter småorter utanför huvudorten (som Rögle) och stadsdelar (som Brynäs som är en stadsdel i Gävle) har förstås sin charm. Man ska vara stolt över sin historia. Men jag kan ju tycka att man som kommun också vill ha lite valuta för de bidrag och de förutsättningar man ger till sina lokala idrottsklubbar. Vad har Stockholms stad för ”nytta” av att lagen heter Djurgården och Hammarby? Vad har Solna som kommun för nytta av att det mest kända laget heter AIK?
Uteblivet marknadsvärde
Som marknadsförare, bland annat för ett antal kommuner, funderar jag ofta på det. Tänk vilken reklam det hade varit för Ängelholm om laget hade hetat just Ängelholm istället för Rögle. Det finns ett ganska stort pr-värde för kommuner att få sina namn nämnda i positiva sammanhang (vilken idrott ju oftast är) i radio och tv. Hur mycket kan just Ängelholm missat på så sätt? Det är garanterat åtskilliga miljoner. Kanske tresiffriga miljoner. Däremot tror jag inte att de 240 invånarna i byn Rögle har kunnat dra nytta av den gratisreklamen för samhället.
Men Ängelholm är inte det enda exemplet. Varför ser inte Jönköpings kommun till att J Södra istället benämns som Jönköping Södra? Eller Jönköping S? Och hockeylaget heter HV71. En sammanslagning av två tidigare klubbnamn (plus ett årtal), ”logisk” och historiskt javisst, Men tänk om Jönköping hade nämnts arje gång istället för HV71! Då hade kanske staden varit ännu mer populär, haft ännu fler invånare och fått ännu fler företag att etablera sig där. Staden hade kanske kunnat öka sina intäkter, fått mer pengar till äldrevården. Eller till ungdomsidrotten.
Är sponsorvärdet så stort ?
Det är ju inte ovanligt. Det är fler städer som inte kan utnyttja gratisreklam för att staden/kommunen inte nämns. Som Borås (fotbollslaget heter Elfsborg, friidrottsklubben Ymer, orienteringsklubben Hestra, gångklubben Svängen) och Borlänge (fotbollslaget heter Brage, friidrottsklubben Kvarnsveden). För att inte tala om Sveriges fjärde största stad Uppsala. Där heter lagen och klubbarna allt som oftast något annat än just Uppsala. Som Sirius i fotboll, Almtuna i hockey och Storvreta i innebandy. Badmintonklubben heter Fyrisfjädern, orienteringsklubbarna Thor och Linné. Tänk vad mycket PRidrotten hade kunnat göra för Uppsala. För att inte tala om basketlaget som genom åren bytt namn på löpande band: Arapt, Mazda, Fyrishov Gators, Sallén. Men nu ändå heter Uppsala basket!
Vissa idrotter är mer ”köpta” en andra. Hur mycket förknippar en vanlig Svensson de svenska mästare i innebandy Thoréngruppen med Umeå, t.ex.? Jag kan förstå att det är lockande med många miljoner i sponsorintäkter, men det borde också vara viktigt att ge tillbaka till staden/kommunen som stöttat ungdomsverksamhet, gett verksamhetsbidrag, upplåtit mark för och byggt arenor, bjudit på rabatterade lokalhyror etc.
Var kommer OK Orion ifrån?
I ytterligare några idrotter strunar man mer eller mindre att ta med det lokala ursprunget i sina namn. I orienteringen – som ju ändå är en rätt geografisk idrott – bjuder man på namn som Dacke, Kompassen, Kåre, Milan, Måsen, Orion, Skogsstjärnan etc. Hur många som inte har orientering som stort intresse vet att OK Renen kommer från Luleå? Eller att OK Orion kommer från Jämjö?
Och långloppslagen i skidor har nu helt tappat sitt geografiska ursprung. Pengarna styr. Men inte i alla idrotter. Vilket ju ändå inte gör att man alltid väljer ortens namn. Ett bra exempel på det är bowlingklubbarna som bjuder på en uppsjö roliga namn. Eller speedway. Hur många av de här lagen i elitserien – Dackarna, Lejonen, Masarna, Indianerna, Piraterna – har den geografiska hemorten i klubbnamnet?
Och ännu har vi inte nämnt curlinglagens namn.
Så vad kommer klubbarna heta i framtiden?
Jag fattar att många lag har en historia. Den ska man vårda.
Jag fattar också att korta namn gör sig bättre i tabeller och uppläsningar i Sportnytt och Radiosporten.
Men kanske kanske kanske kommer kommunerna att ställa större krav på att få lite mer ut av sina stöd till den lokala idrotten. Så kanske kommer Endre IF i innebandyns elitserie att så småningom heta Endre Gotland.
Kanske kommer Sirius heta Sirius Uppsala.
Och kanske kommer Rögle heta Rögle Ängelholm.
Det får framtiden utvisa.
Mest lästa just nu
IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet.
Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.
Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.
”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare
SVT-dokumentären ”Hotet mot handbollen”, SVT-play, som handlar om misstänkt matchfixning inom sporten, är inget som oroar Krister Bergström.
Han är svensk VM-general för damernas 26:e mästerskap, som nu pågår fram till 17 december, med final i danska Jyske Bank Boxen i Herning på Jylland.
-Nej, det är inget som vi reflekterar över, eller påverkar oss det minsta. Jag kan inte säga att det är någon ”snackis” i korridorer eller omklädningsrum, säger Krister Bergström.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt.
Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke sagt konsekvent nej
Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk
Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela
överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.
Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett
led i detta presentera Folkspel som en ny partner.
Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker.
Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen
Skriv kommentar