Sisu i behov av ett större stöd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsrörelsen når människor bättre på många sätt än vad myndigheter gör.

Centrum för epidemiologi  och samhällsmedicin har fått i uppdrag av  av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen att tillsammans med Smittskydd Stockholm analysera coronapandemins effekter på befolkningens hälsa och behovet av vård. Föga förvånande visar det sig att många som drabbats av viruset har låg utbildning och bildning vilket inte sällan leder till arbetslöshet, trångboddhet, social utsatthet och därmed sämre folkhälsa. Det är här och nu som idrotten kommer in i bilden.

Idrottsrörelsens eget studieförbund,  SISU, ska tillsammans med Riksidrottsförbundet stödja, leda, företräda, utveckla, folkbilda och utbilda idrottsrörelsen. 

Det är känt och belagt sedan tidigare att idrottsrörelsen når människor bättre på många sätt än vad myndigheter gör.

Vägen till utveckling

SISU Idrottsutbildarna bildades 1985, har fått statsbidrag sedan 1986, röstades ut ur Folkbildningsrådet som studieförbund 2007, men är fortfarande en studie- och utbildningsorganisation med finansiering från Utbildningsdepartementet och de flesta av Sveriges kommuner. 

Det torde därmed ligga i allas intresse att offentliga medel kommer medborgarna till godo och här är en god möjlighet att bevisa att så är fallet. 

Stödet till SISU är nämligen ifrågasatt av vissa kommuner och riskerar att drastiskt minska i kölvattnet av ombudgeteringar och effektiviseringar i sviterna efter Covid-19.

I ovan nämnda studie, som finns här, www.folkhalsoguiden.se, påvisas att 

utbildningsnivån kan ha en direkt effekt på viljan och förståelsen för hur man undviker exponering för covid-19. Man förstår helt enkelt inte budskapen som ges av myndigheter och auktoriteter och kan därför inte tillgodogöra sig information hur smittspridning och sjukdom kan förebyggas. 

Dödligheten på grund av covid-19, i åldrarna 25 år och äldre (utanför särskilda boenden), är högre bland personer med låg utbildning och lägre bland personer med högre utbildning. 

Att sedan lågutbildade har sämre lön, utför arbeten med högre smittorisk är knappast några breaking news. I kriser är det alltid de svagaste som råkar mest illa ut oavsett pandemier, jordbävningar, arbetslöshet, bostadsbrist eller vad det än må vara.

Om idrottens alla förbund, föreningar och klubbar menar allvar med idrottsrörelsens Strategi 2025, där man betonar vikten av folkbildning och utbildning inom framtidens idrott, finns det anledning att nu, tillsammans med SISU, bevisa det. 

Att arbeta och verka för ett höjande av människors bildning och utbildning, att via samtal och möten, ställa frågor och reflektera, att medvetandegöra och utmana – det får människor att växa. 

Det genererar inte självklart ett bra arbete, livslång hälsa och god ekonomi men det leder garanterat till en vilja att försöka förstå och förbättra sin livssituation och därmed öka folkhälsan. 

 Idrottsresultaten också bättre

Räkna med att idrottsresultaten också kommer att höjas. Kan det sedan leda till att öka förståelsen och respekten för myndigheters rekommendationer i syfte att förhindra smittspridningen av Coronavirus, då är varenda skattekrona till SISU en ovärderlig insats.

 Nej, idrottsrörelsen kan inte göra allt men den är svaret och nyckeln till väldigt mycket. Nu finns det ett skarpt läge att åter bevisa; idrotten är oumbärlig för samhällsnyttan!

Helene Lis

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska riskkapitalbolaget Altor har köpt det kanadensiska bolaget CCM Hockey som innehar det klassiska varmärket,Jjofa  som har en stark bakgrund i Malung, vilket innebär att Jofa återvänder till Dalarna.

Borlängebördige Harald Mix står bakom bolaget Altor som nu kom över den andel  i CCM Hockeysom kanadensiska Birch Hill Equity Partners hade.

CCM Hockey räknas i dag som en av världens största tillverkare av hockeyutrustning.

Bara en vecka efter att KFUM Central presenterade  planerna på ett nytt stort föreningshus i Hagastaden i Stockholm tillkännages att en jätteanläggning om 25 000 kvadratmeter ska byggas  i Bromma. Kostnaden är beräknad till 1 miljard kronor. 

Båda satsningarna inkluderar en multihall och rymmer även fler hallar för inomhusidrotter. Satsningarna  innebär helt nya och väsentligt förbättrade villkor för Stockholmsidrotten.

På fredagen presenterade Regeringen den sedan ett drygt ett halvår aviserade satsningen på "Frtidsbanken. Med spänning och förväntan har  idrotten avvaktat och frågat om innehåll och verkan. Nu framkom att 10 miljoner investeras i projektet, varav 5 miljoner är reserverat för ansträngningar för och ungdomar inom parasport. Resterande 5 miljoner avser att bygga infrastruktur inför dagens Fritidsbank. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Välkände entreprenören och Malmöprofilen Dan Olofsson får via familjeföretaget Danir backning på avdrag för sponsring av FC Rosengårds damspelare. Han åläggs dessutom att betala skattetillägg på grund av oriktiga uppgifter.

FC Rosengårds största finansiär Dan Olofsson, tillika grundare och storägare av it-konsultkoncernen Danir, stöttar via bolaget fotbollsföreningen FC Rosengård sedan 2012 med mångmiljonbelopp varje år. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Framtidens marknad för medierättigheter – men hur kommer en ny verklighet att påverka svensk idrott?  Ämnet stod i fokus på advokat byrån MAQS seminarium om sport, event och underhållning.

 Stefan Backman, chefsjurist på Telia och styrelseordförande på TV 4, som ägs av Telia, har sin uppfattning klar. Piratkopierade tjänster, så kallad IPTV, finns i dag hos 28 procent av landets konsumenter av streaming-tjänster.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.