Sisu i behov av ett större stöd

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Idrottsrörelsen når människor bättre på många sätt än vad myndigheter gör.

Centrum för epidemiologi  och samhällsmedicin har fått i uppdrag av  av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen att tillsammans med Smittskydd Stockholm analysera coronapandemins effekter på befolkningens hälsa och behovet av vård. Föga förvånande visar det sig att många som drabbats av viruset har låg utbildning och bildning vilket inte sällan leder till arbetslöshet, trångboddhet, social utsatthet och därmed sämre folkhälsa. Det är här och nu som idrotten kommer in i bilden.

Idrottsrörelsens eget studieförbund,  SISU, ska tillsammans med Riksidrottsförbundet stödja, leda, företräda, utveckla, folkbilda och utbilda idrottsrörelsen. 

Det är känt och belagt sedan tidigare att idrottsrörelsen når människor bättre på många sätt än vad myndigheter gör.

Vägen till utveckling

SISU Idrottsutbildarna bildades 1985, har fått statsbidrag sedan 1986, röstades ut ur Folkbildningsrådet som studieförbund 2007, men är fortfarande en studie- och utbildningsorganisation med finansiering från Utbildningsdepartementet och de flesta av Sveriges kommuner. 

Det torde därmed ligga i allas intresse att offentliga medel kommer medborgarna till godo och här är en god möjlighet att bevisa att så är fallet. 

Stödet till SISU är nämligen ifrågasatt av vissa kommuner och riskerar att drastiskt minska i kölvattnet av ombudgeteringar och effektiviseringar i sviterna efter Covid-19.

I ovan nämnda studie, som finns här, www.folkhalsoguiden.se, påvisas att 

utbildningsnivån kan ha en direkt effekt på viljan och förståelsen för hur man undviker exponering för covid-19. Man förstår helt enkelt inte budskapen som ges av myndigheter och auktoriteter och kan därför inte tillgodogöra sig information hur smittspridning och sjukdom kan förebyggas. 

Dödligheten på grund av covid-19, i åldrarna 25 år och äldre (utanför särskilda boenden), är högre bland personer med låg utbildning och lägre bland personer med högre utbildning. 

Att sedan lågutbildade har sämre lön, utför arbeten med högre smittorisk är knappast några breaking news. I kriser är det alltid de svagaste som råkar mest illa ut oavsett pandemier, jordbävningar, arbetslöshet, bostadsbrist eller vad det än må vara.

Om idrottens alla förbund, föreningar och klubbar menar allvar med idrottsrörelsens Strategi 2025, där man betonar vikten av folkbildning och utbildning inom framtidens idrott, finns det anledning att nu, tillsammans med SISU, bevisa det. 

Att arbeta och verka för ett höjande av människors bildning och utbildning, att via samtal och möten, ställa frågor och reflektera, att medvetandegöra och utmana – det får människor att växa. 

Det genererar inte självklart ett bra arbete, livslång hälsa och god ekonomi men det leder garanterat till en vilja att försöka förstå och förbättra sin livssituation och därmed öka folkhälsan. 

 Idrottsresultaten också bättre

Räkna med att idrottsresultaten också kommer att höjas. Kan det sedan leda till att öka förståelsen och respekten för myndigheters rekommendationer i syfte att förhindra smittspridningen av Coronavirus, då är varenda skattekrona till SISU en ovärderlig insats.

 Nej, idrottsrörelsen kan inte göra allt men den är svaret och nyckeln till väldigt mycket. Nu finns det ett skarpt läge att åter bevisa; idrotten är oumbärlig för samhällsnyttan!

Helene Lis

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ishockeyns 14 SHL-klubbar står ekonomiskt väl rustade inför framtiden. För tredje säsongen i rad noteras nytt publikrekord med totalt 2 417 984 unika åskådare, vilket ger ett publiksnitt med 6 643 åskådaare per match. Det är det högsta snittet någonsin i ligans historia, det tidigare rekordet var från säsongen 2011-2012 med 6 393 personer per match.

- Det råder kaos på många av Stockholms Friidrottsanläggningar!, Det hävdar

Willy  Berggren, mångårig ledare inom sporten i huvustan. Han om någon har

erfarenhet och kunskap för att kunna betrakta sportens uveckling. Nu har han

skrivit  ett öppet brev och påtalat situation med alla brister och han

vänder sig till  ett stort antal ledare,’

 Ett historiskt Frölunda-guld fick ordföranden Mats Grauers att till och med gråta.

 Inför säsongen 2022-2023 startade Frölunda upp föreningens damishockey. Som sportchef anlände Damkronornas målvaktsikon Kim Martin och som tränare anställdes Erika Holst med  300 matcher för Damkronorna, och som första kvinna invald i svensk ishockeys Hall of Fame..

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I  en intensiv nyhetsflora  försvann förra veckan det här högst anmärkningsvärda  budskapet: ”Via Gräsroten delar Svenska Spel varje år ut 35 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet i Sverige”. 

I november, då föreningen fyllde 15 år,  kunde ordförande Jerry Sjögren meddela att klubben vunnit 100 000 på JOYNA. Några månader senare var det dags igen. Samma lotteri. Samma summa. Samma glädje.

 – Galet, helt otroligt, säger en glad kassör vid namn Nina Sjögren.

Delstatliga Telia säljer sin tv och media-verksamhet till Schibsted Media. Tidigare förlusttyngda TV4 är den stora delen.

Affären påverkar åtskilliga sportintresserade  människor.

MFF  satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.

26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen  accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.