Sisu i behov av ett större stöd
Idrottsrörelsen når människor bättre på många sätt än vad myndigheter gör.
Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin har fått i uppdrag av av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen att tillsammans med Smittskydd Stockholm analysera coronapandemins effekter på befolkningens hälsa och behovet av vård. Föga förvånande visar det sig att många som drabbats av viruset har låg utbildning och bildning vilket inte sällan leder till arbetslöshet, trångboddhet, social utsatthet och därmed sämre folkhälsa. Det är här och nu som idrotten kommer in i bilden.

Idrottsrörelsens eget studieförbund, SISU, ska tillsammans med Riksidrottsförbundet stödja, leda, företräda, utveckla, folkbilda och utbilda idrottsrörelsen.
Det är känt och belagt sedan tidigare att idrottsrörelsen når människor bättre på många sätt än vad myndigheter gör.
Vägen till utveckling
SISU Idrottsutbildarna bildades 1985, har fått statsbidrag sedan 1986, röstades ut ur Folkbildningsrådet som studieförbund 2007, men är fortfarande en studie- och utbildningsorganisation med finansiering från Utbildningsdepartementet och de flesta av Sveriges kommuner.
Det torde därmed ligga i allas intresse att offentliga medel kommer medborgarna till godo och här är en god möjlighet att bevisa att så är fallet.
Stödet till SISU är nämligen ifrågasatt av vissa kommuner och riskerar att drastiskt minska i kölvattnet av ombudgeteringar och effektiviseringar i sviterna efter Covid-19.
I ovan nämnda studie, som finns här, www.folkhalsoguiden.se, påvisas att
utbildningsnivån kan ha en direkt effekt på viljan och förståelsen för hur man undviker exponering för covid-19. Man förstår helt enkelt inte budskapen som ges av myndigheter och auktoriteter och kan därför inte tillgodogöra sig information hur smittspridning och sjukdom kan förebyggas.
Dödligheten på grund av covid-19, i åldrarna 25 år och äldre (utanför särskilda boenden), är högre bland personer med låg utbildning och lägre bland personer med högre utbildning.
Att sedan lågutbildade har sämre lön, utför arbeten med högre smittorisk är knappast några breaking news. I kriser är det alltid de svagaste som råkar mest illa ut oavsett pandemier, jordbävningar, arbetslöshet, bostadsbrist eller vad det än må vara.
Om idrottens alla förbund, föreningar och klubbar menar allvar med idrottsrörelsens Strategi 2025, där man betonar vikten av folkbildning och utbildning inom framtidens idrott, finns det anledning att nu, tillsammans med SISU, bevisa det.
Att arbeta och verka för ett höjande av människors bildning och utbildning, att via samtal och möten, ställa frågor och reflektera, att medvetandegöra och utmana – det får människor att växa.
Det genererar inte självklart ett bra arbete, livslång hälsa och god ekonomi men det leder garanterat till en vilja att försöka förstå och förbättra sin livssituation och därmed öka folkhälsan.
Idrottsresultaten också bättre
Räkna med att idrottsresultaten också kommer att höjas. Kan det sedan leda till att öka förståelsen och respekten för myndigheters rekommendationer i syfte att förhindra smittspridningen av Coronavirus, då är varenda skattekrona till SISU en ovärderlig insats.
Nej, idrottsrörelsen kan inte göra allt men den är svaret och nyckeln till väldigt mycket. Nu finns det ett skarpt läge att åter bevisa; idrotten är oumbärlig för samhällsnyttan!
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Ekonomiskt ansvariga i ishockeyns tvillingklubbar, Djurgården och AIK jublar. Hundratals miljoner ligger i potten när lagen ska mötas i den hockeyallsvenska finalen.
AIK var klart sedan tidigare efter 4-2 i matchserien mot Karlskoga.
20 sekunder in i femte perioden frälste Albin Grewe sitt Djurgården med sitt 2-1 mot Södertälje. 4-3 i matcher i en stenhård matchserie.
Publiksuccén fortsätter. Fler människor följer elitfotbollen än någonsin.Klubbarna räknar glatt publikintäkterna. Över en kvarts miljon åskådare på premiärmatcherna i Allsvenskan och Superettan.
Över 260 000 åskådare såg klubbarnas hemmapremiärer på plats i Allsvenskan och Superettan. Totalt sågs de två första omgångarna av 261 385 åskådare, en stor ökning jämfört med förra årets 240 021 åskådare vid samma tidpunkt.
- Vi har haft två fantastiskt premiärhelger, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.
Idrottsgalan har blivit en institution i svensk idrott. Planering inför Idrottsgalan 2026 pågår och det säger något om omfattningen och allt bakomvarande jobb. Nu har staben inriktningen mot januari 2026. Då ska bl a 100:e bragdguldet delas ut.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
I rena glädjeyran storspelade Beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig och är klara för kvartsfinal på världstourtävlingen Elite 16 i Saquarema, Brasilien. Svenskarna besegrade fransmännen Rémi Bassereau och Calvin Ayé med 2–0 i set och det var som att fira att de stadigt återkommer i SVT i år.
SVT har nämligen säkrat sändningsrättigheterna till den högsta divisionen på proffstouren, Elite 16, under 2025 och 2026. Det blir beachvolleyboll med lag Åhman/Hellvig i mängd de kommande två säsongerna.
MFF satsar på en stjärnvärvning. Islänningen Arnór Sigurdsson är klar för klubben.
26-åringen håller dokumenterat hög klass och när MFF fick chansen accepterades att han kostar några miljoner. an får tröja nummer åtta och ansluter till laget nästa vecka.Tränaren Henrik Rydström är lyrisk :– Tittar man på vad han gjorde i allsvenskan, så var det en offensiv av högsta klass. Han kan spela i olika offesiva positioner. Han kan vara åtta, tia eller ytter.